Kripto saga se nastavlja: FTX povratio $5 milijardi

Kripto saga se nastavlja: FTX povratio $5 milijardi u gotovini i kriptovalutama

Advokat FTX-a objavio je da je ova kripto menjačnica uspela da prikupi milijarde dolara likvidnih sredstava, ali da još uvek nije poznata cifra koju je potrebno nadoknaditi oštećenim korisnicima.

Kompanija FTX, koja je pre samo godinu dana procenjena na 32 milijarde dolara, u novembru je podnela zahtev za zaštitu od bankrota, a njen osnivač Sem Benkmen Frid optužen je, potom i uhapšen na Bahamima zbog sumnje da je organizovao “epsku” prevaru koja je investitore, kupce i zajmodavce koštala milijarde dolara.

Najnovija vest u vezi sa ovim slučajem jeste da je advokat FTX-a, Endi Ditrih na saslušanju održanom u sredu 11. decembra u američkoj državi Delaver izjavio kako je ova kripto menjačnica uspela da povrati 5 milijardi dolara u gotovini, likvidnim kriptovalutama i hartijama od vrednosti. Takođe, istakao je da u ovu sumu nije uključeno još 425 miliona dolara u kriptovalutama koje je zadržala Komisija za hartije od vrednosti na Bahamima.

Strategija za oporavak—rasprodaja imovine

Pored navedenog, još uvek nedostaju sredstva koja FTX duguje oštećenim korisnicima, a prema rečima advokata, ni ne zna se tačno o kojoj je sumi reč. Jedini poznat podatak jeste da je u pitanju imovina u vrednosti između jedne i deset milijardi dolara, s čime je menadžment kompanije istupio odmah po objavi stečaja, prenosi CoinDesk.

Obraćajući se stečajnom sudiji, Ditrih je izjavio da kompanija planira da proda investicije u vrednosti od 4,6 milijardi dolara, uključujući i svoje ogranke kao što su LedgerX, Embed, FTX Japan i FTX Europe. Navedeni ogranci su nezavisni od krovnog FTX-a, s odvojenim računima, te ne predstavljaju rizik za potencijalne kupce. Pored toga, FTX će okončati sponzorstvo s popularnom video igrom League of Legends, potpisano do 2028. godine.

Kao odgovor na Ditrihov elaborat, predsedavajući sudija odobrio je zahtev FTX-a za prodaju  poslovnih jedinica kao što je FTX Europe, na šta je advokat odgovorio da će kompanija istražiti ponude, ali da se još neće obavezati na prodaju.


Nastaviće se…


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Index Health osigurao dodatnih $3 miliona investicije za unapređenje proizvoda

Startap domaćeg osnivača Luke Ivićevića, Index Health iz Majamija, koji nudi usluge telemedicine zasnovane na personalizovanim podacima pacijenata, podigao je novih $3 miliona u 'seed' rundi investiranja.

Karijere

Borislav Vesnić: I game dev industrija u Srbiji se suočava sa otkazima, ali i dalje je u blagom porastu

Visoki porezi i nedostatak mentorstva u vođenju biznisa i dalje su glavni neprijatelji domaće gejming industrije, kaže Borislav Vesnić, jedan od osnivača Tricoman Studios. O tome, ali i o drugim izazovima (i dobrim stranama) njegovog preduzetničkog puta sa njim razgovaramo u intervjuu koji sledi.

Tehnologija

Mislav Malenica: Razvoj veštačke inteligencije nije uticao na otkaze u IT industriji

Mislav Malenica, osnivač AI startapa Mindsmiths i potpredsednik organizacije Cro AI, na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu bio je jedan od panelista, a u intervjuu za Netokraciju objasnio je zašto veštačka inteligencija ne može zameniti ljude i kako takav stav štetno utiče na njen razvoj.

Propustili ste

Intervju

Decenter u Srbiji pokreće R&D odeljenje sa ciljem razvoja novih naprednih Web3 rešenja

R&D kompanije Decenter podrazumeva grupu hakera koji imaju slobodu da istražuju, rešavaju probleme i stvaraju nova rešenja bez mnogo brige o biznisu, rokovima ili tržištu.

Kolumna

Kako je domaći startap Hunch postao prepoznatljiv brend u Holandiji

Hunch već drugu godinu za redom sponzoriše Dutch Search Awards, dodelu nagrada za najbolje holandske marketinške agencije, koja se održava u Utrehtu. Ove godine se vraćamo bogatiji za tri nagrade koje je osvojila agencija sa kojom radimo, i sa misijom da uspostavimo dominaciju na holandskom tržištu.

Startapi i poslovanje

Srpsko-nemački randevu.tech zatvorio ‘pre-seed’ investiciju od € 325.000

ICT Hub Venture, TS Ventures Fond i Earlybird Vision Lab inkubator udruženo su investirali u randevu.tech - tehnološku kompaniju sa sedištem u Berlinu i Beogradu koja transformiše način na koje kompanije grade i razvijaju B2B marketplace rešenja i digitalne proizvode.

Office Talks Podcast

Stanje IT industrije i odnos programera prema HR-u

U 169. epizodi Office Talks podkasta sa Ivom Marinković (Smallpdf) i Anom Golobočanin (Daon), analiziramo trenutno stanje na IT tržištu kao i probleme sa kojima se susreću tehnološke kompanije.

Karijere

Popunite anketu o transparentnosti IT plata u Srbiji

Inicijativa "Anketa o platama - Transparentnost zarada u IT industriji" biće anonimna, a pokrenuta je sa ciljem unapređenja transparentnosti i otvorenosti unutar srpske IT zajednice.

Novost

Trickest lansira javnu verziju svoje platforme za orkestraciju security workflow-a

Trickest, startap koji posluje u domenu automatizacije cybersecurity procesa, lansirao je svima dostupnu verziju svoje platforme za orkestraciju security workflow-a.