Kripto saga se nastavlja: FTX povratio $5 milijardi

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Kripto saga se nastavlja: FTX povratio $5 milijardi u gotovini i kriptovalutama

Advokat FTX-a objavio je da je ova kripto menjačnica uspela da prikupi milijarde dolara likvidnih sredstava, ali da još uvek nije poznata cifra koju je potrebno nadoknaditi oštećenim korisnicima.

Kompanija FTX, koja je pre samo godinu dana procenjena na 32 milijarde dolara, u novembru je podnela zahtev za zaštitu od bankrota, a njen osnivač Sem Benkmen Frid optužen je, potom i uhapšen na Bahamima zbog sumnje da je organizovao “epsku” prevaru koja je investitore, kupce i zajmodavce koštala milijarde dolara.

Najnovija vest u vezi sa ovim slučajem jeste da je advokat FTX-a, Endi Ditrih na saslušanju održanom u sredu 11. decembra u američkoj državi Delaver izjavio kako je ova kripto menjačnica uspela da povrati 5 milijardi dolara u gotovini, likvidnim kriptovalutama i hartijama od vrednosti. Takođe, istakao je da u ovu sumu nije uključeno još 425 miliona dolara u kriptovalutama koje je zadržala Komisija za hartije od vrednosti na Bahamima.

Strategija za oporavak—rasprodaja imovine

Pored navedenog, još uvek nedostaju sredstva koja FTX duguje oštećenim korisnicima, a prema rečima advokata, ni ne zna se tačno o kojoj je sumi reč. Jedini poznat podatak jeste da je u pitanju imovina u vrednosti između jedne i deset milijardi dolara, s čime je menadžment kompanije istupio odmah po objavi stečaja, prenosi CoinDesk.

Obraćajući se stečajnom sudiji, Ditrih je izjavio da kompanija planira da proda investicije u vrednosti od 4,6 milijardi dolara, uključujući i svoje ogranke kao što su LedgerX, Embed, FTX Japan i FTX Europe. Navedeni ogranci su nezavisni od krovnog FTX-a, s odvojenim računima, te ne predstavljaju rizik za potencijalne kupce. Pored toga, FTX će okončati sponzorstvo s popularnom video igrom League of Legends, potpisano do 2028. godine.

Kao odgovor na Ditrihov elaborat, predsedavajući sudija odobrio je zahtev FTX-a za prodaju  poslovnih jedinica kao što je FTX Europe, na šta je advokat odgovorio da će kompanija istražiti ponude, ali da se još neće obavezati na prodaju.


Nastaviće se…


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

DocsCube iz Srbije efikasno automatizuje dokumentacije za mala i srednja preduzeća

O tome kako je njihov proizvod postao treći proizvod dana na ProductHunt-u i šta im je taj uspeh doneo, razgovarali smo sa suosnivačem DocsCube startapa.

Startapi i poslovanje

Šta posle godine u kojoj se mehur izduvao?

Tema za ovaj, poslednji članak u godini, došla je prirodno. Svakodnevno me prati u razgovorima s kolegama, startapima, investitorima, u sadržajima koje svakodnevno čitam ili slušam.

Web 3.0

NBS: Dodeljene prve dozvole za kripto-menjačnice u Srbiji

Narodna banka Srbije (NBS) je 16. decembra izdala dozvole dvema domaćim kripto-menjačnicama. Šta to sve podrazumeva pitali smo Aleksandra Matanovića, osnivača kompanije (menjačnice) ECD, jedne od dobitnica dozvole.

Propustili ste

Office Talks Podcast

DevRel – Kako se grade dobri odnosi sa programerima?

Gosti 126. epizode Office Talks podkasta bili su Nenad Vitorović (Tenderly) i Lav Leon Hudak (MVP Workshop) koji su nam govorili o značaju dobrih odnosa sa programerima, ali i o kvalitetnoj zajednici i sadržaju usmerenim ka programerima, a koji sve više dolaze do izražaja.

Developer Experience

Shift Miami: Infobipova konferencija posvećena developerima stiže u Ameriku

Ovo je prvi korak ka internacionalizaciji jedne od najvećih evropskih konferencija posvećenih developerima koja se već 10 godina održava u Hrvatskoj.

Startapi i poslovanje

Degordian akvizirao Shopycode – srpsku agenciju za e-commerce razvoj

Internacionalna digital-first agencija Degordian akvizirala je Shopycode, srpsku programersku kompaniju specijalizovanu za e-commerce.

Istraživanje

Predstavljamo rezultate ankete o platama dizajnera digitalnih proizvoda i usluga u Srbiji

Prva anketa ovog tipa sprovedena je na uzorku od oko 700 učesnika. Podaci pokazuju da je 71% dizajnera ušlo na tržište u poslednjih 8 godina, dok je 57% ušlo u poslednjih 6 godina.

Društvene mreže

OnlyFans: Kako su poznate ličnosti normalizovale ‘online’ prostituciju?

U ovoj kolumni, otkrivam vam zašto 'girl power' na internetu nije izraz feminističke borbe i zašto se 'online' prodaja vlastite intime ne razlikuje od prostitucije.

Kultura 2.0

Beckoning je animirani film Save Živkovića – Epic Games i 3Lateral bili deo projekta

Kreiranje dugometražnih animiranih filmova je oduvek bilo nedostižno malim timovima kreativaca pre svega zbog produkcijskih ograničenja, ali zahvaljujući novim tehnologijama situacija se znatno promenila.