Fin - prvi digitalni token napravljen u Srbiji

Fin – prvi digitalni token napravljen u Srbiji

Web3 svet polako ulazi na velika vrata menjajući način na koji koristimo internet. Srbija igra važnu ulogu u tome, a još jedan od dokaza za to je startap Finspot koji je izdao svoj prvi digitalni token i ujedno prvi u našoj zemlji koji je odobren od strane komisije za hartije od vrednosti. Sa njihovim osnivačima razgovaramo u 98. epizodi Office Talks podkasta.

Jovan Milovanović (suosnivač i Software Engineer) i Ognjen Kurtić (suosnivač i CTO) stoje iza startapa Finspot koji nudi mogućnost investiranja i faktoringa. Sa našim gostima smo pričali o tome na koji način je nastao ovaj startap i zašto baš u oblasti web3, uz osvrt na to šta tačno podrazumeva proces faktoringa kao finansijskog instrumenta.

Tom prilikom smo govorili na koji način izgleda tržište Srbije po ovom pitanju i koje kompanije mogu da koriste usluge Finspota. Ono što je ipak bila krovna tema ove epizode ali i razlog da pozovemo naše goste, jeste lansiranje prvog odobrenog digitalnog tokena u Srbiji.

Jovan i Ognjen su nam detaljnije objasnili koja je razlika između tokena i kriptovalute, na koji način su odredili cenu jednog tokena i kako zakon o digitalnoj imovini prepoznaje ovaj token. Između ostalog, potražili smo odgovor na pitanje koje će mnoge zanimati, a to je šta konkretno dobijaju kupci Fin tokena, na koji način izgleda njegova kupovina i da li sa njim mogu dalje trgovati.

Gledano sa tehničke strane, kreiranje jednog ovakvog projekta donosi dosta izazova, od procesa saradnje sa regulatorima u Srbiji preko odobravanja “White paper”-a od strane komisije. Naši gosti su nam detaljno otkrili kako je izgledalo da se prođu svi ovi koraci, govoreći tom prilikom kako su se odlučili da za razvoj svog servisa odaberu Polygon kao platformu.

Ostanite sa nama do kraja i saznajte koja su sve tehnička znanja potrebna da bi se jedan ovakav blockchain projekat realizovao. Naši sagovornici su takođe otkrili koji su naredni poslovni planovi Finspota podelivši sa nama njihovo viđenje budućnosti razvoja web3 sveta i kriptovaluta.

Ovaj podcast, kao i uvek, možete pratiti na sledećim platformama: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotify i Google Podcasts. Do sledećeg slušanja!


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Intervju

Nakon 15 godina u medijima Ivan Jelić karijeru nastavlja u kompaniji Sourcefabric

Posle 15 godina rada na domaćem medijskom tržištu kao deo web tima B92, Ivan Jelić nastaviće svoju karijeru u kompaniji Sourcefabric. U intervjuu sa njim otkrivamo kako se odlučio da svoje nove profesionalne korake gradi u firmi koja razvija softver za medije.

Propustili ste

Novost

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Startapi i poslovanje

Florence Healthcare sa velikom kancelarijom u Beogradu obezbedio novih $27 miliona investicije

Cilj ove investicije je da podrži misiju kompanije da u narednoj deceniji udvostruči rezultate kliničkih istraživanja tako što će omogućiti remote pristup njihovoj dokumentaciji.

Internet marketing

Kreativna agencija Redvertex otvara kancelarije u Beogradu – zapošljavaju 3D artiste i arhitekte

Jedna od vodećih svetskih kreativnih agencija iz oblasti arhitektonske vizualizacije i marketinga posvećene svetskoj industriji nekretnina, otvara svoju kancelariju u prestonici Srbije.

Novost

Ximedes sa kancelarijama u Novom Sadu akvizirao holandski Ginger Payments – širenje tima prva stvar na spisku

Ximedes, evropska softverska firma aktivna u fintech oblasti sa kancelarijama u holandskom Harlemu, Hamburgu, Stokholmu i Novom Sadu, akvizirala je kompaniju Ginger Payments koja je vodeći provajder platforme za onlajn plaćanje sa sedištem u Amsterdamu.

Najava

Solana x Jump Hacker House konferencija o web3 tehnologiji dolazi u Beograd početkom jula

'Solana x Jump Hacker House Beograd', konferencija za softverske inženjere i tehnološke biznise zainteresovane za blockchain i web3 tehnologije biće održana u Beogradu od 02. do 06. jula.

Gaming

Highwater nova je igra srpskog Demagog studija koja ove godine dolazi na konzole i PC

Nakon uspeha video igre 'Golf Club: Wasteland' i najave igre 'The Cub', srpski game dev studio Demagog najavio je svoj novi naslov 'Highwater' koji bi uskoro trebalo da bude dostupan za gejmere širom sveta.