Gejming u 2022. godini: PC, konzole ili mobilni telefoni - pitanje je sad?

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Gejming u 2022. godini: PC, konzole ili mobilni telefoni – pitanje je sad?

Gejming je iz godine u godinu sve popularniji deo pop kulture širom sveta. Izrada video igara novijih generacija dostigla je jedan sasvim novi nivo, pa se danas više nego ikada pre postavlja pitanja da li su primat u ovom svetu uzeli PC mašine ili gejming konzole.

Otkako pokrivamo game dev i samim tim gejming industriju na Netokraciji, do sada nismo imali priliku da se više osvrnemo na rastući trend popularnosti gejming konzola i snažnih PC konfiguracija. Čini se da ovaj tekst dolazi u pravo vreme, posebno kada svedočimo svojevrsnom ratu između konzola Xbox i Playstation, tačnije između kompanija Sony i Microsoft.

Mnogi bi pomislili da bi u ovom slučaju profit na tržištu mogla da izvuče treća strana, tačnije računari opremljeni tako da podrže naslove video igara novijih generacija, pa čak i mobilni uređaji. Međutim, i tu se krije popriličan problem, a to su sve veće cene gejming PC komponenti, uz posebnu napomenu da grafičke karte, kao najvažniji deo za gejming, često menjaju cene, pa su mnogima gotovo i nepristupačne.

Novije video igre zahtevaju i snažne performanse, a samim tim i više para za ulaganje. Sa druge strane, konzole imaju uglavnom sve potrebne komponente da podrže sadašnje i novije igre koje tek treba da izađu (jer je sistem izrade sličan), pa se na dugoročne staze isplati u startu uložiti par stotina evra za dobru konzolu, bilo da ona dolazi iz Sony-ja ili Microsofta. Stvar je preferencije i potrebe korisnika.

Tekuća godina donela je mnoge promene u svetu gejminga, kao što je recimo mogućnost igranja video igara u cloud-u što bi u doglednom periodu značajno moglo dalje da oblikuje ovu industriju. Odabira za korisnike i ljubitelje gejminga zaista ima mnogo, a rast ove industrije jednostavno ne prestaje i tek treba da dostigne vrhunac. O potencijalu koji ima, čini mi se da može da se napiše zaseban tekst.

Da li ‘mobile’ gejming menja pravila igre?

Mi smo se u ovom tekstu ipak fokusirali na trenutnu popularnost između “večitih rivala” PC-ja i konzola u 2022. godini, a kako bismo bolje razumeli šta se dešava na ovom tržištu, porazgovarali smo sa Mihajlom Jovanovićem Džarilom, suosnivačem i direktorom organizacije Fortuna Esports.

On pre svega napominje da se u ovom trenutku ne može reći da bilo koja platforma (PC ili konzola) ima primat. Prema njegovim rečima, obe su zastupljene, jake, imaju svoja (velika) tržišta i u zavisnosti od tipa igre imaju svoje prednosti i mane:

Najveća prednost PC-ja je to što je univerzalno dostupan, tj. kao platforma nije ograničen na gejming, već služi maltene za sve moderne potrebe posla i zabave (isto možemo reći i za mobile), što znači da ga skoro svi imaju već kod kuće. Konzole imaju posebnu prednost hardverske uniformnosti – sve su iste.

To mnogo olakšava posao developerima video igara jer znaju tačne specifikacije i sve mogućnosti koje su im na raspolaganju. Zbog toga često konzole koje imaju lošiji hardver od PC-ja imaju lepšu grafiku ili bolje performanse, jer su igre pravljene baš konkretno za njih.

Na pitanje o tome na koji način gleda na rivalstvo između Microsofta i Sony-ja kada je reč o udelu na tržištu video igara i akvizicijama različitih game dev studija, Mihajlo ističe da je konsolidacija trend koji je generalno prisutan na globalnom tržištu, dok se “rat” za pažnju i vreme u industriji zabave uvek vodi sadržajem, pogotovu ekskluzivama. U tom smislu nema razlike ni u gejmingu:

Krajnji san je da ti budeš uz korisnika od početka do kraja – da koristi (kupuje) tvoju platformu i igra (kupuje) tvoje igre. Možemo samo da se nadamo da ti titani koji nastanu neće ubiti slobodu i kreativnost koja je ipak u srži gejminga. Na primerima Blizzarda i EA se najbolje vidi kako korporatizacija negativno utiče.

Sa druge strane, naš sagovornik ocenjuje da globalno nijedan žanr niti platforma nikada neće postati toliko dominantni da istisnu ostale, jer kako kaže Mihajlo svako ima svoje mesto pod suncem, svoje prednosti i svoje mane.

“Neke igre su prosto bolje na telefonu, neke na konzoli, a neke na računarima. Realno je da ćemo svi verovatno koristiti svaku po malo, uz možda ličnu preferenciju za jednu. Razlike će biti primetne regionalno, ili lokalno, gde će zbog specifičnih uslova sredine nešto biti favorizovano i dominantno”, zaključio je Mihajlo na kraju.

Bez obzira na to što su za sada konzole i PC veoma popularni na gejming tržištu, činjenica je da bi mobile gejming, uz napredak na polju razvoja mobilnih telefona mogao da se dodatno pozicionira kao žanr sa ogromnim brojem korisnika i samim tim unese neka nova pravila i promene u gejming industriji.


Pišite nam u komentaru koja opcija gejminga vama najviše odgovara


Ostavi komentar

  1. vlada

    vlada

    18. 7. 2022. u 11:06 Odgovori

    bukvalno ovo iz poslednjeg pasusa, svaka igra je negde bolja, nema pravila. zato najbolje jedan pc i jedna konzola, i naravno neki jak mobilni uz to.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Dejan Milošević: Istraživanje i rad na sebi sastavni su deo karijere svakog uspešnog developera

Prethodnih 20 godina Dejan Milošević radi u IT industriji, gde je imao priliku da se susretne sa različitim programskim jezicima i stručnim pozicijama. Sada je član kompanije HTEC, a on nam je otkrio kako je izgledala njegova karijera na 'tech' sceni i šta tačno podrazumeva pozicija Tech Excellence Specialist na kojoj trenutno radi.

Karijere

Kako je Miljan od pozicije praktikanta došao do posla softver inženjera u Microsoft razvojnom centru

Microsoft i ove godine organizuje plaćenu studentsku praksu u svom razvojnom centru, a svi zainteresovani studenti mogu da se prijave do 7. avgusta.

Najava

Najveća regionalna konferencija za programere ovog septembra u Zadru – vidimo se na Infobip Shift 2022!

Najveća konferencija za programere u ovom delu Evrope ponovo okuplja istaknute IT stručnjake, programere, startape i preduzetnike. Ovogodišnju Infobip Shift konferenciju obeležiće nikad bogatiji program i spektakularna produkcija.

Propustili ste

Najava

Najveća regionalna konferencija za programere ovog septembra u Zadru – vidimo se na Infobip Shift 2022!

Najveća konferencija za programere u ovom delu Evrope ponovo okuplja istaknute IT stručnjake, programere, startape i preduzetnike. Ovogodišnju Infobip Shift konferenciju obeležiće nikad bogatiji program i spektakularna produkcija.

Startapi i poslovanje

Samo i Iza prodali su ‘Talking Tom’ i u Srbiji započeli poljoprivrednu revoluciju – održiva proizvodnja hrane njihov je životni cilj

U ekskluzivnom intervjuu za Netokraciju, Samo Login otkriva kako je od prodaje slovenačke kompanije Outfit7 došao do fondacije koja se u Srbiji bavi čistim vazduhom, čistom vodom, očuvanjem resursa i održivom poljoprivredom.

Office Talks Podcast

Demagog sa dva nova naslova osvaja tržište indie igara

Razvoj video igara u Srbiji ima sve veći značaj na globalnoj sceni. Tom prilikom smo u 105. epizodi Office Talks podkasta ugostili beogradski Demagog studio čija je video igra Golf Club Wasteland do sada zabeležila značajne rezultate na AppStore i Google Play prodavnicama.

Kolumna

IT Srbija od ‘outsourcinga’ do vodeće zemlje za razvoj digitalnih proizvoda i usluga

O razvoju i rastu domaće IT industrije govorimo već nekoliko godina unazad. Prethodne dve, bile su najintenzivnije kada je reč o ovoj grani koja ima značajan udeo u domaćem BDP-u. Kako godine prolaze, informaciona i tehnološka industrija u Srbiji započela je put napretka od 'outsourcinga' do kompanija koje razvijaju zahtevne proizvode.

Gaming

Epic Games kreće sa izgradnjom kampusa u Novom Sadu

Kompanije Epic Games i 3Lateral najavljuju početak izgradnje svog kampusa nadomak Univerzitetskog centra, u Radničkoj ulici u Novom Sadu. Reč je o savremenom R&D centru koji podržava razvoj hardverskih i softverskih rešenja koja omogućavaju kreiranje fotorealističnih digitalnih ljudi.

Intervju

Kako je platforma Native Teams stvorila uslove za uspešno i jednostavno ‘freelance’ poslovanje

Zahvaljujući Native Teams platformi, 'freelance' radnici imaju mogućnost da ostvare sve benefite onih koji su zaposleni 'za stalno', online ili putem mobilne aplikacije.