Tihomir Bajić i Peđa Predin pokrenuli su fond Fifth Quarter Ventures: Ulažu do milion evra po kompaniji! - Netokracija.rs

Tihomir Bajić i Peđa Predin pokrenuli su fond Fifth Quarter Ventures: Ulažu do milion evra po kompaniji!

Novi investicioni fond po imenu Fifth Quarter Ventures fokusiran je na 'seed' fazu investiranja i startape sa ambicijom izlaska na svetsko tržište.

Osnivači fonda Fifth Quarter Ventures, Tihomir Bajić i Peđa Predin, dolaze iz sveta investiranja i ulaganja u startape – Peđa je radio za SC Ventures, a Tihomir vodio Serbian Entrepreneurs. Međutim, u jednom od razgovora krajem 2021. godine uvideli su da srpskom startap ekosistemu nešto nedostaje. To nešto je zapravo VC fond koji bi prvi u regionu bio vođen od strane operativaca koji imaju iskustvo upravljanja kompanijama.

“Uvideli smo da bi founderi/osnivači (pogotovo first time founders) pored sebe trebalo da imaju investitore koji su prošli kroz taj put i mogu da ih savetuju i prenesu konkretna iskustva pokretanja, upravljanja i rasta startapa”, objašnjava Peđa.

Sa njim, u tekstu koji sledi, detaljnije govorimo o pokretanju fonda, daljim planovima i ulaganjima u domaće startape, ali i trenutnom stanju da srpskom startap tržištu.

Sa kojim ste se pravnim i poslovnim izazovima na početku suočavali kada je reč o pokretanju ovog fonda?

Peđa: Prvi korak je bilo razvijanje teze i strategije fonda, i s obzirom da nam je fokus na startape iz Srbije i preduzetnike u našoj dijaspori, prirodno nam je bilo da osnujemo entitet i registrujemo se u Srbiji. Nakon toga učestvovali smo u Serbia Ventures fond programu organizovanog od strane Inovacionog Fonda prošle godine.

Kao i svim fondovima u ranoj fazi, dosta vremena je bilo potrebno za razmišljanje o investitorima, pripremi svih pravnih i komercijalnih dokumenata, kao i registraciji pri Komisiji za Hartije od Vrednosti (KHOV), ali smo srećni što smo sve to uspešno rešili uz veliku podršku advokata Igora Živkovskog. Osnivači fonda smo Tihomir Bajić i ja (obojica fizička lica), a ja sam zvanično Direktor društva.

Da li možeš više da nam kažeš o regulacionoj licenci koju ste dobili od KHOV-a, šta ona tačno podrazumeva?

Peđa: Mi smo dobili dve licence od strane KHOV: prvo smo registrovani kao društvo za upravljanje alternativnim investicionim fondovima (DZUAIF) koje ima pravo osnivati različite alternativne fondove (na primer teoretski možemo osnivati fondove sa mandatima od venture capital/private equity pa sve do real estate). Nakon toga smo osnovali prvi fond FQV Fond I – koji je fokusiran na IT sektor i funkcioniše kao tipični venture capital fond koji ima pravo sakupljati novac od privatnih investitora. 

U koje startape planirate da ulažete i koje budžete planirate po pitanju ulaganja?

Peđa: Fokusirani smo najviše na seed fazu gde gledamo startape koji napadaju veliko globalno tržište (pogotovo SAD), imaju tehnološku kompetitivnu prednost, i određenu komercijalnu validaciju kroz klijente i prihode. Tipične investicije su nam između nekoliko stotina hiljada do milion evra po kompaniji. Smatramo da možemo pomoći startapima na operativnom nivou (go to market, prodaja, marketing, građenje organizacije) ali i na fundraise strani gde smo dokazali da možemo privući vodeće globalne fondove na naše tržište. 

Koji sve nivoi ulaganja će biti mogući kroz FQV fond i koliko investicija planirate na godišnjem nivou?

Peđa: Ulagaćemo samo u equity (udeo u vlasničkoj strukturi) i izvedene instrumente u tehnološkim kompanijama u ranoj fazi. Cilj nam je da imamo 6 novih investicija u proseku godišnje. U završnim fazama smo za investicije u prve 3 kompanije pa ćemo to uskoro i zvanično objaviti.

Da li je ulaganje fonda ograničeno samo na Srbiju i Hrvatsku ili planirate da se širite regionalno?

Peđa: U Srbiji i Hrvatskoj imamo fizičko prisustvo pa su nam to prioritetna tržišta. Preko Tihomira, imamo izuzetno dobru pokrivenost preduzetničke mreže u našoj dijaspori što nam je izuzetno važno. Pored toga, pratićemo šta se dešava na drugim tržištima Zapadnog Balkana pa očekujemo da ćemo i tu uspeti da nađemo odlične kompanije. 

Kako ti gledaš trenutno na investicionu sliku u regionu i sve veći broj fondova koji su spremni da ulažu u srpske i regionalne startape?

Peđa: Nivo investicija je u 2023. godini opao i viđali smo otpuštanja u IT sektoru – kako u svetu tako i u regionu. Nakon što smo prošli kroz težak period, očekujemo zdraviju situaciju u narednim godinama jer vidimo odličan ljudski potencijal i ideje u Srbiji i u regionu. Drago nam je da je još fondova uvidelo potencijal i nadamo se da ćemo imati više uspešnih priča i exita. Prvi cilj treba da nam bude da dovedemo američke i zapadnoevropske fondove koji su bili dosta aktivni ovde 2020. i 2021. godine, ali su zbog globalne situacije usporili investicije.

Postoji li nešto što bi FQV izdvojilo od drugih sličnih fondova prisutnih kod nas i u regionu?

Peđa: Drago nam je da vidimo da se i druge nove opcije finansiranja pojavljuju za startape iz regiona i nastojimo da sarađujemo sa svima. To je jedini način da nađemo odlične kompanije i pomognemo im da postanu veliki pobednici koji mogu postati unicorni. Smatramo da je FQV jedinstven po mreži kontakata, operativnom iskustvu i pristupu kompanijama.

Tihomir i ja smo uradili preko 20 investicija kao angel investitori i kroz SCV. Pored toga, imamo veliko operativno iskustvo: Tihomir je u četiri kompanije bio ključni deo tima od prvih linija koda pa do exit-a (akvizicije i IPO), dok sam ja vodio globalnu ekspanziju u norveškom startapu Gelatu koji je u međuvremenu postao unicorn. Pored Tihomira i mene, naši članovi tima Marko Mijatović (CFO & Principal) i Nemanja Tomić (Associate) imaju relevantno iskustvo iz McKinsey-a, Hyperoptica i BlackRocka.

Šta je, po tvom mišljenju, još potrebno uraditi kako bismo imali sve uspešniji i snažniji startap ekosistem?

Peđa: Potrebno nam je više uspešnih priča koje pokazuju Srbiju i region u pozitivnom svetlu. Takođe, smatramo da bi puno značilo imati exit-e kompanija, gde bi bar 10-20 zaposlenih imalo lep prihod od ESOP-a i prodaje svog udela. Ti ljudi nakon iskustva građenja velike kompanije, onda bi mogli osnivati nove startape ili biti investitori u startape tako da bismo imali flywheel efekt kao što imaju Estonija, Izrael ili čak Rumunija.

Koji su to naredni poslovni planovi za fond?

Peđa: Tek smo počeli – tako da nam je fokus na novim investicijama u kompanije. Kao što smo spomenuli, uskoro ćemo predstaviti naše prve tri investicije. Pored toga, imamo strateško partnerstvo sa američko-japanskim fondom X& koji je i naš investitor u fond. X& predstavlja niz svetski poznatih sportista, muzičara i glumaca koji su takođe zainteresovani da direktno podrže sa kapitalom, iskustvom i mrežom kontakata iz celog sveta startape iz našeg portfelja.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Tehnologija

Neuralink moždani čip: Revolucija u medicini ili senzacionalizam?

Čip pod nazivom 'Telepatija' uspešno je ugrađen u ljudski mozak, saopštila je kompanija Elona Maska. Analizirali smo da li je reč o velikom naučnom dostignuću, ili tek eksperimentu u testnoj fazi.

Startapi i poslovanje

Vega IT ulaže €1.000.000 u osnivanje novog startapa Thrivea

Kao nastavak globalnog širenja poslovanja, kompanija Vega IT najavila je novi poslovni poduhvat. Ovog puta, rade na razvoju inovativnog HR SaaS rešenja pod imenom Thrivea.

Startapi i poslovanje

Anygo je novi servis za deljenje vozila u Beogradu putem aplikacije – čija se mreža širi

Na ulicama glavnog grada pojavili su se mali gradski Hyundai automobili sa natpisom 'Anygo car sharing'. Prestonica je konačno dobila jedan ovakav servis, a mi vam u intervjuu sa osnivačem startapa 'Anygo' otkrivamo kako on funkcioniše i na koji način je nastao.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.

Mobilno

Uživo praćenje prevoza u Beogradu od danas na Google mapama!

Google je u okviru svoje aplikacije mapa na pametnim telefonima omogućio praćenje javnog prevoza u realnom vremenu za našu prestonicu.

Digitalni mediji

Vladimir Kovač: Iz zajednice se regrutuje radna snaga, zato kompanije treba da budu deo događaja

Zrenjaninski hotel Vojvodina tradicionalno će krajem aprila ugostiti još jednu DigiTalk konferenciju i edukaciju posvećenu e-trgovini. O važnosti održavanja ovakvih događaja za kreativnu, digitalnu i IT zajednicu, razgovaramo sa jednim od osnivača i organizatora konferencije.

Intervju

Bosch inženjerski centar u Srbiji zapošljava IT stručnjake koji razvijaju rešenja za auto industriju

Ubrzani razvoj 'automotive' industrije i okretanje u smeru sve veće integracije digitalnih rešenja, otvorile su jedno sasvim novo poglavlje za tehnološke i IT kompanije. Jedan od lidera u razvoju digitalnih rešenja za auto industriju je i kompanija Bosch, čiji IT sektor u Srbiji zapošljava više od 400 stručnjaka.

Tehnologija

YugoGPT dostupan je open-source sa 7 milijardi parametara za srpski, hrvatski i bosanski jezik

Aleksa Gordić, tvorac najvećeg jezičkog modela za južnoslovenske jezike, lansirao je Runa AI platformu koja nudi API pristup ka svim LLM-ovima koje je razvio i open-source-ovao YugoGPT. U intervjuu za Netokraciju, Aleksa govori zašto je to bitno za razvoj domaćeg AI ekosistema.

Društvene mreže

TikTok pod lupom Evropske komisije: Aplikacija dizajnirana da izazove zavisnost!

Evropska unija je pokrenula istragu u TikTok-u kako bi utvrdila da li je platforma prekršila Zakon o digitalnim uslugama (DSA).