Garaža report: Greške kojima srpski startap osnivači odbijaju VC fondove

Garaža report: Greške kojima srpski startap osnivači odbijaju VC fondove

U razgovoru sa Milenom Milić analizirali smo razloge zbog kojih je došlo do stagnacije u rastu domaćih startapa, objavljene u reportu zajednice Garaža.

Garaža je zajednica koju je pokrenula kompanija Tenderly s ciljem okupljanja osnivača tehnoloških startapa u Srbiji kako bi međusobno širili znanje i iskustvo. Podstaknuta stagnacijom rasta domaćih startapa, ova zajednica priredila je izveštaj o stanju domaćih startapa kako bi im pomogla da razumeju način na koji VC fondovi percipiraju domaće kompanije i pomogne im da povećaju svoje šanse za obezbeđivanje investicija.

Kako navode u izveštaju koji nosi naziv Why Investors say ‘NO’, za dve godine postojanja zajednice, imali su priliku da upoznaju mnoge investitore koji dolaze u Srbiju. Svi oni, pružili su im korisne informacije kada su u pitanju vrline i mane domaćeg ekosistema. Podstaknuti tim savetima, osetili su potrebu da ih sistematizuju na jedno mesto, kako bi domaći startapi imali uvid u to kako mogu da privuku što više ulaganja od strane VC fondova.

Kako dalje ističu “nije tajna da nema dovoljno ulaganja iz VC fondova u srpske startapove”, pa izvori njihovog finansiranja pretežno potiču iz sopstvenih sredstava (93,4%), grantova (52,3%), zatim od pomoći porodice i prijatelja (21,9%), i najzad inkubatora/akceleratora (14,6%). Investicije anđela investitora zauzimaju peto mesto (11,9%), a VC kapital je tek šesti izvor finansiranja sa samo 8,4% ulaganja.

Stoga, iz Garaže su imali za cilj da otkriju zašto je ova brojka toliko mala i zajednici pruže vredne savete kako da isprave najčešće greške koje startapi prave kada pokušavaju da privuku investicije. Zato njihov izveštaj sadrži good vs. bad činjenice o domaćim osnivačima, i 12 najčešćih grešaka koje domaći osnivači prave pa odbijaju investitore.

Više o samoj metodologiji sprovođenja istraživanja, zaključcima koje je ono donelo i savetima za domaće startap osnivače, razgovarali smo sa Milenom Milić programskom koordinatorkom u kompaniji Tenderly.

Za početak, kada, kako i s kojim ciljem ste došli na ideju da sprovedete istraživanje?

Milena: Kroz Garažu i Tenderly smo u bliskom kontaktu sa dosta VC fondova, koji posećuju ili su deo našeg startap ekosistema. U razgovorima s njima često čujemo gde founderi greše kada grade kompanije i pričaju sa investitorima, što nedovoljno često dolazi do samih startapa. Oni retko kada imaju priliku da dobiju detaljne povratne informacije od investitora, koji zbog velikog broja startapa sa kojima pričaju nemaju dovoljno vremena da svakome daju konstruktivan feedback.

Kako nam je cilj da unapredimo kvalitet i ubrzamo rast startapa kod nas, shvatili smo da Garaža može biti ta koja će ove uvide od investitora skupiti na jedno mesto i pretvoriti ih u nešto praktično, što founderima može pomoći da se bolje pripreme i izbegnu česte greške u procesu podizanja investicija.

Rast domaćih startapa smanjio se osam puta od 2021. godine.

Koju metodologiju ste koristili, koliko vremena vam je trebalo i ko su ispitanici? 

Milena: Kriterijum za učesnike u ovom istraživanju bio je da su VC fondovi ili grupe biznis anđela koji su posetili naš ekosistem u prethodne dve godine i pričali sa barem pet srpskih startapa. Dosta njih je pričalo sa mnogo više kompanija i bili u Srbiji nekoliko puta u datom periodu. Intervjui su se sastojali od pitanja otvorenog kao i zatvorenog tipa, a cilj nam je bio da saznamo kakav utisak ostavljaju naši startapi i šta bi to mogli da urade da povećaju svoje šanse da podignu investiciju. U istraživanju je učestvovalo 17 VC fondova, i dve grupe anđela — iz Srbije i Slovenije.

Nakon završenog istraživanja, kakvo je stanje finansiranja startapa u Srbiji?

Milena: Ono što smo znali iz Startap Skener istraživanja koje se sprovodi svake godine na uzorku domaćih startapa jeste da se oni mahom (91,6 %) finansiraju iz sopstvenih sredstava, dok su Biznis Anđeli i VC fondovi izvor finansiranja za samo 18% odnosno 8,4% startapa u Srbiji. Nama je bio cilj da zagrebemo ispod toga i vidimo šta je razlog što su te brojke tako male.

Ono što smo saznali jeste da je zbog mladosti našeg ekosistema i malog broja serijskih osnivača, Srbiji treba dosta više znanja o građenju startapa a kao i razumevanja kako VC svet funkcioniše ukoliko žele da idu tim putem razvoja. VC Fondovi traže biznise koji u proseku mogu da vrate ono što je u njih uloženo x100, što znači da traže startape koji idu na globalno tržište i timove osnivača koji su potpuno posvećeni i imaju komplementarne veštine neophodne za brz rast.

Najveći broj startapa finansira se iz sopstvenih sredstava, dok su Biznis Anđeli i VC fondovi izvor finansiranja za samo 18% odnosno 8,4% startapa u Srbiji.

Rast domaćih startapa smanjio se čak osam puta od 2021. godine Čega je to posledica?

Milena: Globalno ekonomsko stanje je znatno lošije nego u prethodnih nekoliko godina – to se odražava na proces fundraising-a kako stranih tako i domaćih startapa. Investitori su mnogo oprezniji i traže dosta više dokaza da startap ima visok potencijal rasta. Za osnivače to znači da je potrebno više pozitivnih i konkretnih signala da tržište želi njihov proizvod, najčešće prodaje.

Količina novca uložena u domaće startape je 2021. godine bila veća jer je nekoliko zrelijih startapa dobilo izuzetno velike investicije. S druge strane broj investicija u domaće startape je porastao, što znači da više startapa dobije novac u ranijoj fazi razvoja, ali je manje onih startapa koji prelaze na više faze razvoja i podižu veće investicije.

Domaći founderi imaju izuzetno tehničko znanje po čemu prednjače i u odnosu na neke dosta razvijenije zemlje…

Osvrnimo se sada na analizu reporta. Šta bi izdvojila kao najbitnije zaključke?

Milena: Naši founderi imaju izuzetno tehničko znanje po čemu prednjačimo i u odnosu na neke dosta razvijenije zemlje. Srpski startapi su snalažljivi i dobri u optimizovanju resursa, pa sa dosta manje novca od startapa van Balkana uspevaju da naprave velike i bitne korake. S druge strane, ono što im nedostaje jesu poslovne i prodajne veštine.

Domaći startapi se često fokusiraju na rešavanje regionalnih problema, koji su na globalnom tržištu već rešeni. Zbog lokalnog fokusa, zanemaruju globalnu konkurenciju i time sebi ograničavaju rast kakav VC fondovi zahtevaju kako bi investirali u njih.

Koje to greške spotiču startape kada dođe vreme za privlačenje investitora i koje je rešenje?

Milena: Iako skoro svi proističu iz nedostatka znanja o startup/VC svetu i poznavanja ciljne grupe, razlozi zašto stratapi ne uspevaju da dođu do investicije mogu se grubo podeliti u par katogorija. Osnivački timovi često nisu potpuno posvećeni građenju startapa, nemaju sve potrebne veštine ili nisu svesni da su im one potrebne pa su zatvoreni za učenje od drugih i mentorstvo.

Kako postoji strah od rane validacije i tendecija da je tržišni fokus previše lokalan, proizvodi se neretko grade bez konsultovanja korisnika i zanemarivanja konkurencije. Takve proizvode malo ko ili niko ne želi da kupi, pa ni investitori u njih ne investiraju. U komunikaciji sa investitorima, naši osnivači često imaju problem da objasne šta rade i nisu konzistentni u održavanju odnosa.

…ali ne poseduju dovoljno biznis znanja i previše su fokusirani na lokalno tržište.

Ko je sve doprineo realizaciji ovog istraživanja i da li od Garaže možemo očekivati slične projekte?

Milena: Učesnike smo okupili kroz mrežu koju smo kao Garaža i Tenderly gradili u prethodnih nekoliko godina. Veliku pomoć smo dobili od Inicijative Digitalna Srbija koja nas je povezala sa dosta investitora. Kako se VC fondovi međusobno dobro znaju, oni su nas takođe upoznavali i jedni sa drugima. Naši projekti prate potrebe naših članova. Cilj nam je da srpski founderi pomažu jedni drugima kao i da okupljamo grupu iskusnih startapa koji rastu brzo i osvajaju globalna tržišta.

Aktivnosti koje sprovodimo, kako za članove tako i za širu zajednicu, usmerene su na to da startape povežemo i edukujemo. To ćemo nastaviti da radimo kroz razne vrste okupljanja, edukacija, i povezivanjem domaćih startapa sa regionalnim i internacionalnim founderima, ekspertima i investitorima.


Celokupno istraživanje Why Investors say ‘NO’ pronađite na linku!


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki ‘Cosmic Buildings’ podigao investiciju od $1,5 miliona i predstavio svoju održivu kuću u San Francisku

Startap Cosmic Buildings koji je osnovao Saša Jokić, podigao je pre-seed rundu investicije u iznosu od 1,5 miliona dolara koju predvodi domaći fond Fifth Quarter Ventures uz učešće Ciri Ventures, Navitas Capital, Climate Capital i vodećih 'angel' investitora.

Office Talks Podcast

Tech feminizam i Mudrinićev američki san

Nakon kraće pauze, 182. epizoda Office Talks podkasta bila je internog tipa: Mudrinić je s nama podelio utiske sa svoje 'američke turneje', a Anastasija je analizirala položaj žena u srpskoj tech industriji.

Društvene mreže

Twitter punoletstvo: Da li je Mask stavio X na instituciju uticajnih tviteraša?

Na godišnjicu prvog tvita, razmatramo da li će Maskovi eksperimenti zaista napraviti revoluciju, ili je u pitanju 'mnogo vike ni oko čega'?

Propustili ste

Gaming

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Novost

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Tehnologija

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.