Mastercard omogućio korišćenje Google Pay servisa u Srbiji – za Android i WearOS korisnike

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Mastercard omogućio korišćenje Google Pay servisa u Srbiji – za Android i WearOS korisnike

Trend beskontaktnog plaćanja pametnim telefonima odavno je postao zastupljen u razvijenijim državama Evrope ali i sveta. Sada je zahvaljujući zvaničnom dolasku Google Pay servisa u Srbiju korisnicima Mastercard platnih kartica omogućeno da plaćaju svojim pametnim telefonima ili satovima.

Ovaj servis kompanija Mastercard je na domaćem tržištu omogućila u saradnji sa partnerima iz bankarskog sektora, a pomoću usluge Google Pay, građani koji koriste odgovarajuće Android uređaje (one sa Lollipop 5.0 ili novijim operativnim sistemima) mogu da koriste svoje mobilne telefone kako bi u fizičkom okruženju obavljali sigurna, brza i praktična beskontaktna plaćanja koja su već sastavni deo platnog iskustva građana Srbije.

Ono što je bitno napomenuti, jeste da će korisnici moći da čuvaju svoje debitne ili kreditne Mastercard kartice za plaćanja putem Google Pay usluge u okviru Google Wallet aplikacije digitalnog novčanika koja je od sada i zvanično dostupna u Srbiji.

Na koji način tačno funkcioniše ovaj servis i kako ga aktivirati?

Kako bi koristili uslugu Google Pay, korisnici Android i WearOS uređaja treba da otvore aplikaciju Google Wallet ili je preuzmu sa Google Play prodavnice. U samoj aplikaciji, korisnik treba da klikne na opciju Add to Wallet i zatim doda Mastercard karticu tako što će ili slikati karticu ili ručno uneti podatke sa kartice. Na kraju, možda će biti potrebna i verifikacija kartice upisivanjem koda koji stiže u SMS poruci, i to je sve, Google Pay je spreman za korišćenje.

Pored niza benefita koje pomenuti servis pruža, tu je i panel sa detaljima stanja na računu.

Zapravo, proces je sličan onome na iOS uređajima, ukoliko ste imali priliku da ih koristite. Reč je o identičnoj usluzi, ali pod nazivom Apple Pay. Nakon što ste dodali karticu, možete da započnete da koristite svoj telefon ili pametni sat za plaćanje uz pomoć Google Pay servisa na bilo kojoj lokaciji gde su omogućena beskontaktna plaćanja, kao što su prodavnice, restorani, javni prevoz, ili čak neki od jasno obeleženih trgovaca na odabranim pijacama u Beogradu.

Na ovaj način uvodi se svojevrsna i tiha revolucija u lične finansije i digitalizaciju plaćanja, bar kada govorimo o domaćem tržištu. Nekada je fizičko plaćanje telefonom izgledalo kao san koji ćemo dočekati kasno ili možda uopšte nećemo. Sada je to java i već imamo priliku da isti isprobamo i imamo mogućnost da umesto keša u novčaniku, prilikom izlaska iz kuće nosimo samo pametni telefon.

Ipak, mogućnosti Google Pay-a se ne zasnivaju samo na funkciji beskontaktnog plaćanja na POS terminalima, već ovaj servis donosi niz prednosti korisniku, po čemu se i razlikuje od konkurencije. Na globalnom nivou, ovaj servis već odavno pruža mogućnost slanja novca pojedincima (prijateljima) ili grupi za određeni trošak, povezivanje sa određenim trgovinama (kupovina na sajtovima) i pamćenje transakcija u aplikaciji. Recimo, određeni e-commerce biznisi imaju integraciju sa Google Pay servisom – opet, ovo je globalna mogućnost i njena dostupnost zavisi od zainteresovanosti ecommerce trgovaca da omoguće Google Checkout na svojim sajtovima.

Svi ovi benefiti, uključujući i detaljne preglede transakcija i potrošnju novca, čine pomenutu aplikaciju jednim sveobuhvatnim finansijskim servisom koji pored plaćanja, znatno olakšava korisniku upravljanje troškovima. S obzirom na to da ovde govorimo o osetljivim stvarima kao što su novac i podaci korisnika, to je sledeća tema o kojoj ćemo nešto detaljnije govoriti.

Standardna bezbednost podataka uz proces tokenizacije

Osim što je praktično za korišćenje, plaćanje putem Google Pay usluge donosi dodatni stepen bezbednosti zahvaljujući tehnologiji tokenizacije kompanije Mastercard. Reč je o tehnologiji koja štiti informacije o korisniku kartice time što menja brojeve računa jedinstvenim zamenskim brojem ili “tokenom”.

Naime, tokenizacija smanjuje potencijal za zloupotrebe koje se eventualno mogu desiti kada su u pitanju digitalna plaćanja time što svakom plaćanju pridodaje dinamičku komponentu. Kada se prilikom transakcije koristi mobilni uređaj, sa trgovcem se deli token, a ne pravi broj kartice. Osim toga, iz ugla korisnika i trgovaca nema razlike u tome da li se kupovina obavlja fizičkom ili Mastercard karticom digitalizovanom u Google Pay servisu, jer su nivo sigurnosti transakcija i benefita koje one pružaju identični.

Velika važnost za kompaniju Google jeste ulaganje u razvoj što bezbednijih transakcija korisnika koji upotrebljavaju Google Pay opciju za plaćanje.

Korisnici mogu da sva plaćanja obave beskontaktno pomoću uređaja koji već imaju u rukama bez potrebe da traže novčanik ili da unose PIN kod, a nije neophodna ni internet konekcija. Sve što je građanima koji žele da koriste Google Pay u Srbiji potrebno jeste Mastercard kartica izdata od strane neke od banaka koje su u ovom trenutku omogućile ovu uslugu, kao što su OTP Banka, ProCredit Banka i Banka Poštanska štedionica. Svi podaci se sigurno čuvaju na jednom mestu, bez obzira na to gde ste krenuli.

Povodom ove značajne vesti ukoliko govorimo o platnim sistemima u Srbiji, oglasila se i Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard, koja je tom prilikom izjavila sledeće:

Sloboda izbora i inovacije u plaćanjima važan su deo naših nastojanja da poboljšamo kvalitet svakodnevice građana Srbije. Lansiranje Google Pay usluge omogućiće ljudima da i dalje, u svakom trenutku, mogu za sebe da odaberu najpraktičniju i najsigurniju platnu metodu u skladu sa svojim potrebama.

Ona je između ostalog dodala kako je uz saradnju sa kompanijom Google građanima Srbije omogućen jednostavan, brz i siguran način plaćanja, i da su iz Mastercarda ponosni na činjenicu da su njihove sigurne tehnologije razlog zašto su prvi izbor kako korisnicima, tako i partnerima iz poslovnog sektora.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kultura 2.0

Da li ćemo zbog anglicizama u IT industriji zaboraviti maternji jezik? Razgovarali smo sa profesorkom engleskog jezika

Bojana Stanojević, profesorka engleskog jezika i književnosti u intervjuu za Netokraciju govori o upotrebi anglicizama u savremenom poslovanju, o tome koje su reči i izrazi neprevodivi, a za koje postoje adekvatni prevodi na srpski jezik.

Novost

Prevara, laži i romansa na radnom mestu: Šta znamo o SBF i propasti FTX-a?

Kripto kriza se neumoljivo nastavlja, a mi vam donosimo najnovije vesti o FTX kolapsu i potencijalnim posledicama koje on može ostaviti na svetsku ekonomiju.

Analiza

Da li je krah FTX-a ‘smrtni udarac’ za kripto ekosistem?

Dok se Web2 bavi akvizicijom Twittera, sa druge stranice svedoci smo jedne od najvećih kriza koje su pogodile Web3. U velikoj analizi otkrivamo kako će se propast druge najveće kripto menjačnice odraziti na čitavu industriju.

Propustili ste

Tehnologija

Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju

Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju, Srbija je konsenzusom 26 država izabrana za članicu ove organizacije.

Startapi i poslovanje

Investiciona prognoza: Evropski fond menadžeri predviđaju ‘zahlađenje’ u VC industriji

Venture kapitalisti (VC) obično su optimisti po prirodi. Veruju u preduzetnike, veruju da postoje rešenja koja menjaju svet i žele da - u šansama gde 10% portfolio kompanija uspeva - ostvare određen uspeh.

Startapi i poslovanje

TS Ventures investirao u domaće startape Anari AI, Bitebell i Brush Galaxy

TS Ventures Fond je nakon temeljnog procesa i detaljne analize idejnih rešenja, novu rundu sredstava dodelio za čak tri nova startapa i time nastavio da pomaže razvoj startap industrije u našoj zemlji.

Tehnologija

Unapredite svoje DevTools veštine na ‘masterclass’ radionici svetski poznatog developera

Sajt HelloWorld.rs 9. decembra u 17h organizuje veliku 'masterclass' radionicu u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, gde će govoriti jedan od najboljih svetskih front-end developera Heri Roberts.

Novost

Raising Stars: Do 20.000 švajcarskih franaka bespovratno za startape u ranim fazama razvoja

NTP Beograd raspisao je uz podršku Vlade Švajcarske i u partnerstvu sa NTP Niš i NTP Čačak treći poziv za Raising Starts, prvi pre-seed akceleratorski program u Srbiji koji startap timovima obezbeđuje stručnu i finansijsku podršku za ubrzan razvoj.

Internet marketing

GOstudy — platforma koja uvodi ljude u svet digitalnog marketinga

Za ostvarivanje poslovnog uspeha na internetu ne treba da posedujete formalno obrazovanje, ali je važno da ste željni znanja i naoružani disciplinom, savetuje Vladimir Mladenov, osnivač GOstudy platforme. U okviru 20 emisija na nacionalnom servisu gledaoci će imati priliku se upoznaju s radom platforme.