1.000 pojedinaca koristi Garažin Open Source Documentation

Zašto preko 1.000 pojedinaca koristi Garažine besplatne šablone ugovora za startape?

Zajednica Garaža pokrenula je projekat 'Open Source Documentation' iz želje da se olakša rad startapima u Srbiji, koji često nemaju dovoljno znanja, vremena i novca da se adekvatno bave pravnim aspektima poslovanja.

Kompanija Tenderly uživa zvezdani status na web3 i blockchain nebu, a njen uspeh obezbedile su izdašne investicije pridobijene inovativnim rešenjima koje pravi. U procesu podizanja investicije, Tenderliju je u velikoj meri pomogla — i značajno ubrzala procese — kvalitetna dokumentacija, koja najčešće nije lako dostupna startapima u regionu.

Upravo iz tog razloga, u Garaži — zajednici koju je pokrenula kompanija Tenderly s ciljem okupljanja osnivača tehnoloških startapa u Srbiji — došli su do ideje da kreiraju besplatne šablone ugovora za startape. “Adekvatna dokumentacija podrazumeva onu koja je prilagođena procesu podizanja investicije, bilingvalna je, štiti sva prava intelektualne svojine (IP) i jednako štiti poslodavca i zaposlenog”, kazala je Milena Milić, programska koordinatorka u kompaniji. O ostalim pojedinostima projekta, s njom smo razgovarali u nastavku teksta.

Cilj je pomoći startapima koji nemaju dovoljno pravnog znanja i mogućnosti

Na projektu“Open Source Documentation”, Garaža tim počeo je da radi pre godinu dana zajedno sa advokatom Ilijom Rilakovićem i finansijskim stručnjakom Aleksandrom Begovićem. Anegdota koja je pratila početak realizacije projekta jeste da su ih mnoge advokatske kancelarije odbile, shvativši da im na ovaj način “oduzimaju posao”. Ipak, prema rečima naše sagovornice, uspeli su da se snađu i bez njihove pomoći:

Uz pomoć startapa iz naše zajednice, na kraju smo okupili tim i kreirali šablone koji pokrivaju pet kategorija pravno-poslovne dokumentacije, koji su imali preko 1.000 pregleda do sada.

Kako Milena nadalje objašnjava, projekat je nastao iz želje da se olakša rad startapima u Srbiji, koji često nemaju dovoljno znanja, vremena i novca da se adekvatno bave pravnim aspektima poslovanja:

Inspiracija je došla i od Y combinator-a, i efekta koji su oni postigli sa SAFE- dokumentom, koji je sada standard globalne startap zajednice i koriste ga svi u procesu podizanja investicije. Naš cilj je da pružimo startapima alate i resurse koji će im pomoći da se fokusiraju više na inovacije i razvoj proizvoda, umesto na administraciju.

Drugim rečima, okupili su pojedince koji razumeju potrebe startapa i koji su došli po preporuci članova Garaže, sa kojima su već radili:

Njihova drugačija perspektiva, kao i želja da vrate zajednici se poklapaju sa give-back kulturom koja je osnova Garaže. Naša radna grupa okuplja stručnjake iz oblasti poreza, finansija i prava i čine je Ilija Rilaković, Aleksandar Begović, Jovana Rokvić, Milica Andrić i Aleksandar Jovićević.

Radili su na kreiranju dokumenata, usklađivanju sa zakonima, i pružanju dodatne pravne podrške. Pri tome, naša sagovornica ističe da je Open Source Documentation samo početna tačka, jer tim nastavlja da radi kao deo Garaže, koji po startup-friendly uslovima pruža podršku članovima.

Dostupno je 17 šablona pravno-poslovnih dokumenata

S nedavnim dodavanjem petog paketa dokumenata, uključujući NDA i ugovore o pružanju usluga, upitali smo Milenu kako određuju koji dokumenti imaju prioritet za razvoj, pa nam je ona obrazložila čitav taj proces:

Prilikom određivanja prioriteta za razvoj dokumenata, oslanjali smo se na ekspertizu tima i povratne informacije od startapa. Naši advokati kreirali su spisak bitnih dokumenata, nakon čega su naši članovi rangirali ugovore prema svojim potrebama.

Na ovaj način osigurali smo da su šabloni relevantni i korisni startapima u Srbiji. Kreirali smo 17 šablona pravno-poslovnih dokumenata, među kojima se između ostalog nalaze osnivački akt, ugovori o radu i pružanju usluga, kao i drugi ključni dokumenti potrebni za rad.

Open Source Documentation nudi 17 šablona pravno-poslovnih dokumenata, ključnih za rad startapa.

Na ovaj način, olakšavaju rad startapa i smanjuju administrativno opterećenje timova. Oni štede svoje vreme i novac koristeći dokumentaciju koju su u Garaži izradili, a do sada je preko 1.000 pojedinaca pristupilo šablonima ugovora za startape. Takođe, objasnila nam je kako startapi prilagođavaju pružene šablone svojim specifičnim potrebama i kakve su povratne informacije dobili od njih u vezi sa upotrebljivošću i efikasnošću ovih dokumenata:

Svaki od 17 dokumenata ima u sebi detaljne komentare i predloge za korišćenje koje su uneli advokati. Svako ko koristi našu dokumentaciju ima priliku da je adekvatno prilagodi svojim potrebama i kontekstu.

Povratne informacije koje smo dobili su veoma pozitivne; startapi cene detaljna uputstva i praktičnost šablona, kao i mogućnost da se brzo i lako prilagode njihovim specifičnim potrebama. Pored toga, zadovoljni su podrškom koju dobijaju od naših konsultanta kada je potrebno dodatno prilagođavanje.

Uz sve navedeno, pravnici koju su pravili ove dokumente aktivno rade sa startapima unutar Garaže, što im pomaže da ih održe ažurnim. Milena ističe i da je ovaj projekat bio samo početak saradnje, te da je pravni tim u stalnom kontaktu putem Slack grupe gde radi na prilagođavanju dokumentacije u skladu sa promenama u zakonu i feedback-om zajednice.

Zadovoljstvo zajednice je očigledno

Po svemu sudeći, projekat je imao pozitivan uticaj na domaću startap zajednicu — kako na lakši rad samih startapa tako i na druge organizacije da se priključe inicijativi. Zajedno sa Inicijativom Digitalna Srbija i Naučno-Tehnološki Park Beograd, Garaža je kreirala zajedničku bazu dokumenata koja se može naći na sajtu Startap portal.

Jedan od primera je startap Collabwriting, kome je korišćenje šablona ugovora olakšalo ‘due dilligence’ proces i registraciju kompanije u Americi, kao i započinjanje poslovanja bez većih administrativnih problema.

Povratne informacije su vrlo pozitivne, kako od kompanija, tako i od organizacija koje sarađuju s njima, i spremne su da ova dokumenta podele sa svojom zajednicom. Ističu da je dokumentacija dobro napisana i jednostavna za korišćenje.

“Open Source Documentation” projekat je osmišljen tako da obezbedi najrelevantnije i najbitnije ugovore za domaće startape, što je Garaža tim uspeo i da realizuje. A, na naše pitanje da li će širiti ovaj projekat i van granica Srbije, Milena nam je odgovorila sledeće:

Plan nam je da pratimo njegov uticaj na domaći ekosistem i poslovanje startapa, pa kada budemo imali detaljniji uvid u efekte možemo razmišljati o daljim koracima u sličnom smeru, ukoliko ih bude. Kako je Garaža mala organizacija koja se trudi da odgovori na velike potrebe startapa u Srbiji, u sledećem periodu ćemo se baviti drugim vidovima podrške zajednici.

Dakle, tim pravnika nastavlja da radi sa članovima Garaže kroz konsultantski model podrške koji su osmislili naši članovi Miloš Zlatković (Mily Technologies) i Aleksandar Begović (Decenter), što je neka vrsta produžetka aktivnosti koje su počele na OSD projektu.


Dodatne informacije o Open Source Documentation projektu, saznajte u epizodi Office Talks podkasta u kojoj smo razgovarali sa Aleksandrom Begovićem, COO Decentera i Jovanom Rokvić, koja je pravni konsultant u kompaniji Mily Technologies.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Novost

Google Street View automobili ponovo na putevima Srbije

Njihova misija je ažuriranje Google Street View fotografija srpskih gradova, arhitektonskih i prirodnih dobara na Google mapama.

Novost

Predstavljen žiri SoMo Borca: Evo ko će odabrati najbolje digitalne projekte u regionu

Prijave se zatvaraju 25. septembra, a 'early bird' prijave otvorene su do 1. septembra 2024. godine!

Intervju

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Analiza

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti.