Pokaži zašto ti smeta digitalno nasilje

Pokaži zašto ti smeta digitalno nasilje i učestvuj u nagradnom konkursu

UNICEF i Telenor Srbija pozivaju sve mlade da se uključe u borbu protiv digitalnog nasilja, te prijave na učestvovanju u foto konkursu za 'NajKul' fotografiju i poruku, kojom će pokazati zbog čega oni veruju u pozitivnost, toleranciju, poštovanje i razumevanje drugih na Internetu i društvenim mrežama. Digitalno nasilje danas predstavlja jedan od najčešćih problema kod osnovaca i srednjoškolaca.

unicef

Kako bi mladi učestvovali u nagradnoj igri potrebno je da u okviru aplikacije pod nazivom “Kako biti cool na netu”, koja se nalazi na Facebook stranici “Biraj reči, hejt spreči”, postave fotografiju koja promoviše vrednosti kampanje (selfi, neka situacija, grupa ljudi, prizor i drugo). Uz fotografiju bi trebalo napisati i adekvatnu poruku, a oni koji sakupe najviše simpatija fanova – biće pobednici takmičenja.

Iz UNICEF-a ističu da je cilj ove kampanje tj. aplikacije, animacija mladih ljudi u Srbiji da se bore protiv digitalnog nasilja, pružajući im neophodan set informacija da ga prepoznaju, zaustave, ali i da na njega adekvatno reaguju – štiteći sebe i druge. Aplikacija je osmišljena kroz projekat “Prevencija digitalnog nasilja” koji realizuju UNICEF, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanija Telenor Srbija.

Današnju zastupljenost digitalnog nasilja, pokazuje i alarmantna činjenica koja se ogleda u statistici da na društvenim mrežama nasilje doživi 18 odsto osnovaca i 17 odsto srednjoškolaca, a u ulozi žrtve snimanja mobilnim telefonom ili kamerom našlo se 12 odsto učenika srednjih i devet odsto učenika osnovnih škola. Čak 15 odsto ispitanih srednjoškolaca prihvatilo je da se sastane sa osobom koju su upoznali preko Interneta.

A zašto si ti protiv digitalnog nasilja?

Takmičenje je otpočelo 28. decembra prošle godine i trajaće sve do 28. februara 2016. godine. Odluku o pobednicima takmičenja doneće žiri, nakon analize profila najbolje rangiranih kandidata – sa najviše interakcija poput lajkova, komentara i šerova. Facebook profili učesnika moraju da budu pravi, a ne kreirani samo za ovu priliku.

Prvoplasirani takmičar dobiće iPhone 5S, drugoplasirani Samsung J5, a trećeplasirani Lenovo A8-50 pametne telefone. Nagrade će im biti uručene na posebnom događaju upriličenom u čast “NajKul lika” na Internetu.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kolumna

Po čemu srpski Zakon o digitalnoj imovini podseća na Azarov transfer iz Čelsija u Real?

Advokati Ilija Rilaković i dr Minja Đokić u zajedničkoj kolumni razjasnili su (ne)mogućnost plaćanja usluga stranih kompanija kripto valutom!

Intervju

Kompanija Proximus u Srbiji zapošljava IT stručnjake i gradi inženjering timove

Proximus je došao na tržište Srbije još 2017. godine kada je preko svoje kompanije BICS postao vlasnik Telesigna. Ovom akvizicijom, Proximus počinje da zapošljava prve Market Development specijaliste, čime mladi talenti stiču mogućnost brzog učenja i razvoja u internacionalnom okruženju.

Office Talks Podcast

LinkedIn za šahiste broji 10.000 korisnika

Gošća 188. epizode Office Talks podkasta bila je Lena Miladinović, osnivačica OutpostChess platforme namenjene umrežavanju svih ljubitelja šaha — kako profesionalaca, tako i entuzijasta.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

DSI investirao u Veli — kripto platformu za finansijske savetnike

Najnovija investicija DSI mreže poslovnih anđela otišla je startapu Veli, iza kojeg stoje Stevan Radonjanin i Marko Selaković. Ova platforma omogućava profesionalcima da investiraju u kriptovalute za svoje klijente i upravljaju njihovim portfeljima.

Office Talks Podcast

Trickest: Etičko hakovanje i ofanzivni cybersecurity

U 190. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo sa Nenadom Zarićem i Mihailom Tomićem, osnivačima startapa Trickest, koji su nam govorili o njegovom nastanku, cybersecurity industriji i etičkom hakovanju.

Startapi i poslovanje

Američki Autodesk akvizirao je novosadski Wonder Dynamics!

Wonder Dynamics akviziran je od strane američkog giganta za 3D animaciju, koji je ovaj potez objavio u jučerašnjem saopštenju na svom zvaničnom sajtu.

Novost

AdEx 2023: Na digitalno oglašavanje u Srbiji potrošeno je €106,6 miliona

U sklopu Digital Day konferencije koju organizuje IABSerbia tradicionalno su predstavljeni rezultati AdEx istraživanja za 2023. godinu.

Intervju

NextSilicon razvija moćni čip za mnoge industrije i zapošljava nove IT stručnjake u Srbiji

Današnji svet počiva na hardverskim i softverskim sistemima i sigurno je da će budućnost modernog društva nastaviti da se bazira na sofisticiranim čipovima koji će pokretati globalnu industriju. Jedno od takvih rešenja razvija se i u Srbiji, tačnije u kompaniji NextSilicon.

Web 3.0

Druga ETH Belgrade konferencija: Srbija ponovo centar okupljanja Web3 zajednice

Nakon velikog uspeha prve konferencije održane 2023. godine, druga po redu konferencija ETH Belgrade će se održati od 3. do 5. juna 2024.