Gejming u 2022. godini: PC, konzole ili mobilni telefoni - pitanje je sad?

Gejming u 2022. godini: PC, konzole ili mobilni telefoni – pitanje je sad?

Gejming je iz godine u godinu sve popularniji deo pop kulture širom sveta. Izrada video igara novijih generacija dostigla je jedan sasvim novi nivo, pa se danas više nego ikada pre postavlja pitanja da li su primat u ovom svetu uzeli PC mašine ili gejming konzole.

Otkako pokrivamo game dev i samim tim gejming industriju na Netokraciji, do sada nismo imali priliku da se više osvrnemo na rastući trend popularnosti gejming konzola i snažnih PC konfiguracija. Čini se da ovaj tekst dolazi u pravo vreme, posebno kada svedočimo svojevrsnom ratu između konzola Xbox i Playstation, tačnije između kompanija Sony i Microsoft.

Mnogi bi pomislili da bi u ovom slučaju profit na tržištu mogla da izvuče treća strana, tačnije računari opremljeni tako da podrže naslove video igara novijih generacija, pa čak i mobilni uređaji. Međutim, i tu se krije popriličan problem, a to su sve veće cene gejming PC komponenti, uz posebnu napomenu da grafičke karte, kao najvažniji deo za gejming, često menjaju cene, pa su mnogima gotovo i nepristupačne.

Novije video igre zahtevaju i snažne performanse, a samim tim i više para za ulaganje. Sa druge strane, konzole imaju uglavnom sve potrebne komponente da podrže sadašnje i novije igre koje tek treba da izađu (jer je sistem izrade sličan), pa se na dugoročne staze isplati u startu uložiti par stotina evra za dobru konzolu, bilo da ona dolazi iz Sony-ja ili Microsofta. Stvar je preferencije i potrebe korisnika.

Tekuća godina donela je mnoge promene u svetu gejminga, kao što je recimo mogućnost igranja video igara u cloud-u što bi u doglednom periodu značajno moglo dalje da oblikuje ovu industriju. Odabira za korisnike i ljubitelje gejminga zaista ima mnogo, a rast ove industrije jednostavno ne prestaje i tek treba da dostigne vrhunac. O potencijalu koji ima, čini mi se da može da se napiše zaseban tekst.

Da li ‘mobile’ gejming menja pravila igre?

Mi smo se u ovom tekstu ipak fokusirali na trenutnu popularnost između “večitih rivala” PC-ja i konzola u 2022. godini, a kako bismo bolje razumeli šta se dešava na ovom tržištu, porazgovarali smo sa Mihajlom Jovanovićem Džarilom, suosnivačem i direktorom organizacije Fortuna Esports.

On pre svega napominje da se u ovom trenutku ne može reći da bilo koja platforma (PC ili konzola) ima primat. Prema njegovim rečima, obe su zastupljene, jake, imaju svoja (velika) tržišta i u zavisnosti od tipa igre imaju svoje prednosti i mane:

Najveća prednost PC-ja je to što je univerzalno dostupan, tj. kao platforma nije ograničen na gejming, već služi maltene za sve moderne potrebe posla i zabave (isto možemo reći i za mobile), što znači da ga skoro svi imaju već kod kuće. Konzole imaju posebnu prednost hardverske uniformnosti – sve su iste.

To mnogo olakšava posao developerima video igara jer znaju tačne specifikacije i sve mogućnosti koje su im na raspolaganju. Zbog toga često konzole koje imaju lošiji hardver od PC-ja imaju lepšu grafiku ili bolje performanse, jer su igre pravljene baš konkretno za njih.

Na pitanje o tome na koji način gleda na rivalstvo između Microsofta i Sony-ja kada je reč o udelu na tržištu video igara i akvizicijama različitih game dev studija, Mihajlo ističe da je konsolidacija trend koji je generalno prisutan na globalnom tržištu, dok se “rat” za pažnju i vreme u industriji zabave uvek vodi sadržajem, pogotovu ekskluzivama. U tom smislu nema razlike ni u gejmingu:

Krajnji san je da ti budeš uz korisnika od početka do kraja – da koristi (kupuje) tvoju platformu i igra (kupuje) tvoje igre. Možemo samo da se nadamo da ti titani koji nastanu neće ubiti slobodu i kreativnost koja je ipak u srži gejminga. Na primerima Blizzarda i EA se najbolje vidi kako korporatizacija negativno utiče.

Sa druge strane, naš sagovornik ocenjuje da globalno nijedan žanr niti platforma nikada neće postati toliko dominantni da istisnu ostale, jer kako kaže Mihajlo svako ima svoje mesto pod suncem, svoje prednosti i svoje mane.

“Neke igre su prosto bolje na telefonu, neke na konzoli, a neke na računarima. Realno je da ćemo svi verovatno koristiti svaku po malo, uz možda ličnu preferenciju za jednu. Razlike će biti primetne regionalno, ili lokalno, gde će zbog specifičnih uslova sredine nešto biti favorizovano i dominantno”, zaključio je Mihajlo na kraju.

Bez obzira na to što su za sada konzole i PC veoma popularni na gejming tržištu, činjenica je da bi mobile gejming, uz napredak na polju razvoja mobilnih telefona mogao da se dodatno pozicionira kao žanr sa ogromnim brojem korisnika i samim tim unese neka nova pravila i promene u gejming industriji.


Pišite nam u komentaru koja opcija gejminga vama najviše odgovara


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Katarina Anđelković: Veći broj žena na čelnim pozicijama u IT kompanijama – to bih volela da vidim

Povodom međunarodnog dana žena, donosimo vam specijal inspirativnih priča dama koje svojim radom svakodnevno doprinose razvoju domaće IT industrije.

Startapi i poslovanje

ICT Hub otvorio nove prostorije u Beogradu – 520m2 za 90 ljudi

Redakcija Netokracije imala je ekskluzivnu priliku da poseti novootvorene kancelarije ICT Hub-a u Beogradu koje se nalaze na Trgu Nikole Pašića. Ovo je drugi veliki coworking prostor ICT Hub-a pored kancelarija u ulici kralja Milana, koja nastavlja da radi normalnim tokom.

Startapi i poslovanje

Srpski Hyperfacade pomoću veštačke inteligencije projektuje fasade širom Evrope

Startap iz Pančeva nudi digitalizovana rešenja koja olakšavaju proces fasadnog inženjeringa, spajajući građevinsku i tehnološku industriju. O Hyperfacade startapu i misiji kojom je vođen, razgovarali smo sa osnivačem Nenadom Simićem.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Kako je Jovan Simić pokrenuo FK Miljakovac?

Gost 135. epizode Office Talks podkasta bio je Jovan Simić, čovek koji živi za sport, konkretno fudbal. Ta strast ga je vodila od humanitarnih sportskih akcija, preko PR pozicije u FK Voždovcu i Olimpijskom komitetu, pa sve do pokretanja svog fudbalskog kluba Miljakovac.

Analiza

Kako obračunati ‘ekstra porez’ za 2022. godinu i na koga se on primenjuje?

U tekstu koji sledi, donosimo vam odgovore na sva pitanja koja imate u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana, te vašim obavezama prilikom oporezivanja.

Novost

Pet razloga zbog kojih ćete želeti da koristite mobilnu aplikaciju UniCredit Banke

Mobilna aplikacija UniCredit Banke Srbija ocenjena je od strane svojih korisnika najvišim ocenama na tržištu, u onlajn prodavnicama App Store i Google Play, u kategoriji mobilne bankarske aplikacije.

Karijere

Koja su prava radnika u slučaju otkaza i gde kompanije najčešće greše?

Poslednjih nekoliko nedelja u IT zajednici sve češće slušamo o otkazima i zamrzavanju zapošljavanja. To nas je nateralo da se zapitamo kako su u Srbiji regulisani otkazi usled smanjenja obima posla, te koja prava radnici mogu da ostvare ukoliko ostanu bez posla?

Internet marketing

DigiTalk u Zrenjaninu i ovog aprila o razvoju digitalne ekonomije u Srbiji

Digitalk, organizacija koju čine Vladimir Kovač, Ivan Minić i Vitomir Ognjanović, najavljuje dva vezana događaja u aprilu posvećena digitalnoj ekonomiji u Srbiji: Digitalk e-Commerce Days i Digitalk Konferenciju 2023. 

Upoznajte poslodavce

ABBYY razvojni centar u Srbiji zapošljava domaće inženjere, ali i netehničke kadrove

Multinacionalna kompanija ABBYY, koja razvija inteligentna rešenja za obradu dokumentacije, planira da do 2023. godine udvostruči broj domaćih stručnjaka s ciljem širenja poslovanja i stvaranja snažne tehnološke zajednice u Srbiji.