Google Transit više nije dostupan u Beogradu – hoće li se vratiti na telefone?

Google Transit više nije dostupan u Beogradu – hoće li se ikada vratiti na naše telefone?

Moderna metropola zaslužuje i moderan prevoz koji će biti podržan savremenim tehnološkim rešenjima. Beograd u ovom segmentu, nažalost, ne može da parira evropskim metropolama, a samo jedan od dokaza za to je i ukidanje opcije 'Google Transit' u okviru Google mapa.

Jugoslovenska kinematografija početkom osamdesetih godina 20. veka podarila nam je kultno filmsko remek delo – “Ko to tamo peva”. Iako opisuje Srbiju na rubu nacističke okupacije, ovaj film je na najbolji mogući način opisao mentalitet našeg naroda kroz metaforu putničkog autobusa i sklonost ka slaboj ili gotovo nikakvoj volji za društvenim usavršavanjem.

Mnogo godina kasnije, simbolika slabog društvenog napretka je ostala ista, samo u digitalnoj sferi, a verovali ili ne, tiče se isto prevoza i to gradskog. U gradu od preko milion stanovnika, u 21. veku, Beograđani (ali i svi oni koji žele da posete naš glavni grad) više nemaju opciju praćenja gradskog prevoza na Google mapama.

Naime, opcija Google Transit kojoj smo se svi radovali 2020. godine kada je uvedena zvanično u Srbiji pod inicijativom državnih institucija i UNDP-a, sada više ne učitava polaske i dolaske tramvaja i autobusa u Beogradu. Sve to možda i ne bi bio preveliki problem da ne dolazi u periodu kada je promenjen i sam sistem naplate gradskog prevoza u Beogradu, što je dovelo i do ukidanja informacija o dolasku određene linije putem SMS-a.

Alternativa za građane i turiste koji žele da znaju kada im prevoz dolazi može se pronaći u okviru nove Android i iOS aplikacije za gradski prevoz. Istini za volju, u okviru njih je moguće pratiti red vožnje određene linije, međutim, to zahteva nekoliko koraka više, pa je samim tim i korisničko iskustvo upitna stvar. Otuda se postavlja pitanje da li su nove promene za javni prevoz koje je gradonačelnik najavljivao u službi korisnika ili nisu.

I dok se navikavamo na nove promene, činjenica jeste da Google Transit nedostaje upravo zato što je deo mapa koje svi koristimo na telefonu, a samim tim predstavlja i najbolje korisničko iskustvo kada je reč o planiranju kretanja kroz grad javnim prevozom. Pojedini domaći korisnici koji su ovu temu komentarisali na Redditu, naveli su da bi jedno od rešenja iliti alternativa mogla da bude aplikacija Moovit.

Nova aplikacija javnog prevoza omogućava korisnicima da prate kretanje gradskih linija. Međutim, Google Transit je jednostavnije korisničko iskustvo i nalazi se u okviru mapa koje svi koristimo.

Ipak, i ovu činjenicu treba uzeti sa rezervom, s obzirom na to da su hakeri iskoristili postojeće bagove u aplikaciji Moovit i samim tim ukrali podatke korisnika koji su imali kreiran nalog na istoj. Sve ovo nas dalje navodi da se zapitamo da li smo samo ograničeni na novu aplikaciju gradskog prevoza i da li postoji šansa da se Google Transit uopšte vrati za građane Beograda ali i njegove turiste?

Na nadležnim institucijama je da integrišu nove podatke sa kompanijom Google

Kako bismo više saznali o pomenutom problemu prestanka rada Google Transit opcije u Srbiji, razgovarali smo sa Milošem Vučkovićem iz udruženja građana “Naša mesna zajednica”. Kako nam je on otkrio, opcija Google Transit je prestala sa radom u Beogradu krajem jula ove godine, dok se prekid rada ove funkcije desio bez ikakve najave od strane nadležnih iz grada Beograda to jest sekretarijata za javni prevoz koji je nadležan:

Nemamo zvaničan odgovor ni Grada Beograda kao ni Google-a, ali se prema nezvaničnim informacijama sa interneta radi o tome da je Google Transit radio na osnovu datoteka kompanije Apex Solution Technology d.o.o. sa kojom je grad Beograd raskinuo ugovor o naplati i monitoringu sistema javnog prevoza početkom ove godine.

Pre neki mesec je prestala da radi apeksova Beogradski Prevoz aplikacija sa obrazloženjem da je sistem prestao da radi zbog raskida ugovora. Veliki problem je netransparentnost gradske vlasti grada Beograda koja nije najavila ukidanje Google Transita niti je odgovorila zašto se to desilo. Zato i javno nagađamo šta se desilo sa ovom opcijom.

Miloš nam je, između ostalog, rekao da je u martu ove godine osnivač Kentkarta u intervjuu Blicu naveo: “Naša kompanija je omogućila i da građani Beograda dobiju Google Transit uslugu gde u okviru Google Maps aplikacije gde mogu videti kojom kombinacijom prevoza može stići od tačke A do tačke B sa prikazom reda vožnje.”

Naš sagovornik ponovo ističe da je Google Transit, prema informacijama koje su dostupne, preuzimao podatke sa servera Apex Solution Technology d.o.o, koji zbog raskida ugovora više nisu aktivni:

Sada sam proverio Google transit i primetio sam da on radi u Kragujevcu i u Nišu, dok u Novom Sadu ne funkcioniše. Sistem funkcioniše nezavisno za svaki grad. Ono što je zanimljivo da u Novom Sadu kao i u Beogradu uslugu naplate i monitoringa javnog prevoza vrše iste firme kao u Beogradu a to su Telekom Srbija i Bus Logic d.o.o. Ako Google transit nije uveden za tri godine u Novom Sadu skeptičan sam da će biti u Beogradu.

Miloš ističe da, iako nije IT stručnjak, poučen iskustvom prošlog sistema potrebno je da se uključe nadležne institucije kako bi se integrisali podaci novog sistema sa Google-om čime bi se vratio Google Transit koji omogućava lakše kretanje u Beogradu građanima i turistima u 2023. godini.

On dalje kaže da je stari Apeksov sistem bio daleko od savršenog, ali da je iz ugla korisnika bio značajno bolji jer je firma Kentkart koja je osnivač Apeksa, a koja vrši uslugu praćenja i monitoringa javnog prevoza u Istanbulu, te je prenela praktična znanja na sistem u Beogradu.

“Otkada je uveden novi sistem praćenja i naplate prevoza koji vrše Bus Logic i Telekom Srbija, gradska vlast Beograda pod pritiskom građana vraća jednu po jednu funkcionalnost starog sistema, pa se nadam da će tako i Google Transiti biti vraćen”, zaključio je Miloš na kraju.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Tehnologija

Neuralink moždani čip: Revolucija u medicini ili senzacionalizam?

Čip pod nazivom 'Telepatija' uspešno je ugrađen u ljudski mozak, saopštila je kompanija Elona Maska. Analizirali smo da li je reč o velikom naučnom dostignuću, ili tek eksperimentu u testnoj fazi.

Startapi i poslovanje

Vega IT ulaže €1.000.000 u osnivanje novog startapa Thrivea

Kao nastavak globalnog širenja poslovanja, kompanija Vega IT najavila je novi poslovni poduhvat. Ovog puta, rade na razvoju inovativnog HR SaaS rešenja pod imenom Thrivea.

Startapi i poslovanje

Anygo je novi servis za deljenje vozila u Beogradu putem aplikacije – čija se mreža širi

Na ulicama glavnog grada pojavili su se mali gradski Hyundai automobili sa natpisom 'Anygo car sharing'. Prestonica je konačno dobila jedan ovakav servis, a mi vam u intervjuu sa osnivačem startapa 'Anygo' otkrivamo kako on funkcioniše i na koji način je nastao.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Novi GapMinder Fond II s kapitalom od €80 miliona targetira i srpske startape!

GapMinder Ventures, VC fond koji je dosad primarno ulagao u tehnološke kompanije iz Rumunije, pokreće GapMinder Fond II, investicioni paket od 80 miliona evra koji će biti alociran i na širem istočnoevropskom regionu, pa tako i Srbiji i Hrvatskoj.

Tehnologija

SEO Spam: Kako su AI generisani advokati pokušali da prevare Netokraciju?

Razvojem veštačke inteligencije cyber kriminalci postaju sve veštiji, a napadi sve maliciozniji. Donosimo vam priču o tome kako smo uspeli da raskrinkamo jedan takav pokušaj ucene.

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.

Mobilno

Uživo praćenje prevoza u Beogradu od danas na Google mapama!

Google je u okviru svoje aplikacije mapa na pametnim telefonima omogućio praćenje javnog prevoza u realnom vremenu za našu prestonicu.

Digitalni mediji

Vladimir Kovač: Iz zajednice se regrutuje radna snaga, zato kompanije treba da budu deo događaja

Zrenjaninski hotel Vojvodina tradicionalno će krajem aprila ugostiti još jednu DigiTalk konferenciju i edukaciju posvećenu e-trgovini. O važnosti održavanja ovakvih događaja za kreativnu, digitalnu i IT zajednicu, razgovaramo sa jednim od osnivača i organizatora konferencije.

Intervju

Bosch inženjerski centar u Srbiji zapošljava IT stručnjake koji razvijaju rešenja za auto industriju

Ubrzani razvoj 'automotive' industrije i okretanje u smeru sve veće integracije digitalnih rešenja, otvorile su jedno sasvim novo poglavlje za tehnološke i IT kompanije. Jedan od lidera u razvoju digitalnih rešenja za auto industriju je i kompanija Bosch, čiji IT sektor u Srbiji zapošljava više od 400 stručnjaka.