Google Stadia se gasi 2023. godine - ima li budućnosti za ‘cloud gaming’?

Google Stadia se gasi 2023. godine – ima li budućnosti za ‘cloud gaming’?

Nakon tri godine postojanja, Google je odlučio da ugasi svoj cloud gaming servis Stadia, fokusirajući se na neke druge servise i alate u budućnosti. Da li nam ovo zapravo govori da cloud gaming nema potencijal kakav smo na početku očekivali?

Možda je još rano govoriti da će “igranje video igara u oblaku” nestati preko noći, i da će svi servisi krenuti put Stadie. Ipak, povlačenje pomenute platforme sa tržišta govori nam da Google za sada nije spreman da ulaže u ovu tehnologiju. Štaviše, da je ovaj servis bio profitabilan i da je brojao veliki broj igrača, sigurno je da ga se pomenuti tehnološki gigant ne bi tako lako odrekao.

Osim što cloud gaming nije stekao tu popularnost na globalnom nivou, što usled ogromne popularnosti mobile, PC i igara za konzole, što zbog određenih tehničkih ograničenja koje donosi (obično internet konekcija), čini se da Stadia nije mogla da se tako lako izbori i sa konkurencijom. Kada govorimo o konkurenciji, svakako treba pomenuti Playstation Now i NVIDIA GeForce Now koji se kotiraju među popularnijim cloud gaming servisima.

Činjenica jeste da je NVIDIA uložila mnogo truda u jedan servis koji je, istini za volju, opet naišao na pojedine kritike stručne zajednice iz sveta gejminga. Jednostavno, ova industrija je sofisticirana i kompleksna, a njeni korisnici su naviknuti da očekuju najbolje od krajnjih proizvoda. Otuda i ne čudi da je veoma teško kroz cloud servise i svakako dobru internet konekciju, simulirati iskustvo igranja AAA igara kao što je to slučaju na konzolama i na PC-ju – kada igru imate direktno instaliranu na računaru.

Još jedan od benefita koji se direktno pripisuje igranju igara direktno na hardveru jeste ogroman porast mobilnih video igara u svetu (preko 2,2 milijarde igrača globalno). Video igre na ovim platformama su sve popularnije, imaju sve više igrača, a grafički izgledaju gotovo identično dobro kao na većim “mašinama” koje su namenski pravljene za gejming. Otuda je jasno da je zapravo cloud gaming izuzetna zamisao koju je veoma teško sprovesti u praksi.

Stadia jeste bila sjajna zamisao, međutim, gde je zapelo?

Iako su odlučili da je ugase, Google će omogućiti funkcionisanje Stadie za sve igrače do 18. januara 2023. godine, a uz to će refundirati sav novac za hardver koji su korisnici kupovali preko Google prodavnice kao i za sve video igre i dodatni sadržaj koji uz to ide. Sve ovo bi, prema očekivanju kompanije, trebalo da bude završeno sredinom januara.

Dobra zamisao iz Google-a koja na kraju, nažalost, nije uspela da zaživi na tržištu.

S obzirom na to da je Stadia zapravo bila jedno izdvojeno odeljenje kompanije Google fokusirano na cloud gaming, treba napomenuti da će članovi Stadia tima nastaviti svoj posao za koji su specijalizovani, ali u drugim Google odeljenjima.

U čemu tačno leži problem za pomenuto gašenje servisa, iskreno je govorio potpredsednik Stadie, Fil Harison koji je istakao da iako je ovaj striming servis izgrađen na snažnoj tehnološkoj osnovi, ipak nije stekao privlačnost korisnika koja je bila očekivana, pa je otuda i donesena odluka da se pomenuti servis i ugasi, prenosi The Verge.

Harison kaže da Gugl vidi mogućnosti da primeni Stadia tehnologiju na druge delove Google-a, kao što su YouTube, Google Play, kao i na ulaganja u AR (proširenu stvarnost). Takođe, Google je već zatvorio Stadia prodavnicu, pa se igre i druge transakcije u igrama više ne mogu kupovati.

Ono što isto nije tajna, jeste da se još ranije najavljivao neuspeh Stadie koja čak nije ni pomenuta u trenutku kada je Logitech najavio svoju ručnu cloud gaming konzolu nalik Nintendo Switch-u. Uz sve to ide i činjenica da Google ima naviku da gasi svoje projekte samo nekoliko godina nakon njihovog pokretanja, a ova tradicija nije izbegla ni Stadiu koja u startu nije imala sjajne prognoze.

Svemu tome doprineo je i podatak o usporenju novih korisnika na ovom cloud gaming servisu, dok je kompanija i sama najavila da će zatvoriti svoje interne studije za razvoj video igara. Sve ovo jasno ukazuje na one podatke sa početka teksta, a to je da cloud gaming još nije zaživeo u potpunosti kod ljubitelja gejminga i onih najzahtevnijih gejmera.

Zapravo, biće i te kako zanimljivo videti u kojem smeru mogu da odu NVIDIA i Sony sa svojim platformama i može li zahvaljujući njima “igranje u oblaku” da dobije onaj svoj pun potencijal koji u teoriji izgleda sjajno. Do tada, hardver u vidu konzola, PC-ja i mobilnih telefona ostaće dominantne figure na globalnom gejming tržištu za igranje najpopularnijih naslova.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Dealroom: Srpski startapi od danas deo globalnog servisa za privlačenje VC kapitala

Danas smo prisustvovali predstavljanju platforme serbia.dealroom.co koja obezbeđuje komunikaciju srpskog startap ekosistema na lokalnom i svetskom nivou, omogućavajući na taj način veću vidljivost na mapi investitora.

Office Talks Podcast

Kako iznajmiti kuću na selu?

Gosti 130. epizode Office Talks podkasta bili su osnivači 'booking' servisa Selo.rs sa kojima smo pričali o razvoju turizma u Srbiji i poslovanju servisa koji ima preko 2.000 smeštajnih jedinica u bazi.

Intervju

Srpski Digital Spark dnevno beleži više od 75.000 B2B korisnika

Srpska kompanija Softech Solutions dizajnirala je Digital Spark, servis za prodaju koji je pridobio poverenje više od 20 kompanija u 8 država jugoistočne Evrope. O kakvom proizvodu je reč i čime se izdvaja od ostalih na tržištu, saznajte u tekstu koji sledi.

Propustili ste

Najava

Tenderly i Trapesys organizuju ‘Web3 u Petnici’

Od 15. do 21. maja, Tenderly i Trapesys organizuju web3 seminar u Israživačkoj stanici Petnica, a svi učesnici imaće priliku da učestvuju u nizu predavanja i radionica, predvođenih iskusnim mentorima.

Gaming

Drugo izdanje SGA ‘For The Win’ konferencije dovodi predavače iz Gugla i Epic Games-a

Beograd ponovo, na nekoliko dana, zahvaljujući For The Win konferenciji postaje jedno od ključnih čvorišta evropske game dev scene, i upoznaje svoju rastuću zajednicu sa kolegama iz šireg regiona, i čitave Evrope.

Karijere

Kandidati cene jednostavan proces zapošljavanja – zašto ga vaša firma komplikuje?

Ovaj osvrt je nastao kao konstruktivna kritika na osnovu ličnog, ali i iskustava ljudi koji su bili u procesu traženja ili promene posla u proteklih 6 meseci.

Web 3.0

Može li web3 zauvek promeniti digitalni marketing?

U svojoj novoj kolumni za Netokraciju, Ivana Tomić analizira načine na koje web3 može da unapredi digitalni marketing i pomogne mu da prevaziđe neke od najvećih izazova s kojima se suočava.

Tehnologija

Zuckerberg otpušta još 10.000 zaposlenih – sahranjuje Metaverse i pre nego što je zaživeo

Svedočimo li proprasti tehnološkog giganta koji skoro dve decenije dominira tržištem društvenih mreža i hoće li Zuckerberg uspeti da izvuče kompaniju iz novonastale krize?

Analiza

Goran Milovanović: Neće vas zameniti veštačka inteligencija, već onaj ko zna da je koristi

Kompanija Open AI objavila je GPT-4, novu i značajno unapređenu verziju svog popularnog jezičkog modela, zasnovanog na veštačkoj inteligenciji. Koje sve mogućnosti otvara ovaj proizvod i da li treba da brinemo za budućnost naših poslova, pitanja su na koja nam je odgovorio Goran Milovanović koji je Lead Data Scientist.