Google Transit više nije dostupan u Beogradu – hoće li se vratiti na telefone?

Google Transit više nije dostupan u Beogradu – hoće li se ikada vratiti na naše telefone?

Moderna metropola zaslužuje i moderan prevoz koji će biti podržan savremenim tehnološkim rešenjima. Beograd u ovom segmentu, nažalost, ne može da parira evropskim metropolama, a samo jedan od dokaza za to je i ukidanje opcije 'Google Transit' u okviru Google mapa.

Jugoslovenska kinematografija početkom osamdesetih godina 20. veka podarila nam je kultno filmsko remek delo – “Ko to tamo peva”. Iako opisuje Srbiju na rubu nacističke okupacije, ovaj film je na najbolji mogući način opisao mentalitet našeg naroda kroz metaforu putničkog autobusa i sklonost ka slaboj ili gotovo nikakvoj volji za društvenim usavršavanjem.

Mnogo godina kasnije, simbolika slabog društvenog napretka je ostala ista, samo u digitalnoj sferi, a verovali ili ne, tiče se isto prevoza i to gradskog. U gradu od preko milion stanovnika, u 21. veku, Beograđani (ali i svi oni koji žele da posete naš glavni grad) više nemaju opciju praćenja gradskog prevoza na Google mapama.

Naime, opcija Google Transit kojoj smo se svi radovali 2020. godine kada je uvedena zvanično u Srbiji pod inicijativom državnih institucija i UNDP-a, sada više ne učitava polaske i dolaske tramvaja i autobusa u Beogradu. Sve to možda i ne bi bio preveliki problem da ne dolazi u periodu kada je promenjen i sam sistem naplate gradskog prevoza u Beogradu, što je dovelo i do ukidanja informacija o dolasku određene linije putem SMS-a.

Alternativa za građane i turiste koji žele da znaju kada im prevoz dolazi može se pronaći u okviru nove Android i iOS aplikacije za gradski prevoz. Istini za volju, u okviru njih je moguće pratiti red vožnje određene linije, međutim, to zahteva nekoliko koraka više, pa je samim tim i korisničko iskustvo upitna stvar. Otuda se postavlja pitanje da li su nove promene za javni prevoz koje je gradonačelnik najavljivao u službi korisnika ili nisu.

I dok se navikavamo na nove promene, činjenica jeste da Google Transit nedostaje upravo zato što je deo mapa koje svi koristimo na telefonu, a samim tim predstavlja i najbolje korisničko iskustvo kada je reč o planiranju kretanja kroz grad javnim prevozom. Pojedini domaći korisnici koji su ovu temu komentarisali na Redditu, naveli su da bi jedno od rešenja iliti alternativa mogla da bude aplikacija Moovit.

Nova aplikacija javnog prevoza omogućava korisnicima da prate kretanje gradskih linija. Međutim, Google Transit je jednostavnije korisničko iskustvo i nalazi se u okviru mapa koje svi koristimo.

Ipak, i ovu činjenicu treba uzeti sa rezervom, s obzirom na to da su hakeri iskoristili postojeće bagove u aplikaciji Moovit i samim tim ukrali podatke korisnika koji su imali kreiran nalog na istoj. Sve ovo nas dalje navodi da se zapitamo da li smo samo ograničeni na novu aplikaciju gradskog prevoza i da li postoji šansa da se Google Transit uopšte vrati za građane Beograda ali i njegove turiste?

Na nadležnim institucijama je da integrišu nove podatke sa kompanijom Google

Kako bismo više saznali o pomenutom problemu prestanka rada Google Transit opcije u Srbiji, razgovarali smo sa Milošem Vučkovićem iz udruženja građana “Naša mesna zajednica”. Kako nam je on otkrio, opcija Google Transit je prestala sa radom u Beogradu krajem jula ove godine, dok se prekid rada ove funkcije desio bez ikakve najave od strane nadležnih iz grada Beograda to jest sekretarijata za javni prevoz koji je nadležan:

Nemamo zvaničan odgovor ni Grada Beograda kao ni Google-a, ali se prema nezvaničnim informacijama sa interneta radi o tome da je Google Transit radio na osnovu datoteka kompanije Apex Solution Technology d.o.o. sa kojom je grad Beograd raskinuo ugovor o naplati i monitoringu sistema javnog prevoza početkom ove godine.

Pre neki mesec je prestala da radi apeksova Beogradski Prevoz aplikacija sa obrazloženjem da je sistem prestao da radi zbog raskida ugovora. Veliki problem je netransparentnost gradske vlasti grada Beograda koja nije najavila ukidanje Google Transita niti je odgovorila zašto se to desilo. Zato i javno nagađamo šta se desilo sa ovom opcijom.

Miloš nam je, između ostalog, rekao da je u martu ove godine osnivač Kentkarta u intervjuu Blicu naveo: “Naša kompanija je omogućila i da građani Beograda dobiju Google Transit uslugu gde u okviru Google Maps aplikacije gde mogu videti kojom kombinacijom prevoza može stići od tačke A do tačke B sa prikazom reda vožnje.”

Naš sagovornik ponovo ističe da je Google Transit, prema informacijama koje su dostupne, preuzimao podatke sa servera Apex Solution Technology d.o.o, koji zbog raskida ugovora više nisu aktivni:

Sada sam proverio Google transit i primetio sam da on radi u Kragujevcu i u Nišu, dok u Novom Sadu ne funkcioniše. Sistem funkcioniše nezavisno za svaki grad. Ono što je zanimljivo da u Novom Sadu kao i u Beogradu uslugu naplate i monitoringa javnog prevoza vrše iste firme kao u Beogradu a to su Telekom Srbija i Bus Logic d.o.o. Ako Google transit nije uveden za tri godine u Novom Sadu skeptičan sam da će biti u Beogradu.

Miloš ističe da, iako nije IT stručnjak, poučen iskustvom prošlog sistema potrebno je da se uključe nadležne institucije kako bi se integrisali podaci novog sistema sa Google-om čime bi se vratio Google Transit koji omogućava lakše kretanje u Beogradu građanima i turistima u 2023. godini.

On dalje kaže da je stari Apeksov sistem bio daleko od savršenog, ali da je iz ugla korisnika bio značajno bolji jer je firma Kentkart koja je osnivač Apeksa, a koja vrši uslugu praćenja i monitoringa javnog prevoza u Istanbulu, te je prenela praktična znanja na sistem u Beogradu.

“Otkada je uveden novi sistem praćenja i naplate prevoza koji vrše Bus Logic i Telekom Srbija, gradska vlast Beograda pod pritiskom građana vraća jednu po jednu funkcionalnost starog sistema, pa se nadam da će tako i Google Transiti biti vraćen”, zaključio je Miloš na kraju.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki MotionOps podigao investiciju od $1,2 miliona – sledi širenje tima u Srbiji i dalji razvoj proizvoda

MotionOps zatvorio je 'pre-seed' rundu od gotovo 1,2 miliona dolara predvođenu VC fondom iz Jute Alpine 100. Nikola Cvetković, jedan od osnivača ovog startapa, otkriva nam više o tome kako tim planira da iskoristi investiciju.

Analiza

Rast po svaku cenu više nije ono što startape vodi do investicije – i tu je prilika za srpske timove

Po pitanju investiranja u startape na globalnom nivou, prošla decenija lako bi mogla dobiti titulu zlatne decenije. Problem je bio samo jedan: ti startapi u velikoj većini nisu stavljali naglasak na profitablinost i zdrav rast i, uprkos gubicima koji su se brojali u stotinama miliona, ipak su dostizali valuacije od nekoliko milijardi. Sada su se pravila igre promenila - što može ići u prilog domaćim startapima.

Sponzorisano

Degordian pokreće novi podbrend: Builtt! Fokusiraće se na ecommerce, web i product projekte

Degordian dobija novi specijalizovani spin-off brand koji deluje u 3 vertikale. Upoznajte 'Builtt' koji se bavi izradom web stranica, digitalnih proizvoda i ecommerce rešenja.

Propustili ste

Kultura 2.0

Web pristupačnost čini internet boljim mestom za sve – a posebno za osobe sa invaliditetom

Internet je alat putem kog možemo pronaći gotovo sve što želimo da saznamo, zar ne? Nažalost, to nije slučaj za osobe koje imaju određene invaliditete. Upravo zato je pristupačnost interneta (web accessibillity) sve aktuelnija tema.

Društvene mreže

Hoće li Elon Mask zaista uvesti pretplatu za sve korisnike Twittera?

Ono što se dešava sa Twitterom od momenta akvizicije od strane kontraverznog biznismena Elona Maska može se kategorizovati kao potpuna farsa sa čudnim spletom događaja i okolnostima koji su zadesili ovu društvenu mrežu.

Takmičenje

Bosch Startup Harbour poziva startape da zajedno validiraju ideje i skaliraju biznis – prijave traju do 30. septembra

Startup Harbour je globalna inicijativa kompanije Bosch čiji je cilj kreiranje ekosistema kroz saradnju između 'early stage' startapa i različitih Bosch divizija u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije.

Intervju

Amir Moini pomogao je Netflixu da izgradi Employer Brand iz temelja – a sada dolazi na Empple Festival

Treći po redu Empple Festival 5. oktobra ugostiće Amira Moinija, direktora Employer Branding-a kompanije Moloco u Silicijumskoj dolini.

Internet marketing

Weekend Media Festival po 16. put u Rovinju, ovog puta sa fokusom na HR i veštačku inteligenciju

Weekend Media Festival, jedna od najvećih regionalnih konferencija posvećenih digitalnom marketingu, po 16. put će se održati u Rovinju od 21. do 24. septembra, sa potpuno novim i aktuelnim temama iz digitalnog sveta.

Karijere

Olja Vučićević Gaković: Srpski IT bio je prenaduvani balon koji je morao da pukne – i to je izdvojilo kvalitetne kompanije

Olja Vučićević Gaković ima impresivno poslovno iskustvo: od života i rada u Silicijumskoj dolini i saradnje sa kompanijama kao što su Google, Yahoo i IBM, do povratka u Srbiju i vođenja uspešnih IT kompanija. U intervjuu koji sledi, ona je sa nama podelila svoje mišljenje o srpskoj IT industriji - i zašto smatra da je kriza imala pozitivan uticaj na nju.