Da li u jeku AI ekspanzije zaboravljate "Kako vaš mozak radi"?

Da li u jeku veštačke inteligencije zaboravljate “Kako vaš mozak radi”?

Američki neuronaučnik i TED govornik Greg Gejdž, posetio je Srbiju tokom Nedelje svesti o mozgu i predstavio dopunjeno izdanje svoje knjige "Kako vaš mozak radi – neuronaučni eksperimenti za svakoga".

U knjigu su utkani i eksperimenti nastali saradnjom američkih i srpskih studenata, te predstavlja riznicu lekcija iz neuronauka, koje će se uz posebnu doniranu opremu sprovoditi u Mejkers labovima u srednjim školama širom Srbije. Tokom Gejdžovog boravka u našoj zemlji, organizovana je i posebna obuka za eksperimente za nastavnike iz Mejkers škola kako bi ovo dragoceno znanje i iskustvo mogli da prenesu svojim sadašnjim učenicima, ali i narednim generacijama.

U svetu u kome barem jedna od pet osoba pati od nekog neurološkog poremećaja, dok su sredstva za lečenje mahom nedostupna, potreba za obrazovanjem iz oblasti neuronauka nikada nije bila važnija. Stoga, program neuronaučnih eksperimenata u Mejkers labovima donosi potrebna znanja u škole širom zemlje i podstiče mlade da se zainteresuju za najsloženiju mašinu današnjice — ljudski mozak.

Zahvaljujući knjizi “Kako vaš mozak radi”, 46 neuronaučnih eksperimenata, koji su donedavno bili rezervisani isključivo za istraživače i studente prestižnih svetskih univerziteta i instituta, biće dostupni i našim srednjoškolcima.

Srpsko izdanje prošireno je sa pet novih originalnih eksperimenata, posebno namenjenih domaćim nastavnicima i učenicima, koje je tim neronaučnih istraživača, predvođen Gregom Gejdžom, u partnerstvu sa Nordeus fondacijom, Ambasadom SAD u Srbiji i Centrom za promociju nauke, osmislio i razvio tokom leta 2023. godine, u Beogradu. Tim povodom, Greg je izjavio sledeće:

Jako smo uzbuđeni što naš neuronaučni program postaje realnost obrazovanja u Srbiji. Od 2010. sam veoma toplo prihvaćen kao “srpski zet” i zbog toga osećam snažnu vezu sa ovom zemljom. Izuzetni tim u Srbiji imao je presudnu ulogu u našem globalnom rastu, zbog čega sam dodatno uzbuđen što to možemo da uzvratimo time što donosimo neuronaučne alate razvijene u Srbiji i knjigu na srpskom u srpske učionice.

Poručio bih svim posvećenim nastavnicima da prelazak sa tradicionalnog predavanja i usvajanja znanja na aktivno učenje kroz iskustvo može biti veoma izazovan ali genijalnost vaših učenika je jasna. Pokazali su da imaju šta je potrebno da predvode i inoviraju. Vodeći ih kroz ova praktična iskustva, mi ne samo da podučavamo, već i osnažujemo naredne generacije mislilaca koji će naći svoj put kroz neizvesnu kompleksnost sutrašnjice.

Zahvaljujući knjizi “Kako vaš mozak radi”, 46 neuronaučnih eksperimenata, koji su donedavno bili rezervisani isključivo za istraživače i studente prestižnih svetskih univerziteta i instituta, biće dostupni i našim srednjoškolcima.

Izdanje knjige na srpskom jeziku deo je šireg cilja Grupe za obrazovanje, koju čine Centar za promociju nauke, Nordeus fondacija, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa “Digitalna Srbija” – da se znanja i veštine koje su neophodne za razumevanje sveta i razvoj karijere u 21. veku trajno integrišu u obrazovni sistem Srbije.

Uz knjigu, čiju je originalnu verziju izdao prestižni MIT press, u saradnji sa Gregom Gejdžom, osmišljen je i poseban edukativan program za naše nastavnike i učenike, i donirana je “uradi sam” laboratorijska oprema, kako bi u svim Mejkers srednjim školama u Srbiji buduće generacije mogle nesmetano da sprovode neuronaučna istraživanja i produbljuju saznanja o mozgu.

Knjiga je za javnost i akademsku zajednicu predstavljena i u Prvoj beogradskoj gimnaziji, prvoj školi u Beogradu koja je dobila svoj Mejkers lab, jedinstven inovativni multidisciplinarni prostor, urađen po modelu učionica budućnosti, koje je do sada Grupa za obrazovanje otvorila u 14 srednjih škola u Srbiji, a tokom 2024. planira se otvaranje još najmanje 13 Mejkers labova širom zemlje.

Internacionalni tim: Proširenje horizonta neuronaučnih istraživanja

Sa svoja tri studenta sa Univerziteta u Mičigenu i petoro studenata iz Srbije, Greg Gejdž je u julu 2023. tokom letnje škole neuronauka u Beogradu radio na neuronaučnim studijama, koje su za cilj imale rasvetljavanje pojedinih naučnih fenomena, što je doprinelo njihovom uključivanju u nova poglavlja knjige.

Мeđunarodni tim mladih studenata sarađivao je za potrebe nekoliko eksperimenata iz oblasti neuronauka, proučavajući ljudsku percepciju i socijalnu kogniciju, kao i fiziologiju biljaka i gljiva, stičući fascinantne uvide u funkcije nervnog sistema, što je rezultiralo proširenim izdanjem knjige i pružanjem detaljnije slike o tome kako mozak zaista funkcioniše.

Knjiga je za javnost i akademsku zajednicu predstavljena i u Prvoj beogradskoj gimnaziji, prvoj školi u Beogradu koja je dobila svoj Mejkers lab.

Naši studenti su imali jedinstvenu priliku da se povežu sa vršnjacima iz drugih krajeva sveta koji dele ista interesovanja i da upoznaju različite perspektive i pristupe u rešavanju problema, kao i da istraže širinu naučnih eksperimenata. A, prema Gregovim rečima:

U ovo srpsko izdanje smo utkali nove eksperimente sa već postojećim poglavljima i uveli neke potpuno nove sadržaje. Naš akcenat je na značaju sveobuhvatnih teorija poput šeme tela i šeme pažnje, praćenih opipljivim eksperimentima koji za cilj imaju stvaranje ličnog i bliskog istraživanja mozga. Ovo nije samo prevedena verzija našeg originalnog rada – ovo je usavršen i prilagođen pristup razumevanju ljudskog mozga.

Naša namera je da odvedemo čitaoce na putovanje duboko u njihove umove, otkrivajući zamršene mehanizme koji oblikuju naše identitete. Ovo izdanje je odraz te težnje i ono nudi dublje, intimnije razumevanje nas samih i naših percepcija.

Letnja škola pokazala je da postoji potreba za praktičnim obrazovanjem iz neuronauka na nivou srednje škole, budući da su se do sada studenti u Srbiji sa konceptima neuronauka upoznavali tek na univerzitetima.

Master klas za nastavnike Mejkers labova

Tokom posete Grega Gejdža Srbiji, održan je master klas u Naučnom klubu Centra za promociju nauke, koji je okupio nastavnike iz mreže Mejkers labova, Ova radionica predstavlja ključan korak ka unapređenju obrazovanja iz oblasti neuronauka, jer je omogućila nastavnicima da unaprede svoje veštine kroz obuku za korišćenje moderne opreme i tehnologije u nastavi.

Nastavnici iz mreže Mejkers labova su se tokom obuke upoznali sa načinima istraživanja nervnog sistema, uz pomoć “uradi sam” laboratorijske opreme koja otvara vrata ka neograničenim mogućnostima za ispitivanje raznih neuronaučnih fenomena. „Uradi sam” oprema donirana je od strane državnog sekretarijata SAD svim Mejkers labovima koji su do sada otvoreni u srednjim školama u Srbiji. Nastavnici su imali priliku da steknu duboko razumevanje rada sa opremom i njene primene u učionici.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Ova obuka nije samo unapredila njihove veštine, već ih je podstakla na kreativnost i inovativnost u nastavi. Nakon završetka master klasa, tim Centra za promociju nauke će posetiti svaku školu pojedinačno koja je deo inicijative Mejkers lab, kako bi sproveo dodatne obuke, ne samo sa nastavnicima, već i sa učenicima. Ovo će omogućiti neposredno učešće učenika u istraživanjima iz oblasti neuronauka, biologije, fizike, hemije, programiranja i elektronike, što će značajno obogatiti njihovo iskustvo učenja.

Osim toga, primena ovih modernih tehnika učenja i istraživanja unaprediće kvalitet obrazovanja i pripremiti učenike za buduće izazove u naučnim disciplinama.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Domaći Orgnostic akviziran od strane američkog jednoroga Culture Amp!

Culture Amp, vodeća svetska platforma za iskustvo zaposlenih, danas je objavila akviziciju domaćeg alata za HR analitiku, Orgnostic.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki ‘Cosmic Buildings’ podigao investiciju od $1,5 miliona i predstavio svoju održivu kuću u San Francisku

Startap Cosmic Buildings koji je osnovao Saša Jokić, podigao je pre-seed rundu investicije u iznosu od 1,5 miliona dolara koju predvodi domaći fond Fifth Quarter Ventures uz učešće Ciri Ventures, Navitas Capital, Climate Capital i vodećih 'angel' investitora.

Office Talks Podcast

Tech feminizam i Mudrinićev američki san

Nakon kraće pauze, 182. epizoda Office Talks podkasta bila je internog tipa: Mudrinić je s nama podelio utiske sa svoje 'američke turneje', a Anastasija je analizirala položaj žena u srpskoj tech industriji.

Propustili ste

Gaming

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Novost

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Tehnologija

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.