Foodscale Hub kroz platformu FoodSHare automatizuje donaciju hrane

Foodscale Hub kroz web platformu FoodSHare nastoji da automatizuje proces donacija viška hrane

Nova online platforma iz Srbije za donaciju hrane FoodSHare okuplja veliki broj zainteresovanih kompanija za pomoć ugroženima. Ideja je da se na taj način smanji otpad uz efikasno i automatizovano povezivanje donatora hrane sa primaocima.

Platforma FoodSHare već broji preko 50 registrovanih kompanija u Srbiji, a uz pomoć 6.9 miliona evra izdvojenih za projekat Ploutos iz sredstava Evropske Unije u okviru programa Horizon 2020, čiji je platforma deo. Aplikaciju je razvila beogradska organizacija Foodscale Hub sa idejom da poveže sve relevantne aktere iz domena donacija hrane i implementira kao besplatno rešenje za sve korisnike.

Prema najnovijem istraživanju sprovedenom od strane Ujedinjenih nacija, u svetu se baci 931 miliona tona hrane svake godine. Negativan trend bacanja hrane važi i za našu zemlju, budući da se u Srbiji na godišnjem nivou baci preko 726.196 tona hrane. Ova praksa je problematična iz više razloga:

  • Viškovi hrane koji završe na deponijama i u procesu industrijskog uništavanja emituju velike količine metana, jednog od najštetnijih gasova koji prouzrokuje efekat staklene bašte;
  • Društveni element problema bacanja viškova hrane, budući da se gotovo pola miliona građana Srbije smatra socijalno ugroženim, a za veliki broj njih usluge narodnih kuhinja i donirana hrana predstavljaju jedini obrok u toku dana. Problemi zagađenja i društvene odgovornosti u velikoj meri mogu biti rešeni unapređivanjem i usklađivanjem procesa donacije hrane.

Foodscale Hub usmeren na ekonomsku i ekološku održivost

FoodSHare služi kao tačka povezivanja donora hrane (poljoprivredni i industrijski proizvođači, distributeri, trgovinski lanci) i primalaca donacija (narodne kuhinje i druge humanitarne organizacije). Donori imaju mogućnost da u svakom trenutku posredstvom platforme ponude svoje viškove hrane velikom broju humanitarnih organizacija, dok se primaoci donacija mogu prijaviti za preuzimanje ponuđenih količina. Korišćenje svih funkcionalnosti platforme u potpunosti je besplatno.

Kako bismo saznali nešto više o tome kada je i kako nastala platforma FoodSHare i koja je bila inicijalna ideja za njeno pokretanje, porazgovarali smo sa Majom Žikić, razvojnom menadžerkom u Foodscale Hub-u:

FoodSHare platforma puštena je u rad u martu ove godine, a deo je međunarodnog projekta Ploutos. Sam projekat za krajnji cilj ima da unapredi različite procese koji se odvijaju u poljoprivredno-prehrambenom lancu. Jedan od problema tiče se odgovornog upravljanja viškovima hrane, jedna od pilot aktivnosti je upravo i naš “balkanski” pilot koji se sprovodi u Srbiji i Severnoj Makedoniji, a tiče se problema koji nastaju usled viškova hrane.

Organizacija Foodscale Hub je koordinator ovog pilota i samim tim odgovorna za razvoj FoodSHare platforme. Imajući u vidu veliku količinu bačene hrane sa jedne, i veliki broj egzistencijalno ugroženih građana sa druge strane, razvoj platforme za preusmeravanje viškova hrane koja će poslužiti kao tačka povezivanja donatora i primalaca donacija, nametnuo se kao najbolje rešenje za ovaj društveni, ekonomski i ekološki problem.

Govoreći nam više o organizaciji Foodscale Hub, tačnije na koji način izgleda tim i gde sve ova kompanija ima otvorene kancelarije, Maja kaže da je ovde reč o međunarodnoj organizaciji, sa kancelarijama u Solunu, Beogradu i Novom Sadu i predstavlja tzv. Impact venture studio koji radi na ubrzanju lansiranja i prihvatanja tehnoloških inovacija u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Prema njenim rečima, u Foodscale Hub-u su usmereni na ekonomsku, ekološku i društvenu održivost i nastoje da stvore nova tržišta (market makers), dok su im ciljna grupa inovatori na polju AgriFood tech-a. “Svi naši projekti obuhvataju bar jedan od aspekata sledećeg trougla: poljoprivredno-prehrambeni lanac vrednosti, digitalizacija i nove tehnologije – preduzetništvo i inovacije”, otkrila nam je Maja dodavši više o ljudima koji rade u pomenutoj organizaciji:

Foodscale Hub ima veoma mlad tim sastavljen od 12 profesionalaca u domenu EU projektnog menadžmenta koji dele istu viziju i koji su jednako strastveni kada su u pitanju sfere kojima se organizacija bavi, prvenstveno bioodrživost i životna sredina. Za sebe volimo da kažemo da smo “mali tim s velikim idejama i snažnom realizacijom”.

U narednom periodu počinje akcija prikupljanja hrane za najugroženije

Kada govorimo o broju aktivnih korisnika FoodSHare platforme, naša sagovornica nam otkriva da su svi u timu veoma ponosni što su nedavno prešli brojku od 100 registrovanih korisnika, i približili se broju od skoro 60 tona donirane hrane. Ipak, ono što treba napomenuti jeste da za sada ne postoji iOS, kao ni Android aplikacija pomenute platforme, dok je web stranica u potpunosti optimizovana i prilagođena upotrebi na mobilnim uređajima.

Govoreći o budućim planovima za Foodscale Hub, Maja za Netokraciju kaže da je cilj da ova organizacija bude prepoznata kao značajan regionalni igrač, između ostalog i kroz saradnju sa drugim važnim organizacijama unutar prethodno pomenutog trougla: agrifood value chain – digitalizacija i nove tehnologije – preduzetništvo i inovacije, kao na primer i kroz saradnju sa korporacijama koje žele da inoviraju, zatim investitorima, i drugo.

“U okviru jednog od naših projekata BioeconomyVentures, uskoro pokrećemo program pripreme za investicije koji će podržati blizu 300 inovatora na polju hrane i bioekonomije i povezati ih sa investitorima i korporacijama radi dalje saradnje. Budući da već imamo kancelarije na području Grčke i Srbije, ne planiramo tu da se zaustavimo”, zaključila je Maja na kraju.

U narednom periodu, FoodSHare platforma sprovešće akciju prikupljanja hrane za najugroženije grupe građana u vidu prikupljanja donacija raznovrsnih namirnica. U želji da podigne svest o značaju teme donacija hrane FoodSHare platforma poziva sve zainteresovane kompanije da se registruju i podrže ovu društveno odgovornu inicijativu.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Karijere

Nakon 15 godina u medijima Ivan Jelić karijeru nastavlja u kompaniji Sourcefabric

Posle 15 godina rada na domaćem medijskom tržištu kao deo web tima B92, Ivan Jelić nastaviće svoju karijeru u kompaniji Sourcefabric. U intervjuu sa njim otkrivamo kako se odlučio da svoje nove profesionalne korake gradi u firmi koja razvija softver za medije.

Propustili ste

Novost

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Novost

Florence Healthcare sa velikom kancelarijom u Beogradu obezbedio novih $27 miliona investicije

Cilj ove investicije je da podrži misiju kompanije da u narednoj deceniji udvostruči rezultate kliničkih istraživanja tako što će omogućiti remote pristup njihovoj dokumentaciji.

Internet marketing

Kreativna agencija Redvertex otvara kancelarije u Beogradu – zapošljavaju 3D artiste i arhitekte

Jedna od vodećih svetskih kreativnih agencija iz oblasti arhitektonske vizualizacije i marketinga posvećene svetskoj industriji nekretnina, otvara svoju kancelariju u prestonici Srbije.

Sponzorisano

Ximedes sa kancelarijama u Novom Sadu akvizirao holandski Ginger Payments – širenje tima prva stvar na spisku

Ximedes, evropska softverska firma aktivna u fintech oblasti sa kancelarijama u holandskom Harlemu, Hamburgu, Stokholmu i Novom Sadu, akvizirala je kompaniju Ginger Payments koja je vodeći provajder platforme za onlajn plaćanje sa sedištem u Amsterdamu.

Web 3.0

Solana x Jump Hacker House konferencija o web3 tehnologiji dolazi u Beograd početkom jula

'Solana x Jump Hacker House Beograd', konferencija za softverske inženjere i tehnološke biznise zainteresovane za blockchain i web3 tehnologije biće održana u Beogradu od 02. do 06. jula.

Gaming

Highwater nova je igra srpskog Demagog studija koja ove godine dolazi na konzole i PC

Nakon uspeha video igre 'Golf Club: Wasteland' i najave igre 'The Cub', srpski game dev studio Demagog najavio je svoj novi naslov 'Highwater' koji bi uskoro trebalo da bude dostupan za gejmere širom sveta.