Google odgovorio na Facebookov 'Instant Articles'

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Google odgovorio na Facebookov ‘Instant Articles’

Još prošle jeseni, kompanija sa sedištem u Kaliforniji najavila je AMP (Accelerated Mobile Pages) — 'open source' projekat čiji je zadatak da promenom prikazivanja sadržaja ubrza učitavanje web stranica na mobilnim uređajima. Sada, Google polako kreće u širenje svog projekta koji je već aktuelan na mnogobrojnim Android i iOS uređajima.

AMP-Google-

Pomenuti projekat koji prati slične napore uložene od strane kompanija Facebook i Apple, trebalo bi znatno da ubrza učitavanje sadržaja na webu (i do četiri puta brže), dok bi sa druge strane potrošnja podataka bila smanjena za čak 10 puta u odnosu na tradicionalne web stranice. Tako je nakon četvoromesečnog perioda testiranja, uključujući saradnju sa pojedinim medijima u SAD-u, AMP već počeo da se pojavljuje u okviru rezultata pretrage na Googleu.

Ukoliko korisnik započne sa pretragom određenog tekstualnog sadržaja, uvideće da se AMP rezultati nalaze tačno ispod “Top stories” sekcije na stranici rezultata pretrage koji se lako može prepoznati zahvaljujući zelenoj ikonici u obliku munje. Kako piše The Verge, jednim dodirom na ekran, članak se učitava gotovo istovremeno, a kako bi pregled  sadržaja ostalih izdavača bio što jednostavniji – potrebno je samo pomeriti prst sa desne na levu stranu, nakon čega se prozori menjaju poput slajdova.

Naime, funkcija je dostupna ukoliko korisnik poseti google.com adresu koristeći pretraživač na mobilnom telefonu, dok se sa druge strane očekuje da AMP u skorije vreme postane sastavni deo rezultata pretrage na Google aplikaciji za iOS i Android operativne sisteme. Povodom ove vesti, oglasio se i Dejvid Besbris, potpredsednik odeljenja za inženjering pri Googleu, koji je tom prilikom istakao:

Naš cilj jeste da proces učitavanja sadržaja učinimo što bržim, što bi pored korisnika, znatno koristilo i velikom broju izdavača.

Uspeva li Google u svojoj nameri?

Nema sumnje da će ovaj potez sa druge stane biti i od velike pomoći pomenutoj kompaniji koja najveći deo svog profita stvara zahvaljujući web oglašavanju, ali se ipak suočava sa velikim pretnjama koje se ogledaju u sve većoj migraciji sadržaja na Facebook. Za Google, AMP je svakako rezultat proistekao iz napora kompanije da se očuvaju neki od najbitnijih elemenata današnjeg weba kao što su otvorenost, rast i profitabilnost.

Takođe, Besbris dodaje i da uloženi trudi do sada daje lepe rezultate, te da su stotine oglašivača već upoznate sa AMP-om, te su spremni na njegovo korišćenje. Izazov kompanije jeste da se što više približi, pa čak i pretekne konkurenciju, iz tih razloga Google je zahvaljujući svom novom projektu obezbedio izadavčima pojedine funkcije koje nisu dostupne čak ni na Instant Articles-u iz Facebook-a – kao što je između ostalog bolja i detaljnija kontrola nad dizajnom njihovih stranica.

Ipak, kao što uvek biva kod novih proizvoda tehnoloških kompanija, bilo da je reč o softveru ili hardveru, moramo biti strpljivi, sačekati neko vreme i sami se uverimo u kvalitet novog servisa – za čije će “pravo testiranje” biti zaduženi izdavači i korisnici koji provode vreme na Internetu čitajući različite članke.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Quiet Quitting: Kako je TikTok trend pokrenuo revoluciju na radnom mestu?

Ukoliko ste aktivni na TikTok-u, sigurno vam nije promakao trend o 'tihom otkazu' koji u proteklom periodu preplavljuje svačiji #fyp na ovoj društvenoj mreži.

Gaming

FDU pokrenuo Game Art katedru ― šta to znači za srpsku gejming industriju?

Fakultet dramskih umetnosti, koji je član superklastera Creative Tech Serbia, ove godine prvi put je upisao studente na novi studijski program: Vizuelni efekti, animacija i gejm art. Sve o novom studijskom programu i mogućnostima koje pruža, pročitajte u našem tekstu.

Karijere

Veljko je više od deset godina Java programer u Mozzartu – otkriva nam izazove IT odeljenja u ‘gambling’ industriji

Ukoliko se baviš programiranjem i tragaš za novim profesionalnim izazovima, kako ti se čini mogućnost da razvijaš vlastiti proizvod i da možeš da vidiš svoj kod u produkciji u rekordno kratkom roku?

Propustili ste

Tehnologija

Zašto je VS Code omiljeni alat svih developera?

Ovogodišnje Stack Overflow istraživanje pokazalo je da je Visual Studio Code (VS Code) već četvrtu godinu zaredom najvoljeniji alat među svim developerima. Predstavljamo vam razloge zašto se 74,48% profesionalnih developera, ali i početnika izjasnilo da preferira ovaj alat u odnosu na ostale.

Startapi i poslovanje

SPLET tech konferencija o inovativnom preduzetništvu zakazana za 12. oktobar u Beogradu

Prvi put u Beogradu, 12. oktobra 2022. godine u MTS Dvorani, održaće se SPLET Tech, konferencija o inovacijama i inovacionom preduzetništvu.

Karijere

Istraživanje: Prosečne plate u IT sektoru €1.600, sve više stručnjaka sa srednjom školom

Istraživanje 'Puls Srpske IT zajednice' pokazuje da su plate nastavile rast, te da sada prosečna iznosi čak 1.600 evra, dok 10% kandidata zarađuje iznose preko 3.000 evra, što je pet puta više od prosečne plate u Srbiji.

Startapi i poslovanje

Otvara se HUB8 – novi ‘coworking’ prostor u srcu Dedinja

Smešten u vili sa bazenom, novi coworking prostire se na 530 metara kvadratnih i u ponudi ima 40 radnih mesta za pojedince i timove, sale za sastanke, ali i mogućnost virtuelne kancelarije.

Startapi i poslovanje

Keo Sar: Srpski osnivači imaju jasnu viziju o problemima koje rešavaju

Keo Sar poseduje bogato iskustvo u mentorisanju međunarodnim akceleratorskim programima, a za Netokraciju je govorio o domaćem startap ekosistemu, njegovim razlikama u odnosu na strano tržište i potencijalu za budući rast.

Novost

Nordeus fondacija pokrenula Gejmlab – besplatnu platformu za učenje o gejmingu

Nordeus fondacija danas predstavlja besplatnu platformu za učenje o gejmingu pod nazivom Gejmlab. Kroz kurseve, iskustvo stručnjaka praktičan rad, otvorene izvore informacija, mladi mogu da steknu osnovna znanja o samoj industriji, disciplinama i karijerama u okviru nje.