Prvi nastup Srbije na najvećem svetskom gejming sajmu Gamescom

Prvi nastup Srbije na najvećem svetskom gejming sajmu Gamescom u Kelnu

Srbija po prvi put ima nacionalni štand na najvećem svetskom gejming sajmu, u okviru vodeće evropske biznis platforme posvećene ovoj industriji - Gamescom for Business!

Pod sloganom THE NEW FRONTIER OF EUROPEAN GAME DEV, devet srpskih kompanija, predvođenih Asocijacijom industrije video igara Srbije (SGA), imaće zajednički štand u biznis zoni sajma, uz podršku Privredne komore Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Srbija će od 23. do 27. avgusta imati svoj prvi zvanični nastup na Gamescom-u, najvećem svetskom sajmu gejming industrije koji se svakog leta održava u Kelnu. Gamescom je evropska “meka” za sve ljubitelje gejminga, ali pre svega one koji stvaraju igre koje igraju milioni ljudi širom planete, u okviru sekcije Gamescom for Business. Dovoljno je pomenuti da je prošle godine sajam imao 265.000 posetilaca iz čak 100 zemalja, 1.100 izlagača iz 53 zemlje i 230 miliona pregleda online sadržaja tokom samog sajma!

Pored konferencije GDC u San Francisku i Tokyo Game Show u Japanu, ovo je jedan do tri ključna globalna događaja za ovu moćnu industriju koja je pre nekoliko godina prevazišla, i to višestruko, ukupnu vrednost filmske i muzičke industrije zajedno.

Srpske kompanije su do sada individualno posećivale sajam i ponekad nastupale na njemu, ali ono što je posebno važno je da Srbija ove godine po prvi put ima organizovani nastup predvođen Asocijacijom industrije video igara Srbije (SGA), što podrazumeva nacionalni štand u hali 3 i otvaranje nebrojenih prilika za domaće kompanije, kao i afirmaciju domaće gejming industrije u globalnom kontekstu.

Veoma važan iskorak za domaću game dev industriju

U okviru štanda SGA, u Kelnu će se predstaviti devet kompanija, kao i same aktivnosti asocijacije. Pod sloganom THE NEW FRONTIER OF EUROPEAN GAME DEV, u fokusu će biti afirmacija vrhunskih domaćih talenata, originalnih igara koje nastaju u Srbiji, kao i kvalitetnih servisa koji mogu biti zanimljivi globlanim igračima. Srpske kompanije koje će se predstaviti su Two Desperados, Art Bully, Gamebizz Consulting, Spring Onion Studio, Digital Asset Tailors, Onyx Studio, Fortuna Esports, kao i obećavajući “indie” studiji Shosha Games i Phobos.

U pitanju su firme koje ne samo da proizvode igre, već se bave e-sportsom, produciraju trejlere, animacije, karaktere i grafičke elemente za domaće i strane klijente, bave se konsultantskim radom u poljima marketinga, monetizacije i poslovnog razvoja u domenu gejminga, i još mnogo toga.

U okviru štanda SGA, oni će imati priliku da predstave svoj rad, da održavaju poslovne sastanke, ostvare nove poslovne kontakte, i budu deo šire priče o rastućoj srpskoj industriji video igara. Takođe, ovo je prilika da se prikaže i celokupni razvoj srpske gejming industrije i da se naš ekosistem stavi na radar velikih gejming izdavača i kompanija.

Učešće startapa Phobos na Gamescom-u podržao je Naučno-tehnološki park Beograd, uz podršku Vlade Švajcarske kroz projekat “Tehnopark Srbija 2- Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”, kao alumniste programa Raising Starts.

Ovo je svojevrsni “istorijski” korak i ispit zrelosti za domaću industriju razvoja video igara i relevantnih servisa, koja je već regionalni lider i ima potencijal da se polako ali sigurno penje ka evropskom vrhu. Prema godišnjem izveštaju SGA, u 2022. godini 15 najvećih domaćih gejming kompanija prihodovale su čak 150 miliona evra.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki MotionOps podigao investiciju od $1,2 miliona – sledi širenje tima u Srbiji i dalji razvoj proizvoda

MotionOps zatvorio je 'pre-seed' rundu od gotovo 1,2 miliona dolara predvođenu VC fondom iz Jute Alpine 100. Nikola Cvetković, jedan od osnivača ovog startapa, otkriva nam više o tome kako tim planira da iskoristi investiciju.

Analiza

Rast po svaku cenu više nije ono što startape vodi do investicije – i tu je prilika za srpske timove

Po pitanju investiranja u startape na globalnom nivou, prošla decenija lako bi mogla dobiti titulu zlatne decenije. Problem je bio samo jedan: ti startapi u velikoj većini nisu stavljali naglasak na profitablinost i zdrav rast i, uprkos gubicima koji su se brojali u stotinama miliona, ipak su dostizali valuacije od nekoliko milijardi. Sada su se pravila igre promenila - što može ići u prilog domaćim startapima.

Sponzorisano

Degordian pokreće novi podbrend: Builtt! Fokusiraće se na ecommerce, web i product projekte

Degordian dobija novi specijalizovani spin-off brand koji deluje u 3 vertikale. Upoznajte 'Builtt' koji se bavi izradom web stranica, digitalnih proizvoda i ecommerce rešenja.

Propustili ste

Kultura 2.0

Web pristupačnost čini internet boljim mestom za sve – a posebno za osobe sa invaliditetom

Internet je alat putem kog možemo pronaći gotovo sve što želimo da saznamo, zar ne? Nažalost, to nije slučaj za osobe koje imaju određene invaliditete. Upravo zato je pristupačnost interneta (web accessibillity) sve aktuelnija tema.

Društvene mreže

Hoće li Elon Mask zaista uvesti pretplatu za sve korisnike Twittera?

Ono što se dešava sa Twitterom od momenta akvizicije od strane kontraverznog biznismena Elona Maska može se kategorizovati kao potpuna farsa sa čudnim spletom događaja i okolnostima koji su zadesili ovu društvenu mrežu.

Takmičenje

Bosch Startup Harbour poziva startape da zajedno validiraju ideje i skaliraju biznis – prijave traju do 30. septembra

Startup Harbour je globalna inicijativa kompanije Bosch čiji je cilj kreiranje ekosistema kroz saradnju između 'early stage' startapa i različitih Bosch divizija u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije.

Intervju

Amir Moini pomogao je Netflixu da izgradi Employer Brand iz temelja – a sada dolazi na Empple Festival

Treći po redu Empple Festival 5. oktobra ugostiće Amira Moinija, direktora Employer Branding-a kompanije Moloco u Silicijumskoj dolini.

Internet marketing

Weekend Media Festival po 16. put u Rovinju, ovog puta sa fokusom na HR i veštačku inteligenciju

Weekend Media Festival, jedna od najvećih regionalnih konferencija posvećenih digitalnom marketingu, po 16. put će se održati u Rovinju od 21. do 24. septembra, sa potpuno novim i aktuelnim temama iz digitalnog sveta.

Karijere

Olja Vučićević Gaković: Srpski IT bio je prenaduvani balon koji je morao da pukne – i to je izdvojilo kvalitetne kompanije

Olja Vučićević Gaković ima impresivno poslovno iskustvo: od života i rada u Silicijumskoj dolini i saradnje sa kompanijama kao što su Google, Yahoo i IBM, do povratka u Srbiju i vođenja uspešnih IT kompanija. U intervjuu koji sledi, ona je sa nama podelila svoje mišljenje o srpskoj IT industriji - i zašto smatra da je kriza imala pozitivan uticaj na nju.