Facebook kažnjen sa $1,2 milijarde zbog kršenja GDPR-a

Facebook kažnjen sa $1,2 milijarde zbog kršenja korisničkih prava na privatnost

Irski regulator za zaštitu privatnosti izrekao je kompaniji Meta novčanu kaznu od 1,2 milijarde evra i naložio da se u roku pet meseci obustavi transfer podataka korisnika iz EU u SAD.

U toku 2015. godine Max Schrems, aktivista iz Austrije, zajedno sa 25.000 korisnika ove društvene mreže iz celog sveta pred sudom u Beču podneo je kolektivnu tužbu protiv Facebook-ove kancelarije u Irskoj, tvrdeći da krši zakon o zaštiti privatnosti (svi računi korisnika ove društvene mreže izvan SAD-a i Kanade tada su se nalazili u Dablinu).

Austrijski sud prebacio je tužbu Evropskom sudu koji je u oktobru 2015. zaključio da sistem razmene podataka evropskih i američkih kompanija ne pruža dovoljnu zaštitu evropskim građanima, suprotno mišljenju Evropske komisije.

U međuvremenu, ustanovljen je novi sistem razmene podataka između Vašingtona i Brisela, ali je Evropski sud 2020. zaključio da ni on ne štiti privatnost podataka. Sud je takođe potvrdio klauzulu koja omogućava poslovanje uz uslov da se ispunjavaju evropski standardi zaštite podataka.

Ipak, irski regulator zaključio je da time nije rešen problem ugrožavanja temeljnih prava i sloboda korisnika i Meti izrekao kaznu od 1,2 milijarde evra jer je kompanija prebacivala podatke u SAD i nakon presude suda Evropske unije iz 2020. godine.

Povodom ove odluke Facebook je u zvaničnom saopštenju najavio da će se žaliti na presudu, uključujući “neopravdanu i nepotrebnu novčanu kaznu”. O tome sa kojim se skandalima Facebook suočavao tokom godina, kako je nastojao da prevaziđe krize i zašto se rebrendirao u kompaniju Meta, diskutovali smo i u najnovijoj podcast epizodi.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Startap Stomatopoda iz Srbije transformiše restorane u SAD — uz pomoć AI softvera!

Njihovo 'flagship' rešenje jeste SaaS proizvod aTavloa koji uz pomoć veštačke inteligencije analizira korisničko iskustvo čime omogućava ugostiteljima da budu uslužniji i efikasniji. U tekstu koji sledi, saznajte kako!

Intervju

Neubase olakšava online otvaranje firme u SAD-u za nerezidente uz prilagođene cene

Kompanija Neubase bavi se osnivanjem LLC preduzeća u SAD-u za nerezidente, sa posebnim fokusom na preduzetnike sa Balkana. Mi smo imali priliku da u velikom intervjuu razgovaramo sa osnivačima ove kompanije.

Office Talks Podcast

Da li je novi Hladni rat u toku?

Šta se dešava u odnosu SAD-a i Kine i da li se Rusija meša u izbore u Americi? Samo su neka od pitanja na koja smo dali odgovor u 187. epizodi Office Talks podkasta!

Propustili ste

Sponzorisano

NextSilicon razvija moćni čip za mnoge industrije i zapošljava nove IT stručnjake u Srbiji

Današnji svet počiva na hardverskim i softverskim sistemima i sigurno je da će budućnost modernog društva nastaviti da se bazira na sofisticiranim čipovima koji će pokretati globalnu industriju. Jedno od takvih rešenja razvija se i u Srbiji, tačnije u kompaniji NextSilicon.

Novost

Druga ETH Belgrade konferencija: Srbija ponovo centar okupljanja Web3 zajednice

Nakon velikog uspeha prve konferencije održane 2023. godine, druga po redu konferencija ETH Belgrade će se održati od 3. do 5. juna 2024.

Ekskluzivno

TS Ventures uložio u Reputeo i Mindsmiths — vodeće regionalne AI startape

Srpski investicioni fond Telekom Ventures podržao je domaći Reputeo i hrvatski Mindsmiths, prepoznavši njihov potencijal za globalni rast na polju veštačke inteligencije.

Najava

Empple Festival ove godine odgovara na najvažnija pitanja employer brandinga

Četvrti po redu Empple Festival, koji okuplja stručnjake iz employer branding-a, TA-a, internih komunikacija i HR-a održaće se 3. i 4. oktobra u Madlenianumu.

Office Talks Podcast

Randevu.tech: Put od ETF-a do Berlina sa CEO-om Aleksandrom Orlićem

Gost 189. epizode Office Talks podkasta bio je Aleksandar Orlić, CEO i jedan od suosnivača startapa Randevu.tech. Sa njim razgovaramo o njegovoj karijeri u IT industriji ali i o tome koji proizvod tačno razvija pomenuti startap i za koje tržište.

Tehnologija

OTP Connect: €5.000 za pobedničko rešenje Junior m-bank aplikacije

OTP banka održala je finale prvog Izazova u okviru svog inovacionog ekosistema, OTP Connect, pod nazivom 'Kažeš inovacija, misliš aplikacija' namenjeno startap i IT kompanijama i timovima koji se bave različitim vrstama dizajna i razvojem mobilnih aplikacija.