Prvi nastup Srbije na najvećem svetskom gejming sajmu Gamescom

Prvi nastup Srbije na najvećem svetskom gejming sajmu Gamescom u Kelnu

Srbija po prvi put ima nacionalni štand na najvećem svetskom gejming sajmu, u okviru vodeće evropske biznis platforme posvećene ovoj industriji - Gamescom for Business!

Pod sloganom THE NEW FRONTIER OF EUROPEAN GAME DEV, devet srpskih kompanija, predvođenih Asocijacijom industrije video igara Srbije (SGA), imaće zajednički štand u biznis zoni sajma, uz podršku Privredne komore Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Srbija će od 23. do 27. avgusta imati svoj prvi zvanični nastup na Gamescom-u, najvećem svetskom sajmu gejming industrije koji se svakog leta održava u Kelnu. Gamescom je evropska “meka” za sve ljubitelje gejminga, ali pre svega one koji stvaraju igre koje igraju milioni ljudi širom planete, u okviru sekcije Gamescom for Business. Dovoljno je pomenuti da je prošle godine sajam imao 265.000 posetilaca iz čak 100 zemalja, 1.100 izlagača iz 53 zemlje i 230 miliona pregleda online sadržaja tokom samog sajma!

Pored konferencije GDC u San Francisku i Tokyo Game Show u Japanu, ovo je jedan do tri ključna globalna događaja za ovu moćnu industriju koja je pre nekoliko godina prevazišla, i to višestruko, ukupnu vrednost filmske i muzičke industrije zajedno.

Srpske kompanije su do sada individualno posećivale sajam i ponekad nastupale na njemu, ali ono što je posebno važno je da Srbija ove godine po prvi put ima organizovani nastup predvođen Asocijacijom industrije video igara Srbije (SGA), što podrazumeva nacionalni štand u hali 3 i otvaranje nebrojenih prilika za domaće kompanije, kao i afirmaciju domaće gejming industrije u globalnom kontekstu.

Veoma važan iskorak za domaću game dev industriju

U okviru štanda SGA, u Kelnu će se predstaviti devet kompanija, kao i same aktivnosti asocijacije. Pod sloganom THE NEW FRONTIER OF EUROPEAN GAME DEV, u fokusu će biti afirmacija vrhunskih domaćih talenata, originalnih igara koje nastaju u Srbiji, kao i kvalitetnih servisa koji mogu biti zanimljivi globlanim igračima. Srpske kompanije koje će se predstaviti su Two Desperados, Art Bully, Gamebizz Consulting, Spring Onion Studio, Digital Asset Tailors, Onyx Studio, Fortuna Esports, kao i obećavajući “indie” studiji Shosha Games i Phobos.

U pitanju su firme koje ne samo da proizvode igre, već se bave e-sportsom, produciraju trejlere, animacije, karaktere i grafičke elemente za domaće i strane klijente, bave se konsultantskim radom u poljima marketinga, monetizacije i poslovnog razvoja u domenu gejminga, i još mnogo toga.

U okviru štanda SGA, oni će imati priliku da predstave svoj rad, da održavaju poslovne sastanke, ostvare nove poslovne kontakte, i budu deo šire priče o rastućoj srpskoj industriji video igara. Takođe, ovo je prilika da se prikaže i celokupni razvoj srpske gejming industrije i da se naš ekosistem stavi na radar velikih gejming izdavača i kompanija.

Učešće startapa Phobos na Gamescom-u podržao je Naučno-tehnološki park Beograd, uz podršku Vlade Švajcarske kroz projekat “Tehnopark Srbija 2- Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”, kao alumniste programa Raising Starts.

Ovo je svojevrsni “istorijski” korak i ispit zrelosti za domaću industriju razvoja video igara i relevantnih servisa, koja je već regionalni lider i ima potencijal da se polako ali sigurno penje ka evropskom vrhu. Prema godišnjem izveštaju SGA, u 2022. godini 15 najvećih domaćih gejming kompanija prihodovale su čak 150 miliona evra.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Tehnologija

Neuralink moždani čip: Revolucija u medicini ili senzacionalizam?

Čip pod nazivom 'Telepatija' uspešno je ugrađen u ljudski mozak, saopštila je kompanija Elona Maska. Analizirali smo da li je reč o velikom naučnom dostignuću, ili tek eksperimentu u testnoj fazi.

Startapi i poslovanje

Vega IT ulaže €1.000.000 u osnivanje novog startapa Thrivea

Kao nastavak globalnog širenja poslovanja, kompanija Vega IT najavila je novi poslovni poduhvat. Ovog puta, rade na razvoju inovativnog HR SaaS rešenja pod imenom Thrivea.

Startapi i poslovanje

Anygo je novi servis za deljenje vozila u Beogradu putem aplikacije – čija se mreža širi

Na ulicama glavnog grada pojavili su se mali gradski Hyundai automobili sa natpisom 'Anygo car sharing'. Prestonica je konačno dobila jedan ovakav servis, a mi vam u intervjuu sa osnivačem startapa 'Anygo' otkrivamo kako on funkcioniše i na koji način je nastao.

Propustili ste

Novost

Novi GapMinder Fond II s kapitalom od €80 miliona targetira i srpske startape!

GapMinder Ventures, VC fond koji je dosad primarno ulagao u tehnološke kompanije iz Rumunije, pokreće GapMinder Fond II, investicioni paket od 80 miliona evra koji će biti alociran i na širem istočnoevropskom regionu, pa tako i Srbiji i Hrvatskoj.

Tehnologija

SEO Spam: Kako su AI generisani advokati pokušali da prevare Netokraciju?

Razvojem veštačke inteligencije cyber kriminalci postaju sve veštiji, a napadi sve maliciozniji. Donosimo vam priču o tome kako smo uspeli da raskrinkamo jedan takav pokušaj ucene.

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.

Mobilno

Uživo praćenje prevoza u Beogradu od danas na Google mapama!

Google je u okviru svoje aplikacije mapa na pametnim telefonima omogućio praćenje javnog prevoza u realnom vremenu za našu prestonicu.

Digitalni mediji

Vladimir Kovač: Iz zajednice se regrutuje radna snaga, zato kompanije treba da budu deo događaja

Zrenjaninski hotel Vojvodina tradicionalno će krajem aprila ugostiti još jednu DigiTalk konferenciju i edukaciju posvećenu e-trgovini. O važnosti održavanja ovakvih događaja za kreativnu, digitalnu i IT zajednicu, razgovaramo sa jednim od osnivača i organizatora konferencije.

Intervju

Bosch inženjerski centar u Srbiji zapošljava IT stručnjake koji razvijaju rešenja za auto industriju

Ubrzani razvoj 'automotive' industrije i okretanje u smeru sve veće integracije digitalnih rešenja, otvorile su jedno sasvim novo poglavlje za tehnološke i IT kompanije. Jedan od lidera u razvoju digitalnih rešenja za auto industriju je i kompanija Bosch, čiji IT sektor u Srbiji zapošljava više od 400 stručnjaka.