Koliko je Google zaradio zahvaljujući Androidu? - Netokracija.rs

Koliko je Google zaradio zahvaljujući Androidu?

Prema podacima koji su se ovih dana pojavili u stranim medijima, tehnološka kompanija iz savezne države Kalifornije, uspela je da ostvari prihod od 32 milijarde dolara zahvaljujući Androidu, ukoliko računamo period od lansiranja popularnog operativnog sisitema još od 23. septembra 2008. godine, međuitm brojke ipak varijaju.

google-android

Naime, kako prenosi Cult of Android, jedan deo statistike pomenute kompanije kada je reč o novcu, otkriven je tokom procesa suđenje koje Google trenutno vodi sa kompanijom Oracle oko patenata. Ipak, sudeći prema podacima advokata koji zastupa Oracle, Android je doneo tehnološkom gigantu oko 22 milijarde dolara profita, međutim tačna cifra se danas ne zna sa sigurnošću.

Iz Googlea ipak nisu previše srećni zbog iznošenja ovih podataka u javnost, već da isti treba da budu samo za „advokatove oči“. Ukoliko ipak ostavimo suđenje po strani, uvidećemo koliko su ove brojke zaista velike, te da ova kompanija samo zahvaljujući svom operativnom sistemu stvori bruto dohodak kao polovina ili ceo BDP-a nekih zemalja.

Štaviše, zanimljivo je to da je Android zapravo besplatan, te da za korisnike ne postoji dodatna naknada ili plaćanje, što samo dokazuje da kompanija direktno ne zaradi ni peni od svog operativnog sistema. Sa druge strane, finansijski model zarada jedne kompanije kao što je Google je ipak dobro čuvana tajna, pa je teško očekivati da bilo koji podaci (slično ovom slučaju) procure u javnost u nekom budućem periodu.

2014. godina kao šest prethodnih?

Za one koji se još pitaju kako Google stoji sa inkasiranjem novca zahvaljujući Androidu, evo i malo detaljnijeg odgovora. Zapravo, prihod kompanije od 32 milijarde dolara od lansiranja ovog operativnog sistema je „mizeran“ ukoliko ga poredimo sa bruto prihodom od 66 milijardi dolara koje je član konglomerata Alphabet napravio samo u 2014. godini.

Od tada je prošlo dve godine, a nove brojke nemamo i pretpostavljamo da ih nećemo ni videti, ali nekom „projekcijom“ u glavi zahvaljujući podacima koje znamo, možemo samo pretpostaviti do koje brojke je Google došao zahvaljujući Androidu. Još jedan od bitnih faktora jeste i sve veća popularnost ovog operativnog sistema, koji je sve zastupljeniji na jeftinijim uređajima u siromašnim i slabo razvijenim zemljama sveta.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

E-prime povećao proizvodnju električnih bicikala i proširio proizvodni pogon – sledi dalji izvoz u EU

Priču kompanije E-prime pratimo gotovo od samog početka njihovog poslovanja, od pre nešto više od dve godine kada smo prvu put uradili intervju o ovim e-biciklima. U međuvremenu, kompanija je znatno porasla, zaposlila nove ljude, proširila proizvodnju i počela da izvozi svoje proizvode, a to je bio dovoljan razlog da se sa osnivačima opet nađemo na kafi i popričamo o novitetima.

Gaming

Kako je RUR od lokalne ekipe iz igraonice postao uticajni regionalni gejming medij

Već dvadeset godina organizacija RUR bavi se popularizacijom video igara u Srbiji. Njeni osnivači u velikom intervjuu za Netokraciju otkrivaju kako je RUR postao jedna od najvažnijih esports baza u našoj zemlji i šta novo spremaju ljubiteljima gejminga.

Nesortirano

Otvoren poziv za ‘online’ prekvalifikaciju za IT – prijave traju do 30. septembra

Projekat prekvalifikacije organizuju Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a otvoren je za zaposlena lica širom Srbije.

Propustili ste

Kolumna

Digitalizacija obrazovnog sektora je vreme u kome uče i studenti i profesori

Tokom avgusta i septembra celokupan nastavni i nenastavni kadar visokoškolskih ustanova u Srbiji imao je priliku da unapredi svoja znanja i veštine na polju online nastave - uz pomoć kompanije Microsoft i trening centra Semos Education.

Startapi i poslovanje

Novogradnja osvaja Beograd, a City Expert širi marketing tim kako bi odgovorio na potrebe industrije

Sa Igorom Jovićem iz beogradskog City Experta razgovaram o tržištu nekretnina u Srbiji u vreme globalne pandemije, novim projektima poput specijalizovanog oglašavanja za novogradnju, te razlozima zašto ovaj tim intenzivno širi svoj marketing sektor.

Novost

‘Freelance hours rate’ anketa: Frilenseri treba više da cene svoj rad

Ova anketa nastala je kao rezultat diskusije na drušvenim mrežama u vezi angažovanja frilensera po veoma niskim cenama, a nastoji da detaljnije približi stanje kada je reč o zaradi na tržištu slobodnog rada. Organizator ankete je srpski IT preduzetnik koji je želeo da ostane anoniman.

Office Talks Podcast

Kako napraviti uspešan biznis od trčanja? (gost Veroljub Zmijanac)

Sa osnivačem sajta trcanje.rs, Belgrade running klub i organizacije Serbia Business Run razgovaramo o tome kako je ušao u svet trčanja i zašto su svi njegovi poduhvati na preseku tehnologije, sporta i preduzetništva.

Startapi i poslovanje

Lokalnim biznisima Visa nudi besplatnu edukaciju, marketinšku podršku i održavanje web prodavnice

Početkom jula kompanija Visa je lansirala kampanju #PodržimoLokalno sa namerom da malim i srednjim porodičnim i lokalnim biznisima pomogne u neizvesnim vremenima. Sa Vladimirom Đorđevićem, generalnim direktorom kompanije Visa za jugoistočnu Evropu, detaljnije razgovaramo o nastavku i proširenju ove inicijative.

Društvene mreže

Zašto Facebook preti obustavom poslovanja u Evropi i šta to znači za digitalne biznise?

Tehnološka kompanija iz Menlo Parka zapretila je da će zaustaviti i povući svoje poslovanje u Evropi ukoliko se ne povuče odluka regulatorne komisije o zabrani transfera podataka korisnika sa Starog kontinenta ka SAD-u.