Mastercard omogućio korišćenje Google Pay servisa u Srbiji – za Android i WearOS korisnike

Mastercard omogućio korišćenje Google Pay servisa u Srbiji – za Android i WearOS korisnike

Trend beskontaktnog plaćanja pametnim telefonima odavno je postao zastupljen u razvijenijim državama Evrope ali i sveta. Sada je zahvaljujući zvaničnom dolasku Google Pay servisa u Srbiju korisnicima Mastercard platnih kartica omogućeno da plaćaju svojim pametnim telefonima ili satovima.

Ovaj servis kompanija Mastercard je na domaćem tržištu omogućila u saradnji sa partnerima iz bankarskog sektora, a pomoću usluge Google Pay, građani koji koriste odgovarajuće Android uređaje (one sa Lollipop 5.0 ili novijim operativnim sistemima) mogu da koriste svoje mobilne telefone kako bi u fizičkom okruženju obavljali sigurna, brza i praktična beskontaktna plaćanja koja su već sastavni deo platnog iskustva građana Srbije.

Ono što je bitno napomenuti, jeste da će korisnici moći da čuvaju svoje debitne ili kreditne Mastercard kartice za plaćanja putem Google Pay usluge u okviru Google Wallet aplikacije digitalnog novčanika koja je od sada i zvanično dostupna u Srbiji.

Na koji način tačno funkcioniše ovaj servis i kako ga aktivirati?

Kako bi koristili uslugu Google Pay, korisnici Android i WearOS uređaja treba da otvore aplikaciju Google Wallet ili je preuzmu sa Google Play prodavnice. U samoj aplikaciji, korisnik treba da klikne na opciju Add to Wallet i zatim doda Mastercard karticu tako što će ili slikati karticu ili ručno uneti podatke sa kartice. Na kraju, možda će biti potrebna i verifikacija kartice upisivanjem koda koji stiže u SMS poruci, i to je sve, Google Pay je spreman za korišćenje.

Pored niza benefita koje pomenuti servis pruža, tu je i panel sa detaljima stanja na računu.

Zapravo, proces je sličan onome na iOS uređajima, ukoliko ste imali priliku da ih koristite. Reč je o identičnoj usluzi, ali pod nazivom Apple Pay. Nakon što ste dodali karticu, možete da započnete da koristite svoj telefon ili pametni sat za plaćanje uz pomoć Google Pay servisa na bilo kojoj lokaciji gde su omogućena beskontaktna plaćanja, kao što su prodavnice, restorani, javni prevoz, ili čak neki od jasno obeleženih trgovaca na odabranim pijacama u Beogradu.

Na ovaj način uvodi se svojevrsna i tiha revolucija u lične finansije i digitalizaciju plaćanja, bar kada govorimo o domaćem tržištu. Nekada je fizičko plaćanje telefonom izgledalo kao san koji ćemo dočekati kasno ili možda uopšte nećemo. Sada je to java i već imamo priliku da isti isprobamo i imamo mogućnost da umesto keša u novčaniku, prilikom izlaska iz kuće nosimo samo pametni telefon.

Ipak, mogućnosti Google Pay-a se ne zasnivaju samo na funkciji beskontaktnog plaćanja na POS terminalima, već ovaj servis donosi niz prednosti korisniku, po čemu se i razlikuje od konkurencije. Na globalnom nivou, ovaj servis već odavno pruža mogućnost slanja novca pojedincima (prijateljima) ili grupi za određeni trošak, povezivanje sa određenim trgovinama (kupovina na sajtovima) i pamćenje transakcija u aplikaciji. Recimo, određeni e-commerce biznisi imaju integraciju sa Google Pay servisom – opet, ovo je globalna mogućnost i njena dostupnost zavisi od zainteresovanosti ecommerce trgovaca da omoguće Google Checkout na svojim sajtovima.

Svi ovi benefiti, uključujući i detaljne preglede transakcija i potrošnju novca, čine pomenutu aplikaciju jednim sveobuhvatnim finansijskim servisom koji pored plaćanja, znatno olakšava korisniku upravljanje troškovima. S obzirom na to da ovde govorimo o osetljivim stvarima kao što su novac i podaci korisnika, to je sledeća tema o kojoj ćemo nešto detaljnije govoriti.

Standardna bezbednost podataka uz proces tokenizacije

Osim što je praktično za korišćenje, plaćanje putem Google Pay usluge donosi dodatni stepen bezbednosti zahvaljujući tehnologiji tokenizacije kompanije Mastercard. Reč je o tehnologiji koja štiti informacije o korisniku kartice time što menja brojeve računa jedinstvenim zamenskim brojem ili “tokenom”.

Naime, tokenizacija smanjuje potencijal za zloupotrebe koje se eventualno mogu desiti kada su u pitanju digitalna plaćanja time što svakom plaćanju pridodaje dinamičku komponentu. Kada se prilikom transakcije koristi mobilni uređaj, sa trgovcem se deli token, a ne pravi broj kartice. Osim toga, iz ugla korisnika i trgovaca nema razlike u tome da li se kupovina obavlja fizičkom ili Mastercard karticom digitalizovanom u Google Pay servisu, jer su nivo sigurnosti transakcija i benefita koje one pružaju identični.

Velika važnost za kompaniju Google jeste ulaganje u razvoj što bezbednijih transakcija korisnika koji upotrebljavaju Google Pay opciju za plaćanje.

Korisnici mogu da sva plaćanja obave beskontaktno pomoću uređaja koji već imaju u rukama bez potrebe da traže novčanik ili da unose PIN kod, a nije neophodna ni internet konekcija. Sve što je građanima koji žele da koriste Google Pay u Srbiji potrebno jeste Mastercard kartica izdata od strane neke od banaka koje su u ovom trenutku omogućile ovu uslugu, kao što su OTP Banka, ProCredit Banka i Banka Poštanska štedionica. Svi podaci se sigurno čuvaju na jednom mestu, bez obzira na to gde ste krenuli.

Povodom ove značajne vesti ukoliko govorimo o platnim sistemima u Srbiji, oglasila se i Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard, koja je tom prilikom izjavila sledeće:

Sloboda izbora i inovacije u plaćanjima važan su deo naših nastojanja da poboljšamo kvalitet svakodnevice građana Srbije. Lansiranje Google Pay usluge omogućiće ljudima da i dalje, u svakom trenutku, mogu za sebe da odaberu najpraktičniju i najsigurniju platnu metodu u skladu sa svojim potrebama.

Ona je između ostalog dodala kako je uz saradnju sa kompanijom Google građanima Srbije omogućen jednostavan, brz i siguran način plaćanja, i da su iz Mastercarda ponosni na činjenicu da su njihove sigurne tehnologije razlog zašto su prvi izbor kako korisnicima, tako i partnerima iz poslovnog sektora.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Index Health osigurao dodatnih $3 miliona investicije za unapređenje proizvoda

Startap domaćeg osnivača Luke Ivićevića, Index Health iz Majamija, koji nudi usluge telemedicine zasnovane na personalizovanim podacima pacijenata, podigao je novih $3 miliona u 'seed' rundi investiranja.

Karijere

Borislav Vesnić: I game dev industrija u Srbiji se suočava sa otkazima, ali i dalje je u blagom porastu

Visoki porezi i nedostatak mentorstva u vođenju biznisa i dalje su glavni neprijatelji domaće gejming industrije, kaže Borislav Vesnić, jedan od osnivača Tricoman Studios. O tome, ali i o drugim izazovima (i dobrim stranama) njegovog preduzetničkog puta sa njim razgovaramo u intervjuu koji sledi.

Tehnologija

Mislav Malenica: Razvoj veštačke inteligencije nije uticao na otkaze u IT industriji

Mislav Malenica, osnivač AI startapa Mindsmiths i potpredsednik organizacije Cro AI, na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu bio je jedan od panelista, a u intervjuu za Netokraciju objasnio je zašto veštačka inteligencija ne može zameniti ljude i kako takav stav štetno utiče na njen razvoj.

Propustili ste

Sponzorisano

Decenter u Srbiji pokreće R&D odeljenje sa ciljem razvoja novih naprednih Web3 rešenja

R&D kompanije Decenter podrazumeva grupu hakera koji imaju slobodu da istražuju, rešavaju probleme i stvaraju nova rešenja bez mnogo brige o biznisu, rokovima ili tržištu.

Kolumna

Kako je domaći startap Hunch postao prepoznatljiv brend u Holandiji

Hunch već drugu godinu za redom sponzoriše Dutch Search Awards, dodelu nagrada za najbolje holandske marketinške agencije, koja se održava u Utrehtu. Ove godine se vraćamo bogatiji za tri nagrade koje je osvojila agencija sa kojom radimo, i sa misijom da uspostavimo dominaciju na holandskom tržištu.

Startapi i poslovanje

Srpsko-nemački randevu.tech zatvorio ‘pre-seed’ investiciju od € 325.000

ICT Hub Venture, TS Ventures Fond i Earlybird Vision Lab inkubator udruženo su investirali u randevu.tech - tehnološku kompaniju sa sedištem u Berlinu i Beogradu koja transformiše način na koje kompanije grade i razvijaju B2B marketplace rešenja i digitalne proizvode.

Office Talks Podcast

Stanje IT industrije i odnos programera prema HR-u

U 169. epizodi Office Talks podkasta sa Ivom Marinković (Smallpdf) i Anom Golobočanin (Daon), analiziramo trenutno stanje na IT tržištu kao i probleme sa kojima se susreću tehnološke kompanije.

Karijere

Popunite anketu o transparentnosti IT plata u Srbiji

Inicijativa "Anketa o platama - Transparentnost zarada u IT industriji" biće anonimna, a pokrenuta je sa ciljem unapređenja transparentnosti i otvorenosti unutar srpske IT zajednice.

Novost

Trickest lansira javnu verziju svoje platforme za orkestraciju security workflow-a

Trickest, startap koji posluje u domenu automatizacije cybersecurity procesa, lansirao je svima dostupnu verziju svoje platforme za orkestraciju security workflow-a.