Google razvija napredno tagovanje uz pomoć neuralnih mreža?

Google razvija napredno tagovanje uz pomoć neuralnih mreža?

Danas je lako identifikovati gde je određena fotografija napravljena ukoliko postoji očigledan orijentir, međutim slučaj je nešto teži kod pejzaža i uličnih scena kada je poprilično teško pronaći lokaciju sa fotografije. Upravo iz tih razloga, iz Google-a veruju da bi veštačka inteligencija pomogla da se ovaj problem prevaziđe na pravi način.

g1

Kako prenosi Engadget, kompletno rešenje leži u takozvanoj neuralnog mreži “PlaNet” koju ispituju stručnjaci iz pomenute kompanije, a koja se oslanja na tehnologiju prepoznavanja slike zasnovanu na pametnom algoritmu putem koga može odrediti i samu lokaciju foto sadržaja. Naime, kod pomenute mreže radi na principu pretrage poznatih vizuelnih detalja kao što su stilovi gradnje, jezik na natpisima, kao i sakupljanja informacija o biljnom svetu.

Pretraženi rezultati se kasnije proveravaju, te se gleda da li postoje podudaranja sa bazom podataka od preko 126 miliona geotagovanih fotografija organizovanih u 26.000 mreža. Na ovaj način korisnik može saznati da li je određena fotografija napravljena na primer u Brazilu na osnovu vegatacije ili određenih spisa na portugalskom jeziku ako se radi o naseljenom mestu.

Ni najbolji svetski putnici ne mogu da se takmiče sa ‘PlaNetom’

Pomenuta “PlaNet” mreža koja koristi veštačku inteligenciju može čak pronaći i otkriti lokacije u zatvorenom prostoru, a sve zahvaljujući prepoznatljivim fotografijama iz albuma – koje bi na neki način predstavljale polaznu tačku pretrage. Sa druge strane, pomenuti sistem ponekad možda i nije previše siguran u svoje pretrage, te je ova mreža u stanju da locira svega 10% fotografija na nivou grada.

Ipak, raniji testovu su dokazali očekivanu činjenicu da je “PlaNet” daleko ispred ljudi kada je reč o pomenutim vrstama pretrage, što je i očekivano, s obzirom na to da poseduje ogroman broj podataka o planeti zemlji i državama, koje čak ne prikupe ni najbolji i najaktivniji svetski putnici tokom svojih proputovanja.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Takmičenje

Predstavljen žiri SoMo Borca: Evo ko će odabrati najbolje digitalne projekte u regionu

Prijave se zatvaraju 25. septembra, a 'early bird' prijave otvorene su do 1. septembra 2024. godine!

Sponzorisano

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti. 

Karijere

Kako strani eksperti iz kompanije ABBYY ocenjuju IT tržište rada u Srbiji?

Predviđaju da će Srbija od 'outsourcing' regrutnog centra postati atraktivna tehnološka lokacija na globalnom tržištu, ali je prethodno potrebno preduzeti određene korake ka ostvarivanju tog cilja.