Istraživanje IT tržišta u Srbiji za 2023. godinu

Deveto IT istraživanje plata i beneficija u Srbiji: Fenix otkriva najnovije trendove

Fenix se poslednjih 13 godina bavi Tech regrutacijom i svake godine za poslodavce iz tehnološkog sektora priprema detaljno istraživanje u okviru kojih sa njima deli informacije o platama, benefitima, bonusima, brzinom napredovanja, dobrovoljnim odlaskom i sl.

Sama ideja o pokretanju ovog projekta, priseća se Sandra Prvulović (co-founder Fenixa), nastala je jer su ih poslodavci stalno pitali kako se kreću plate na tržištu, šta drugi poslodavci nude, kakvi su benefiti za IT stručnjake i slično. “Bilo nam je nedovoljno da komuniciramo samo ono što smo saznali kroz recruitment sa tržišta, želeli smo da imamo sveobuhvatnije i preciznije informacije kako bismo mogli da na pravi način pomognemo poslodavcima da kreiraju efektivnu recruitment i retention strategiju – i to ne samo za naše klijente već za celo IT tržište”, priseća se ona.

Tako je nastalo istraživanje plata i beneficija samo za IT u Srbiji.

Sandra i njen tim nastojali su da sa godinama pokriju sva relevantna pitanja sa recruitment strane, ne bi li poslodavcima pomogli da privuku najbolje talente adekvatnim platama i beneficijama, a danas se mogu pohvaliti istraživanjem koje postoji devet godina.

Više o značajnim rezultatima do kojih su dolazili tokom godina, o trenutnom stanju na tržištu i načinu na koji zainteresovane kompanije mogu da se uključe, naša sagovornica nam otkriva u tekstu koji sledi.

U istraživanju mogu učestvovati svi IT poslodavci koji posluju u Srbiji – od startapa do korporacija

Tim koji stoji iza ovog istraživanja čine iskusni analitičari, koji već 9 godina rade na ovom projektu, a samo istraživanje postavljeno je iz perspektive recruitment-a. Sandra objašnjava:

Potrebno je uložiti veliki trud da bi se privukli i zaposlili IT stručnjaci koji odgovaraju biznis potrebama firme. Potrebno je kreirati recruitment koncept koji odgovara datom tržištu, koji kreira željeni odgovor kod kandidata, pruža zadovoljavajući: response rate, job accepteance rate i slično.

IT firme lako mogu da prepoznaju koliko je ponuda posla konkurentana prema osnovnoj recruitment metrici – time to hire, quality of hire, cost per hire. Ukoliko su ove metrike na nezadovoljavajućem nivou, IT firme bi trebalo sa provere do koje mere su plate i beneficije koje nude konkurentne na našem tržištu.

Sa druge strane, kako pojašnjava naša sagovornica, IT poslodavci koji dolaze na naše tržište prvo uče kako izgleda prosečna ponuda poslova, uslova, prilika na našem tržištu, zatim kreiraju njihovu ponudu posla koja će biti posebna i jedinstvena u skladu sa njihovom kulturom firme za IT stručnjake i odgovoriti na njihove potrebe, zahteve i očekivanja. To je, dodaje, nemoguće bez podataka:

Svrha istraživanja je da IT poslodavcima u Srbiji obezbedi ažurne podatke u vezi sa platama i beneficijama, bonusima, brzinom napredovanja, dobrovoljnim odlaskom i sl. kako bi mogli da donose informisane odluke prilikom kreiranja recruitment i retention strategija.

Učesnici istraživanja su isključivo IT poslodavci u Srbiji (od startapa do korporacija), a uzorak je skoro 30 kompanija. Ove godine cilj jeste da uzorak bude što veći, i da se potencijalno uključe kompanije koje su od nedavno prisutne na našem tržištu.

Takođe, upitnik popunjavaju isključivo HR menadžeri firme koja se prijavila da učestvuje u istraživanju. Istraživanje će biti otvoreno od 15. juna, a rezultati se dostavljaju početkom oktobra za kompanije koje su platile da postanu deo istraživanja i dobiju kompletan izveštaj. Ipak, kupovina izveštaja moguća je i za IT poslodavce koji nisu učestvovali u istraživanju.

Srpsko Tech tržište nije izuzeto masovnih otpuštanja (Layoffs)

Sandra nam je u nastavku razgovora naglasila i koliko se samo IT tržište u pogledu plata i beneficija promenilo u poslednjoj deceniji. “Prosečne plate su se duplirale, a najveće prijavljene plate su se triprirale, i to uključujući juniore, mediore, seniore, i sve tehnologije (.NET, Java, C++, JS, Mobile developer, QA, Lead, Architect pozicije, PM, itd)”, navodi ona i dodaje:

Na primer, 2014. godine IT industrija u Srbiji je počela sa 7 benefita, a danas beležimo 27. Dobrovoljni odlazak je bio 7.5%, danas je 23%. Samo iz ovih osnovnih podataka možemo zaključiti o kakvoj promeni se radi. Danas IT tržište u Srbiji je mnogo zahtevnije nego pre devet godina.

Rezultati prošlogodišnjeg istraživanja pokazuju sledeće: povećanje rada na daljinu u post-covid svetu znači da se programeri u Srbiji mogu još lakše pozicionirati na globalnom tržištu. Međutim, kako se globalna ekonomska kriza nastavlja, mnoge globalne kompanije reaguju na recesiju usporavanjem zapošljavanja i/ili sprovođenjem masovnih otpuštanja. Podaci od prošle godine pokazuju:

Dobrovoljni odlazak sa srpskog tržišta je narastao na nacionalnom nivou na 21.5%, a u Beogradu na 23%. To je dalje povećanje sa 18% u 2021. (i 10% u 2020.), što znači da kompanije, uprkos globalnom usporavanju, i dalje moraju osmisliti strategije za suočavanje sa značajnim odlivom talenata.

Dodatno, povećana inflacija i rastuće cene potrošača dovode do većih zahteva za platama od strane zaposlenih, što stavlja veći pritisak na kompanije.

Svake godine analitički tim usmeren je i na trendove i novosti na domaćem tržištu, a ove godine poslodavce će pitati sledeće: da li će plate pratiti inflaciju, da li planiraju masovna otpuštanja, i kakve pakete planiraju, da li su ukinuli neke beneficije i koje. Ispitaće i šta su prakse koje su implementirali po pitanju rada od kuće ili kancelarije, ali i koliko su se afiniteti i potrebe IT-jevaca promenile zbog toga, te kakav je odgovor kompanija na te potrebe. Sandra dodaje:

Tržište rada samo prati sve ostale promene koje se dešavaju na tržištu. Svedoci smo velikih promena u poslednje tri godine. Podaci od prošle godine pokazuju: rad na daljinu kao primarni način rada takođe je uticao na druge ponude – korišćenje službenih automobila, plaćanje parkinga i troškovi taksi prevoza su se smanjili.

S druge strane, broj tim bildinga se skoro udvostručio na godišnjem nivou (sa 3.2 na 5.5), kao i broj dana obuke (sa 5.2 na prosečno 9.2 dana po zaposlenom). Jedna nova pogodnost koja dobija na značaju u post-covid svetu je pomoć zaposlenima u preseljenju, kao i mesečni ili godišnji budžeti za rad od kuće koji se koriste za nadoknadu troškova kućnih kancelarija i interneta.

Međutim, tri osnovna faktora se nisu promenila: dobra zarada (koja se danas čita kao finansijska stabilnost firme, projekata, tržišta na kome poslodavac posluje), radno okruženje (tim od kog mogu da učim) i rad na zanimljivim projektima uz savremene tehnologije.

Ipak, ni naše IT tržište nisu zaobišla masovna otpuštanja. “Mi ćemo kroz istraživanje ispratiti kako će naše tržište odgovoriti na masovna otpuštanja. Poslodavci sada lakše zapošljavaju, bolji je odgovor kandidata, kvalitetniji izbor. Saznaćemo koliki rast kompanije planiraju za ovu godinu, koliko kompanija trenutno ne zapošljava, i/ili ne rade zamene za inženjere koji su napustili kompaniju. Svi ti faktori kreiraju specifičnu situaciju na IT tržištu rada na koju treba pametno odgovoriti”, otkriva Sandra.

Kompanije koje učestvuju dobijaju personalizovan izveštaj – uz značajan popust

Ovogodišnje istraživanje nosi i jednu novinu: poseban deo biće izdvojen na ispitivanje položaja žena u srpskoj tehnološkoj industriji. U okviru ovog dela, Sandra i njen tim pokušaće da otkriju da li IT poslodavci imaju neke specifične benefite za žene. “Na primer, u nekim državama postoje specifični benefiti za žene – dodatni dani bolovanja za decu, menstrual leave, i slično”, navodi naša sagovornica.

Pred kraj razgovora Sandru smo pitali i sledeće: zašto je na nivou tržišta važno da ovakvo istraživanje postoji? Njen odgovor je prilično jasan – da pomogne IT poslodavcima da kreiraju konkurentne prilike za rast i razvoj, uvažavajući trendove sa našeg tržišta.

Ipak, to nije sve – izveštaj takođe ima benefite i za čitav ekosistem. “IT zajednici pomaže tako što podiže transparentnost ponude, visine raspona plate prema poziciji i tehnologiji kroz percentile, gde visina percentila govori poslodavcima koliko su konkurentni i gde se nalaze sa ponudom na našem tržištu”, pojašnjava naša sagovornica.

Rezultati istraživanja plata i beneficija u IT industriji Srbije za 2023. biće dostupni početkom oktobra, a sve kompanije zainteresovane za rezultate mogu se javiti direktno Fenix-u (contact@fenixhr.com) ili putem njihovog sajta. Istraživanje plata, dodaje naša sagovornica, ne dele sa pojedincima:

Pozivamo IT poslodavce da učestvuju u istraživanju i na taj način dobiju individualizovan izveštaj – uz značajan popust za kupovinu izveštaja. Ili, ukoliko nisu u mogućnosti da učestvuju, za njih imamo već kreiran univerzalni izveštaj. Važno je da napomenem da je izveštaj samo na engleskom jeziku i da sadrži gotovo 40 strana.


Za više informacija zainteresovane kompanije mogu se informisati putem sajta ili se organizatorima istraživanja obratiti direktno putem imejla contact@fenixhr.com.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki MotionOps podigao investiciju od $1,2 miliona – sledi širenje tima u Srbiji i dalji razvoj proizvoda

MotionOps zatvorio je 'pre-seed' rundu od gotovo 1,2 miliona dolara predvođenu VC fondom iz Jute Alpine 100. Nikola Cvetković, jedan od osnivača ovog startapa, otkriva nam više o tome kako tim planira da iskoristi investiciju.

Analiza

Rast po svaku cenu više nije ono što startape vodi do investicije – i tu je prilika za srpske timove

Po pitanju investiranja u startape na globalnom nivou, prošla decenija lako bi mogla dobiti titulu zlatne decenije. Problem je bio samo jedan: ti startapi u velikoj većini nisu stavljali naglasak na profitablinost i zdrav rast i, uprkos gubicima koji su se brojali u stotinama miliona, ipak su dostizali valuacije od nekoliko milijardi. Sada su se pravila igre promenila - što može ići u prilog domaćim startapima.

Sponzorisano

Degordian pokreće novi podbrend: Builtt! Fokusiraće se na ecommerce, web i product projekte

Degordian dobija novi specijalizovani spin-off brand koji deluje u 3 vertikale. Upoznajte 'Builtt' koji se bavi izradom web stranica, digitalnih proizvoda i ecommerce rešenja.

Propustili ste

Kultura 2.0

Web pristupačnost čini internet boljim mestom za sve – a posebno za osobe sa invaliditetom

Internet je alat putem kog možemo pronaći gotovo sve što želimo da saznamo, zar ne? Nažalost, to nije slučaj za osobe koje imaju određene invaliditete. Upravo zato je pristupačnost interneta (web accessibillity) sve aktuelnija tema.

Društvene mreže

Hoće li Elon Mask zaista uvesti pretplatu za sve korisnike Twittera?

Ono što se dešava sa Twitterom od momenta akvizicije od strane kontraverznog biznismena Elona Maska može se kategorizovati kao potpuna farsa sa čudnim spletom događaja i okolnostima koji su zadesili ovu društvenu mrežu.

Takmičenje

Bosch Startup Harbour poziva startape da zajedno validiraju ideje i skaliraju biznis – prijave traju do 30. septembra

Startup Harbour je globalna inicijativa kompanije Bosch čiji je cilj kreiranje ekosistema kroz saradnju između 'early stage' startapa i različitih Bosch divizija u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije.

Intervju

Amir Moini pomogao je Netflixu da izgradi Employer Brand iz temelja – a sada dolazi na Empple Festival

Treći po redu Empple Festival 5. oktobra ugostiće Amira Moinija, direktora Employer Branding-a kompanije Moloco u Silicijumskoj dolini.

Internet marketing

Weekend Media Festival po 16. put u Rovinju, ovog puta sa fokusom na HR i veštačku inteligenciju

Weekend Media Festival, jedna od najvećih regionalnih konferencija posvećenih digitalnom marketingu, po 16. put će se održati u Rovinju od 21. do 24. septembra, sa potpuno novim i aktuelnim temama iz digitalnog sveta.

Karijere

Olja Vučićević Gaković: Srpski IT bio je prenaduvani balon koji je morao da pukne – i to je izdvojilo kvalitetne kompanije

Olja Vučićević Gaković ima impresivno poslovno iskustvo: od života i rada u Silicijumskoj dolini i saradnje sa kompanijama kao što su Google, Yahoo i IBM, do povratka u Srbiju i vođenja uspešnih IT kompanija. U intervjuu koji sledi, ona je sa nama podelila svoje mišljenje o srpskoj IT industriji - i zašto smatra da je kriza imala pozitivan uticaj na nju.