Google odgovorio na Facebookov 'Instant Articles'

Google odgovorio na Facebookov ‘Instant Articles’

Još prošle jeseni, kompanija sa sedištem u Kaliforniji najavila je AMP (Accelerated Mobile Pages) — 'open source' projekat čiji je zadatak da promenom prikazivanja sadržaja ubrza učitavanje web stranica na mobilnim uređajima. Sada, Google polako kreće u širenje svog projekta koji je već aktuelan na mnogobrojnim Android i iOS uređajima.

AMP-Google-

Pomenuti projekat koji prati slične napore uložene od strane kompanija Facebook i Apple, trebalo bi znatno da ubrza učitavanje sadržaja na webu (i do četiri puta brže), dok bi sa druge strane potrošnja podataka bila smanjena za čak 10 puta u odnosu na tradicionalne web stranice. Tako je nakon četvoromesečnog perioda testiranja, uključujući saradnju sa pojedinim medijima u SAD-u, AMP već počeo da se pojavljuje u okviru rezultata pretrage na Googleu.

Ukoliko korisnik započne sa pretragom određenog tekstualnog sadržaja, uvideće da se AMP rezultati nalaze tačno ispod „Top stories“ sekcije na stranici rezultata pretrage koji se lako može prepoznati zahvaljujući zelenoj ikonici u obliku munje. Kako piše The Verge, jednim dodirom na ekran, članak se učitava gotovo istovremeno, a kako bi pregled  sadržaja ostalih izdavača bio što jednostavniji – potrebno je samo pomeriti prst sa desne na levu stranu, nakon čega se prozori menjaju poput slajdova.

Naime, funkcija je dostupna ukoliko korisnik poseti google.com adresu koristeći pretraživač na mobilnom telefonu, dok se sa druge strane očekuje da AMP u skorije vreme postane sastavni deo rezultata pretrage na Google aplikaciji za iOS i Android operativne sisteme. Povodom ove vesti, oglasio se i Dejvid Besbris, potpredsednik odeljenja za inženjering pri Googleu, koji je tom prilikom istakao:

Naš cilj jeste da proces učitavanja sadržaja učinimo što bržim, što bi pored korisnika, znatno koristilo i velikom broju izdavača.

Uspeva li Google u svojoj nameri?

Nema sumnje da će ovaj potez sa druge stane biti i od velike pomoći pomenutoj kompaniji koja najveći deo svog profita stvara zahvaljujući web oglašavanju, ali se ipak suočava sa velikim pretnjama koje se ogledaju u sve većoj migraciji sadržaja na Facebook. Za Google, AMP je svakako rezultat proistekao iz napora kompanije da se očuvaju neki od najbitnijih elemenata današnjeg weba kao što su otvorenost, rast i profitabilnost.

Takođe, Besbris dodaje i da uloženi trudi do sada daje lepe rezultate, te da su stotine oglašivača već upoznate sa AMP-om, te su spremni na njegovo korišćenje. Izazov kompanije jeste da se što više približi, pa čak i pretekne konkurenciju, iz tih razloga Google je zahvaljujući svom novom projektu obezbedio izadavčima pojedine funkcije koje nisu dostupne čak ni na Instant Articles-u iz Facebook-a – kao što je između ostalog bolja i detaljnija kontrola nad dizajnom njihovih stranica.

Ipak, kao što uvek biva kod novih proizvoda tehnoloških kompanija, bilo da je reč o softveru ili hardveru, moramo biti strpljivi, sačekati neko vreme i sami se uverimo u kvalitet novog servisa – za čije će „pravo testiranje“ biti zaduženi izdavači i korisnici koji provode vreme na Internetu čitajući različite članke.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Da se bijem sa policijom ne umem, al’ da gutam suzavac – to mogu

Utorak veče. Poput 9/11 i kula bliznakinja, prilepljen sam za TV i pratim dešavanja o kojima izveštavaju reporteri N1. Uživo, pod suzavcem. Za svojih 30 godina nagledao sam se protesta, stoga ne bih da romantizujem kako su ovi drugačiji i kako je diktaturi konačno došao kraj. Jedini kraj koji se nazire jeste apsolutna propast demokratije u Republici Srbiji... ako je ikada i bilo.

E-commerce

Mesec dana kasnije i dalje ne znamo gde su naši Aliexpress paketi – ali barem imamo neke odgovore

Enigma zvana AliExpress poštarina za Srbiju, podelila je mišljenja mnogih kupaca, organizacija i svih ostalih koji se za ovu temu zanimaju. Iako je razloga za astronomsko poskupljenje poštarine mnogo, neki odgovornost prebacuju na Poštu, drugi na avio prevoz i kineske trgovce, ali se ipak čini da je istina 'negde tamo'. Mi smo na osnovu svih dosadašnjih podataka pokušali da rešimo misteriju.

Startapi i poslovanje

Najavljene nove mere za pomoć privredi – država plaća 60% minimalca i odlaže plaćanje poreza i doprinosa

Preduzetnici i zaposleni u mikro, malim i srednjim preduzećima u julu i avgustu dobiće dodatnu ekonomsku pomoć države usled krize izazvane epidemijom korona virusa - plaćanje 60% od minimalca u julu i avgustu, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za mesec dana, a najavljen je i novi projekat 'Moja prva plata'.

Propustili ste

E-commerce

Novi vodiči za sigurnu Internet trgovinu pomažu početnicima da kupuju ‘online’

Za potrošače koji još uvek nisu upoznati sa Internet trgovinom, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i USAID obezbedili su digitalne vodiče koji nastoje da korisnicima objasne sve prednosti 'online' kupovine i edukuju ih o toj aktivnosti.

Startapi i poslovanje

City Expert uvodi beskontaktno gledanje nekretnina – direktno sa vlasnikom putem video poziva

Kako bi dodatno osigurali bezbednost svojih korisnika i klijenata usled COVID-19 pandemije, agencija City Expert uvela je mogućnost beskontaktnog pregleda nekretnina putem video poziva između zainteresovanih korisnika i vlasnika.

Startapi i poslovanje

OTP banka i niški NadjiTuru.rs udruženim snagama digitalizuju transportnu industriju u Srbiji

Šta dobijete kada spojite startap koji značajno pojednostavljuje logistiku transporta i banku koja je jedna od vodećih po pitanju inovacija? Sjajno partnerstvo koje omogućava svim učesnicima ekosistema transportne industrije da unaprede svoje poslovanje, te sarađuju efikasnije i lakše.

Kolumna

Iako je mobilno bankarstvo tu već duže vreme, još uvek je aktuelna tema – ali zašto?

Savremene tehnologije postale su sastavni deo naše svakodnevnice i menjanju način na koji radimo stvari u svom privatnom i profesionalnom životu velikom brzinom. Finansijski sektor je svakako među industrijama u kojima se njihove prednosti najviše osećaju i najbrže implementiraju novine - o čemu svedoče i novine u oblasti plaćanja 'pametnim' telefonom.

E-commerce

Mesec dana kasnije i dalje ne znamo gde su naši Aliexpress paketi – ali barem imamo neke odgovore

Enigma zvana AliExpress poštarina za Srbiju, podelila je mišljenja mnogih kupaca, organizacija i svih ostalih koji se za ovu temu zanimaju. Iako je razloga za astronomsko poskupljenje poštarine mnogo, neki odgovornost prebacuju na Poštu, drugi na avio prevoz i kineske trgovce, ali se ipak čini da je istina 'negde tamo'. Mi smo na osnovu svih dosadašnjih podataka pokušali da rešimo misteriju.

Društvene mreže

Facebook pokreće program za suzbijanje lažnih informacija u Srbiji – da li je ovo kraj lažnim vestima?

Sa ciljem da suzbije širenje netačnih i neproverenih informacija u okviru svog sistema, Facebook je pokrenuo nezavisni program u Srbiji za proveru istinitosti činjenica (uglavnom vesti) koje se objavljuju na ovoj društvenoj mreži.