Facebook, Instagram i Twitter planiraju da omasove NFT sadržaj - šta to znači za korisnike?

Facebook, Instagram i Twitter planiraju da omasove NFT sadržaj – šta to znači za korisnike?

Kompanija Meta, u ovom slučaju Instagram i Facebook, planiraju da korisnicima omoguće da kreiraju, prikazuju i prodaju NFT sadržaj u okviru svojih sistema. Štaviše, i Twitter je odlučio da počne sa prikazivanjem NFT-a što nas može uvesti u jednu novu eru društvenih mreža.

Potezi i odluke najpopularnijih i najrasprostranjenijih mreža koje smo malopre pomenuli samo će širom otvoriti vrata za dalju popularizaciju i omasovljenje korišćenja ali i trgovanja sa non-fungible tokenima (NFT), koji običnim korisnicima koji na ovaj vid digitalne svojine i umetnosti gledaju kao nešto imaginarno i možda neshvatljivo.

Sa druge strane, NFT doživljava svoju renesansu na platformama kao što su Opensea, ali i one druge u okviru samih kripto menjačnica, kao što je recimo Binance. Sve je više umetnika i ljudi koji su spremni da se upuste u ovaj vid digitalne umetnosti i samim tim sebi, ali i drugima otvore prostor za zaradu koja se zasniva upravo na kupovini i daljem trgovanju sa pomenutim tokenima.

I dok smo se ove nedelje upoznali sa jednim takvim primerom iz Srbije, iz SAD-a dolazi zvanična vest da bi Meta, u okviru koje su Facebook i Instagram u narednom periodu mogla da putem svojih mreža omogući korišćenje NFT sadržaja za sve korisnike. Ukoliko kompanija pokrene svoje planove, nema sumnje da bi to bila najveća promocija i opšta podrška za NFT do sada na globalnom nivou, pomažući tako da se ovaj vid trgovine i svojine dalje popularizuje u digitalnom svetu.

Kako prenosi The Verge, planovi za integraciju NFT-a su za sada i dalje u ranoj fazi i postoji opcija da se u međuvremenu promene. Na osnovu pojedinih izvora do kojih je došao Financial Times, u Facebooku i Instagramu su već formirani timovi koji rade na tome da se omoguće funkcije korisnicima da prikažu i postave NFT-ove kao svoje profilne slike. Sa druge strane, isti tim bi trebalo da bude zadužen za razvoj prototipa koji će omogućiti da se pravi NFT sadržaj.

Uz Metu i Twitter prati trendove

Drugi izvori, pak, pokazuju da u Meti planiraju i pokretanje čitavog tržišta za korisnike koji bi tako mogli da kupuju i prodaju NFT sadržaj putem pomenutih društvenih mreža. Međutim, koliko su tačno ovi planovi i ideje daleko od finalne realizacije, za sada nije moguće tačno reći.

Ali ako se uzme u obzir ogromna ekspanzija NFT tržišta i zainteresovanost šefa Instagrama za isti, onda i ne čudi da je u dogledom periodu moguće učiniti ove tokene dostupnijim široj publici. Zapravo, i sam Mark Zakenberg je rekao da bi najavljeni Metaverzum morao da podrži “vlasništvo nad digitalnim sadržajem (svojinom), odnosno NFT”.

https://twitter.com/TwitterBlue/status/1484226494708662273?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1484226540984356864%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es2_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theverge.com%2F2022%2F1%2F20%2F22893502%2Fnft-twitter-profile-picture-crypto-wallet-opensea-coinbase-right-click

Pomenuti tokeni, a samim tim i web3 tehnologija (na kojoj se baziraju), dobiće podršku i od Twitter-a, čiji tim radi na razvoju rešenja koje bi omogućilo prikazivanje ovog sadržaja baziranog na blockchain tehnologiji, dok je sa druge strane Reddit lansirao sopstvenu kolekciju NFT avatara za korisnike.

Iako NFT sadržaj sa jedne strane nailazi na kritiku javnosti zbog njihove promenjive vrednosti (cene rastu i padaju velikom brzinom) i nedostatka sigurnosti (često mogu biti ukradeni, uprkos tvrdnjama nekih da garantuju vlasništvo), ova imovina će postati značajnija ako postojeći tehnološki giganti odluče da ih podrže. Uprkos tvrdnjama da NFT definiše decentralizovane oblike vlasništva, njihov legitimitet počiva na priznanju od postojećih online platformi.

Ako Twitter ili Instagram dozvoljavaju bilo kome da kopira i nalepi određeni NFT sadržaj, dolazimo do problema porekla vlasništva, tačnije ko zaista poseduje određeni png, gif, jpg ili drugi fajl. Ipak, ako kompanije počnu da primenjuju vlasnička prava o tome na koji način označavaju NFT, onda bi oni mogli da postanu legitimna digitalna imovina (barem na tim platformama).

Za Metu, prihvatanje NFT-a bi takođe moglo da joj pomogne da ostvari veći uticaj na ono što je kompanija označila kao metaverzum – koncept međusobno povezanih virtuelnih svetova, sličan obećanjima o VR univerzumima iz 1990-ih godina i ranije. To bi potencijalno moglo da poveća vrednost i značaj NFT-a. Kao i za sve do sada, ostaje nam da sačekamo neki naredni period kako bismo se i sami uverili kako navedeni planovi funkcionišu zapravo u praksi.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Miloš Čučulović iz Srbije direktor je u švajcarskom MDPI-u sa više od 6.500 zaposlenih širom sveta

U švajcarskoj kompaniji koja je jedan od lidera u naučnom izdavaštvu, razvija najsavremenije alate zasnovane na generativnoj veštačkoj inteligenciji. A kako je izgledao njegov karijerni put? Pročitajte u intervjuu koji je pred vama!

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Propustili ste

Sponzorisano

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti. 

Karijere

Kako strani eksperti iz kompanije ABBYY ocenjuju IT tržište rada u Srbiji?

Predviđaju da će Srbija od 'outsourcing' regrutnog centra postati atraktivna tehnološka lokacija na globalnom tržištu, ali je prethodno potrebno preduzeti određene korake ka ostvarivanju tog cilja.

Sponzorisano

Može li veštačka inteligencija pomoći u izgradnji održivih energetskih sistema i poslovanja?

Koliko bi i na koji način integracija AI tehnologije mogla da utiče na unapređenje rešenja u energetskom sektoru, ali i na poslovanje jedne kompanije? Odgovor na ovo pitanje dobili smo u razgovoru sa Jelenom Pejković iz kompanije Schneider Electric.