Gejming u 2022. godini: PC, konzole ili mobilni telefoni - pitanje je sad?

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Gejming u 2022. godini: PC, konzole ili mobilni telefoni – pitanje je sad?

Gejming je iz godine u godinu sve popularniji deo pop kulture širom sveta. Izrada video igara novijih generacija dostigla je jedan sasvim novi nivo, pa se danas više nego ikada pre postavlja pitanja da li su primat u ovom svetu uzeli PC mašine ili gejming konzole.

Otkako pokrivamo game dev i samim tim gejming industriju na Netokraciji, do sada nismo imali priliku da se više osvrnemo na rastući trend popularnosti gejming konzola i snažnih PC konfiguracija. Čini se da ovaj tekst dolazi u pravo vreme, posebno kada svedočimo svojevrsnom ratu između konzola Xbox i Playstation, tačnije između kompanija Sony i Microsoft.

Mnogi bi pomislili da bi u ovom slučaju profit na tržištu mogla da izvuče treća strana, tačnije računari opremljeni tako da podrže naslove video igara novijih generacija, pa čak i mobilni uređaji. Međutim, i tu se krije popriličan problem, a to su sve veće cene gejming PC komponenti, uz posebnu napomenu da grafičke karte, kao najvažniji deo za gejming, često menjaju cene, pa su mnogima gotovo i nepristupačne.

Novije video igre zahtevaju i snažne performanse, a samim tim i više para za ulaganje. Sa druge strane, konzole imaju uglavnom sve potrebne komponente da podrže sadašnje i novije igre koje tek treba da izađu (jer je sistem izrade sličan), pa se na dugoročne staze isplati u startu uložiti par stotina evra za dobru konzolu, bilo da ona dolazi iz Sony-ja ili Microsofta. Stvar je preferencije i potrebe korisnika.

Tekuća godina donela je mnoge promene u svetu gejminga, kao što je recimo mogućnost igranja video igara u cloud-u što bi u doglednom periodu značajno moglo dalje da oblikuje ovu industriju. Odabira za korisnike i ljubitelje gejminga zaista ima mnogo, a rast ove industrije jednostavno ne prestaje i tek treba da dostigne vrhunac. O potencijalu koji ima, čini mi se da može da se napiše zaseban tekst.

Da li ‘mobile’ gejming menja pravila igre?

Mi smo se u ovom tekstu ipak fokusirali na trenutnu popularnost između “večitih rivala” PC-ja i konzola u 2022. godini, a kako bismo bolje razumeli šta se dešava na ovom tržištu, porazgovarali smo sa Mihajlom Jovanovićem Džarilom, suosnivačem i direktorom organizacije Fortuna Esports.

On pre svega napominje da se u ovom trenutku ne može reći da bilo koja platforma (PC ili konzola) ima primat. Prema njegovim rečima, obe su zastupljene, jake, imaju svoja (velika) tržišta i u zavisnosti od tipa igre imaju svoje prednosti i mane:

Najveća prednost PC-ja je to što je univerzalno dostupan, tj. kao platforma nije ograničen na gejming, već služi maltene za sve moderne potrebe posla i zabave (isto možemo reći i za mobile), što znači da ga skoro svi imaju već kod kuće. Konzole imaju posebnu prednost hardverske uniformnosti – sve su iste.

To mnogo olakšava posao developerima video igara jer znaju tačne specifikacije i sve mogućnosti koje su im na raspolaganju. Zbog toga često konzole koje imaju lošiji hardver od PC-ja imaju lepšu grafiku ili bolje performanse, jer su igre pravljene baš konkretno za njih.

Na pitanje o tome na koji način gleda na rivalstvo između Microsofta i Sony-ja kada je reč o udelu na tržištu video igara i akvizicijama različitih game dev studija, Mihajlo ističe da je konsolidacija trend koji je generalno prisutan na globalnom tržištu, dok se “rat” za pažnju i vreme u industriji zabave uvek vodi sadržajem, pogotovu ekskluzivama. U tom smislu nema razlike ni u gejmingu:

Krajnji san je da ti budeš uz korisnika od početka do kraja – da koristi (kupuje) tvoju platformu i igra (kupuje) tvoje igre. Možemo samo da se nadamo da ti titani koji nastanu neće ubiti slobodu i kreativnost koja je ipak u srži gejminga. Na primerima Blizzarda i EA se najbolje vidi kako korporatizacija negativno utiče.

Sa druge strane, naš sagovornik ocenjuje da globalno nijedan žanr niti platforma nikada neće postati toliko dominantni da istisnu ostale, jer kako kaže Mihajlo svako ima svoje mesto pod suncem, svoje prednosti i svoje mane.

“Neke igre su prosto bolje na telefonu, neke na konzoli, a neke na računarima. Realno je da ćemo svi verovatno koristiti svaku po malo, uz možda ličnu preferenciju za jednu. Razlike će biti primetne regionalno, ili lokalno, gde će zbog specifičnih uslova sredine nešto biti favorizovano i dominantno”, zaključio je Mihajlo na kraju.

Bez obzira na to što su za sada konzole i PC veoma popularni na gejming tržištu, činjenica je da bi mobile gejming, uz napredak na polju razvoja mobilnih telefona mogao da se dodatno pozicionira kao žanr sa ogromnim brojem korisnika i samim tim unese neka nova pravila i promene u gejming industriji.


Pišite nam u komentaru koja opcija gejminga vama najviše odgovara


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kultura 2.0

Da li ćemo zbog anglicizama u IT industriji zaboraviti maternji jezik? Razgovarali smo sa profesorkom engleskog jezika

Bojana Stanojević, profesorka engleskog jezika i književnosti u intervjuu za Netokraciju govori o upotrebi anglicizama u savremenom poslovanju, o tome koje su reči i izrazi neprevodivi, a za koje postoje adekvatni prevodi na srpski jezik.

Novost

Prevara, laži i romansa na radnom mestu: Šta znamo o SBF i propasti FTX-a?

Kripto kriza se neumoljivo nastavlja, a mi vam donosimo najnovije vesti o FTX kolapsu i potencijalnim posledicama koje on može ostaviti na svetsku ekonomiju.

Analiza

Da li je krah FTX-a ‘smrtni udarac’ za kripto ekosistem?

Dok se Web2 bavi akvizicijom Twittera, sa druge stranice svedoci smo jedne od najvećih kriza koje su pogodile Web3. U velikoj analizi otkrivamo kako će se propast druge najveće kripto menjačnice odraziti na čitavu industriju.

Propustili ste

Tehnologija

Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju

Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju, Srbija je konsenzusom 26 država izabrana za članicu ove organizacije.

Startapi i poslovanje

Investiciona prognoza: Evropski fond menadžeri predviđaju ‘zahlađenje’ u VC industriji

Venture kapitalisti (VC) obično su optimisti po prirodi. Veruju u preduzetnike, veruju da postoje rešenja koja menjaju svet i žele da - u šansama gde 10% portfolio kompanija uspeva - ostvare određen uspeh.

Startapi i poslovanje

TS Ventures investirao u domaće startape Anari AI, Bitebell i Brush Galaxy

TS Ventures Fond je nakon temeljnog procesa i detaljne analize idejnih rešenja, novu rundu sredstava dodelio za čak tri nova startapa i time nastavio da pomaže razvoj startap industrije u našoj zemlji.

Tehnologija

Unapredite svoje DevTools veštine na ‘masterclass’ radionici svetski poznatog developera

Sajt HelloWorld.rs 9. decembra u 17h organizuje veliku 'masterclass' radionicu u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, gde će govoriti jedan od najboljih svetskih front-end developera Heri Roberts.

Startapi i poslovanje

Raising Stars: Do 20.000 švajcarskih franaka bespovratno za startape u ranim fazama razvoja

NTP Beograd raspisao je uz podršku Vlade Švajcarske i u partnerstvu sa NTP Niš i NTP Čačak treći poziv za Raising Starts, prvi pre-seed akceleratorski program u Srbiji koji startap timovima obezbeđuje stručnu i finansijsku podršku za ubrzan razvoj.

Internet marketing

GOstudy — platforma koja uvodi ljude u svet digitalnog marketinga

Za ostvarivanje poslovnog uspeha na internetu ne treba da posedujete formalno obrazovanje, ali je važno da ste željni znanja i naoružani disciplinom, savetuje Vladimir Mladenov, osnivač GOstudy platforme. U okviru 20 emisija na nacionalnom servisu gledaoci će imati priliku se upoznaju s radom platforme.