Facebook, Instagram i Twitter planiraju da omasove NFT sadržaj - šta to znači za korisnike?

Facebook, Instagram i Twitter planiraju da omasove NFT sadržaj – šta to znači za korisnike?

Kompanija Meta, u ovom slučaju Instagram i Facebook, planiraju da korisnicima omoguće da kreiraju, prikazuju i prodaju NFT sadržaj u okviru svojih sistema. Štaviše, i Twitter je odlučio da počne sa prikazivanjem NFT-a što nas može uvesti u jednu novu eru društvenih mreža.

Potezi i odluke najpopularnijih i najrasprostranjenijih mreža koje smo malopre pomenuli samo će širom otvoriti vrata za dalju popularizaciju i omasovljenje korišćenja ali i trgovanja sa non-fungible tokenima (NFT), koji običnim korisnicima koji na ovaj vid digitalne svojine i umetnosti gledaju kao nešto imaginarno i možda neshvatljivo.

Sa druge strane, NFT doživljava svoju renesansu na platformama kao što su Opensea, ali i one druge u okviru samih kripto menjačnica, kao što je recimo Binance. Sve je više umetnika i ljudi koji su spremni da se upuste u ovaj vid digitalne umetnosti i samim tim sebi, ali i drugima otvore prostor za zaradu koja se zasniva upravo na kupovini i daljem trgovanju sa pomenutim tokenima.

I dok smo se ove nedelje upoznali sa jednim takvim primerom iz Srbije, iz SAD-a dolazi zvanična vest da bi Meta, u okviru koje su Facebook i Instagram u narednom periodu mogla da putem svojih mreža omogući korišćenje NFT sadržaja za sve korisnike. Ukoliko kompanija pokrene svoje planove, nema sumnje da bi to bila najveća promocija i opšta podrška za NFT do sada na globalnom nivou, pomažući tako da se ovaj vid trgovine i svojine dalje popularizuje u digitalnom svetu.

Kako prenosi The Verge, planovi za integraciju NFT-a su za sada i dalje u ranoj fazi i postoji opcija da se u međuvremenu promene. Na osnovu pojedinih izvora do kojih je došao Financial Times, u Facebooku i Instagramu su već formirani timovi koji rade na tome da se omoguće funkcije korisnicima da prikažu i postave NFT-ove kao svoje profilne slike. Sa druge strane, isti tim bi trebalo da bude zadužen za razvoj prototipa koji će omogućiti da se pravi NFT sadržaj.

Uz Metu i Twitter prati trendove

Drugi izvori, pak, pokazuju da u Meti planiraju i pokretanje čitavog tržišta za korisnike koji bi tako mogli da kupuju i prodaju NFT sadržaj putem pomenutih društvenih mreža. Međutim, koliko su tačno ovi planovi i ideje daleko od finalne realizacije, za sada nije moguće tačno reći.

Ali ako se uzme u obzir ogromna ekspanzija NFT tržišta i zainteresovanost šefa Instagrama za isti, onda i ne čudi da je u dogledom periodu moguće učiniti ove tokene dostupnijim široj publici. Zapravo, i sam Mark Zakenberg je rekao da bi najavljeni Metaverzum morao da podrži “vlasništvo nad digitalnim sadržajem (svojinom), odnosno NFT”.

Pomenuti tokeni, a samim tim i web3 tehnologija (na kojoj se baziraju), dobiće podršku i od Twitter-a, čiji tim radi na razvoju rešenja koje bi omogućilo prikazivanje ovog sadržaja baziranog na blockchain tehnologiji, dok je sa druge strane Reddit lansirao sopstvenu kolekciju NFT avatara za korisnike.

Iako NFT sadržaj sa jedne strane nailazi na kritiku javnosti zbog njihove promenjive vrednosti (cene rastu i padaju velikom brzinom) i nedostatka sigurnosti (često mogu biti ukradeni, uprkos tvrdnjama nekih da garantuju vlasništvo), ova imovina će postati značajnija ako postojeći tehnološki giganti odluče da ih podrže. Uprkos tvrdnjama da NFT definiše decentralizovane oblike vlasništva, njihov legitimitet počiva na priznanju od postojećih online platformi.

Ako Twitter ili Instagram dozvoljavaju bilo kome da kopira i nalepi određeni NFT sadržaj, dolazimo do problema porekla vlasništva, tačnije ko zaista poseduje određeni png, gif, jpg ili drugi fajl. Ipak, ako kompanije počnu da primenjuju vlasnička prava o tome na koji način označavaju NFT, onda bi oni mogli da postanu legitimna digitalna imovina (barem na tim platformama).

Za Metu, prihvatanje NFT-a bi takođe moglo da joj pomogne da ostvari veći uticaj na ono što je kompanija označila kao metaverzum – koncept međusobno povezanih virtuelnih svetova, sličan obećanjima o VR univerzumima iz 1990-ih godina i ranije. To bi potencijalno moglo da poveća vrednost i značaj NFT-a. Kao i za sve do sada, ostaje nam da sačekamo neki naredni period kako bismo se i sami uverili kako navedeni planovi funkcionišu zapravo u praksi.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.

Intervju

Vladimir Lelićanin: Pokrenuli smo 3327 kao mesto gde će domaći developeri slobodno raditi na web 3.0 projektima

Direktor razvojnog centra pri kompaniji MVP Workshop otkriva u razgovoru za Netokraciju kako je nastao 3327, kako se razvijaju inovativni web 3.0 projekti u Srbiji, ali i šta je potrebno kako bi se izgradila još jača web 3.0 zajednica na ovim prostorima.

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Gradovi budućnosti grade se iz Srbije (Nortal)

Gost 94. epizode Office Talks podcasta bio je Dragan Gajić, globalni CTO estonske kompanije Nortal koja i u Srbiji poseduje razvojni centar - isti onaj iz kojeg se upravo kreiraju rešenja za gradove budućnosti.

Startapi i poslovanje

Lansiran Founder Institute Serbia akcelerator program

Domaći i regionalni ekosistem neprestano se razvija poslednjih godina i sve je više startap timova koji nude rešenja za brojne lokalne, ali i globalne probleme.

Društvene mreže

Instagram uvodi ‘Show NFT’ opciju kroz Polygon blockchain Mihaila Bjelića

Šef Instagrama Adam Moseri najavio je da će popularna društvena mreža ove nedelje početi da testira NFT sa odabranim kreatorima u Sjedinjenim Američkim Državama.