Sem Benkmen Frid uhapšen na Bahamima - SAD zahtevaju izručenje

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Sem Benkmen Frid uhapšen na Bahamima – SAD zahtevaju izručenje osnivača FTX-a

Nešto više od mesec dana nakon što je kripto menjačnica FTX podnela zahtev za bankrot, Rajan Pinder, državni tužilac Bahama, najavio je hapšenje njenog osnivača i bivšeg izvršnog direktora, Sema Benkmen-Frida.

Kako se navodi u saopštenju koje je preneo The Verge, hapšenje je usledilo nakon što je američka vlada obavestila Bahame o krivičnim prijavama podnetim protiv Benkmen-Frida i rekla da će verovatno zatražiti njegovo izručenje od države u kojoj je boravio, a koja je služila kao baza operacija za kripto menjačnicu FTX – koja je nedavno bankrotirala, zadavši jak udarac za čitavo kripto tržište.

Američki tužilac Južnog okruga Njujorka, Demijan Vilijams, potvrdio je hapšenje, rekavši tamošnjoj javnosti da se očekuje uskoro otkrivanje optužnice protiv Sema, kao i da će tada moći da se javnosti otkrije više detalja o njegovom hapšenju.

Benkmen-Frid je trebalo da svedoči na saslušanjima u Kongresu ove nedelje, a poslednjih nedelja je bio na naizgled neprekidnoj medijskoj turneji intervjua pokušavajući da objasni šta se dogodilo pomenutoj kripto menjačnici, tačnije firmi koje ga je neko vreme učinila jednim od svetski najmlađih milijardera.

SBF predvideo svoje hapšenje?

Džon J. Rey, koji je preuzeo poziciju Benkmen-Frida kao izvršni direktor FTX-a, istakao je da nikada u karijeri nije video tako veliki i potpuni neuspeh korporativnih kontrola, kao i potpuno odsustvo pouzdanih finansijskih informacija kao što se to dogodilo u slučaju pomenute menjačnice.

U pripremljenom svedočenju podnetom danas uoči Rejovog pojavljivanja pred Komitetom za finansijske usluge Predstavničkog doma, on je izneo pet tačaka koje nam daju barem nagoveštaj o optužbama sa kojima bi SBF mogao da se suoči.

Kongresmenka Maksin Voters, predsedavajuća pomenutog komiteta, rekla je kako je iznenađena što čuje da je SBF uhapšen na Bahamima po nalogu tužioca Sjedinjenih Država za Južni okrug Njujorka, dodajući tom prilikom da je krajnje vreme da počne proces privođenja Sema pravdi.

SBF je ranije u ponedeljak obavio najmanje dva intervjua uživo, uključujući razgovor sa novinarima Forbsa i razgovor na Twitter Spaces-u. Odgovarajući na pitanja publike, New York Post izveštava da je Sem istakao kako on smatra da neće biti uhapšen. Sve se dogodilo samo nekoliko sati pre nego što će se to stvarno i dogoditi.

Podsetimo, kolaps menjačnice FTX-a je otkrio da su SBF i njegovi saradnici koristili depozite klijenata da podrže svoj drugi posao, trgovačku firmu Alameda Research, a kada je FTX otkrio da nema sredstava za vraćanje, menjačnica se brzo zatvorila što je uzrokovalo njen bankrot, ali i udarac za kripto tržište koje još ne može da se u potpunosti oporavi.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Gaming

Prve AA video igre i najava Epic Games kampusa: Šta je sve obeležilo srpsku gaming industriju u 2022.

Kao jedna od stabilnijih grana IT ekosistema u Srbiji, gaming je nastavio da beleži svoj rast i razvoj. Predikcije vezane za lokalni 'game dev' su dobre i za 2023. godinu, a mi vam donosimo pregled najznačajnijih momenata iz ove oblasti koji su obeležili prošlu godinu.

Digitalni mediji

Trendovi.co: Šta nam donosi 2023. godina iz oblasti Employer brandinga i društvenih mreža?

Sada već tradicionalno, agencija Pioniri Communications su kroz projekat Trendovi.co objavili predviđanja za ovu godinu kada su u pitanju digitalni marketing, 'event' industrija, tehnologija, PR, 'entertainment' industrija i druge srodne oblasti. Pročitajte šta smo izdvojili za vas.

Startapi i poslovanje

Institut BioSens otvorio novi poziv za akcelerator namenjen IT i poljoprivrednim startapima

Institut BioSens pozvao je inovativne startape iz IT i poljoprivrednog sektora da učestvuju u trećem izdanju akceleratora i na taj način nastavlja dobru praksu pružanja podrške inovativnim preduzetnicima u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Propustili ste

Kultura 2.0

Vlada Srbije ulaže €52 miliona u izgradnju novog centra za kreativne industrije

Obeležen početak radova na rekonstrukciji nekadašnje zgrade Ložionice u kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.

Startapi i poslovanje

OTP banka otvorila prijave za novi Generator ZERO 2023 konkurs

OTP banka je pokrenula novi ciklus Generator ZERO 2023 konkursa sa ciljem da podrži rešenja koja doprinose smanjenju karbonskog otiska i rastu zelene ekonomije.

Office Talks Podcast

Kako graditi uspešne web3 kompanije i projekte?

U tech zajednici sve više se priča o web3 svetu. Upravo zato, tema 127. epizode Office Talks podkasta bila je o izgradnji i vođenju web3 kompanija. O tome smo pričali sa osnivačima kompanije ShardLabs, koja ima tim i u Beogradu.

Karijere

Serbian Product Community: Objavljena anketa za ljude koji se bave kreiranjem digitalnih proizvoda

Cilj ankete je podizanje transparentnosti plata tako da se zajednički stekne realnija slika o stanju u upravljanju razvojem digitalnih proizvoda u Srbiji.

Tehnologija

Slobodan Marković: Kako javno dostupni NLP modeli za srpski jezik doprinose rastu domaće IT industrije?

Zašto ChatGPT ne zna padeže, a mi još uvek nemamo Siri na srpskom? Kako razvoj ovih alata može pozitivno da utiče na domaću 'tech' zajednicu, objasnio nam je Slobodan Marković, digitalni savetnik u organizaciji UNDP.

Intervju

Kako je Dalibor pored pozicije Lead Data konsultanta pronašao vreme za porodični hobi i biznis

Još kada smo bili deca, mnogi su nas pitali - "Da li imaš hobi"? Čak i kada odrastemo, postanemo profesionalci, ljubav prema hobiju, ako ga zaista volimo, ostaje zauvek tu sa nama. Ovo je priča o Daliboru Lazareviću koji iako radi kao Lead Data Consultant, pronalazi vreme da proizvodi manje predmete od drveta i plastike.