Fin - prvi digitalni token napravljen u Srbiji

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Fin – prvi digitalni token napravljen u Srbiji

Web3 svet polako ulazi na velika vrata menjajući način na koji koristimo internet. Srbija igra važnu ulogu u tome, a još jedan od dokaza za to je startap Finspot koji je izdao svoj prvi digitalni token i ujedno prvi u našoj zemlji koji je odobren od strane komisije za hartije od vrednosti. Sa njihovim osnivačima razgovaramo u 98. epizodi Office Talks podkasta.

Jovan Milovanović (suosnivač i Software Engineer) i Ognjen Kurtić (suosnivač i CTO) stoje iza startapa Finspot koji nudi mogućnost investiranja i faktoringa. Sa našim gostima smo pričali o tome na koji način je nastao ovaj startap i zašto baš u oblasti web3, uz osvrt na to šta tačno podrazumeva proces faktoringa kao finansijskog instrumenta.

Tom prilikom smo govorili na koji način izgleda tržište Srbije po ovom pitanju i koje kompanije mogu da koriste usluge Finspota. Ono što je ipak bila krovna tema ove epizode ali i razlog da pozovemo naše goste, jeste lansiranje prvog odobrenog digitalnog tokena u Srbiji.

Jovan i Ognjen su nam detaljnije objasnili koja je razlika između tokena i kriptovalute, na koji način su odredili cenu jednog tokena i kako zakon o digitalnoj imovini prepoznaje ovaj token. Između ostalog, potražili smo odgovor na pitanje koje će mnoge zanimati, a to je šta konkretno dobijaju kupci Fin tokena, na koji način izgleda njegova kupovina i da li sa njim mogu dalje trgovati.

Gledano sa tehničke strane, kreiranje jednog ovakvog projekta donosi dosta izazova, od procesa saradnje sa regulatorima u Srbiji preko odobravanja “White paper”-a od strane komisije. Naši gosti su nam detaljno otkrili kako je izgledalo da se prođu svi ovi koraci, govoreći tom prilikom kako su se odlučili da za razvoj svog servisa odaberu Polygon kao platformu.

Ostanite sa nama do kraja i saznajte koja su sve tehnička znanja potrebna da bi se jedan ovakav blockchain projekat realizovao. Naši sagovornici su takođe otkrili koji su naredni poslovni planovi Finspota podelivši sa nama njihovo viđenje budućnosti razvoja web3 sveta i kriptovaluta.

Ovaj podcast, kao i uvek, možete pratiti na sledećim platformama: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotify i Google Podcasts. Do sledećeg slušanja!


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Digitalni mediji

Trendovi.co: Šta nam donosi 2023. godina iz oblasti Employer brandinga i društvenih mreža?

Sada već tradicionalno, agencija Pioniri Communications su kroz projekat Trendovi.co objavili predviđanja za ovu godinu kada su u pitanju digitalni marketing, 'event' industrija, tehnologija, PR, 'entertainment' industrija i druge srodne oblasti. Pročitajte šta smo izdvojili za vas.

Startapi i poslovanje

Institut BioSens otvorio novi poziv za akcelerator namenjen IT i poljoprivrednim startapima

Institut BioSens pozvao je inovativne startape iz IT i poljoprivrednog sektora da učestvuju u trećem izdanju akceleratora i na taj način nastavlja dobru praksu pružanja podrške inovativnim preduzetnicima u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Gaming

Wargaming Forge: Novi edukativni program o kreiranju globalnih video igra – uz potencijalno zaposlenje

Industrija razvoja video igara jeste zanimljiva, ali u isto vreme kompleksna stvar. Potencijale talenata koji tu istu industriju grade, prepoznala je kompanija Wargaming koja je pored kancelarija u Beogradu, otvorila i 'Forge' program prakse, sa čijom smo programskom menadžerkom razgovarali.

Propustili ste

Kultura 2.0

Vlada Srbije ulaže €52 miliona u izgradnju novog centra za kreativne industrije

Obeležen početak radova na rekonstrukciji nekadašnje zgrade Ložionice u kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.

Startapi i poslovanje

OTP banka otvorila prijave za novi Generator ZERO 2023 konkurs

OTP banka je pokrenula novi ciklus Generator ZERO 2023 konkursa sa ciljem da podrži rešenja koja doprinose smanjenju karbonskog otiska i rastu zelene ekonomije.

Office Talks Podcast

Kako graditi uspešne web3 kompanije i projekte?

U tech zajednici sve više se priča o web3 svetu. Upravo zato, tema 127. epizode Office Talks podkasta bila je o izgradnji i vođenju web3 kompanija. O tome smo pričali sa osnivačima kompanije ShardLabs, koja ima tim i u Beogradu.

Karijere

Serbian Product Community: Objavljena anketa za ljude koji se bave kreiranjem digitalnih proizvoda

Cilj ankete je podizanje transparentnosti plata tako da se zajednički stekne realnija slika o stanju u upravljanju razvojem digitalnih proizvoda u Srbiji.

Tehnologija

Slobodan Marković: Kako javno dostupni NLP modeli za srpski jezik doprinose rastu domaće IT industrije?

Zašto ChatGPT ne zna padeže, a mi još uvek nemamo Siri na srpskom? Kako razvoj ovih alata može pozitivno da utiče na domaću 'tech' zajednicu, objasnio nam je Slobodan Marković, digitalni savetnik u organizaciji UNDP.

Intervju

Kako je Dalibor pored pozicije Lead Data konsultanta pronašao vreme za porodični hobi i biznis

Još kada smo bili deca, mnogi su nas pitali - "Da li imaš hobi"? Čak i kada odrastemo, postanemo profesionalci, ljubav prema hobiju, ako ga zaista volimo, ostaje zauvek tu sa nama. Ovo je priča o Daliboru Lazareviću koji iako radi kao Lead Data Consultant, pronalazi vreme da proizvodi manje predmete od drveta i plastike.