Evropska unija ukida roming i smanjuje cene mobilnog prenosa podataka?

Evropska unija ukida roming i smanjuje cene mobilnog prenosa podataka?

Evropska unija postigla je preliminarni sporazum o ograničavanju cena koje operateri plaćaju jedni drugima kada njihovi potrošači koriste mobilne telefone u inostranstvu. Na ovaj način, otvara se put ka ukidanju rominga od juna meseca tekuće godine, sudeći prema saopštenju Evropska komisije.

eu-roming

Podsećanja radi, ograničavanje velikoprodajnih cena bio je poslednji korak potreban za ukidanje plaćanja rominga u maloprodaji od 15. juna 2017, čime su okončani višegodišnji napori Brisela da omogući građanima da koriste svoje telefone u inostranstvu i to ne plaćaju dodatno, prenosi portal B92.

Stvaranje zajedničkog tržišta na prostoru EU, nailazilo je na niz prepreka, među kojima se nalazi i veoma skupo plaćanje korišćenje rominga od strane građana EU, ukoliko posećuju ili rade u drugoj državi članici unije – bilo da se radi o razgovorima, slanju poruka ili korišćenju Interneta. Velikoprodajna cena za prenos podataka biće ograničena na 7,7 evra po gigabajtu od polovine juna 2017, a zatim će postepeno biti smanjivana do 2,5 evra sve do 2022. godine, objavila je Evropska komisija.

Ukoliko govorimo o velikoprodajnim cenama poziva, one će biti smanjene sa 5 evrocenti po minutu na 3,2 evrocenta dok će cena slanja SMS biti prepolovljena, na jedan evrocent, a povodom novih promena, iz komisije navode sledeće:

Ukoliko potrošač premaši ugovoreni limit za roming, neće mu biti zaračunata veća cena od dogovorene za dodatni saobraćaj u romingu.

Navike građana EU kao dodatni faktor

U saopštenju EK se ističe da će velikoprodajne cene biti razmatrane svake dve godine, te da će biti predložene nove ako bude potrebno. I dok evropski zvaničnici i korisnici koji će van zemlje plaćati telefoniranje kao da su kod kuće, postavlja se pitanje ko će platiti račun jer će telekom operatori morati da plaćaju jedan drugom za tu uslugu.

Čitavu stvar dodatno komplikuju velike razlike u “domaćim” cenama i navike građana EU kada je reč o korišćenju mobilnih telefona. Tako zemlje istočne Evrope čiji građani uživaju u nižim cenama mobilnih usluga, podržavaju ograničavanje velikoprodajnih cena jer će tako izbeći povećanje istih na svom tržištu – što će direktno uticati na subvencionisanje siromašnijih potrošača koji često putuju.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Intervju

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti. 

Karijere

Kako strani eksperti iz kompanije ABBYY ocenjuju IT tržište rada u Srbiji?

Predviđaju da će Srbija od 'outsourcing' regrutnog centra postati atraktivna tehnološka lokacija na globalnom tržištu, ali je prethodno potrebno preduzeti određene korake ka ostvarivanju tog cilja.

Intervju

Može li veštačka inteligencija pomoći u izgradnji održivih energetskih sistema i poslovanja?

Koliko bi i na koji način integracija AI tehnologije mogla da utiče na unapređenje rešenja u energetskom sektoru, ali i na poslovanje jedne kompanije? Odgovor na ovo pitanje dobili smo u razgovoru sa Jelenom Pejković iz kompanije Schneider Electric.