Srpski tim iza fintech startapa Relio podigao investiciju od €650.000

Srpski tim iza ‘fintech’ startapa Relio podigao investiciju od €650.000

Investicioni fondovi SIX Fintech Ventures i HTGF fond uložili su 650.000 evra u 'fintech' startap Relio - novu banku za biznise u Švajcarskoj koju je pokrenuo Lav Odorović zajedno sa svojim stručnim timom iz Srbije.

Startap Relio uskoro će pokrenuti prvi digitalni račun za mala i srednja preduzeća u Švajcarskoj, a Lav Odorović, preduzetnik iz Beograda koji stoji iza pomenutog startapa, prethodno je vodio digitalnu banku Penta u Nemačkoj kao njen CEO i osnivač.

Govoreći više o samom startapu, iz Relia naglašavaju da je svakom ko pokrene preduzeće potreban bankovni račun za svakodnevno poslovanje. Iako se račun obično otvara brzo, ovaj proces ponekad može trajati nedeljama i mesecima, i daleko je komplikovaniji za pravna nego za fizička lica. Svaka banka po zakonu mora da proveri identitet novog klijenta, kako funkcioniše njihov poslovni model kao i da razume poreklo novca.

Kompanije sa stranim osnivačima, dodaju oni, koje su deo holding strukture ili koje posluju u regulisanim industrijama se obično dosta namuče. Nekim firmama treba i do dvadeset interakcija sa bankom pre nego što se račun otvori. Srž problema čini usklađenost poslovanja sa propisima kao jedan od ključnih aspekata bankarskog poslovanja. Relio menja način na koji odvija provera usklađenosti poslovanja sa proposima i na tome gradi komparativnu prednost svog digitalnog računa za male biznise.

“Obaveza usaglašenosti sa regulativom ne sme uticati na iskustvo korisnika”, kaže Lav Odorović. Zahvaljujući novom pristupu, čak i složena mala i srednja preduzeća moći će brzo i bez birokratije da dobiju račun sa švajcarskim IBAN-om. Kako bi svoju inovaciju primenio što je moguće samostalnije, startap želi da od švajcarskog regulatora dobije sopstvenu licencu.

Stiže 650.000 evra za unapređenje servisa i proširenje tehničke infrastrukture

Inače, Odorović je prepoznatljiva ličnost na evropskoj fintech sceni. Alumnista je švajcarskog Univerziteta St. Galen, osnivač i sve do prodaje CEO Pente, nemačke digitalne banke za preduzetnike, startape i mala preduzeća. Uspeo je da okupi tim stručnjaka za bankarstvo, bankarsku regulativu i IT tehnologiju, koji se nalaze u Cirihu i Beogradu. Kancelarijom u Beogradu rukovodi Žarko Vukadinović, predsednik ACFE Srbija i jedan od osnivača Mobi banke (bivše Telenor banke).

Tokom 2020. godine, Relio je učestvovao u programu F10 akceleratora koje organizuje SIX (kompanija koja je između ostalog i vlasnik Švajcarske berze). Zajedno sa SIX i HTGF, zatvoren je prvi krug finansiranja od 650.000 EUR. Dodatnu podršku Reliu pružili su Ričard Dejvis, bivši izvršni direktor Revoluta, koji je jedan od investitora, kao i Đan Reta a Porte, bivši izvršni direktor Kontoviste, koji se nalazi na funkciji predsednika odbora direktora.

Ova runda finansiranja nemanjena je proširenju tehničke infrastrukture i omogućiće kompaniji da ponudi usluge klijentima po dobijanju licence. U međuvremenu, pregovori o novoj rundi finasiranja uveliko traju dok Relio traži nove zaposlene za ovaj ambiciozni projekat.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Karijere

Nakon 15 godina u medijima Ivan Jelić karijeru nastavlja u kompaniji Sourcefabric

Posle 15 godina rada na domaćem medijskom tržištu kao deo web tima B92, Ivan Jelić nastaviće svoju karijeru u kompaniji Sourcefabric. U intervjuu sa njim otkrivamo kako se odlučio da svoje nove profesionalne korake gradi u firmi koja razvija softver za medije.

Propustili ste

Novost

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Startapi i poslovanje

Florence Healthcare sa velikom kancelarijom u Beogradu obezbedio novih $27 miliona investicije

Cilj ove investicije je da podrži misiju kompanije da u narednoj deceniji udvostruči rezultate kliničkih istraživanja tako što će omogućiti remote pristup njihovoj dokumentaciji.

Internet marketing

Kreativna agencija Redvertex otvara kancelarije u Beogradu – zapošljavaju 3D artiste i arhitekte

Jedna od vodećih svetskih kreativnih agencija iz oblasti arhitektonske vizualizacije i marketinga posvećene svetskoj industriji nekretnina, otvara svoju kancelariju u prestonici Srbije.

Novost

Ximedes sa kancelarijama u Novom Sadu akvizirao holandski Ginger Payments – širenje tima prva stvar na spisku

Ximedes, evropska softverska firma aktivna u fintech oblasti sa kancelarijama u holandskom Harlemu, Hamburgu, Stokholmu i Novom Sadu, akvizirala je kompaniju Ginger Payments koja je vodeći provajder platforme za onlajn plaćanje sa sedištem u Amsterdamu.

Najava

Solana x Jump Hacker House konferencija o web3 tehnologiji dolazi u Beograd početkom jula

'Solana x Jump Hacker House Beograd', konferencija za softverske inženjere i tehnološke biznise zainteresovane za blockchain i web3 tehnologije biće održana u Beogradu od 02. do 06. jula.

Novost

Highwater nova je igra srpskog Demagog studija koja ove godine dolazi na konzole i PC

Nakon uspeha video igre 'Golf Club: Wasteland' i najave igre 'The Cub', srpski game dev studio Demagog najavio je svoj novi naslov 'Highwater' koji bi uskoro trebalo da bude dostupan za gejmere širom sveta.