Foodscale Hub kroz platformu FoodSHare automatizuje donaciju hrane

Foodscale Hub kroz web platformu FoodSHare nastoji da automatizuje proces donacija viška hrane

Nova online platforma iz Srbije za donaciju hrane FoodSHare okuplja veliki broj zainteresovanih kompanija za pomoć ugroženima. Ideja je da se na taj način smanji otpad uz efikasno i automatizovano povezivanje donatora hrane sa primaocima.

Platforma FoodSHare već broji preko 50 registrovanih kompanija u Srbiji, a uz pomoć 6.9 miliona evra izdvojenih za projekat Ploutos iz sredstava Evropske Unije u okviru programa Horizon 2020, čiji je platforma deo. Aplikaciju je razvila beogradska organizacija Foodscale Hub sa idejom da poveže sve relevantne aktere iz domena donacija hrane i implementira kao besplatno rešenje za sve korisnike.

Prema najnovijem istraživanju sprovedenom od strane Ujedinjenih nacija, u svetu se baci 931 miliona tona hrane svake godine. Negativan trend bacanja hrane važi i za našu zemlju, budući da se u Srbiji na godišnjem nivou baci preko 726.196 tona hrane. Ova praksa je problematična iz više razloga:

  • Viškovi hrane koji završe na deponijama i u procesu industrijskog uništavanja emituju velike količine metana, jednog od najštetnijih gasova koji prouzrokuje efekat staklene bašte;
  • Društveni element problema bacanja viškova hrane, budući da se gotovo pola miliona građana Srbije smatra socijalno ugroženim, a za veliki broj njih usluge narodnih kuhinja i donirana hrana predstavljaju jedini obrok u toku dana. Problemi zagađenja i društvene odgovornosti u velikoj meri mogu biti rešeni unapređivanjem i usklađivanjem procesa donacije hrane.

Foodscale Hub usmeren na ekonomsku i ekološku održivost

FoodSHare služi kao tačka povezivanja donora hrane (poljoprivredni i industrijski proizvođači, distributeri, trgovinski lanci) i primalaca donacija (narodne kuhinje i druge humanitarne organizacije). Donori imaju mogućnost da u svakom trenutku posredstvom platforme ponude svoje viškove hrane velikom broju humanitarnih organizacija, dok se primaoci donacija mogu prijaviti za preuzimanje ponuđenih količina. Korišćenje svih funkcionalnosti platforme u potpunosti je besplatno.

Kako bismo saznali nešto više o tome kada je i kako nastala platforma FoodSHare i koja je bila inicijalna ideja za njeno pokretanje, porazgovarali smo sa Majom Žikić, razvojnom menadžerkom u Foodscale Hub-u:

FoodSHare platforma puštena je u rad u martu ove godine, a deo je međunarodnog projekta Ploutos. Sam projekat za krajnji cilj ima da unapredi različite procese koji se odvijaju u poljoprivredno-prehrambenom lancu. Jedan od problema tiče se odgovornog upravljanja viškovima hrane, jedna od pilot aktivnosti je upravo i naš “balkanski” pilot koji se sprovodi u Srbiji i Severnoj Makedoniji, a tiče se problema koji nastaju usled viškova hrane.

Organizacija Foodscale Hub je koordinator ovog pilota i samim tim odgovorna za razvoj FoodSHare platforme. Imajući u vidu veliku količinu bačene hrane sa jedne, i veliki broj egzistencijalno ugroženih građana sa druge strane, razvoj platforme za preusmeravanje viškova hrane koja će poslužiti kao tačka povezivanja donatora i primalaca donacija, nametnuo se kao najbolje rešenje za ovaj društveni, ekonomski i ekološki problem.

Govoreći nam više o organizaciji Foodscale Hub, tačnije na koji način izgleda tim i gde sve ova kompanija ima otvorene kancelarije, Maja kaže da je ovde reč o međunarodnoj organizaciji, sa kancelarijama u Solunu, Beogradu i Novom Sadu i predstavlja tzv. Impact venture studio koji radi na ubrzanju lansiranja i prihvatanja tehnoloških inovacija u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Prema njenim rečima, u Foodscale Hub-u su usmereni na ekonomsku, ekološku i društvenu održivost i nastoje da stvore nova tržišta (market makers), dok su im ciljna grupa inovatori na polju AgriFood tech-a. “Svi naši projekti obuhvataju bar jedan od aspekata sledećeg trougla: poljoprivredno-prehrambeni lanac vrednosti, digitalizacija i nove tehnologije – preduzetništvo i inovacije”, otkrila nam je Maja dodavši više o ljudima koji rade u pomenutoj organizaciji:

Foodscale Hub ima veoma mlad tim sastavljen od 12 profesionalaca u domenu EU projektnog menadžmenta koji dele istu viziju i koji su jednako strastveni kada su u pitanju sfere kojima se organizacija bavi, prvenstveno bioodrživost i životna sredina. Za sebe volimo da kažemo da smo “mali tim s velikim idejama i snažnom realizacijom”.

U narednom periodu počinje akcija prikupljanja hrane za najugroženije

Kada govorimo o broju aktivnih korisnika FoodSHare platforme, naša sagovornica nam otkriva da su svi u timu veoma ponosni što su nedavno prešli brojku od 100 registrovanih korisnika, i približili se broju od skoro 60 tona donirane hrane. Ipak, ono što treba napomenuti jeste da za sada ne postoji iOS, kao ni Android aplikacija pomenute platforme, dok je web stranica u potpunosti optimizovana i prilagođena upotrebi na mobilnim uređajima.

Govoreći o budućim planovima za Foodscale Hub, Maja za Netokraciju kaže da je cilj da ova organizacija bude prepoznata kao značajan regionalni igrač, između ostalog i kroz saradnju sa drugim važnim organizacijama unutar prethodno pomenutog trougla: agrifood value chain – digitalizacija i nove tehnologije – preduzetništvo i inovacije, kao na primer i kroz saradnju sa korporacijama koje žele da inoviraju, zatim investitorima, i drugo.

“U okviru jednog od naših projekata BioeconomyVentures, uskoro pokrećemo program pripreme za investicije koji će podržati blizu 300 inovatora na polju hrane i bioekonomije i povezati ih sa investitorima i korporacijama radi dalje saradnje. Budući da već imamo kancelarije na području Grčke i Srbije, ne planiramo tu da se zaustavimo”, zaključila je Maja na kraju.

U narednom periodu, FoodSHare platforma sprovešće akciju prikupljanja hrane za najugroženije grupe građana u vidu prikupljanja donacija raznovrsnih namirnica. U želji da podigne svest o značaju teme donacija hrane FoodSHare platforma poziva sve zainteresovane kompanije da se registruju i podrže ovu društveno odgovornu inicijativu.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

9 razloga zašto žene ne (p)ostaju preduzetnice

Čula sam više puta da žene preduzetnice njihove kolege muškarci doživljavaju 'neozbiljno' i 'da se ne bave pravim biznisima'. Zašto postoji takva reputacija, i da li je zaista tako? 

Gaming

$12,7 milijardi vredna je akvizicija Zynge od strane Take-Two Interactive čiji je Nordeus ključan deo

Take Two Interactive, jedna od najvećih kompanija u globalnoj game dev industriji, najavila je akviziciju kompanije Zynga za 12,7 milijardi dolara. Na ovaj način pomenuti gigant bi mogao da proširi svoj već bogati portfolio firmi u sklopu kog se nalazi i srpski Nordeus.

Startapi i poslovanje

Novi Zakon o inovacionoj delatnosti bitan je za osnivače startapa – ali i za investitore

Startap kao pojam po prvi put je prepoznat jednim zakonom Republike Srbije. O pravnom okviru za dalji razvoj srpskog startap sistema razgovaramo sa direktorom Inicijative „Digitalna Srbija“.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Novi Zakon o inovacionoj delatnosti bitan je za osnivače startapa – ali i za investitore

Startap kao pojam po prvi put je prepoznat jednim zakonom Republike Srbije. O pravnom okviru za dalji razvoj srpskog startap sistema razgovaramo sa direktorom Inicijative „Digitalna Srbija“.

Kultura 2.0

Roditelji, Snapchat nije samo aplikacija za filtere – vodite računa koje opcije su uključene vašoj deci

Ako imate dete uzrasta osnovne škole, velika je verovatnoća da ima instaliran Snapchat u telefonu (ako poseduje telefon) i da skuplja 'vatrice' sa drugarima. Ipak, morate preduzeti određene korake da ih zaštitite.

Startapi i poslovanje

Američki Rho sa novih $75 miliona zaposlio više od 30 ljudi u Beogradu i najavio novo širenje

Njujorški 'fintech' nedavno je zatvorio Series B investiciju, a kompanija je od letos prisutna u srpskoj prestonici gde aktivno radi na razvoju lokalnog tima. Cilj je zaposliti top talenat, pri čemu iz kompanije kažu da nude plate u rangu globalnih razvojnih centara i druge benefite.

Gaming

Boško Đorđević je pozorišni reditelj koji stoji iza najvećeg regionalnog sajma video igara GamesCon

Ako pomislite na igranje video igara, prosto je nemoguće a da vam jedna od asocijacija ne bude GamesCon. Ovo je jedan od najvećih domaćih i regionalnih događaja posvećen gejming industriji, a sa njegovim osnivačem imali smo priliku da popričamo.

Office Talks Podcast

Gde je Novak Đoković pogrešio?

Tenzije u vezi čitave situacije oko Novaka Đokovića se ne smiruju. Prvu epizodu u novoj godini otvaramo pričom o tome zašto je ova tema podelila Srbiju i svet, gde je zakazao krizni PR i da li ga je u početku uopšte i bilo, ali i koji su nam najdraži mimovi.

Startapi i poslovanje

Quantox akvizirao beogradski Bstorm – stiže pojačanje iz ‘mobile dev’ i startap redova

Trideset novih kolega pridružuje se Quantox-u. Iz kompanije najavljuju i dve nove akvizicije u toku 2022. godine.