Srpski tim iza fintech startapa Relio podigao investiciju od €650.000

Srpski tim iza ‘fintech’ startapa Relio podigao investiciju od €650.000

Investicioni fondovi SIX Fintech Ventures i HTGF fond uložili su 650.000 evra u 'fintech' startap Relio - novu banku za biznise u Švajcarskoj koju je pokrenuo Lav Odorović zajedno sa svojim stručnim timom iz Srbije.

Startap Relio uskoro će pokrenuti prvi digitalni račun za mala i srednja preduzeća u Švajcarskoj, a Lav Odorović, preduzetnik iz Beograda koji stoji iza pomenutog startapa, prethodno je vodio digitalnu banku Penta u Nemačkoj kao njen CEO i osnivač.

Govoreći više o samom startapu, iz Relia naglašavaju da je svakom ko pokrene preduzeće potreban bankovni račun za svakodnevno poslovanje. Iako se račun obično otvara brzo, ovaj proces ponekad može trajati nedeljama i mesecima, i daleko je komplikovaniji za pravna nego za fizička lica. Svaka banka po zakonu mora da proveri identitet novog klijenta, kako funkcioniše njihov poslovni model kao i da razume poreklo novca.

Kompanije sa stranim osnivačima, dodaju oni, koje su deo holding strukture ili koje posluju u regulisanim industrijama se obično dosta namuče. Nekim firmama treba i do dvadeset interakcija sa bankom pre nego što se račun otvori. Srž problema čini usklađenost poslovanja sa propisima kao jedan od ključnih aspekata bankarskog poslovanja. Relio menja način na koji odvija provera usklađenosti poslovanja sa proposima i na tome gradi komparativnu prednost svog digitalnog računa za male biznise.

“Obaveza usaglašenosti sa regulativom ne sme uticati na iskustvo korisnika”, kaže Lav Odorović. Zahvaljujući novom pristupu, čak i složena mala i srednja preduzeća moći će brzo i bez birokratije da dobiju račun sa švajcarskim IBAN-om. Kako bi svoju inovaciju primenio što je moguće samostalnije, startap želi da od švajcarskog regulatora dobije sopstvenu licencu.

Stiže 650.000 evra za unapređenje servisa i proširenje tehničke infrastrukture

Inače, Odorović je prepoznatljiva ličnost na evropskoj fintech sceni. Alumnista je švajcarskog Univerziteta St. Galen, osnivač i sve do prodaje CEO Pente, nemačke digitalne banke za preduzetnike, startape i mala preduzeća. Uspeo je da okupi tim stručnjaka za bankarstvo, bankarsku regulativu i IT tehnologiju, koji se nalaze u Cirihu i Beogradu. Kancelarijom u Beogradu rukovodi Žarko Vukadinović, predsednik ACFE Srbija i jedan od osnivača Mobi banke (bivše Telenor banke).

Tokom 2020. godine, Relio je učestvovao u programu F10 akceleratora koje organizuje SIX (kompanija koja je između ostalog i vlasnik Švajcarske berze). Zajedno sa SIX i HTGF, zatvoren je prvi krug finansiranja od 650.000 EUR. Dodatnu podršku Reliu pružili su Ričard Dejvis, bivši izvršni direktor Revoluta, koji je jedan od investitora, kao i Đan Reta a Porte, bivši izvršni direktor Kontoviste, koji se nalazi na funkciji predsednika odbora direktora.

Ova runda finansiranja nemanjena je proširenju tehničke infrastrukture i omogućiće kompaniji da ponudi usluge klijentima po dobijanju licence. U međuvremenu, pregovori o novoj rundi finasiranja uveliko traju dok Relio traži nove zaposlene za ovaj ambiciozni projekat.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Srpski HTEC Group podigao $140 miliona za dalje širenje kompanije

Srpska IT kompanija koja radi na razvoju softverskih rešenja HTEC Group, a koja ima sedište u SAD-u, saopštila je da je obezbedila 140 miliona dolara od investicione kompanije Brighton Park Capital u ugovoru o vlasničkom kapitalu kako bi ubrzala svoju globalnu ekspanziju.

Karijere

Jovan Krička živi i radi u Amsterdamu i otkriva šta čeka programere koji žele da nastave karijeru u Holandiji

Kako funkcioniše IT industrija u Holandiji i šta može da ponudi domaćim developerima?

Gaming

$12,7 milijardi vredna je akvizicija Zynge od strane Take-Two Interactive čiji je Nordeus ključan deo

Take Two Interactive, jedna od najvećih kompanija u globalnoj game dev industriji, najavila je akviziciju kompanije Zynga za 12,7 milijardi dolara. Na ovaj način pomenuti gigant bi mogao da proširi svoj već bogati portfolio firmi u sklopu kog se nalazi i srpski Nordeus.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Kako voditi korisničku podršku ako se vaš tim sastoji od samo nekoliko ljudi?

Iako ste mali tim, veoma je bitno obratiti pažnju na 'feedback' koji vam daju korisnici i postarati se da ste zaista tu za njih. Zato je segment korisničke podrške ponekada presudan.

Tehnologija

Srpski HTEC Group podigao $140 miliona za dalje širenje kompanije

Srpska IT kompanija koja radi na razvoju softverskih rešenja HTEC Group, a koja ima sedište u SAD-u, saopštila je da je obezbedila 140 miliona dolara od investicione kompanije Brighton Park Capital u ugovoru o vlasničkom kapitalu kako bi ubrzala svoju globalnu ekspanziju.

Intervju

Symphony organizuje interne tehničke zajednice za razmenu znanja – a uskoro i eksternu konferenciju ‘TechNote’

Ova kompanija je za svoje zaposlene organizovala tehničke zajednice čiji je cilj podela znanja i iskustva među članovima tima (QA, DevOps i Front-End community), a to je preraslo i u eksternu konferenciju 'TechNote' koja startuje od marta.

Tehnologija

Šta je to ‘bear market’ i kako se povezuje sa drastičnim padom kriptovaluta?

U prethodnim danima Bitcoin je doživeo nagli pad vrednosti, spustivši se na ispod 35.000 dolara. Štaviše, kompletno 'crypto' tržište je u padu, smanjujući vrednost gotovo svih kriptovaluta. Šta je uzrok ovom problemu i koji uticaj u svemu tome ima termin 'bear market'?

Office Talks Podcast

Prvi superklasteri u Srbiji i osvrt na Web3

Sa Aleksandrom Popović i Pavlom Batutom razgovarali smo o tome kako se zainteresovani startapi, predstavnici akademske zajednice i privrede mogu ujediniti u prve srpske superklastere.

Kultura 2.0

Inviggo svojim zaposlenima nudi stalnu podršku psihoterapeuta i time demistifikuje psihoterapiju

Kompanija Inviggo svojim zaposlenima omogućila je opciju da, ukoliko žele, mogu imati redovne razgovore sa psihoterapeutom. O tome, ali i značaju mentalnog zdravlja, razgovaramo sa direktorkom ove kompanije.