Prvi nastup Srbije na najvećem svetskom gejming sajmu Gamescom

Prvi nastup Srbije na najvećem svetskom gejming sajmu Gamescom u Kelnu

Srbija po prvi put ima nacionalni štand na najvećem svetskom gejming sajmu, u okviru vodeće evropske biznis platforme posvećene ovoj industriji - Gamescom for Business!

Pod sloganom THE NEW FRONTIER OF EUROPEAN GAME DEV, devet srpskih kompanija, predvođenih Asocijacijom industrije video igara Srbije (SGA), imaće zajednički štand u biznis zoni sajma, uz podršku Privredne komore Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Srbija će od 23. do 27. avgusta imati svoj prvi zvanični nastup na Gamescom-u, najvećem svetskom sajmu gejming industrije koji se svakog leta održava u Kelnu. Gamescom je evropska “meka” za sve ljubitelje gejminga, ali pre svega one koji stvaraju igre koje igraju milioni ljudi širom planete, u okviru sekcije Gamescom for Business. Dovoljno je pomenuti da je prošle godine sajam imao 265.000 posetilaca iz čak 100 zemalja, 1.100 izlagača iz 53 zemlje i 230 miliona pregleda online sadržaja tokom samog sajma!

Pored konferencije GDC u San Francisku i Tokyo Game Show u Japanu, ovo je jedan do tri ključna globalna događaja za ovu moćnu industriju koja je pre nekoliko godina prevazišla, i to višestruko, ukupnu vrednost filmske i muzičke industrije zajedno.

Srpske kompanije su do sada individualno posećivale sajam i ponekad nastupale na njemu, ali ono što je posebno važno je da Srbija ove godine po prvi put ima organizovani nastup predvođen Asocijacijom industrije video igara Srbije (SGA), što podrazumeva nacionalni štand u hali 3 i otvaranje nebrojenih prilika za domaće kompanije, kao i afirmaciju domaće gejming industrije u globalnom kontekstu.

Veoma važan iskorak za domaću game dev industriju

U okviru štanda SGA, u Kelnu će se predstaviti devet kompanija, kao i same aktivnosti asocijacije. Pod sloganom THE NEW FRONTIER OF EUROPEAN GAME DEV, u fokusu će biti afirmacija vrhunskih domaćih talenata, originalnih igara koje nastaju u Srbiji, kao i kvalitetnih servisa koji mogu biti zanimljivi globlanim igračima. Srpske kompanije koje će se predstaviti su Two Desperados, Art Bully, Gamebizz Consulting, Spring Onion Studio, Digital Asset Tailors, Onyx Studio, Fortuna Esports, kao i obećavajući “indie” studiji Shosha Games i Phobos.

U pitanju su firme koje ne samo da proizvode igre, već se bave e-sportsom, produciraju trejlere, animacije, karaktere i grafičke elemente za domaće i strane klijente, bave se konsultantskim radom u poljima marketinga, monetizacije i poslovnog razvoja u domenu gejminga, i još mnogo toga.

U okviru štanda SGA, oni će imati priliku da predstave svoj rad, da održavaju poslovne sastanke, ostvare nove poslovne kontakte, i budu deo šire priče o rastućoj srpskoj industriji video igara. Takođe, ovo je prilika da se prikaže i celokupni razvoj srpske gejming industrije i da se naš ekosistem stavi na radar velikih gejming izdavača i kompanija.

Učešće startapa Phobos na Gamescom-u podržao je Naučno-tehnološki park Beograd, uz podršku Vlade Švajcarske kroz projekat “Tehnopark Srbija 2- Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”, kao alumniste programa Raising Starts.

Ovo je svojevrsni “istorijski” korak i ispit zrelosti za domaću industriju razvoja video igara i relevantnih servisa, koja je već regionalni lider i ima potencijal da se polako ali sigurno penje ka evropskom vrhu. Prema godišnjem izveštaju SGA, u 2022. godini 15 najvećih domaćih gejming kompanija prihodovale su čak 150 miliona evra.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Intervju

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti. 

Karijere

Kako strani eksperti iz kompanije ABBYY ocenjuju IT tržište rada u Srbiji?

Predviđaju da će Srbija od 'outsourcing' regrutnog centra postati atraktivna tehnološka lokacija na globalnom tržištu, ali je prethodno potrebno preduzeti određene korake ka ostvarivanju tog cilja.

Intervju

Može li veštačka inteligencija pomoći u izgradnji održivih energetskih sistema i poslovanja?

Koliko bi i na koji način integracija AI tehnologije mogla da utiče na unapređenje rešenja u energetskom sektoru, ali i na poslovanje jedne kompanije? Odgovor na ovo pitanje dobili smo u razgovoru sa Jelenom Pejković iz kompanije Schneider Electric.