Kada Google registruje Abc.xyz, registar se ‘zapali’

Kada Google registruje Abc.xyz, registar se ‘zapali’

Kako od jednog gotovo nepoznatog domena do najtraženijeg za svega nekoliko sati? Pomaže ukoliko imate Google na svojoj strani, tj. ukoliko je Alphabet u čijem je vlasništvu ova poznata kompanija - vaš klijent. Daniel Negari vlasnik je domena .xyz a ovo je priča kako je njegov registar preko noći doživeo pravi ‘boom’.

xyz_2

Kako izveštava CNBC, Neigiri je osnivač i CEO XYZ.com – Internet registra u čijem je vlasništvu .xyz domen koji je Alphabet odabrao za svoju početnu adresu (Abc.xyz). U pitanju je mala kompanija od svega desetoro zaposlenih, koja pored, sada već poznatog domena, poseduje i one poput .rent i .college.

Ipak, sinoćnja objava da se Google restrukturira (khm, da ima novog vlasnika) izvala je mnogobrojne reakcije, a dobar deo posmatrača zapazio je i adresu Abc.xyz koja koristi upravo domen Danielove kompanije. Evo šta on kaže:

Naš registar se usijao! Vidimo svakakva nova imena koja se registruju – u poslednjih 60 sekundi video sam 250 novih registrovanih imena. Ovde je ludnica!

Negari kaže da je .xyz domen do sada beležio 3.000 novih registracija po danu, te da je ujedno postao i najpopularniji novi gTLD domen koji je pušten u poslednjoj ICANN-ovoj turi 2014. godine. Do danas je registrovano 1.114.519 .xyz domena, a taj broj će samo rasti zahvaljujući prvom Internet konglomeratu!

Para vrti…

Iako nije mogao da otkrije koliko je Google platio za ovaj domen, pretpostavljamo da nije malo obzirom da je njegova kompanija platila 185.000 dolara samo za dozvolu korišćenja .xyz registra.

I dok iz Googlea i Alphabeta nisu želeli da komentarišu upotrebu novog domena, za koji su mnogi već prognozirali da neće imati dobru SEO vidljivost (hej, to je Google, da li ste zaista ozbiljni?), Daniel i njegov tim uspešno dočekuju nove korisnike koji hrle ka popularnom domenu – dok je još uvek relativno slobodan. Jedno je sigurno, .xyz je sada poznata stvar, a uskoro bi mogao da postane i novi .com.

Ipak je to Google, zapamtite!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

E-prime povećao proizvodnju električnih bicikala i proširio proizvodni pogon – sledi dalji izvoz u EU

Priču kompanije E-prime pratimo gotovo od samog početka njihovog poslovanja, od pre nešto više od dve godine kada smo prvu put uradili intervju o ovim e-biciklima. U međuvremenu, kompanija je znatno porasla, zaposlila nove ljude, proširila proizvodnju i počela da izvozi svoje proizvode, a to je bio dovoljan razlog da se sa osnivačima opet nađemo na kafi i popričamo o novitetima.

Startapi i poslovanje

HTEC akvizirao novosadski Execom – sledi širenje baze klijenata i nova zapošljavanja

Domaća kompanija HTEC juče je objavila da je kupila novosadski Execom - još jednu veliku srpsku kompaniju koja takođe posluje u oblasti pružanja softverskih usluga.

E-commerce

Šta to u carinskim propisima koči dostavu pošiljki i možemo li nešto da uradimo povodom toga?

Situacija sa nedostavljanjem pošiljki sa Aliexpressa nekoliko meseci unazad većinu korisnika navela je da preispitaju čitav sistem - od avio saobraćaja do Pošte. U ovom tekstu, pak, bavimo se carinskim propisima. Šta se zakonski može unaprediti kako bi nam paketi stizali brže?

Propustili ste

Kultura 2.0

Pisanje kompanijskog bloga može da vam donese sve ili ništa – zavisno od toga kako ga i zašto pišete

Da li je sadržaj 'kralj', čak i ako radite u tehnološkoj kompaniji? Zavisi koga pitate, a svoja iskustva i savete ovaj put dele predstavnici kompanija i agencija kojima je pisanje bloga donelo nove ljude i veliku prepoznatljivost u industriji.

Startapi i poslovanje

OTP Grupa ponovo traži inovativne startape za svoj Startap Partnerski program

Ovaj program održava se po četvrti put i predstavlja priliku za sve inovativne kompanije koje žele da testiraju primenjivost svog proizvoda u bankarskom sektoru Centralne i Istočne Evrope.

Startapi i poslovanje

Beogradski tim kompanije Florence Healthcare obezbeđuje lakše čuvanje dokumentacije korporacija koje testiraju vakcinu za COVID-19

Rastko Jokić, Software Director ove kompanije iz SAD, otkriva nam kako izgleda obezbeđivati tehničku podršku za klijenta koji vrši kliničko istraživanje vakcine za korona virus.

Startapi i poslovanje

Otvorene prijave za novi BioSense akcelerator – cilj je dalja digitalizacija privrede

Nakon prvog BioSens akceleratora realizovanog 2019. u okviru projekta ANTARES, Institut BioSens kroz novi program nastavlja da podržava inovativne preduzetnike u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Office Talks Podcast

Da li digitalci napuštaju gradove zbog korone?

Život u gradu ili na selu? Pitanje koje je posebno postalo aktuelno nakon izbijanja pandemije korona virusa.

Startapi i poslovanje

Kako ostati produktivan i nakon 7 meseci rada od kuće – otkrivaju nam članovi novosadskog COING-a

Rad od kuće, pogotovo kada to nije opcija već potreba, može imati i svoje negativne efekte. Za roditelje i mlade parove koji ne mogu da se distanciraju tokom radnog vremena rad od kuće čini se više kao kazna nego kao benefit - no to ne mora da bude tako, kao što su nam otkrili zaposleni u novosadskoj kompaniji COING.