GapApp: Braća iz Srbije osmislila su platformu koja mesece pravnih poslova pretvara u minute! - Netokracija.rs

GapApp: Braća iz Srbije osmislila su platformu koja mesece pravnih poslova pretvara u minute!

GapApp je platforma koja omogućava pravnim i 'compliance' timovima da automatizuju i skaliraju svoje usluge, povećavajući produktivnost za čak 75 odsto.

Mnogo pre nego što su web aplikacije, no-code platforme, chat bot-ovi, veštačka inteligencija, blockcһain i druga revolucionarna rešenja postala deo svakodnevnice, advokatske kancelarije mučile su muku s birokratskim i pravnim poslovima. Čitava odeljenja bila su posvećena usklađivanju poslovanja s brojnim zakonima i propisima, a njihovi zaposleni bili su zatrpani velikim količinama papirologije.

Čitav proces odvijao se ručno – od analize nedostataka do izrade nacrta politika i kontinuiranog praćenja celokupne operacije. Uprkos tome što je tehnologija munjevitom brzinom osvajala svet, činilo se da su advokatske kancelarije compiliance odeljenja u kompanijama zaostajali s njenim razvojem.

Podstaknuti ovime, braća Stefan i Srđan iz Srbije odlučili su da pokrenu GapApp – platformu koja omogućava pravnim i compliance timovima da automatizuju i skaliraju svoje usluge, što im povećava produktivnost za 75%. Koristeći najsavremeniju teһnologiju, platforma umanjuje zadatke pomenutih timova, pojednostavljujući tokove njihovog posla i omogućavajući im da se lako kreću kroz složene regulatorne procese.

Koristeći moć napredne analitike, uz intuitivni interfejs, platforma otkriva korisne uvide, te pomaže kompanijama i organizacijama da donose odluke i pokrenu značajne poslovne poteze. A kako sve to izgleda u praksi, pitali smo jednog od osnivača i CTO-a u GapApp startapu, Stefana Dejanovića.

Napredna analitika i intuitivni interfejs nastali kao spoj nauke i tehnologije

Stefan je u industriji već više od deset godina, kako s naučne, tako i s praktične strane. Kako kaže, sve je počelo nakon zavrsetka Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu kada je njegova karijera počela da se razvija dvostrano:

Na fakultetu sam nastavio s doktorskim studijama i počeo da radim kao asistent u nastavi. Uporedno s time započeo sam karijeru u indutriji. Na neki način, uvideo sam da je spoj nauke i industrije pravi, jer ono na čemu radim s naučne strane, korišćenjem metodologija u istraživanju, mogu da iskoristim i validiram u industriji.

Takođe, kratko vreme radio je u velikoj korporaciji, ali ubrzo shvatio da mu više odgovara preduzetnička karijera i otpočinjanje vlastitog biznisa od nule. Tako je uz brata Srđana započeo svoj prvi startap 2017. godine koji je, prema njegovim rečima, propao uprkos dobroj ideji, jer su još uvek bili zeleni u industriji.

Nakon početničkog fijaska, Stefan se posvetio radu na raznim produktima i projektima za klijente, gde je sa svojim timom radio po outsourcing modelu. Stekavši potrebnu praksu i iskustvo, svaki u svojoj oblasti, on i Srđan odlučili su da ponovo pokušaju i tako je nastao zajednički startap – GapApp. Ovoga puta sa idejom da zaista bude nešto veliko.

Na naše pitanje koja je bila njihova ideja vodilja prilikom pokretanja startapa, kako je izgledao put do realizacije čitavog projekta, te s kojim su se sve izazovima susretali na početku, Stefan nam je odgovorio:

U poslednje tri decenije, tehnologija je donela velike promene u sektoru usluga. Čak i danas, u toku je velika tehnološka revolucija predvođena veštačkom inteligencijom. Međutim, pravne i ‘compliance’ usluge i dalje se pružaju u najvećoj meri ručno, što je postalo veoma skupo, nepraktično i rizično za biznis.

Naša misija je oduvek bila da omogućimo pravnim i ‘compliance’ timovima da pretvore više meseci ručnog posla u minute i da njihovom ekspertskom znanju i iskustvu damo nove “supermoći” kroz tehnologiju.

GapApp tim trenutno čini 12 ljudi, a uz suosnivače Stefana (CTO) i Srđana (CEO), saradnici su neki od najvećih stručnjaka iz različitih oblasti prava i tehnologije iz Evrope i sveta. Svi oni čine tim stručnih konsultanata, koji svojim iskustvom pomažu startapu da na najbolji način prilagodi svoj proizvod tržištu. Kako naš sagovonik dodaje, uz navedene stručnjake, tim čine još dva inženjera i jedan grafički dizajner, koji svakodnevno rade na proizvodu.

Uz naprednu analitiku i intuitivni interfejs, platforma poboljšava efikasnost pravnih i compliance timova za gak 75 %.

Kao što smo naveli na početku, GapApp je platforma koja omogućava pravnim i compliance timovima da automatizuju i skaliraju svoje usluge, a uz njenu pomoć, stručnjaci za compliance mogu veoma brzo i jednostavno da naprave posebne botove koji, kako Stefan objašnjava:

Prikupljaju relevantne informacije o poslovanju kompanije. Zatim, na osnovu tih informacija, generišu automatsku ‘Gap Analizu’ gde se identifikuju tačke (ne)usklađenosti poslovanja sa regulativnom i procena rizika za kompaniju.

Sve identifikovane probleme oni pretvaraju u zadatke za pravne i compliance timove, te prate stanje usklađenosti u realnom vremenu i generišu izveštaje sa posebnim uvidima.

Ovom prilikom, Stefan je najavio da je u toku razvoj njihovog prvog AI pravnog asistenta, pod nazivom Donna, koji će ekspertima davati predloge pravnih mišljenja za nekoliko sekundi, na osnovu posebno napravljenje baze znanja u okviru organizacije klijenta. A kada je reč o klijentima, GapApp klijentsku bazu trenutno čini i preko 21 advokatskih društava i kompanija koji platformu koriste iz preko 20 zemalja.

Saradnja s nekim od najvećih advokatskih kancelarija na svetu

Što se tiče konkurencije, Stefan navodi da trenutno na globalnom tržištu postoje dve vrste konkurentnih softverskih rešenja. S jedne strane, to su generičke no-code platforme koje omogućavaju pravljenje aplikacija po principu “slaganja kocki”, odnosno “slaganje” već postojećih celina gotovih softverskih funkcionalnosti, što je uglavnom veoma spor, skup i nepraktičan proces.

S druge strane, na tržištu postoje rešenja koja su veoma fokusirana na jednu regulativnu ili deo regulative (na primer, samo na GDPR, ili samo na finansijske propise). A na naše pitanje po čemu se GapApp izdvaja i šta njihovo rešenje čini jedinstvenim, on nam je odgovorio:

GapApp se nalazi između ove dve vrste konkurenata. Mnogo smo brži, jednostavniji i pristupačniji za korišćenje od generičkih no-code platformi, jer klijenti ne moraju da prave rešenje ispočetka, ali smo dovoljno fleksibilni da možemo da se prilagodimo bilo kojoj regulativi i standardu na svetu. Tu smo jednistveni.

Uz priču o nastanku i razvoju biznisa, neizostavno je pitanje o početnom finansiranju, odnosno o tome da li je ono došlo iz ličnih ulaganja ili, pak, određenih fondova i investicija. Stefan nam je ispričao da su veliki deo finansirali sami, ali da su i značajne podsticaje dobili od Inovacionog Fonda Srbije, kroz dva programa, podržanih od EU i Svetske banke – SmartStart, prošle godine i Katapult, ove godine. Pri tome, ističući:

Oni su prepoznali nas potencijal i iz tih programa smo dobili veoma važnu podršku, kao i znanje, kako da izgradimo kvalitetan proizvod, i uspemo da ga lansiramo na globalno tržište.

Tako su, za manje od deset meseci uspeli da naprave platformu, testiraju je, okupe internacionalni tim i dobiju prvog klijenta – lidera na tržištu Jugoistočne Evrope. U pilot fazi su sa nekim od najvećih advokatskih društava i kompanija na svetu i, pored postojeće firme u Srbiji, otvorili firmu u Londonu. Dakle, GapApp tim itekako ima razloga da bude ponosan na svoj učinak.

Za kraj, pitali smo Stefana koji su njihovi  poslovni planovi u narednih godinu dana, te da li planiraju širenje tima i, ukoliko da, koje pozicije su trenutno otvorene u njihovoj kompaniji, na šta nam je on odgovorio:

Budući da smo u pregovorima za realizaciju prve runde investcije i da nastavljamo da generišemo prihode, planiramo do kraja godine da zaradimo oko 150.000 evra, a sledeće godine preko 1.000.000 evra.

A, kada je u pitanju zapošljavanje, istakao je da će glavni fokus u 2023. godini će biti na softverskim inženjerima, stručnjacima iz oblasti pravnih tehnologija (Legal Tech) i prodajnom timu, odnosno timu podrške klijentima.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki MotionOps podigao investiciju od $1,2 miliona – sledi širenje tima u Srbiji i dalji razvoj proizvoda

MotionOps zatvorio je 'pre-seed' rundu od gotovo 1,2 miliona dolara predvođenu VC fondom iz Jute Alpine 100. Nikola Cvetković, jedan od osnivača ovog startapa, otkriva nam više o tome kako tim planira da iskoristi investiciju.

Analiza

Rast po svaku cenu više nije ono što startape vodi do investicije – i tu je prilika za srpske timove

Po pitanju investiranja u startape na globalnom nivou, prošla decenija lako bi mogla dobiti titulu zlatne decenije. Problem je bio samo jedan: ti startapi u velikoj većini nisu stavljali naglasak na profitablinost i zdrav rast i, uprkos gubicima koji su se brojali u stotinama miliona, ipak su dostizali valuacije od nekoliko milijardi. Sada su se pravila igre promenila - što može ići u prilog domaćim startapima.

Sponzorisano

Degordian pokreće novi podbrend: Builtt! Fokusiraće se na ecommerce, web i product projekte

Degordian dobija novi specijalizovani spin-off brand koji deluje u 3 vertikale. Upoznajte 'Builtt' koji se bavi izradom web stranica, digitalnih proizvoda i ecommerce rešenja.

Propustili ste

Kultura 2.0

Web pristupačnost čini internet boljim mestom za sve – a posebno za osobe sa invaliditetom

Internet je alat putem kog možemo pronaći gotovo sve što želimo da saznamo, zar ne? Nažalost, to nije slučaj za osobe koje imaju određene invaliditete. Upravo zato je pristupačnost interneta (web accessibillity) sve aktuelnija tema.

Društvene mreže

Hoće li Elon Mask zaista uvesti pretplatu za sve korisnike Twittera?

Ono što se dešava sa Twitterom od momenta akvizicije od strane kontraverznog biznismena Elona Maska može se kategorizovati kao potpuna farsa sa čudnim spletom događaja i okolnostima koji su zadesili ovu društvenu mrežu.

Takmičenje

Bosch Startup Harbour poziva startape da zajedno validiraju ideje i skaliraju biznis – prijave traju do 30. septembra

Startup Harbour je globalna inicijativa kompanije Bosch čiji je cilj kreiranje ekosistema kroz saradnju između 'early stage' startapa i različitih Bosch divizija u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije.

Intervju

Amir Moini pomogao je Netflixu da izgradi Employer Brand iz temelja – a sada dolazi na Empple Festival

Treći po redu Empple Festival 5. oktobra ugostiće Amira Moinija, direktora Employer Branding-a kompanije Moloco u Silicijumskoj dolini.

Internet marketing

Weekend Media Festival po 16. put u Rovinju, ovog puta sa fokusom na HR i veštačku inteligenciju

Weekend Media Festival, jedna od najvećih regionalnih konferencija posvećenih digitalnom marketingu, po 16. put će se održati u Rovinju od 21. do 24. septembra, sa potpuno novim i aktuelnim temama iz digitalnog sveta.

Karijere

Olja Vučićević Gaković: Srpski IT bio je prenaduvani balon koji je morao da pukne – i to je izdvojilo kvalitetne kompanije

Olja Vučićević Gaković ima impresivno poslovno iskustvo: od života i rada u Silicijumskoj dolini i saradnje sa kompanijama kao što su Google, Yahoo i IBM, do povratka u Srbiju i vođenja uspešnih IT kompanija. U intervjuu koji sledi, ona je sa nama podelila svoje mišljenje o srpskoj IT industriji - i zašto smatra da je kriza imala pozitivan uticaj na nju.