Novi GapMinder Fond II vredan €80 miliona targetira i srpske startape!

Novi GapMinder Fond II s kapitalom od €80 miliona targetira i srpske startape!

GapMinder Ventures, VC fond koji je dosad primarno ulagao u tehnološke kompanije iz Rumunije, pokreće GapMinder Fond II, investicioni paket od 80 miliona evra koji će biti alociran i na širem istočnoevropskom regionu, pa tako i Srbiji i Hrvatskoj.

GapMinder Fond II postao je aktivan 14. februara i uskoro će objaviti svoju prvu transakciju, najavljuje partner fonda, Cosmin Ochisor sa kojim smo imali priliku da razgovaramo. Ovaj investicioni paket prikupljen je uz podršku Evropskog investicionog fonda (EIF) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

EBRD je uložio €10 miliona, a EIF podržava GapMinder Fond II sa ukupno €30 miliona putem dve inicijative, a to su program Evropske unije InvestEU i Recovery Equity fond, koji je deo Nacionalnog plana oporavka i otpornosti sufinansiran od EU kroz NextGenerationEU program.

Na koga je usmeren fond?

Fond će se fokusirati na DeepTech B2B startape u seed i late seed fazama. Prvobitna ulaganja biće između 500.000 i €2.5 miliona, sa ciljem i željom da se ostvari što više dodatnih ulaganja u timove koji su dobili prvu istragu. Kako ističe Cosmin Ochisor, ciljaju da investicijama osiguraju do 15% vlasništva u startapima kroz nekoliko uzastopnih rundi:

U proseku, može se reći da će prva ulaganja u tim biti oko €1.5 miliona, na početku našeg odnosa. Cilj je da upoznamo timove koji imaju dobro uspostavljenu ravnotežu u poslovnom i tehničkom smislu i koji su već uspeli da validiraju svoj proizvod kroz prve prihode, sa realnom sposobnošću da se prošire na velika zapadna tržišta.

GapMinder Fond II će većinu svog kapitala uložiti u startape iz Rumunije, Moldavije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Bugarske. Cosmin navodi da traže timove s visokim ambicijama i jakim menadžmentom koji može voditi globalni razvoj firme. U tom kontekstu, usredsrediće se na one preduzetnike koji grade poslovanje i buduće firme za internacionalni rast, a koji su orijentisani prema kupcima na zapadnim tržištima.

Posebno su fokusirani na B2B startape koji deluju u vertikalama fintecha, cyber bezbednosti, automatizacije poslovanja i podataka/analitike. Kako Cosmin dalje ističe, ovaj pristup dokazao se kao uspešan s prethodnim fondom koji je investirao u iste vertikale i tehnologije:

Zadržavamo fokus koji smo imali i s prvim fondom, u tih nekoliko dobro definisanih vertikala, ali s većim geografskim dosegom koji uključuje Srbiju i Hrvatsku. Treba spomenuti da smo u poslednjih 5-6 godina videli vrlo dobre firme u području zapadnog Balkana u koje nismo mogli da ulažemo. S drugim fondom ciljamo da tu situaciju zaista i promenimo.

Više o fondu imaćete prilike da saznate na Money Motion konferenciji u Zagrebu.

Šta osnivači mogu da očekuju?

Svi koji budu hteli da okušaju priliku s ovom ekipom, važno je da znaju i ko upravlja fondom. Na poziciji direktora investicija tu je Robert Herșcovici, a partneri uz Cosmina su Dan Mihăescu, Sergiu Roșca i Alexandru Ruff. Deo njih je dugo radio u IT-ju ili finansijama, a neki su već duže vreme povezani sa startapima kroz razne habove i programe.

Zatim, neki iza sebe imaju i šest godina upravljanja GapMinder I, fondom od €50 miliona koji je značajno doprineo razvoju startap ekosistema u Rumuniji. Firme finansirane putem GapMinder fonda I uključuju Druid.AI, FintechOS, TypingDNA, Veridion, Siena.Cx, Cyscale, Deepstash, SmartDreamers, Machinations, Frisbo i Innoship.io.

A šta budući startapi, osim novca, mogu da očekuju od partnera i investicionog tima, pitali smo Cosmina:

Osnivači bi trebalo da očekuju veoma iskrene razgovore s nama, duboku podršku na strateškom nivou, izgradnju tima ili razvoj međunarodnih GTM strategija i stvarnu podršku tokom prikupljanja narednih rundi, duboku i dokazanu mrežu kontakata prema drugim regionalnim i zapadnim investitorima.

Budući da smo specijalizovani, duboko razumemo prostor i tržišta na kojima firme posluju i možete očekivati da ćemo zasukati rukave kada je to potrebno i dovesti druge dobre investitore za sto, kao i održati naše firme kroz vreme. U svojim prošlim životima bili smo operativci i naučili smo kako raditi dobro, a osim toga – stvarno razumemo razne prepreke u razvoju poslovanja.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Tehnologija

AI menja programiranje iz korena – kako da to okrenete u svoju korist?

Kompanija Tenderly, zajedno sa kompanijom Infobip u Beogradu organizuje meetup posvećen startapima koji žele da implementiraju veštačku inteligenciju u svoje poslovanje. Mi smo razgovarali sa Marinom Šolčić koja će biti predavač na ovom događaju.

Najava

Regionalni ‘open data’ izazov: Napravi aplikaciju koristeći podatke javne uprave

Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP Srbija) raspisuju Regionalni izazov otvorenih podataka 2024.

Startapi i poslovanje

Ingsoftware akvizirao Neopix, sledi ukrupnjavanje niške IT scene

Domaća kompanija Ingsoftware akvizirala je Neopix, tako da ove niške kompanije sa velikim iskustvom u razvijanju digitalnih proizvoda i međusobno veoma kompatibilnim ekspertizama od 25. marta posluju kao jedna.

Propustili ste

Intervju

Neubase olakšava online otvaranje firme u SAD-u za nerezidente uz prilagođene cene

Kompanija Neubase bavi se osnivanjem LLC preduzeća u SAD-u za nerezidente, sa posebnim fokusom na preduzetnike sa Balkana. Mi smo imali priliku da u velikom intervjuu razgovaramo sa osnivačima ove kompanije.

Startapi i poslovanje

Startap Stomatopoda iz Srbije transformiše restorane u SAD — uz pomoć AI softvera!

Njihovo 'flagship' rešenje jeste SaaS proizvod aTavloa koji uz pomoć veštačke inteligencije analizira korisničko iskustvo čime omogućava ugostiteljima da budu uslužniji i efikasniji. U tekstu koji sledi, saznajte kako!

Gaming

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Novost

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Intervju

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!