Google Maps 'Traffic' proradio u Srbiji

Google Maps ‘Traffic’ proradio širom Srbije!

Poslednjih godina Google mape postale su sinonim za naše kartografske potrebe. Od sinoć, korisnicima širom Srbije konačno je dostupna i opcija 'Traffic' koja u realnom vremenu prikazuje gužve na najprometnijim gradskim saobraćajnicama. Pored Beograda, novi alat dostupan je i u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i drugim većim gradovima.

googlemaps

“Da li ka kružnom toku ili pored SIV-a?”, pitanje je koje postavljam sebi poslednje tri godine. Notorne beogradske gužve kao da se jedino mogu izbeći motorom, a vlasnici četvorotočkaša često umeju da provedu i čitav školski čas u svojim vozilima, čekajući da se popodnevne gužve rasčiste.

Google je toga odavno svestan, te je od sinoć opcija “Traffic” konačno dostupna i korisnicima Maps servisa u Srbiji. Bilo na desktop ili putem mobilnih uređaja (iOS i Android), dovoljno je da u klizećem meniju odaberete “Traffic” i na vašem ekranu pojaviće se standardne mape sa dodatkom zelenih i crvenih linija , označavajući gužve i prohodne delove saobraćajnica.

mape_1
Iz aplikacije odaberite ‘Traffic’ i istog trenutka videćete prikaz gužvi u vašem gradu.

Google Maps prati GPS sa vašeg telefona

Važno je napomenuti da nova funkcija nije dostupna samo u Beogradu, već i u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i drugim većim gradovima širom Srbije. Ukoliko ste se pitali kako Google prepoznaje gužve u saobraćaju, to radi na dva načina: analizirajući GPS podatke sa uređaja Android korisnika koji se nalaze u vozilima (podaci se ne dele sa drugim kompanijama) i uz pomoć tehnologije iza koje stoji izraelska kompanija Waze, a koju je tehnološki gigant akvizirao još 2013. godine.

Nova opcija sigurno će biti od koristi svima koji vozilima odlaze na posao i te su sreće da prolaze kroz delove grada poznate po gužvama, ali i posetiocima koji nisu upoznati sa alternativnim rutama. “Traffic” je već sada dostupan u okviru Google Maps servisa na vašim iOS i Android uređajima, ali i putem web aplikacije.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Katarina Anđelković: Veći broj žena na čelnim pozicijama u IT kompanijama – to bih volela da vidim

Povodom međunarodnog dana žena, donosimo vam specijal inspirativnih priča dama koje svojim radom svakodnevno doprinose razvoju domaće IT industrije.

Startapi i poslovanje

ICT Hub otvorio nove prostorije u Beogradu – 520m2 za 90 ljudi

Redakcija Netokracije imala je ekskluzivnu priliku da poseti novootvorene kancelarije ICT Hub-a u Beogradu koje se nalaze na Trgu Nikole Pašića. Ovo je drugi veliki coworking prostor ICT Hub-a pored kancelarija u ulici kralja Milana, koja nastavlja da radi normalnim tokom.

Startapi i poslovanje

Srpski Hyperfacade pomoću veštačke inteligencije projektuje fasade širom Evrope

Startap iz Pančeva nudi digitalizovana rešenja koja olakšavaju proces fasadnog inženjeringa, spajajući građevinsku i tehnološku industriju. O Hyperfacade startapu i misiji kojom je vođen, razgovarali smo sa osnivačem Nenadom Simićem.

Propustili ste

Najava

Portal Frilenseri: Od 3. aprila startuje novi model samooporezivanja za paušalce i frilensere

Frilenseri koji to žele, prijavu mogu da podnesu već od aprila na postojećoj PP OPO prijavi ili da sačekaju početak rada portala koji će biti dostupan na adresi frilenseri.purs.gov.rs.

Office Talks Podcast

Kako je Jovan Simić pokrenuo FK Miljakovac?

Gost 135. epizode Office Talks podkasta bio je Jovan Simić, čovek koji živi za sport, konkretno fudbal. Ta strast ga je vodila od humanitarnih sportskih akcija, preko PR pozicije u FK Voždovcu i Olimpijskom komitetu, pa sve do pokretanja svog fudbalskog kluba Miljakovac.

Analiza

Kako obračunati ‘ekstra porez’ za 2022. godinu i na koga se on primenjuje?

U tekstu koji sledi, donosimo vam odgovore na sva pitanja koja imate u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana, te vašim obavezama prilikom oporezivanja.

Novost

Pet razloga zbog kojih ćete želeti da koristite mobilnu aplikaciju UniCredit Banke

Mobilna aplikacija UniCredit Banke Srbija ocenjena je od strane svojih korisnika najvišim ocenama na tržištu, u onlajn prodavnicama App Store i Google Play, u kategoriji mobilne bankarske aplikacije.

Karijere

Koja su prava radnika u slučaju otkaza i gde kompanije najčešće greše?

Poslednjih nekoliko nedelja u IT zajednici sve češće slušamo o otkazima i zamrzavanju zapošljavanja. To nas je nateralo da se zapitamo kako su u Srbiji regulisani otkazi usled smanjenja obima posla, te koja prava radnici mogu da ostvare ukoliko ostanu bez posla?

Internet marketing

DigiTalk u Zrenjaninu i ovog aprila o razvoju digitalne ekonomije u Srbiji

Digitalk, organizacija koju čine Vladimir Kovač, Ivan Minić i Vitomir Ognjanović, najavljuje dva vezana događaja u aprilu posvećena digitalnoj ekonomiji u Srbiji: Digitalk e-Commerce Days i Digitalk Konferenciju 2023.