Google odgovorio na Facebookov 'Instant Articles'

Google odgovorio na Facebookov ‘Instant Articles’

Još prošle jeseni, kompanija sa sedištem u Kaliforniji najavila je AMP (Accelerated Mobile Pages) — 'open source' projekat čiji je zadatak da promenom prikazivanja sadržaja ubrza učitavanje web stranica na mobilnim uređajima. Sada, Google polako kreće u širenje svog projekta koji je već aktuelan na mnogobrojnim Android i iOS uređajima.

AMP-Google-

Pomenuti projekat koji prati slične napore uložene od strane kompanija Facebook i Apple, trebalo bi znatno da ubrza učitavanje sadržaja na webu (i do četiri puta brže), dok bi sa druge strane potrošnja podataka bila smanjena za čak 10 puta u odnosu na tradicionalne web stranice. Tako je nakon četvoromesečnog perioda testiranja, uključujući saradnju sa pojedinim medijima u SAD-u, AMP već počeo da se pojavljuje u okviru rezultata pretrage na Googleu.

Ukoliko korisnik započne sa pretragom određenog tekstualnog sadržaja, uvideće da se AMP rezultati nalaze tačno ispod “Top stories” sekcije na stranici rezultata pretrage koji se lako može prepoznati zahvaljujući zelenoj ikonici u obliku munje. Kako piše The Verge, jednim dodirom na ekran, članak se učitava gotovo istovremeno, a kako bi pregled  sadržaja ostalih izdavača bio što jednostavniji – potrebno je samo pomeriti prst sa desne na levu stranu, nakon čega se prozori menjaju poput slajdova.

Naime, funkcija je dostupna ukoliko korisnik poseti google.com adresu koristeći pretraživač na mobilnom telefonu, dok se sa druge strane očekuje da AMP u skorije vreme postane sastavni deo rezultata pretrage na Google aplikaciji za iOS i Android operativne sisteme. Povodom ove vesti, oglasio se i Dejvid Besbris, potpredsednik odeljenja za inženjering pri Googleu, koji je tom prilikom istakao:

Naš cilj jeste da proces učitavanja sadržaja učinimo što bržim, što bi pored korisnika, znatno koristilo i velikom broju izdavača.

Uspeva li Google u svojoj nameri?

Nema sumnje da će ovaj potez sa druge stane biti i od velike pomoći pomenutoj kompaniji koja najveći deo svog profita stvara zahvaljujući web oglašavanju, ali se ipak suočava sa velikim pretnjama koje se ogledaju u sve većoj migraciji sadržaja na Facebook. Za Google, AMP je svakako rezultat proistekao iz napora kompanije da se očuvaju neki od najbitnijih elemenata današnjeg weba kao što su otvorenost, rast i profitabilnost.

Takođe, Besbris dodaje i da uloženi trudi do sada daje lepe rezultate, te da su stotine oglašivača već upoznate sa AMP-om, te su spremni na njegovo korišćenje. Izazov kompanije jeste da se što više približi, pa čak i pretekne konkurenciju, iz tih razloga Google je zahvaljujući svom novom projektu obezbedio izadavčima pojedine funkcije koje nisu dostupne čak ni na Instant Articles-u iz Facebook-a – kao što je između ostalog bolja i detaljnija kontrola nad dizajnom njihovih stranica.

Ipak, kao što uvek biva kod novih proizvoda tehnoloških kompanija, bilo da je reč o softveru ili hardveru, moramo biti strpljivi, sačekati neko vreme i sami se uverimo u kvalitet novog servisa – za čije će “pravo testiranje” biti zaduženi izdavači i korisnici koji provode vreme na Internetu čitajući različite članke.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Plaćali ste CarGo putem PayPala? NBS će vam poslati sporazum o priznanju krivice

Zatekla vas je koverta i u prvi mah ne verujete šta čitate. Bez panike, uz sporazumno priznanje krivice ne plaćate nikakvu kaznu.

Karijere

Platforme za zapošljavanje otkrivaju trendove u IT-ju: Ko su najtraženiji kadrovi i tehnologije?

Otkrivamo kako u ovom trenutku u Srbiji izgleda presek stanja na IT tržištu po pitanju zapošljavanja.

Gaming

Kako je gejming promenio svet: Od arkadnih mašina do veštačke inteligencije i online igranja

Na nedavno završenom Weekend Media Festivalu održan je panel o globalno sve zanimljivijoj temi 'Kako je gejming promenio svet'. Panelisti su u najvećoj meri govorili o istorijatu i budućnosti ove industrije u regionu ali i šire.

Propustili ste

Gaming

Kako je gejming promenio svet: Od arkadnih mašina do veštačke inteligencije i online igranja

Na nedavno završenom Weekend Media Festivalu održan je panel o globalno sve zanimljivijoj temi 'Kako je gejming promenio svet'. Panelisti su u najvećoj meri govorili o istorijatu i budućnosti ove industrije u regionu ali i šire.

Karijere

Huawei poziva studente iz Srbije da upoznaju 5G i AI iz prve ruke kroz edukativni program

Studenti tehničkih fakulteta i informacionih tehnologija u Srbiji do 7. oktobra mogu da se prijave za učešće u programu za mlade talente kompanije Huawei. U sklopu programa studenti će imati priliku iz prve ruke da uče o novim tehnologijama koje aktivno menjaju svet oko nas.

Karijere

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi Delivery direktor?

Nikola Đorđević iz kompanije Levi9 deli svoja razmišljanja.

Startapi i poslovanje

Za domaći Alt Labs stiže milionska investicija u tokenima za dalju decentralizaciju data centara

Ovaj tim dobio je prvi finansijski doprinos prikupljanjem vrednosti od preko milion dolara od Protocol Labs-a za razvoj svog ekosistema Filmine čiji je krajnji cilj decentralizacija data centara.

Office Talks Podcast

U čemu je tajna najboljih IT poslodavaca?

O brendiranju poslodavaca sve se više priča u korporativnom i IT svetu u Srbiji. Čini se da je ovo jedna od retkih oblasti gde naša zemlja ne kaska mnogo za razvijenim državama. Upravo o ovoj oblasti i dobrim praksama razgovaramo sa Katarinom Šonjić - Employer Branding konsultantom.

Startapi i poslovanje

Domaći Tapni osigurao €200.000 investicije od investitora okupljenih oko Inicijative Digitalna Srbija

Poslovni anđeli koja okuplja DSI investirali su 200.000 evra u domaći startap Tapni koji nudi rešenje za digitalizovanje vizit karti tj. razmenu poslovnih kontakata.