Foodscale Hub kroz platformu FoodSHare automatizuje donaciju hrane

Foodscale Hub kroz web platformu FoodSHare nastoji da automatizuje proces donacija viška hrane

Nova online platforma iz Srbije za donaciju hrane FoodSHare okuplja veliki broj zainteresovanih kompanija za pomoć ugroženima. Ideja je da se na taj način smanji otpad uz efikasno i automatizovano povezivanje donatora hrane sa primaocima.

Platforma FoodSHare već broji preko 50 registrovanih kompanija u Srbiji, a uz pomoć 6.9 miliona evra izdvojenih za projekat Ploutos iz sredstava Evropske Unije u okviru programa Horizon 2020, čiji je platforma deo. Aplikaciju je razvila beogradska organizacija Foodscale Hub sa idejom da poveže sve relevantne aktere iz domena donacija hrane i implementira kao besplatno rešenje za sve korisnike.

Prema najnovijem istraživanju sprovedenom od strane Ujedinjenih nacija, u svetu se baci 931 miliona tona hrane svake godine. Negativan trend bacanja hrane važi i za našu zemlju, budući da se u Srbiji na godišnjem nivou baci preko 726.196 tona hrane. Ova praksa je problematična iz više razloga:

  • Viškovi hrane koji završe na deponijama i u procesu industrijskog uništavanja emituju velike količine metana, jednog od najštetnijih gasova koji prouzrokuje efekat staklene bašte;
  • Društveni element problema bacanja viškova hrane, budući da se gotovo pola miliona građana Srbije smatra socijalno ugroženim, a za veliki broj njih usluge narodnih kuhinja i donirana hrana predstavljaju jedini obrok u toku dana. Problemi zagađenja i društvene odgovornosti u velikoj meri mogu biti rešeni unapređivanjem i usklađivanjem procesa donacije hrane.

Foodscale Hub usmeren na ekonomsku i ekološku održivost

FoodSHare služi kao tačka povezivanja donora hrane (poljoprivredni i industrijski proizvođači, distributeri, trgovinski lanci) i primalaca donacija (narodne kuhinje i druge humanitarne organizacije). Donori imaju mogućnost da u svakom trenutku posredstvom platforme ponude svoje viškove hrane velikom broju humanitarnih organizacija, dok se primaoci donacija mogu prijaviti za preuzimanje ponuđenih količina. Korišćenje svih funkcionalnosti platforme u potpunosti je besplatno.

Kako bismo saznali nešto više o tome kada je i kako nastala platforma FoodSHare i koja je bila inicijalna ideja za njeno pokretanje, porazgovarali smo sa Majom Žikić, razvojnom menadžerkom u Foodscale Hub-u:

FoodSHare platforma puštena je u rad u martu ove godine, a deo je međunarodnog projekta Ploutos. Sam projekat za krajnji cilj ima da unapredi različite procese koji se odvijaju u poljoprivredno-prehrambenom lancu. Jedan od problema tiče se odgovornog upravljanja viškovima hrane, jedna od pilot aktivnosti je upravo i naš “balkanski” pilot koji se sprovodi u Srbiji i Severnoj Makedoniji, a tiče se problema koji nastaju usled viškova hrane.

Organizacija Foodscale Hub je koordinator ovog pilota i samim tim odgovorna za razvoj FoodSHare platforme. Imajući u vidu veliku količinu bačene hrane sa jedne, i veliki broj egzistencijalno ugroženih građana sa druge strane, razvoj platforme za preusmeravanje viškova hrane koja će poslužiti kao tačka povezivanja donatora i primalaca donacija, nametnuo se kao najbolje rešenje za ovaj društveni, ekonomski i ekološki problem.

Govoreći nam više o organizaciji Foodscale Hub, tačnije na koji način izgleda tim i gde sve ova kompanija ima otvorene kancelarije, Maja kaže da je ovde reč o međunarodnoj organizaciji, sa kancelarijama u Solunu, Beogradu i Novom Sadu i predstavlja tzv. Impact venture studio koji radi na ubrzanju lansiranja i prihvatanja tehnoloških inovacija u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Prema njenim rečima, u Foodscale Hub-u su usmereni na ekonomsku, ekološku i društvenu održivost i nastoje da stvore nova tržišta (market makers), dok su im ciljna grupa inovatori na polju AgriFood tech-a. “Svi naši projekti obuhvataju bar jedan od aspekata sledećeg trougla: poljoprivredno-prehrambeni lanac vrednosti, digitalizacija i nove tehnologije – preduzetništvo i inovacije”, otkrila nam je Maja dodavši više o ljudima koji rade u pomenutoj organizaciji:

Foodscale Hub ima veoma mlad tim sastavljen od 12 profesionalaca u domenu EU projektnog menadžmenta koji dele istu viziju i koji su jednako strastveni kada su u pitanju sfere kojima se organizacija bavi, prvenstveno bioodrživost i životna sredina. Za sebe volimo da kažemo da smo “mali tim s velikim idejama i snažnom realizacijom”.

U narednom periodu počinje akcija prikupljanja hrane za najugroženije

Kada govorimo o broju aktivnih korisnika FoodSHare platforme, naša sagovornica nam otkriva da su svi u timu veoma ponosni što su nedavno prešli brojku od 100 registrovanih korisnika, i približili se broju od skoro 60 tona donirane hrane. Ipak, ono što treba napomenuti jeste da za sada ne postoji iOS, kao ni Android aplikacija pomenute platforme, dok je web stranica u potpunosti optimizovana i prilagođena upotrebi na mobilnim uređajima.

Govoreći o budućim planovima za Foodscale Hub, Maja za Netokraciju kaže da je cilj da ova organizacija bude prepoznata kao značajan regionalni igrač, između ostalog i kroz saradnju sa drugim važnim organizacijama unutar prethodno pomenutog trougla: agrifood value chain – digitalizacija i nove tehnologije – preduzetništvo i inovacije, kao na primer i kroz saradnju sa korporacijama koje žele da inoviraju, zatim investitorima, i drugo.

“U okviru jednog od naših projekata BioeconomyVentures, uskoro pokrećemo program pripreme za investicije koji će podržati blizu 300 inovatora na polju hrane i bioekonomije i povezati ih sa investitorima i korporacijama radi dalje saradnje. Budući da već imamo kancelarije na području Grčke i Srbije, ne planiramo tu da se zaustavimo”, zaključila je Maja na kraju.

U narednom periodu, FoodSHare platforma sprovešće akciju prikupljanja hrane za najugroženije grupe građana u vidu prikupljanja donacija raznovrsnih namirnica. U želji da podigne svest o značaju teme donacija hrane FoodSHare platforma poziva sve zainteresovane kompanije da se registruju i podrže ovu društveno odgovornu inicijativu.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Index Health osigurao dodatnih $3 miliona investicije za unapređenje proizvoda

Startap domaćeg osnivača Luke Ivićevića, Index Health iz Majamija, koji nudi usluge telemedicine zasnovane na personalizovanim podacima pacijenata, podigao je novih $3 miliona u 'seed' rundi investiranja.

Karijere

Borislav Vesnić: I game dev industrija u Srbiji se suočava sa otkazima, ali i dalje je u blagom porastu

Visoki porezi i nedostatak mentorstva u vođenju biznisa i dalje su glavni neprijatelji domaće gejming industrije, kaže Borislav Vesnić, jedan od osnivača Tricoman Studios. O tome, ali i o drugim izazovima (i dobrim stranama) njegovog preduzetničkog puta sa njim razgovaramo u intervjuu koji sledi.

Tehnologija

Mislav Malenica: Razvoj veštačke inteligencije nije uticao na otkaze u IT industriji

Mislav Malenica, osnivač AI startapa Mindsmiths i potpredsednik organizacije Cro AI, na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu bio je jedan od panelista, a u intervjuu za Netokraciju objasnio je zašto veštačka inteligencija ne može zameniti ljude i kako takav stav štetno utiče na njen razvoj.

Propustili ste

Intervju

Decenter u Srbiji pokreće R&D odeljenje sa ciljem razvoja novih naprednih Web3 rešenja

R&D kompanije Decenter podrazumeva grupu hakera koji imaju slobodu da istražuju, rešavaju probleme i stvaraju nova rešenja bez mnogo brige o biznisu, rokovima ili tržištu.

Kolumna

Kako je domaći startap Hunch postao prepoznatljiv brend u Holandiji

Hunch već drugu godinu za redom sponzoriše Dutch Search Awards, dodelu nagrada za najbolje holandske marketinške agencije, koja se održava u Utrehtu. Ove godine se vraćamo bogatiji za tri nagrade koje je osvojila agencija sa kojom radimo, i sa misijom da uspostavimo dominaciju na holandskom tržištu.

Startapi i poslovanje

Srpsko-nemački randevu.tech zatvorio ‘pre-seed’ investiciju od € 325.000

ICT Hub Venture, TS Ventures Fond i Earlybird Vision Lab inkubator udruženo su investirali u randevu.tech - tehnološku kompaniju sa sedištem u Berlinu i Beogradu koja transformiše način na koje kompanije grade i razvijaju B2B marketplace rešenja i digitalne proizvode.

Office Talks Podcast

Stanje IT industrije i odnos programera prema HR-u

U 169. epizodi Office Talks podkasta sa Ivom Marinković (Smallpdf) i Anom Golobočanin (Daon), analiziramo trenutno stanje na IT tržištu kao i probleme sa kojima se susreću tehnološke kompanije.

Karijere

Popunite anketu o transparentnosti IT plata u Srbiji

Inicijativa "Anketa o platama - Transparentnost zarada u IT industriji" biće anonimna, a pokrenuta je sa ciljem unapređenja transparentnosti i otvorenosti unutar srpske IT zajednice.

Novost

Trickest lansira javnu verziju svoje platforme za orkestraciju security workflow-a

Trickest, startap koji posluje u domenu automatizacije cybersecurity procesa, lansirao je svima dostupnu verziju svoje platforme za orkestraciju security workflow-a.