Koliko je Google zaradio zahvaljujući Androidu? - Netokracija.rs

Koliko je Google zaradio zahvaljujući Androidu?

Prema podacima koji su se ovih dana pojavili u stranim medijima, tehnološka kompanija iz savezne države Kalifornije, uspela je da ostvari prihod od 32 milijarde dolara zahvaljujući Androidu, ukoliko računamo period od lansiranja popularnog operativnog sisitema još od 23. septembra 2008. godine, međuitm brojke ipak varijaju.

google-android

Naime, kako prenosi Cult of Android, jedan deo statistike pomenute kompanije kada je reč o novcu, otkriven je tokom procesa suđenje koje Google trenutno vodi sa kompanijom Oracle oko patenata. Ipak, sudeći prema podacima advokata koji zastupa Oracle, Android je doneo tehnološkom gigantu oko 22 milijarde dolara profita, međutim tačna cifra se danas ne zna sa sigurnošću.

Iz Googlea ipak nisu previše srećni zbog iznošenja ovih podataka u javnost, već da isti treba da budu samo za „advokatove oči“. Ukoliko ipak ostavimo suđenje po strani, uvidećemo koliko su ove brojke zaista velike, te da ova kompanija samo zahvaljujući svom operativnom sistemu stvori bruto dohodak kao polovina ili ceo BDP-a nekih zemalja.

Štaviše, zanimljivo je to da je Android zapravo besplatan, te da za korisnike ne postoji dodatna naknada ili plaćanje, što samo dokazuje da kompanija direktno ne zaradi ni peni od svog operativnog sistema. Sa druge strane, finansijski model zarada jedne kompanije kao što je Google je ipak dobro čuvana tajna, pa je teško očekivati da bilo koji podaci (slično ovom slučaju) procure u javnost u nekom budućem periodu.

2014. godina kao šest prethodnih?

Za one koji se još pitaju kako Google stoji sa inkasiranjem novca zahvaljujući Androidu, evo i malo detaljnijeg odgovora. Zapravo, prihod kompanije od 32 milijarde dolara od lansiranja ovog operativnog sistema je „mizeran“ ukoliko ga poredimo sa bruto prihodom od 66 milijardi dolara koje je član konglomerata Alphabet napravio samo u 2014. godini.

Od tada je prošlo dve godine, a nove brojke nemamo i pretpostavljamo da ih nećemo ni videti, ali nekom „projekcijom“ u glavi zahvaljujući podacima koje znamo, možemo samo pretpostaviti do koje brojke je Google došao zahvaljujući Androidu. Još jedan od bitnih faktora jeste i sve veća popularnost ovog operativnog sistema, koji je sve zastupljeniji na jeftinijim uređajima u siromašnim i slabo razvijenim zemljama sveta.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

E-commerce

Gde je nestala besplatna poštarina i da li će AliExpress ikada vratiti ‘Free Shipping’ za Srbiju?

Pisanja medija s početka meseca o tome da AliExpress izbacuje 'free shipping' određenih proizvoda unelo je paniku među mnogima koji kupuju u ovoj online prodavnici. Mi smo analizirali šta je uzrok ovoj promeni i da li uskoro možemo očekivati da se stvari vrate u normalu.

Startapi i poslovanje

3Lateral kupio parcelu u Novom Sadu vrednu €7,7 miliona evra – da li je na pomolu izgradnja njihovog kampusa?

3Lateral kupio je plac u Novom Sadu od skoro 6.500 m2, a koji je plaćen više od 7,7 miliona evra. Znači li to da ova kompanija planira gradnju kampusa?

Gaming

Ovi momci su vicešampioni eEuro 2020 i profesionalni PES igrači u Srbiji

Većina muške populacije je u školskim danima provodila vreme igrajući čuveni PES sa svojim drugarima. Još tada se znalo ko je glavni u kraju, ko ima talenta za ovu igru i ko 'puni mreže' protivnicima. Upravo taj 'PES talenat', Marko Roksić Roksa i Stefan Slavković Kepa podigli su na profesionalni nivo igranja ove igre, napravivši sjajne individualne i reprezentativne rezultate na svetskom nivou.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Upoznajte Stefana Feješa, najmlađeg programera koji radi u GitHubu i jedinog koji dolazi iz Srbije

Stefan Feješ ima 20 godina, fakultet bi trebalo da završi 2022. godine, a već je kreirao šesti najbrže rastući 'open source' projekat u 2018. godini, govorio na nekim od najpoznatijih 'tech' konferencija širom sveta, a prošlog meseca postao je i najmlađi član GitHub tima.

Kultura 2.0

Kako ste danas?

Pre nekoliko godina jedan lanac privatnih zdravstvenih ustanova preplavio je Beograd bilbordima sa ovim pitanjem. I nikome ko je video nije bilo svejedno. 'Struka' se obrušila na kampanju, a suštinski ni tada ni danas nije bilo jasno koji je tačno problem sa tim što je komunicirano.

Startapi i poslovanje

ICT Hub Venture investirao u beogradski startap Trickest sa ciljem da se podrži razvoj rešenja u oblasti ‘cyber’ bezbednosti

ICT Hub Venture, investicioni fond sa sedištem u Beogradu koji ulaže u startape u ranoj fazi razvoja, investirao je u Trickest, beogradski startap koji se bavi 'cyber' bezbednošću. Cilj je da se podrži razvoj 'cloud-based' platforme koja će omogućiti dinamično testiranje radi pronalaska slabih tačaka i ranjivosti svakog sistema.

Gaming

Kako sam sa C# prešao na C++ i zašto to ne bih uspeo bez mentora?

Industrija video igara definitivno napreduje - kako na svetskoj tako i na domaćoj sceni. Ono što doprinosi njenoj ekspanziji je prisustvo raznih besplatnih 'subscription' ili 'premium game engine'-a, među kojima se najčešće nailazi na rešenja koja koriste C# ili C++. Ovo je moja priča kako sam sa prvog programskog jezika prešao na drugi.

Startapi i poslovanje

Payoneer potvrdio: Kartice su ponovo aktivne za sve korisnike

Kompanija Payoneer upravo je potvrdila da su njihove Prepaid Mastercard kartice ponovo aktivne nakon što je prošle nedelje 'fintech' kompanija Wirecard, njihov provajder, proglasila bankrot.

E-commerce

Gde je nestala besplatna poštarina i da li će AliExpress ikada vratiti ‘Free Shipping’ za Srbiju?

Pisanja medija s početka meseca o tome da AliExpress izbacuje 'free shipping' određenih proizvoda unelo je paniku među mnogima koji kupuju u ovoj online prodavnici. Mi smo analizirali šta je uzrok ovoj promeni i da li uskoro možemo očekivati da se stvari vrate u normalu.