Fragment Incorporated pobednik je ovogodišnjeg konkusa Generator ZERO 2023 - Netokracija.rs

Fragment Incorporated pobednik je ovogodišnjeg konkusa Generator ZERO 2023

Fragment Incorporated odneo je nagradu od dva miliona dinara za svoje rešenje 'Fragment ploče' čiji je fokus proizvodnja inovativnog i održivog građevinskog materijala od 73% reciklažnog stakla.

Ovogodišnji Generator Zero konkurs OTP Banke može se pohvaliti sa rekordnih 116 prijava koje su, po drugi put, bile posvećene pronalasku rešenja za smanjenje karbonskog otiska. Pobednički tim je od Banke osvojio dva miliona dinara i stratešku podršku u daljem razvoju i promociji projekta, kao i nagrade dva partnera.

Sama ideja za projekat Fragment ploče nastala je tokom priprema za jednu od brojnih izložbi umetnice Marije Marković. Pavle Milošević, preduzetnik i zagovornik održivosti, pridružio se Mariji u daljem razvijanju ideje i zajedno su otkrili da su staklo i cement inkompatibilni materijali, te da ih nije lako povezati.

Dalje istraživanje dovelo ih je do naučnih radova profesora sa Tehnološko- metalurškog fakulteta u Beogradu, a rezultat ove fuzije umetničkog instinkta, naučnog iskustva i poslovne orijentacije jeste Fragment ploča – novi materijal za novu generaciju potrošača, koji koristi postindustrijsko staklo koje bi završilo na deponiji.

Generator ZERO strateški je posvećen unapređenju ‘zelenog’ preduzetništva u Srbiji

Iz Fragment tima izrazili su zahvalnost organizatorima na pruženoj prilici i pojasnili na koji način će iskoristiti osvojenu nagradu:

Veliko nam je zadovoljstvo što smo bili deo takmičenja koje je okupilo više sjajnih ideja iz oblasti održive ekonomije. Zahvalni smo OTP banci kao i saradnicima projekta Generator Zero 2023 na uspostavljanju platforme za razgovor o problemima ekologije i savremene privrede. Finansijsku nagradu ćemo iskoristiti za sprovođenje razvoja i unapređenja Fragment ploča uvođenjem eko cementa i supstitucijom aditiva sa bio aditivima. U nastojanju da napravimo umetnost stvorili smo građevinski materijal. Građevinski materijal pretvorili smo u umetnost.

OTP banka, osim što je vodeći kreditor privrede i stanovništva, je i predvodnik zelene tranzicije u bankarskom sektoru, ali i prva banka u Srbiji koja je razvila programe sistemske podrške inovativnom i zelenom preduzetništvu. Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija, tim povodom izjavio je sledeće:

Tradicija i reputacija koju već sada ima Generator, najveće je priznanje za našu posvećenost unapređenju cirkularne ekonomije i potrebama lokalne zajednice. Broj i kvalitet prijava koji svake godine raste još je bolji indikator opšteg društvenog značaja ove teme, i upravo to je bio razlog zašto smo i ovogodišnji ciklus posvetili smanjenju karbonskog otiska. Projekat Generator ZERO najbolje oslikava stratešku opredeljenost OTP banke ka održivom poslovanju i inovativnom razmišljanju u smeru razvoja zelene ekonomije, čime je, opravdano, tokom sedam godina postao jedan od naših najvažnijih projekata. Nadamo se da će neka od rešenja koja smo videli u finalu Generatora, pomoći da  kreiramo odgovornije i održivije okruženje.

Predrag Mihajlović, CEO OTP banke, ističe da je broj i kvalitet prijava koji svake godine raste najbolji indikator opšteg društvenog značaja ove teme.

Vredne nagrade dobili i drugi učesnici konkursa

Vuk Kosovac, član Izvršnog odbora OTP banke za poslove sa stanovništvom i razvoj digitala i predsednik žirija, istakao je da je ovogodišnje finale nadmašilo njihova očekivanja s obzirom da je tema ponovljena, ali je ujedno i dokaz da se naša zemlja orijentiše ka održivom modelu poslovanja i inovacijama u tom domenu. On dodaje:

Ponosni smo na sve što je projekat Generator ZERO iznedrio do sada, a nadamo se da će kreativnost ovogodišnjih finalista biti još jedan podsticaj celoj privredi da afirmiše i promoviše zelene projekte i održivo poslovanje, kao što to mi u OTP banci radimo. Pre svega mi kao pojedinci verujemo da je jedini ispravan put ovaj zajednički – kada udružimo snage i delujemo za opšte dobro i zato se još jednom zahvaljujem našim partnerima na podršci i angažmanu.

Od 2017. godine kada je Generator pokrenut, kroz projekat je podržano skoro 100 originalnih ideja, a OTP banka svim ovogodišnjim finalistima pružila je podršku i kroz promotivne i marketinške aktivnosti, dok pobednika, uz novčanu nagradu, očekuje i savetodavna pomoć, prezentovanje rešenja u OTP Lab inovacionom hub-u matične OTP Grupe i investicionom fondu Portfolion.

  • ICT Hub će podržati pobednički tim Fragment ploče putem biznis mentoringa, branding i marketing konsaltinga, pomoći u procesu gradnje brenda, podrške u povezivanju sa korporativnim partnerima, pripremama za fundraising, kao i besplatnim korišćenjem svog coworking prostora.
  • Tim ConnectClean Roma Group dobio je od Mastercarda novčani iznos od 5.000 evra, dok ih je Blic nagradio sa medijskom kampanjom u svim izdanjima medijske kuće Ringier u vrednosti od 3.000 evra. Pored toga, Blic je svim finalistima omogućio medijsku promociju u vidu zasebnih intervjua ili reportaža na portalu blic.rs i društvenim mrežama.
  • Schneider Electric se opredelio za rešenje tima Smart Metallurgy i poklonio računarsku opremu i mentoring.
  • Supernatural je za podršku u promociji i spajanju sa potencijalnim investitorima i donatorima izabrao tim HEMP, a Inicijativa Digitalna Srbija nagradila je Beointech uslugom ekspertskih konsultacija u oblasti komunikacija, marketinga, finansija i pitchinga pred investitorima u cilju prikupljanja kapitala. Zajedno sa projektom Srbija Inovira, podržanim od strane USAID-a, poklanjanju im štand na konferenciji SPLET u oktobru.
  • Nagrada partnera Srbija Inovira, podržanog od strane USAID-a, otišla je u ruke tima MK-VET Marko Komloš, a reč je o usluzi poslovnog savetovanja. Pored toga, timu Farmbo omogućili su predstavljanje u startap zoni na najvećoj regionalnoj konferenciji o inovacijama i inovacionom preduzetništvu SPLET.
  • MPC Properties odlučio je da nagradi svakog od timova koji promovišu i zagovaraju reciklažu, a to su Fragment, Naša kuća i ConnectClean Roma Group. Nagrada u vrednosti 5.000 evra sastoji se od ustupanja kanala komunikacije Šoping centra UŠĆE, štandova i brendinga u centru i led ekrana, kao i povezivanje ovih inicijativa sa poslovnim partnerima koji se nalaze u okviru MPC poslovne mreže.
  • Netokracija je dodelila medijsku promociju na sajtu netokracija.rs u vrednosti od 2.000 evra za startap eMobil, čije rešenje eDrive aplikacija omogućava korisnicima da pronađu najbliži dostupni punjač i da lako izvrše plaćanje.
  • OTP banka posebno je nagradila tim MOSQ-SWITCH sa izlaganjem na štandu banke na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, gde će takođe imati priliku da se predstave sa svojim proizvodima i timovi Farmbo i HEMP.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Kako je AI revolucija promenila IT tržište rada: Osam novih zanimanja u fokusu Fenix HR istraživanja

S ciljem da kompanijama pruži sveobuhvatniji uvid u tržište rada, kompanija Fenix HR i ove godine sprovodi istraživanje koje će im pomoći u donošenju strateških odluka o zapošljavanju i zadržavanju talenata.

Startapi i poslovanje

ICT Hub: Osmislite najbolje rešenje za inovacije u pravosuđu i osvojite vredne nagrade

ICT Hub je lansirao novi projekat 'Inovacije u Pravosuđu' koji ima za cilj da unapredi pristup pravdi za osetljive i marginalizovane grupe u Srbiji kroz razvoj inovativnih digitalnih alata.

Intervju

Trusted Advisor uz pomoć inovativnog softvera unapređuje procese regrutacije

Trusted Advisor je prva agencija u Srbiji koja nudi relokaciju inženjera iz IT-ja u Evropu i SAD i prva agencija koja se bavi ljudskim resursima na strateški način, koristeći pravu metodologiju projektnog menadžmenta.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

ICT Hub: Osmislite najbolje rešenje za inovacije u pravosuđu i osvojite vredne nagrade

ICT Hub je lansirao novi projekat 'Inovacije u Pravosuđu' koji ima za cilj da unapredi pristup pravdi za osetljive i marginalizovane grupe u Srbiji kroz razvoj inovativnih digitalnih alata.

Intervju

Trusted Advisor uz pomoć inovativnog softvera unapređuje procese regrutacije

Trusted Advisor je prva agencija u Srbiji koja nudi relokaciju inženjera iz IT-ja u Evropu i SAD i prva agencija koja se bavi ljudskim resursima na strateški način, koristeći pravu metodologiju projektnog menadžmenta.

Startapi i poslovanje

Hipokratija: Izaberi lekara uz preko 6.000 recenzija pacijenata iz Srbije

Na platformi Hipokratija, pacijenti ostavljaju iskrene recenzije o medicinskim uslugama širom Srbije kako bi pomogli drugim ljudima u odabiru pravog lekara.

Office Talks Podcast

Više rada a manje povišica za programere

U novoj epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o stanju na IT tržištu koje je i dalje uzdrmano otkazima i smanjenom broju zapošljavanja stručnih kadrova.

Digitalni mediji

Social Serbia 2024: Ljudi u Srbiji se plaše AI alata i manje veruju influenserima!

Kakvo je stanje u digitalu, koje platforme koristimo, kome verujemo i šta se u navikama korisnika promenilo u poslednjih godinu dana – pitanja su na koja odgovara upravo objavljeno istraživanje Social Serbia 2024.

Karijere

Na koji ćeš faks? Poseti Metaverse sajam obrazovanja koji je okupio 128.000 studenata

Predstavljamo vam virtuelni 3D sajam obrazovanja zasnovan na Metaverse tehnologiji, koji mladima u Srbiji i regionu značajno olakšava potragu za idealnim izborom fakulteta i budućim zaposlenjem!