Frilenserima od 1. januara dva modela oporezivanja

Frilenserima od 1. januara dva modela oporezivanja

Na pomolu konačno rešenje koje bi trebalo da uredi status frilensera. U planu su dva modela oporezivanja.

Svi oni koji su do sada zarađivali radom na internetu za inostrane i domaće klijente, a nisu imali registrovanu delatnost (paušalna agencija ili d.o.o.), nailazili su na problem oporezivanja koji je rezultovao formiranjem nekoliko udruženja, ali i diskusijom sa Vladom o rešavanju statusa ‘frilensera’ koja traje već više od dve godine.

Sve ovo bi se trebalo promeniti od 1. januara, ukoliko se obe strane slože, zahvaljujući predloženim izmenama Zakona o porezu na dohodak građana koji bi trebalo da omogući plaćanje poreze po dva modela. Kako prenosi RTS, ukoliko izmene budu usvojene od strane Vlade, one bi stupile na snagu već početkom 2023. godine.

Prvim modelom obuhvaćeni su svi frilenseri koji zarađuju do 96.000 dinara kvartalno. Oni neće plaćati nikakve poreze i doprinose, osim zdravstvenog osiguranja koje će iznositi 1.400 dinara mesečno. Ukoliko pojedinac koji odabere prvi model pređe tih 96.000 dinara, biće u obavezi da plaća PIO, zdravstveno i porez na dohodak.

Drugi model predviđen je za frilensere koji imaju učestalija i veća primanja. Neoporezivi deo iznosi 19.300 dinara mesečno, odnosno 57.900 kvartalno, dok će se od bruto prihoda oduzimati 34% normiranih troškova – troškovi poslovanja, struje, interneta. Na preostali iznos plaćaće se 10% poreza na dohodak, zdravstveno i PIO.

Poništava se retroaktivno izmirivanje nameta

Kada se sve sračuna, ukupni nameti državi prema drugom modelu iznosiće oko 20% prihoda. U taj iznos uključen je porez za zdravstveno i penziono osiguranje, kao i porez na prihod.

Uroš Radenković, pravni zastupnik Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije, za RTS je istakao da frilenseri neće morati da se registruju u APR-u niti u nekom drugom registru, već će svoje obaveze izmirivati preko posebnog portala koji će Vlada obezbediti, a na kojem će biti u mogućnosti da izberu model oporezivanja.

Potrebno je istaći da će zdravstveno osiguranje koje uplate frilenseri trajati šest meseci i na taj način će moći da budu osigurani i drugi članovi porodice.

Sa druge strane, Dragan Agatunović iz Poreske uprave očekuje da prve poreske prijave za frilensere budu podnete u aprilu 2023. i za prvi kvartal naredne godine. Štaviše, Poreska uprava na osnovu zakona koji će tek biti donet, sprema se da informatičkom podrškom omogući podnošenje te prijave i oporezivanje u skladu sa zakonom.

Takođe, ostaje nejasno pitanje kako će i na koji način Poreska uprava da prati ko je platio porez, a ko ne. Rešenja za plaćanje poreza koja je Poreska uprava počela da šalje pre dve godine za neizmirene namete i to retroaktivno, a zbog čega su izbili protesti frilensera, biće poništena.

Novim zakonskim rešenjem status frilensera biće regulisan nakon dve godine pregovora sa Vladom Srbije. Izmene zakona o porezu na dohodak građana i zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje trebalo bi da se nađu u skupštinskoj proceduri tokom narednih nedelja. Po njihovom usvajanju, biće doneta i podzakonska akta koja će detaljnije regulisati oporezivanje frilensera.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Intervju

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti. 

Karijere

Kako strani eksperti iz kompanije ABBYY ocenjuju IT tržište rada u Srbiji?

Predviđaju da će Srbija od 'outsourcing' regrutnog centra postati atraktivna tehnološka lokacija na globalnom tržištu, ali je prethodno potrebno preduzeti određene korake ka ostvarivanju tog cilja.

Intervju

Može li veštačka inteligencija pomoći u izgradnji održivih energetskih sistema i poslovanja?

Koliko bi i na koji način integracija AI tehnologije mogla da utiče na unapređenje rešenja u energetskom sektoru, ali i na poslovanje jedne kompanije? Odgovor na ovo pitanje dobili smo u razgovoru sa Jelenom Pejković iz kompanije Schneider Electric.