Google razvija napredno tagovanje uz pomoć neuralnih mreža?

Google razvija napredno tagovanje uz pomoć neuralnih mreža?

Danas je lako identifikovati gde je određena fotografija napravljena ukoliko postoji očigledan orijentir, međutim slučaj je nešto teži kod pejzaža i uličnih scena kada je poprilično teško pronaći lokaciju sa fotografije. Upravo iz tih razloga, iz Google-a veruju da bi veštačka inteligencija pomogla da se ovaj problem prevaziđe na pravi način.

g1

Kako prenosi Engadget, kompletno rešenje leži u takozvanoj neuralnog mreži “PlaNet” koju ispituju stručnjaci iz pomenute kompanije, a koja se oslanja na tehnologiju prepoznavanja slike zasnovanu na pametnom algoritmu putem koga može odrediti i samu lokaciju foto sadržaja. Naime, kod pomenute mreže radi na principu pretrage poznatih vizuelnih detalja kao što su stilovi gradnje, jezik na natpisima, kao i sakupljanja informacija o biljnom svetu.

Pretraženi rezultati se kasnije proveravaju, te se gleda da li postoje podudaranja sa bazom podataka od preko 126 miliona geotagovanih fotografija organizovanih u 26.000 mreža. Na ovaj način korisnik može saznati da li je određena fotografija napravljena na primer u Brazilu na osnovu vegatacije ili određenih spisa na portugalskom jeziku ako se radi o naseljenom mestu.

Ni najbolji svetski putnici ne mogu da se takmiče sa ‘PlaNetom’

Pomenuta “PlaNet” mreža koja koristi veštačku inteligenciju može čak pronaći i otkriti lokacije u zatvorenom prostoru, a sve zahvaljujući prepoznatljivim fotografijama iz albuma – koje bi na neki način predstavljale polaznu tačku pretrage. Sa druge strane, pomenuti sistem ponekad možda i nije previše siguran u svoje pretrage, te je ova mreža u stanju da locira svega 10% fotografija na nivou grada.

Ipak, raniji testovu su dokazali očekivanu činjenicu da je “PlaNet” daleko ispred ljudi kada je reč o pomenutim vrstama pretrage, što je i očekivano, s obzirom na to da poseduje ogroman broj podataka o planeti zemlji i državama, koje čak ne prikupe ni najbolji i najaktivniji svetski putnici tokom svojih proputovanja.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Karijere

Nakon 15 godina u medijima Ivan Jelić karijeru nastavlja u kompaniji Sourcefabric

Posle 15 godina rada na domaćem medijskom tržištu kao deo web tima B92, Ivan Jelić nastaviće svoju karijeru u kompaniji Sourcefabric. U intervjuu sa njim otkrivamo kako se odlučio da svoje nove profesionalne korake gradi u firmi koja razvija softver za medije.

Propustili ste

Najava

Solana x Jump Hacker House konferencija o web3 tehnologiji dolazi u Beograd početkom jula

'Solana x Jump Hacker House Beograd', konferencija za softverske inženjere i tehnološke biznise zainteresovane za blockchain i web3 tehnologije biće održana u Beogradu od 02. do 06. jula.

Gaming

Highwater nova je igra srpskog Demagog studija koja ove godine dolazi na konzole i PC

Nakon uspeha video igre 'Golf Club: Wasteland' i najave igre 'The Cub', srpski game dev studio Demagog najavio je svoj novi naslov 'Highwater' koji bi uskoro trebalo da bude dostupan za gejmere širom sveta.

Karijere

Kako započeti karijeru u web3 – saveti programera

Web3 je najbrže rastući ekosistem u Srbiji. Zanimalo nas je kako izgleda karijerni put u ovoj industriji, a to smo otkrili kroz razgovor sa dvojicom web3 programera.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Izveštaj

Nadomak Barselone zavirili smo u 3 nova električna modela brenda Cupra kojeg vole i auto i tech entuzijasti

U auto industriji Španija nije izgradila ime kakvo je realno mogla da ima. Međutim, nova era traži nove heroje, a ova zemlja na Pirinejima ima važnog igrača koji bi mogao da promeni percepciju države u specifičnom automobilskom svetu.

Analiza

Više od $135 miliona investicija za srpske startape u 2021. godini

Prema godišnjem izveštaju Startup Genome, prošla godina bila je najuspešnija ikada za domaći startap ekosistem, a procentualno gledano u njega je uloženo čak 600% više investicija u odnosu na 2020.