Frilenserima od 1. januara dva modela oporezivanja

Frilenserima od 1. januara dva modela oporezivanja

Na pomolu konačno rešenje koje bi trebalo da uredi status frilensera. U planu su dva modela oporezivanja.

Svi oni koji su do sada zarađivali radom na internetu za inostrane i domaće klijente, a nisu imali registrovanu delatnost (paušalna agencija ili d.o.o.), nailazili su na problem oporezivanja koji je rezultovao formiranjem nekoliko udruženja, ali i diskusijom sa Vladom o rešavanju statusa ‘frilensera’ koja traje već više od dve godine.

Sve ovo bi se trebalo promeniti od 1. januara, ukoliko se obe strane slože, zahvaljujući predloženim izmenama Zakona o porezu na dohodak građana koji bi trebalo da omogući plaćanje poreze po dva modela. Kako prenosi RTS, ukoliko izmene budu usvojene od strane Vlade, one bi stupile na snagu već početkom 2023. godine.

Prvim modelom obuhvaćeni su svi frilenseri koji zarađuju do 96.000 dinara kvartalno. Oni neće plaćati nikakve poreze i doprinose, osim zdravstvenog osiguranja koje će iznositi 1.400 dinara mesečno. Ukoliko pojedinac koji odabere prvi model pređe tih 96.000 dinara, biće u obavezi da plaća PIO, zdravstveno i porez na dohodak.

Drugi model predviđen je za frilensere koji imaju učestalija i veća primanja. Neoporezivi deo iznosi 19.300 dinara mesečno, odnosno 57.900 kvartalno, dok će se od bruto prihoda oduzimati 34% normiranih troškova – troškovi poslovanja, struje, interneta. Na preostali iznos plaćaće se 10% poreza na dohodak, zdravstveno i PIO.

Poništava se retroaktivno izmirivanje nameta

Kada se sve sračuna, ukupni nameti državi prema drugom modelu iznosiće oko 20% prihoda. U taj iznos uključen je porez za zdravstveno i penziono osiguranje, kao i porez na prihod.

Uroš Radenković, pravni zastupnik Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije, za RTS je istakao da frilenseri neće morati da se registruju u APR-u niti u nekom drugom registru, već će svoje obaveze izmirivati preko posebnog portala koji će Vlada obezbediti, a na kojem će biti u mogućnosti da izberu model oporezivanja.

Potrebno je istaći da će zdravstveno osiguranje koje uplate frilenseri trajati šest meseci i na taj način će moći da budu osigurani i drugi članovi porodice.

Sa druge strane, Dragan Agatunović iz Poreske uprave očekuje da prve poreske prijave za frilensere budu podnete u aprilu 2023. i za prvi kvartal naredne godine. Štaviše, Poreska uprava na osnovu zakona koji će tek biti donet, sprema se da informatičkom podrškom omogući podnošenje te prijave i oporezivanje u skladu sa zakonom.

Takođe, ostaje nejasno pitanje kako će i na koji način Poreska uprava da prati ko je platio porez, a ko ne. Rešenja za plaćanje poreza koja je Poreska uprava počela da šalje pre dve godine za neizmirene namete i to retroaktivno, a zbog čega su izbili protesti frilensera, biće poništena.

Novim zakonskim rešenjem status frilensera biće regulisan nakon dve godine pregovora sa Vladom Srbije. Izmene zakona o porezu na dohodak građana i zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje trebalo bi da se nađu u skupštinskoj proceduri tokom narednih nedelja. Po njihovom usvajanju, biće doneta i podzakonska akta koja će detaljnije regulisati oporezivanje frilensera.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Index Health osigurao dodatnih $3 miliona investicije za unapređenje proizvoda

Startap domaćeg osnivača Luke Ivićevića, Index Health iz Majamija, koji nudi usluge telemedicine zasnovane na personalizovanim podacima pacijenata, podigao je novih $3 miliona u 'seed' rundi investiranja.

Karijere

Borislav Vesnić: I game dev industrija u Srbiji se suočava sa otkazima, ali i dalje je u blagom porastu

Visoki porezi i nedostatak mentorstva u vođenju biznisa i dalje su glavni neprijatelji domaće gejming industrije, kaže Borislav Vesnić, jedan od osnivača Tricoman Studios. O tome, ali i o drugim izazovima (i dobrim stranama) njegovog preduzetničkog puta sa njim razgovaramo u intervjuu koji sledi.

Tehnologija

Mislav Malenica: Razvoj veštačke inteligencije nije uticao na otkaze u IT industriji

Mislav Malenica, osnivač AI startapa Mindsmiths i potpredsednik organizacije Cro AI, na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu bio je jedan od panelista, a u intervjuu za Netokraciju objasnio je zašto veštačka inteligencija ne može zameniti ljude i kako takav stav štetno utiče na njen razvoj.

Propustili ste

Intervju

Decenter u Srbiji pokreće R&D odeljenje sa ciljem razvoja novih naprednih Web3 rešenja

R&D kompanije Decenter podrazumeva grupu hakera koji imaju slobodu da istražuju, rešavaju probleme i stvaraju nova rešenja bez mnogo brige o biznisu, rokovima ili tržištu.

Kolumna

Kako je domaći startap Hunch postao prepoznatljiv brend u Holandiji

Hunch već drugu godinu za redom sponzoriše Dutch Search Awards, dodelu nagrada za najbolje holandske marketinške agencije, koja se održava u Utrehtu. Ove godine se vraćamo bogatiji za tri nagrade koje je osvojila agencija sa kojom radimo, i sa misijom da uspostavimo dominaciju na holandskom tržištu.

Startapi i poslovanje

Srpsko-nemački randevu.tech zatvorio ‘pre-seed’ investiciju od € 325.000

ICT Hub Venture, TS Ventures Fond i Earlybird Vision Lab inkubator udruženo su investirali u randevu.tech - tehnološku kompaniju sa sedištem u Berlinu i Beogradu koja transformiše način na koje kompanije grade i razvijaju B2B marketplace rešenja i digitalne proizvode.

Office Talks Podcast

Stanje IT industrije i odnos programera prema HR-u

U 169. epizodi Office Talks podkasta sa Ivom Marinković (Smallpdf) i Anom Golobočanin (Daon), analiziramo trenutno stanje na IT tržištu kao i probleme sa kojima se susreću tehnološke kompanije.

Istraživanje

Popunite anketu o transparentnosti IT plata u Srbiji

Inicijativa "Anketa o platama - Transparentnost zarada u IT industriji" biće anonimna, a pokrenuta je sa ciljem unapređenja transparentnosti i otvorenosti unutar srpske IT zajednice.

Novost

Trickest lansira javnu verziju svoje platforme za orkestraciju security workflow-a

Trickest, startap koji posluje u domenu automatizacije cybersecurity procesa, lansirao je svima dostupnu verziju svoje platforme za orkestraciju security workflow-a.