Koliko zarađuju programeri u Srbiji?

Koliko zarađuju programeri u Srbiji? Odgovor nam daje nova anketa o platama u IT industriji

Objavljeni su rezultati Fishingbooker ankete o platama za 2023. godinu, koji obuhvataju sedam sektora IT industrije. Više o rezultatima ankete, pročitajte u narednom tekstu.

Jedan od kreatora, Dino Delić (COO i Partner, FishingBooker), ističe kako je glavni cilj pomenute kompanije da kroz ovu anketu stvori jasnu sliku o trenutnom stanju zarada u različitim sferama IT sektora – uključujući Engineering, Data, QA, Design, Product Management i HR.

Pored Dina, iza ove inicijative stoje i Nevena Stanković, Neda Aleksandrov i Filip Anđić, a cilj im je da pomognu profesionalcima da bolje razumeju tržište i svoje pozicije unutar njega. Podaci prikupljeni u anketi biće upotrebljeni za kreiranje izveštaja koji će biti javan i dostupan svim zainteresovanim stranama.

Developerske plate u 2023. godini

Koleginica Anastasija Uspenski izdvojila je podatke koji se tiču developerskih plata, pa prenosimo najbitnije brojke. Tačno 2.693 ispitanika učestvovalo je u istraživanju, koje je sprovedeno kroz sedam sektora u okviru IT industrije, a kada je u pitanju Engineering ispitano je njih 1.121.

Od ukupnog broja ispitanika najveći procenat radi za inostrane kompanije koje imaju svoju kancelariju u Srbiji (36%), dok manji procenat ispitanika (32%) radi za domaću kompaniju. Za korporacije i domaće kompanije sa inostranim kapitalom ispitanici su odgovorili skoro isto — 17% i 15%.

Na pitanje da li kompanija za koju rade ima svoj proizvod ili prodaje, odnosno izvozi usluge, developeri su odgovorili da 49% njih radi u kompanijama koje razvijaju sopstveni proizvod, 34% u outsourcing kompanijama, dok 16% ispitanika radi u kompanijama koje razvijaju i sopstveni proizvod i u outsourcing-u.

I najzad — plate. Među developerima najviše ima mediora, slede seniori, a kao posledicu krize vidimo to što među ispitanicima ima najmanje juniora. Ako kao opšti uzorak uzmemo medijalnu zaradu, seniori sa sedam godina iskustva zarađuju €3.030, mediorska zarada iznosi €2.000, dok juniori dobijaju €1.150.

Ove, ali i rezultate iz ostalih sedam sektora domaćeg IT-ja možete pronaći na zvaničnom sajtu Fishingbooker ankete, a intervju sa Dinom Delićem pročitajte u nastavku teksta.

Naredna anketa i o drugim oblastima IT industrije?

Dino Delić je za Netokraciju istakao kako je motivacija za izradu ankete došla sa više strana. Prema njegovim rečima s jedne strane Strahinja Todorović je prošle godine napravio bum sa anketom o platama dizajnera, a pokretač mu je bila drugarica koja je radila za značajno manju platu nego što je on smatrao da zaslužuje:

Ovo je bilo baš inspirativno jer ističe potencijal za napredak kako pojedinaca tako i zajednice ukoliko smo transparentni. S druge strane, suprotno ponašanje vodi do opšte neinformisanosti i donosi malo pozitvinih rezultata.

Drugi motiv je to što su dosadašnja istraživanja, osim Strahinjinog i Serbian Product Community-ja, bila zatvorenog tipa, odnosno morali ste da platite novac da biste dobili rezultate, a neretko bila nedovoljno velikog uzorka. Verujemo da platni rasponi treba da budu javno dostupni i samim tim težimo ovom cilju.

Naš sagovornik dodaje da je ova anketa bila anonimna i obuhvatila je Engineering, Data, QA, Design, Product Management, Project Management i HR pozicije. Ukupno 2.693 ispitanika je odgovorilo na pitanja koja se tiču njihovih pozicija.

Između ostalog, kada je reč o anketi, Dino dodaje da se ovde radi o kompleksnom poduhvatu koji zahteva fokus i posvećenost ljudi. Kako on ističe, izazovno je prikupiti relevantan uzorak, zatim obraditi podatke na odgovoran način, a onda i prikazati da bude lako shvatljivo. “Stoga, veliku zahvalnost imam za trud Nede, Nevene, Ive, Filipa i Predraga”, kaže Delić i dodaje sledeće:

Pomalo sam bio iznenađen reakcijama menadžmenta firmi koje su direktno (ne javno) skretale pažnju pojedincima da nije dobrodošla promocija ankete, ali i samocenzurom jer “promocija i učešće u anketi nisu nešto na šta bi menadžment blagonaklono gledao”. Stoga, zaključio bih da smo kao industrija daleko od potpune transparentnosti plata i da bi verovanto morala postojati zakonska regulativa koja bi tako nešto zahtevala, kako bi se značajniji pomaci dogodili.

Zavisno od reakcija zajednice, razmotrićemo dalje bavljenje tematikom i ponavljanje ankete krajem 2024. Verujem da bismo sinhronizovanom saradnjom sa drugim organizacijama koje su se bavile sličnom temom prethodnih godina, imali priliku da dođemo do većeg uzorka, a samim tim i tačnijih podataka. Kontinuitet ovakvih anketa inkrementalno pomera granice transparentnosti, te bi bila šteta prestati.

“Ukoliko se odlučimo da ponovimo anketu krajem godine, najverovatnije ćemo proširiti istu i na druge oblasti u IT-ju. Nažalost, ove godine nismo imali kapaciteta i iskustva da bismo tako nešto izveli, a da ne pati i naš svakodnevni posao”, istakao je Dino na kraju.


Kompletnu anketu o platama u IT industriji koju je sproveo Fishingbooker možete pronaći na ovom linku


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Otvoren Mejkers lab konkurs: 25.000 učenika imaće pristup učionicama budućnosti!

Grupa za obrazovanje koju čine Nordeus Fondacija, Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa Digitalna Srbija, otvorila je konkurs za pokretanje Mejkers lab učionica u srednjim školama širom Srbije.

Karijere

Miloš Čučulović iz Srbije direktor je u švajcarskom MDPI-u sa više od 6.500 zaposlenih širom sveta

U švajcarskoj kompaniji koja je jedan od lidera u naučnom izdavaštvu, razvija najsavremenije alate zasnovane na generativnoj veštačkoj inteligenciji. A kako je izgledao njegov karijerni put? Pročitajte u intervjuu koji je pred vama!

Office Talks Podcast

Besplatna pravna dokumenta za sve startape

U 194. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o 'Open Source Documentation' projektu koji je proizašao iz Tenderly Garaže a koji je namenjen da pomogne startapima kada je reč o pravnim dokumentima.

Propustili ste

Karijere

Miloš Čučulović iz Srbije direktor je u švajcarskom MDPI-u sa više od 6.500 zaposlenih širom sveta

U švajcarskoj kompaniji koja je jedan od lidera u naučnom izdavaštvu, razvija najsavremenije alate zasnovane na generativnoj veštačkoj inteligenciji. A kako je izgledao njegov karijerni put? Pročitajte u intervjuu koji je pred vama!

Office Talks Podcast

Besplatna pravna dokumenta za sve startape

U 194. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o 'Open Source Documentation' projektu koji je proizašao iz Tenderly Garaže a koji je namenjen da pomogne startapima kada je reč o pravnim dokumentima.

Startapi i poslovanje

Native Teams: Kako doći do i na šta potrošiti €6,3 miliona investicije?

Kompanija Native Teams, koja je zakonski poslodavac za frilensere, podigla je višemilionsku investiciju od grupe fondova. Evo u šta će uložiti dobijen novac.

Tehnologija

Domaće softverske kompanije mogu da spasu srpsku privredu, ako im se pruži šansa

Dok IT industrija inovira, tradicionalne privredne grane tapkaju u mestu, jedan je od zaključaka Foruma naprednih tehnologija održanog 12. i 13. juna u Nišu.

Gaming

Potpuno nova Tetris video igra napravljena je u Srbiji

Beogradski studio za razvoj video igara Playstudios Europe, objavio je igru Tetris Block Puzzle namenjenu za igranje na mobilnim telefonima.

Startapi i poslovanje

ICT Hub: Osmislite najbolje rešenje za inovacije u pravosuđu i osvojite vredne nagrade

ICT Hub je lansirao novi projekat 'Inovacije u Pravosuđu' koji ima za cilj da unapredi pristup pravdi za osetljive i marginalizovane grupe u Srbiji kroz razvoj inovativnih digitalnih alata.