Facebookov ‘cloud gaming’ ponudiće oglašivačima nove mogućnosti

Facebookov ‘cloud gaming’ ponudiće oglašivačima nove mogućnosti za reklamu

'Cloud' gejming je termin koji je u ovoj dinamičnoj godini isplivao na površinu i zainteresovao mnoge. Iako mu je potrebno još vremena da pokaže svoj pun potencijal, velike kompanije polažu ogromnu nadu u ovu oblast. Nakon kompanija Google i Apple, svoj 'cloud' gejming servis predstavio je i Facebook.

Pre tačno mesec dana Facebook je svetskoj javnosti zvanično najavio potpuno novi servis – Facebook Gaming koji se bazira na cloud tehnologiji i koji će, za početak, biti namenjen svim korisnicima na webu i onima koji koriste Android uređaje, dok iOS verzija trenutno nije u planu.

Ta odluka može se pripisati novoj politici kompanije Apple kada je reč o cloud igrama, te iz Facebooka ne veruju da je lansiranje njihove aplikacije za gejming na App Store prodavnicu održiv put za kompaniju. Uz to, ovde svakako treba pomenuti i da je Apple sa novim iOS 14 operativnim sistemom poboljšao privatnost korisnika ali u isto vreme znatno ograničio third-party kanale koji će, pre nego što počnu da skupljaju podatke korisnika, morati da dobiju odobrenje od istih.

Sa druge strane, jedan od razloga zbog kog je Facebook započeo ovaj eksperiment jeste što isti otvara jedan sasvim novi segment korisničkog iskustva. Ako se vratimo desetak godina unazad, setićemo se da je ova kompanija započela sa lansiranjem igara nudeći hitove zasnovana na flash plejeru, kao što je recimo FarmVille, pre nego što je prešla na HTML5 model za novu platformu Instant Games. Sada je došlo vreme da se korisničko iskustvo podigne na viši nivo.

Večita misija: Biti bolji od konkurencije

Sa renomeom koji ima, apsolutno je očekivano da Facebook uđe u jednu sasvim novu trku zvanu igranje igara u oblaku. Osim što ima ogromnu bazu korisnika koji su do sada pokazali da vole da igraju igre sa svojim prijateljima na ovoj mreži, ova kompanija novi poslovni potez može opravdati i trkom sa konkurencijom.

Novi servis Facebook ne zahteva dodatne instalacije ni preuzimanja, već se sve igre mogu igrati na samoj društvenoj mreži – putem weba ili mobilne aplikacije.

U svet cloud gejminga prošle godine su ušli i Google sa servisom Stadia i Apple koji je predstavio Arcade, pa čak i Amazon koji je lansirao cloud gaming servis Lunu. Ulaskom Facebooka, tržište u ovom segmentu gejming industrije jeste postalo snažnije, upravo zbog toga što ova kompanija sa sobom donosi ogroman broj korisnika i na taj način promoviše ovu vrstu gejminga.

Ipak, treba imati na umu da je ovo itekako mlad segment industrije koji, istini za volju, ima potencijala, ali tek treba da privoli ogroman broj korisnika koji su u prvi mah bili i nešto skeptičniji – npr. cloud gejming servis iz Googla nije imao baš najsjajniji start kod korisnika. Da li igrači još uvek nemaju poverenja u ovakav model igranja, da li su i dalje čvrsto vezani za konzole ili PC? Pitanja ima dosta, ali sigurno će proći neko vreme pre nego što se u potpunosti okrenu ovom načinu igranja igara.

Sa druge strane, sam koncept cloud gejminga je sjajno zamišljen – igrate igre čak iako vaš računar nema potrebne performanse, samo vam je potrebna odlična Internet konekcija, što je i Facebook sjajno prepoznao.

Kao što sam pomenuo, ova društvena mreža za razliku od konkurencije na neki način ima pol poziciju jer su igre integrisane u samu mrežu, pa je značajno veća verovatnoća da će korisnici učestalije igrati igre u cloud biblioteci Facebooka. Naime, za razliku od konkurencije koja igranje cloud igara nudi uz određenu novčanu naknadu, Facebook u svoju postojeću bazu igara, uvodi i one koje se mogu igrati na pomenuti način i koje su besplatne (bar u ovom trenutku). Sa druge strane, ovaj servi je mlad i za sada nije u potpunosti dostupan u svakoj državi, pa i sama baza cloud igara varira u zavisnosti od toga gde se korisnik nalazi.

Kada biblioteka igara bude bila potpuna i igrači ih sve budu imali na raspolaganju Facebook će, naravno, naplaćivati ovaj servis oko 7 dolara mesečno, ali za početak neće omogućavati striming video igara u recimo 4K rezoluciji pri 60 frejmova u sekudni, bez potrebnog preuzimanja istih na računaru.

Otvorena vrata novim načinima oglašavanja

Da je pred ovom kompanijom zaista izazovan period kada je reč o pomenutim novinama, svedoči i činjenica da je ova društvena mreža nedavno zabeležila oko 200.000 ljudi koji su igrali različite naslove u oblaku na nedeljnom nivou, ali u onim državama gde su te igre bile dostupne. Kada govorimo o izazovima, tu pre svega mislim na to da će Facebook morati da uloži dodatne resurse na korisničku podršku, kao i na stabilnost cloud tehnologije i samih servera u šta ja lično i ne sumnjam s obzirom na to kakvu tehnologiju imaju na raspolaganju.

Kako to uvek biva sa novostima iz Facebooka, svaki put kada ova društvena mreža predstavi neki novi servis ili izmenu, uvek govorimo o marketinškim potencijalima iste. Zapravo, Facebook je pre svega jedan veliki oglašivač i to svi već vrlo dobro znamo, kao i to da je reklamni prostor na ovoj mreži integrisan bukvalno gde god može da bude, pa čak i u Messengeru.

Facebook gaming je u punom formatu za sada dostupan samo u pojedinim državama, pa se očekuje da uskoro dođe do svih  korisnika globalno.

Iako je sve to već vrlo dobro poznato, činjenica je da će Facebook gejming značajno doprineti još boljem marketinškom potencijalu ove društvene mreže, nudeći nove formate oglasa za brendove i oglašivače upravo na samoj mreži – gde će se, kao što smo i rekli, igrati video igre.

Nadovezujući se na njihov HTML5 format prikazivanja i plasiranja reklama, iz ove kompanije su najavili i lansiranje oglasa koji će se reprodukovati u oblaku. Pomoću novog formata od sada će biti moguća podrška interaktivnih demo-a iz izvornog koda igre, kako bi se na neki način izbrisala granica između samih igara i oglasa koji se prikazuju.

Štaviše, developeri će utrošiti znatno manje vremena i resursa za kreiranje cloud baziranih oglasa, dok bi uz to na raspolaganju imali i više opcija koje će im olakšati procese rada. Recimo, iz jednog APK-a može se pokretati više kreativnih delova. Zapravo, programeri sami  mogu da biraju kako će da prilagode korisničko iskustvo korisnika u ovom segmentu, zamenom različitih nivoa, znakova i još mnogo toga.

Iako sve ovo što smo do sada naveli izgleda kao idealan scenario koji režira Facebook, publika je ta koja će presuditi u tome da li je ovo bio dobar potez ili ne. Da bi se to desilo, potrebno je da Facebook Gaming bude u potpunosti lansiran globalno, kada će najveći broj igrača imati priliku da ovaj servis i isproba. Do tada, ostaju samo nagađanja. Mada, kao što smo se uverili više puta do sada, čini se da ekipa iz Menlo Parka zna šta radi.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Plaćali ste CarGo putem PayPala? NBS će vam poslati sporazum o priznanju krivice

Zatekla vas je koverta i u prvi mah ne verujete šta čitate. Bez panike, uz sporazumno priznanje krivice ne plaćate nikakvu kaznu.

Startapi i poslovanje

TS Ventures ime je Telekomovog fonda vrednog 25 miliona evra – vodiće ga Davor Sakač

Novi fond poslovaće nezavisno od matične kompanije, a odluku o investiranju donosiće panel domaćih i inostranih eksperata. Prvi čovek TS Ventures fonda otkriva nam više detalja o novom poduhvatu.

Office Talks Podcast

Društvena igra iz Srbije koja osvaja svet

U 60. epizodi Office Talks podcasta imali smo zanimljive goste, tačnije Dušana Jovčića i Davida Bilobrka koji su osnivači studija za razvoj društvenih igara, Kerber Games.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Za domaći Alt Labs stiže milionska investicija u tokenima za dalju decentralizaciju data centara

Ovaj tim dobio je prvi finansijski doprinos prikupljanjem vrednosti od preko milion dolara od Protocol Labs-a za razvoj svog ekosistema Filmine čiji je krajnji cilj decentralizacija data centara.

Office Talks Podcast

U čemu je tajna najboljih IT poslodavaca?

O brendiranju poslodavaca sve se više priča u korporativnom i IT svetu u Srbiji. Čini se da je ovo jedna od retkih oblasti gde naša zemlja ne kaska mnogo za razvijenim državama. Upravo o ovoj oblasti i dobrim praksama razgovaramo sa Katarinom Šonjić - Employer Branding konsultantom.

Startapi i poslovanje

Domaći Tapni osigurao €200.000 investicije od investitora okupljenih oko Inicijative Digitalna Srbija

Poslovni anđeli koja okuplja DSI investirali su 200.000 evra u domaći startap Tapni koji nudi rešenje za digitalizovanje vizit karti tj. razmenu poslovnih kontakata.

Startapi i poslovanje

Joberty osigurao $350.000 investicije za dalje širenje – sledi beta verzija u Hrvatskoj, a potom i testiranje u Kaliforniji

Joberty, online platforma IT poslova koja povezuje poslodavce i kandidate, obezbedila je investiciju u ranoj fazi razvoja od strane anđela investitora Kroog Ventures. Nikola Mijailović, direktor i jedan od osnivača, otkriva buduće planove.

Tehnologija

Plaćali ste CarGo putem PayPala? NBS će vam poslati sporazum o priznanju krivice

Zatekla vas je koverta i u prvi mah ne verujete šta čitate. Bez panike, uz sporazumno priznanje krivice ne plaćate nikakvu kaznu.

Kultura 2.0

Grafička novela o Nikoli Tesli beleži uspeh na Kickstarteru – za početak planirano štampanje 2.000 primeraka

Crowdfunding kampanja pokrenuta u Srbiji za štampu grafičke novele 'Tesla: čovek koji je definisao budućnost' čiji je autor Danijele Meuči, postigla je uspeh za samo 48 sati. Ovaj projekat je podržala publika iz celog sveta, dok će kampanja biti aktivna do 7. oktobra.