Koliko je Google zaradio zahvaljujući Androidu? - Netokracija.rs

Koliko je Google zaradio zahvaljujući Androidu?

Prema podacima koji su se ovih dana pojavili u stranim medijima, tehnološka kompanija iz savezne države Kalifornije, uspela je da ostvari prihod od 32 milijarde dolara zahvaljujući Androidu, ukoliko računamo period od lansiranja popularnog operativnog sisitema još od 23. septembra 2008. godine, međuitm brojke ipak varijaju.

google-android

Naime, kako prenosi Cult of Android, jedan deo statistike pomenute kompanije kada je reč o novcu, otkriven je tokom procesa suđenje koje Google trenutno vodi sa kompanijom Oracle oko patenata. Ipak, sudeći prema podacima advokata koji zastupa Oracle, Android je doneo tehnološkom gigantu oko 22 milijarde dolara profita, međutim tačna cifra se danas ne zna sa sigurnošću.

Iz Googlea ipak nisu previše srećni zbog iznošenja ovih podataka u javnost, već da isti treba da budu samo za “advokatove oči”. Ukoliko ipak ostavimo suđenje po strani, uvidećemo koliko su ove brojke zaista velike, te da ova kompanija samo zahvaljujući svom operativnom sistemu stvori bruto dohodak kao polovina ili ceo BDP-a nekih zemalja.

Štaviše, zanimljivo je to da je Android zapravo besplatan, te da za korisnike ne postoji dodatna naknada ili plaćanje, što samo dokazuje da kompanija direktno ne zaradi ni peni od svog operativnog sistema. Sa druge strane, finansijski model zarada jedne kompanije kao što je Google je ipak dobro čuvana tajna, pa je teško očekivati da bilo koji podaci (slično ovom slučaju) procure u javnost u nekom budućem periodu.

2014. godina kao šest prethodnih?

Za one koji se još pitaju kako Google stoji sa inkasiranjem novca zahvaljujući Androidu, evo i malo detaljnijeg odgovora. Zapravo, prihod kompanije od 32 milijarde dolara od lansiranja ovog operativnog sistema je “mizeran” ukoliko ga poredimo sa bruto prihodom od 66 milijardi dolara koje je član konglomerata Alphabet napravio samo u 2014. godini.

Od tada je prošlo dve godine, a nove brojke nemamo i pretpostavljamo da ih nećemo ni videti, ali nekom “projekcijom” u glavi zahvaljujući podacima koje znamo, možemo samo pretpostaviti do koje brojke je Google došao zahvaljujući Androidu. Još jedan od bitnih faktora jeste i sve veća popularnost ovog operativnog sistema, koji je sve zastupljeniji na jeftinijim uređajima u siromašnim i slabo razvijenim zemljama sveta.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Startap Stomatopoda iz Srbije transformiše restorane u SAD — uz pomoć AI softvera!

Njihovo 'flagship' rešenje jeste SaaS proizvod aTavloa koji uz pomoć veštačke inteligencije analizira korisničko iskustvo čime omogućava ugostiteljima da budu uslužniji i efikasniji. U tekstu koji sledi, saznajte kako!

Intervju

Neubase olakšava online otvaranje firme u SAD-u za nerezidente uz prilagođene cene

Kompanija Neubase bavi se osnivanjem LLC preduzeća u SAD-u za nerezidente, sa posebnim fokusom na preduzetnike sa Balkana. Mi smo imali priliku da u velikom intervjuu razgovaramo sa osnivačima ove kompanije.

Office Talks Podcast

Da li je novi Hladni rat u toku?

Šta se dešava u odnosu SAD-a i Kine i da li se Rusija meša u izbore u Americi? Samo su neka od pitanja na koja smo dali odgovor u 187. epizodi Office Talks podkasta!

Propustili ste

Internet marketing

AdEx 2023: Na digitalno oglašavanje u Srbiji potrošeno je €106,6 miliona

U sklopu Digital Day konferencije koju organizuje IABSerbia tradicionalno su predstavljeni rezultati AdEx istraživanja za 2023. godinu.

Intervju

NextSilicon razvija moćni čip za mnoge industrije i zapošljava nove IT stručnjake u Srbiji

Današnji svet počiva na hardverskim i softverskim sistemima i sigurno je da će budućnost modernog društva nastaviti da se bazira na sofisticiranim čipovima koji će pokretati globalnu industriju. Jedno od takvih rešenja razvija se i u Srbiji, tačnije u kompaniji NextSilicon.

Novost

Druga ETH Belgrade konferencija: Srbija ponovo centar okupljanja Web3 zajednice

Nakon velikog uspeha prve konferencije održane 2023. godine, druga po redu konferencija ETH Belgrade će se održati od 3. do 5. juna 2024.

Ekskluzivno

TS Ventures uložio u Reputeo i Mindsmiths — vodeće regionalne AI startape

Srpski investicioni fond Telekom Ventures podržao je domaći Reputeo i hrvatski Mindsmiths, prepoznavši njihov potencijal za globalni rast na polju veštačke inteligencije.

Najava

Empple Festival ove godine odgovara na najvažnija pitanja employer brandinga

Četvrti po redu Empple Festival, koji okuplja stručnjake iz employer branding-a, TA-a, internih komunikacija i HR-a održaće se 3. i 4. oktobra u Madlenianumu.

Office Talks Podcast

Randevu.tech: Put od ETF-a do Berlina sa CEO-om Aleksandrom Orlićem

Gost 189. epizode Office Talks podkasta bio je Aleksandar Orlić, CEO i jedan od suosnivača startapa Randevu.tech. Sa njim razgovaramo o njegovoj karijeri u IT industriji ali i o tome koji proizvod tačno razvija pomenuti startap i za koje tržište.