Frilenserima od 1. januara dva modela oporezivanja

Frilenserima od 1. januara dva modela oporezivanja

Na pomolu konačno rešenje koje bi trebalo da uredi status frilensera. U planu su dva modela oporezivanja.

Svi oni koji su do sada zarađivali radom na internetu za inostrane i domaće klijente, a nisu imali registrovanu delatnost (paušalna agencija ili d.o.o.), nailazili su na problem oporezivanja koji je rezultovao formiranjem nekoliko udruženja, ali i diskusijom sa Vladom o rešavanju statusa ‘frilensera’ koja traje već više od dve godine.

Sve ovo bi se trebalo promeniti od 1. januara, ukoliko se obe strane slože, zahvaljujući predloženim izmenama Zakona o porezu na dohodak građana koji bi trebalo da omogući plaćanje poreze po dva modela. Kako prenosi RTS, ukoliko izmene budu usvojene od strane Vlade, one bi stupile na snagu već početkom 2023. godine.

Prvim modelom obuhvaćeni su svi frilenseri koji zarađuju do 96.000 dinara kvartalno. Oni neće plaćati nikakve poreze i doprinose, osim zdravstvenog osiguranja koje će iznositi 1.400 dinara mesečno. Ukoliko pojedinac koji odabere prvi model pređe tih 96.000 dinara, biće u obavezi da plaća PIO, zdravstveno i porez na dohodak.

Drugi model predviđen je za frilensere koji imaju učestalija i veća primanja. Neoporezivi deo iznosi 19.300 dinara mesečno, odnosno 57.900 kvartalno, dok će se od bruto prihoda oduzimati 34% normiranih troškova – troškovi poslovanja, struje, interneta. Na preostali iznos plaćaće se 10% poreza na dohodak, zdravstveno i PIO.

Poništava se retroaktivno izmirivanje nameta

Kada se sve sračuna, ukupni nameti državi prema drugom modelu iznosiće oko 20% prihoda. U taj iznos uključen je porez za zdravstveno i penziono osiguranje, kao i porez na prihod.

Uroš Radenković, pravni zastupnik Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije, za RTS je istakao da frilenseri neće morati da se registruju u APR-u niti u nekom drugom registru, već će svoje obaveze izmirivati preko posebnog portala koji će Vlada obezbediti, a na kojem će biti u mogućnosti da izberu model oporezivanja.

Potrebno je istaći da će zdravstveno osiguranje koje uplate frilenseri trajati šest meseci i na taj način će moći da budu osigurani i drugi članovi porodice.

Sa druge strane, Dragan Agatunović iz Poreske uprave očekuje da prve poreske prijave za frilensere budu podnete u aprilu 2023. i za prvi kvartal naredne godine. Štaviše, Poreska uprava na osnovu zakona koji će tek biti donet, sprema se da informatičkom podrškom omogući podnošenje te prijave i oporezivanje u skladu sa zakonom.

Takođe, ostaje nejasno pitanje kako će i na koji način Poreska uprava da prati ko je platio porez, a ko ne. Rešenja za plaćanje poreza koja je Poreska uprava počela da šalje pre dve godine za neizmirene namete i to retroaktivno, a zbog čega su izbili protesti frilensera, biće poništena.

Novim zakonskim rešenjem status frilensera biće regulisan nakon dve godine pregovora sa Vladom Srbije. Izmene zakona o porezu na dohodak građana i zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje trebalo bi da se nađu u skupštinskoj proceduri tokom narednih nedelja. Po njihovom usvajanju, biće doneta i podzakonska akta koja će detaljnije regulisati oporezivanje frilensera.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Katarina Anđelković: Veći broj žena na čelnim pozicijama u IT kompanijama – to bih volela da vidim

Povodom međunarodnog dana žena, donosimo vam specijal inspirativnih priča dama koje svojim radom svakodnevno doprinose razvoju domaće IT industrije.

Startapi i poslovanje

ICT Hub otvorio nove prostorije u Beogradu – 520m2 za 90 ljudi

Redakcija Netokracije imala je ekskluzivnu priliku da poseti novootvorene kancelarije ICT Hub-a u Beogradu koje se nalaze na Trgu Nikole Pašića. Ovo je drugi veliki coworking prostor ICT Hub-a pored kancelarija u ulici kralja Milana, koja nastavlja da radi normalnim tokom.

Startapi i poslovanje

Srpski Hyperfacade pomoću veštačke inteligencije projektuje fasade širom Evrope

Startap iz Pančeva nudi digitalizovana rešenja koja olakšavaju proces fasadnog inženjeringa, spajajući građevinsku i tehnološku industriju. O Hyperfacade startapu i misiji kojom je vođen, razgovarali smo sa osnivačem Nenadom Simićem.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Kako je Jovan Simić pokrenuo FK Miljakovac?

Gost 135. epizode Office Talks podkasta bio je Jovan Simić, čovek koji živi za sport, konkretno fudbal. Ta strast ga je vodila od humanitarnih sportskih akcija, preko PR pozicije u FK Voždovcu i Olimpijskom komitetu, pa sve do pokretanja svog fudbalskog kluba Miljakovac.

Analiza

Kako obračunati ‘ekstra porez’ za 2022. godinu i na koga se on primenjuje?

U tekstu koji sledi, donosimo vam odgovore na sva pitanja koja imate u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana, te vašim obavezama prilikom oporezivanja.

Novost

Pet razloga zbog kojih ćete želeti da koristite mobilnu aplikaciju UniCredit Banke

Mobilna aplikacija UniCredit Banke Srbija ocenjena je od strane svojih korisnika najvišim ocenama na tržištu, u onlajn prodavnicama App Store i Google Play, u kategoriji mobilne bankarske aplikacije.

Karijere

Koja su prava radnika u slučaju otkaza i gde kompanije najčešće greše?

Poslednjih nekoliko nedelja u IT zajednici sve češće slušamo o otkazima i zamrzavanju zapošljavanja. To nas je nateralo da se zapitamo kako su u Srbiji regulisani otkazi usled smanjenja obima posla, te koja prava radnici mogu da ostvare ukoliko ostanu bez posla?

Internet marketing

DigiTalk u Zrenjaninu i ovog aprila o razvoju digitalne ekonomije u Srbiji

Digitalk, organizacija koju čine Vladimir Kovač, Ivan Minić i Vitomir Ognjanović, najavljuje dva vezana događaja u aprilu posvećena digitalnoj ekonomiji u Srbiji: Digitalk e-Commerce Days i Digitalk Konferenciju 2023. 

Upoznajte poslodavce

ABBYY razvojni centar u Srbiji zapošljava domaće inženjere, ali i netehničke kadrove

Multinacionalna kompanija ABBYY, koja razvija inteligentna rešenja za obradu dokumentacije, planira da do 2023. godine udvostruči broj domaćih stručnjaka s ciljem širenja poslovanja i stvaranja snažne tehnološke zajednice u Srbiji.