Srpski tim iza fintech startapa Relio podigao investiciju od €650.000

Srpski tim iza ‘fintech’ startapa Relio podigao investiciju od €650.000

Investicioni fondovi SIX Fintech Ventures i HTGF fond uložili su 650.000 evra u 'fintech' startap Relio - novu banku za biznise u Švajcarskoj koju je pokrenuo Lav Odorović zajedno sa svojim stručnim timom iz Srbije.

Startap Relio uskoro će pokrenuti prvi digitalni račun za mala i srednja preduzeća u Švajcarskoj, a Lav Odorović, preduzetnik iz Beograda koji stoji iza pomenutog startapa, prethodno je vodio digitalnu banku Penta u Nemačkoj kao njen CEO i osnivač.

Govoreći više o samom startapu, iz Relia naglašavaju da je svakom ko pokrene preduzeće potreban bankovni račun za svakodnevno poslovanje. Iako se račun obično otvara brzo, ovaj proces ponekad može trajati nedeljama i mesecima, i daleko je komplikovaniji za pravna nego za fizička lica. Svaka banka po zakonu mora da proveri identitet novog klijenta, kako funkcioniše njihov poslovni model kao i da razume poreklo novca.

Kompanije sa stranim osnivačima, dodaju oni, koje su deo holding strukture ili koje posluju u regulisanim industrijama se obično dosta namuče. Nekim firmama treba i do dvadeset interakcija sa bankom pre nego što se račun otvori. Srž problema čini usklađenost poslovanja sa propisima kao jedan od ključnih aspekata bankarskog poslovanja. Relio menja način na koji odvija provera usklađenosti poslovanja sa proposima i na tome gradi komparativnu prednost svog digitalnog računa za male biznise.

“Obaveza usaglašenosti sa regulativom ne sme uticati na iskustvo korisnika”, kaže Lav Odorović. Zahvaljujući novom pristupu, čak i složena mala i srednja preduzeća moći će brzo i bez birokratije da dobiju račun sa švajcarskim IBAN-om. Kako bi svoju inovaciju primenio što je moguće samostalnije, startap želi da od švajcarskog regulatora dobije sopstvenu licencu.

Stiže 650.000 evra za unapređenje servisa i proširenje tehničke infrastrukture

Inače, Odorović je prepoznatljiva ličnost na evropskoj fintech sceni. Alumnista je švajcarskog Univerziteta St. Galen, osnivač i sve do prodaje CEO Pente, nemačke digitalne banke za preduzetnike, startape i mala preduzeća. Uspeo je da okupi tim stručnjaka za bankarstvo, bankarsku regulativu i IT tehnologiju, koji se nalaze u Cirihu i Beogradu. Kancelarijom u Beogradu rukovodi Žarko Vukadinović, predsednik ACFE Srbija i jedan od osnivača Mobi banke (bivše Telenor banke).

Tokom 2020. godine, Relio je učestvovao u programu F10 akceleratora koje organizuje SIX (kompanija koja je između ostalog i vlasnik Švajcarske berze). Zajedno sa SIX i HTGF, zatvoren je prvi krug finansiranja od 650.000 EUR. Dodatnu podršku Reliu pružili su Ričard Dejvis, bivši izvršni direktor Revoluta, koji je jedan od investitora, kao i Đan Reta a Porte, bivši izvršni direktor Kontoviste, koji se nalazi na funkciji predsednika odbora direktora.

Ova runda finansiranja nemanjena je proširenju tehničke infrastrukture i omogućiće kompaniji da ponudi usluge klijentima po dobijanju licence. U međuvremenu, pregovori o novoj rundi finasiranja uveliko traju dok Relio traži nove zaposlene za ovaj ambiciozni projekat.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Office Talks Podcast

Matorci vs. Milenijalci – problem generacijskog jaza

Glavna tema 44. epizode Office Talks podcasta bila je diskusija o problemu koji sve vidljiviji generacijski jaz nosi sa sobom. Može li se životno iskustvo naših roditelja primeniti u eri digitalizacije i pandemije?

Karijere

Jovan Jovanović otkriva šta čeka domaće IT-jevce koji žele posao u norveškoj tehnološkoj industriji

Jovan Jovanović, QA inženjer u kompaniji Tidal, u Oslu živi već tri godine i kao aktivan učesnik u tom sektoru veoma je dobro upoznao norvešku tehnološku industriju. O njoj razgovaramo u nastavku teksta.

Startapi i poslovanje

Novosadski Anari AI dobio investiciju od $2.000.000 za proizvodnju AI čipova u cloudu

Ova srpsko-američka kompanija je za dva meseca zatvorila investicionu 'seed' rundu vođenu od strane nemačkog fonda Earlybird VC, koji je po prvi put investirao u jedan srpski startap. U investiciji su učestvovali i fondovi Acequia Capital i Serbian Entrepreneurs kao i Erica Ries, osnivač Lean Startup-a.

Propustili ste

E-commerce

Pošta Srbije i eCommerce Asocijacija potpisale Memorandum o razumevanju

Saradnja sa Poštom Srbije u programskim sadržajima eCommerce Asocijacije ključna je za razvoj i unapređenje internet poslovanja u Srbiji - pre svega kroz razmenu iskustva radi edukacije mikro i malih preduzeća.

Kultura 2.0

Kako da ne budete Dositej Obradović u Employer Brandingu?

IT kompanije jesu u fokusu ovog članka, jer je interesovanje za ovu temu u toj industriji najveće. Ali često, Employer Branding jednostavno ne radi ono što bi zaista trebalo.

Office Talks Podcast

Kako prodati vaš proizvod? (gost Ilija Ćosić)

Tema 45. epizode Office Talks podcasta bila je prodaja putem digitalnih kanala tj. kako efikasno prodavati proizvode putem interneta. Naš gost bio je Ilija Ćosić, Head of Sales u startapu Skylead koji se bavi automatizacijom prodajnih procesa. 

Kultura 2.0

Takmičenje FIRST LEGO League dolazi u Srbiju – 23. maja u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji

Takmičenje 'FIRST LEGO League' za decu i mlade ima za cilj da učesnicima obezbedi iskustvo u rešavanju stvarnih problema kroz vođeni globalni program robotike.

Karijere

Mihailo Ponjavić imenovan za direktora prodaje Euronews mreže u Srbiji

Nakon skoro tri godine u e-commerce sektoru, Mihailo Ponjavić vraća se u medijski biznis i staje na čelo prodajnog sektora televizijske mreže Euronews u Srbiji koja uskoro kreće sa radom.

E-commerce

Kako do Internet prodavnice za manje od 24 časa?

Vladan Dobrenov pokrenuo je Cartizz kao odgovor na komplikovan i dugotrajan proces izrade web prodavnice. U razgovoru za Netokraciju otkriva nam kako servis funkcioniše i kome je namenjen.