Da li u jeku AI ekspanzije zaboravljate "Kako vaš mozak radi"?

Da li u jeku veštačke inteligencije zaboravljate “Kako vaš mozak radi”?

Američki neuronaučnik i TED govornik Greg Gejdž, posetio je Srbiju tokom Nedelje svesti o mozgu i predstavio dopunjeno izdanje svoje knjige "Kako vaš mozak radi – neuronaučni eksperimenti za svakoga".

U knjigu su utkani i eksperimenti nastali saradnjom američkih i srpskih studenata, te predstavlja riznicu lekcija iz neuronauka, koje će se uz posebnu doniranu opremu sprovoditi u Mejkers labovima u srednjim školama širom Srbije. Tokom Gejdžovog boravka u našoj zemlji, organizovana je i posebna obuka za eksperimente za nastavnike iz Mejkers škola kako bi ovo dragoceno znanje i iskustvo mogli da prenesu svojim sadašnjim učenicima, ali i narednim generacijama.

U svetu u kome barem jedna od pet osoba pati od nekog neurološkog poremećaja, dok su sredstva za lečenje mahom nedostupna, potreba za obrazovanjem iz oblasti neuronauka nikada nije bila važnija. Stoga, program neuronaučnih eksperimenata u Mejkers labovima donosi potrebna znanja u škole širom zemlje i podstiče mlade da se zainteresuju za najsloženiju mašinu današnjice — ljudski mozak.

Zahvaljujući knjizi “Kako vaš mozak radi”, 46 neuronaučnih eksperimenata, koji su donedavno bili rezervisani isključivo za istraživače i studente prestižnih svetskih univerziteta i instituta, biće dostupni i našim srednjoškolcima.

Srpsko izdanje prošireno je sa pet novih originalnih eksperimenata, posebno namenjenih domaćim nastavnicima i učenicima, koje je tim neronaučnih istraživača, predvođen Gregom Gejdžom, u partnerstvu sa Nordeus fondacijom, Ambasadom SAD u Srbiji i Centrom za promociju nauke, osmislio i razvio tokom leta 2023. godine, u Beogradu. Tim povodom, Greg je izjavio sledeće:

Jako smo uzbuđeni što naš neuronaučni program postaje realnost obrazovanja u Srbiji. Od 2010. sam veoma toplo prihvaćen kao “srpski zet” i zbog toga osećam snažnu vezu sa ovom zemljom. Izuzetni tim u Srbiji imao je presudnu ulogu u našem globalnom rastu, zbog čega sam dodatno uzbuđen što to možemo da uzvratimo time što donosimo neuronaučne alate razvijene u Srbiji i knjigu na srpskom u srpske učionice.

Poručio bih svim posvećenim nastavnicima da prelazak sa tradicionalnog predavanja i usvajanja znanja na aktivno učenje kroz iskustvo može biti veoma izazovan ali genijalnost vaših učenika je jasna. Pokazali su da imaju šta je potrebno da predvode i inoviraju. Vodeći ih kroz ova praktična iskustva, mi ne samo da podučavamo, već i osnažujemo naredne generacije mislilaca koji će naći svoj put kroz neizvesnu kompleksnost sutrašnjice.

Zahvaljujući knjizi “Kako vaš mozak radi”, 46 neuronaučnih eksperimenata, koji su donedavno bili rezervisani isključivo za istraživače i studente prestižnih svetskih univerziteta i instituta, biće dostupni i našim srednjoškolcima.

Izdanje knjige na srpskom jeziku deo je šireg cilja Grupe za obrazovanje, koju čine Centar za promociju nauke, Nordeus fondacija, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa “Digitalna Srbija” – da se znanja i veštine koje su neophodne za razumevanje sveta i razvoj karijere u 21. veku trajno integrišu u obrazovni sistem Srbije.

Uz knjigu, čiju je originalnu verziju izdao prestižni MIT press, u saradnji sa Gregom Gejdžom, osmišljen je i poseban edukativan program za naše nastavnike i učenike, i donirana je “uradi sam” laboratorijska oprema, kako bi u svim Mejkers srednjim školama u Srbiji buduće generacije mogle nesmetano da sprovode neuronaučna istraživanja i produbljuju saznanja o mozgu.

Knjiga je za javnost i akademsku zajednicu predstavljena i u Prvoj beogradskoj gimnaziji, prvoj školi u Beogradu koja je dobila svoj Mejkers lab, jedinstven inovativni multidisciplinarni prostor, urađen po modelu učionica budućnosti, koje je do sada Grupa za obrazovanje otvorila u 14 srednjih škola u Srbiji, a tokom 2024. planira se otvaranje još najmanje 13 Mejkers labova širom zemlje.

Internacionalni tim: Proširenje horizonta neuronaučnih istraživanja

Sa svoja tri studenta sa Univerziteta u Mičigenu i petoro studenata iz Srbije, Greg Gejdž je u julu 2023. tokom letnje škole neuronauka u Beogradu radio na neuronaučnim studijama, koje su za cilj imale rasvetljavanje pojedinih naučnih fenomena, što je doprinelo njihovom uključivanju u nova poglavlja knjige.

Мeđunarodni tim mladih studenata sarađivao je za potrebe nekoliko eksperimenata iz oblasti neuronauka, proučavajući ljudsku percepciju i socijalnu kogniciju, kao i fiziologiju biljaka i gljiva, stičući fascinantne uvide u funkcije nervnog sistema, što je rezultiralo proširenim izdanjem knjige i pružanjem detaljnije slike o tome kako mozak zaista funkcioniše.

Knjiga je za javnost i akademsku zajednicu predstavljena i u Prvoj beogradskoj gimnaziji, prvoj školi u Beogradu koja je dobila svoj Mejkers lab.

Naši studenti su imali jedinstvenu priliku da se povežu sa vršnjacima iz drugih krajeva sveta koji dele ista interesovanja i da upoznaju različite perspektive i pristupe u rešavanju problema, kao i da istraže širinu naučnih eksperimenata. A, prema Gregovim rečima:

U ovo srpsko izdanje smo utkali nove eksperimente sa već postojećim poglavljima i uveli neke potpuno nove sadržaje. Naš akcenat je na značaju sveobuhvatnih teorija poput šeme tela i šeme pažnje, praćenih opipljivim eksperimentima koji za cilj imaju stvaranje ličnog i bliskog istraživanja mozga. Ovo nije samo prevedena verzija našeg originalnog rada – ovo je usavršen i prilagođen pristup razumevanju ljudskog mozga.

Naša namera je da odvedemo čitaoce na putovanje duboko u njihove umove, otkrivajući zamršene mehanizme koji oblikuju naše identitete. Ovo izdanje je odraz te težnje i ono nudi dublje, intimnije razumevanje nas samih i naših percepcija.

Letnja škola pokazala je da postoji potreba za praktičnim obrazovanjem iz neuronauka na nivou srednje škole, budući da su se do sada studenti u Srbiji sa konceptima neuronauka upoznavali tek na univerzitetima.

Master klas za nastavnike Mejkers labova

Tokom posete Grega Gejdža Srbiji, održan je master klas u Naučnom klubu Centra za promociju nauke, koji je okupio nastavnike iz mreže Mejkers labova, Ova radionica predstavlja ključan korak ka unapređenju obrazovanja iz oblasti neuronauka, jer je omogućila nastavnicima da unaprede svoje veštine kroz obuku za korišćenje moderne opreme i tehnologije u nastavi.

Nastavnici iz mreže Mejkers labova su se tokom obuke upoznali sa načinima istraživanja nervnog sistema, uz pomoć “uradi sam” laboratorijske opreme koja otvara vrata ka neograničenim mogućnostima za ispitivanje raznih neuronaučnih fenomena. „Uradi sam” oprema donirana je od strane državnog sekretarijata SAD svim Mejkers labovima koji su do sada otvoreni u srednjim školama u Srbiji. Nastavnici su imali priliku da steknu duboko razumevanje rada sa opremom i njene primene u učionici.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Ova obuka nije samo unapredila njihove veštine, već ih je podstakla na kreativnost i inovativnost u nastavi. Nakon završetka master klasa, tim Centra za promociju nauke će posetiti svaku školu pojedinačno koja je deo inicijative Mejkers lab, kako bi sproveo dodatne obuke, ne samo sa nastavnicima, već i sa učenicima. Ovo će omogućiti neposredno učešće učenika u istraživanjima iz oblasti neuronauka, biologije, fizike, hemije, programiranja i elektronike, što će značajno obogatiti njihovo iskustvo učenja.

Osim toga, primena ovih modernih tehnika učenja i istraživanja unaprediće kvalitet obrazovanja i pripremiti učenike za buduće izazove u naučnim disciplinama.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Intervju

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti. 

Sponzorisano

Kako strani eksperti iz kompanije ABBYY ocenjuju IT tržište rada u Srbiji?

Predviđaju da će Srbija od 'outsourcing' regrutnog centra postati atraktivna tehnološka lokacija na globalnom tržištu, ali je prethodno potrebno preduzeti određene korake ka ostvarivanju tog cilja.

Intervju

Može li veštačka inteligencija pomoći u izgradnji održivih energetskih sistema i poslovanja?

Koliko bi i na koji način integracija AI tehnologije mogla da utiče na unapređenje rešenja u energetskom sektoru, ali i na poslovanje jedne kompanije? Odgovor na ovo pitanje dobili smo u razgovoru sa Jelenom Pejković iz kompanije Schneider Electric.