Evropska unija ukida roming i smanjuje cene mobilnog prenosa podataka?

Evropska unija ukida roming i smanjuje cene mobilnog prenosa podataka?

Evropska unija postigla je preliminarni sporazum o ograničavanju cena koje operateri plaćaju jedni drugima kada njihovi potrošači koriste mobilne telefone u inostranstvu. Na ovaj način, otvara se put ka ukidanju rominga od juna meseca tekuće godine, sudeći prema saopštenju Evropska komisije.

eu-roming

Podsećanja radi, ograničavanje velikoprodajnih cena bio je poslednji korak potreban za ukidanje plaćanja rominga u maloprodaji od 15. juna 2017, čime su okončani višegodišnji napori Brisela da omogući građanima da koriste svoje telefone u inostranstvu i to ne plaćaju dodatno, prenosi portal B92.

Stvaranje zajedničkog tržišta na prostoru EU, nailazilo je na niz prepreka, među kojima se nalazi i veoma skupo plaćanje korišćenje rominga od strane građana EU, ukoliko posećuju ili rade u drugoj državi članici unije – bilo da se radi o razgovorima, slanju poruka ili korišćenju Interneta. Velikoprodajna cena za prenos podataka biće ograničena na 7,7 evra po gigabajtu od polovine juna 2017, a zatim će postepeno biti smanjivana do 2,5 evra sve do 2022. godine, objavila je Evropska komisija.

Ukoliko govorimo o velikoprodajnim cenama poziva, one će biti smanjene sa 5 evrocenti po minutu na 3,2 evrocenta dok će cena slanja SMS biti prepolovljena, na jedan evrocent, a povodom novih promena, iz komisije navode sledeće:

Ukoliko potrošač premaši ugovoreni limit za roming, neće mu biti zaračunata veća cena od dogovorene za dodatni saobraćaj u romingu.

Navike građana EU kao dodatni faktor

U saopštenju EK se ističe da će velikoprodajne cene biti razmatrane svake dve godine, te da će biti predložene nove ako bude potrebno. I dok evropski zvaničnici i korisnici koji će van zemlje plaćati telefoniranje kao da su kod kuće, postavlja se pitanje ko će platiti račun jer će telekom operatori morati da plaćaju jedan drugom za tu uslugu.

Čitavu stvar dodatno komplikuju velike razlike u “domaćim” cenama i navike građana EU kada je reč o korišćenju mobilnih telefona. Tako zemlje istočne Evrope čiji građani uživaju u nižim cenama mobilnih usluga, podržavaju ograničavanje velikoprodajnih cena jer će tako izbeći povećanje istih na svom tržištu – što će direktno uticati na subvencionisanje siromašnijih potrošača koji često putuju.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki MotionOps podigao investiciju od $1,2 miliona – sledi širenje tima u Srbiji i dalji razvoj proizvoda

MotionOps zatvorio je 'pre-seed' rundu od gotovo 1,2 miliona dolara predvođenu VC fondom iz Jute Alpine 100. Nikola Cvetković, jedan od osnivača ovog startapa, otkriva nam više o tome kako tim planira da iskoristi investiciju.

Analiza

Rast po svaku cenu više nije ono što startape vodi do investicije – i tu je prilika za srpske timove

Po pitanju investiranja u startape na globalnom nivou, prošla decenija lako bi mogla dobiti titulu zlatne decenije. Problem je bio samo jedan: ti startapi u velikoj većini nisu stavljali naglasak na profitablinost i zdrav rast i, uprkos gubicima koji su se brojali u stotinama miliona, ipak su dostizali valuacije od nekoliko milijardi. Sada su se pravila igre promenila - što može ići u prilog domaćim startapima.

Sponzorisano

Degordian pokreće novi podbrend: Builtt! Fokusiraće se na ecommerce, web i product projekte

Degordian dobija novi specijalizovani spin-off brand koji deluje u 3 vertikale. Upoznajte 'Builtt' koji se bavi izradom web stranica, digitalnih proizvoda i ecommerce rešenja.

Propustili ste

Kultura 2.0

Web pristupačnost čini internet boljim mestom za sve – a posebno za osobe sa invaliditetom

Internet je alat putem kog možemo pronaći gotovo sve što želimo da saznamo, zar ne? Nažalost, to nije slučaj za osobe koje imaju određene invaliditete. Upravo zato je pristupačnost interneta (web accessibillity) sve aktuelnija tema.

Društvene mreže

Hoće li Elon Mask zaista uvesti pretplatu za sve korisnike Twittera?

Ono što se dešava sa Twitterom od momenta akvizicije od strane kontraverznog biznismena Elona Maska može se kategorizovati kao potpuna farsa sa čudnim spletom događaja i okolnostima koji su zadesili ovu društvenu mrežu.

Sponzorisano

Bosch Startup Harbour poziva startape da zajedno validiraju ideje i skaliraju biznis – prijave traju do 30. septembra

Startup Harbour je globalna inicijativa kompanije Bosch čiji je cilj kreiranje ekosistema kroz saradnju između 'early stage' startapa i različitih Bosch divizija u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije.

Intervju

Amir Moini pomogao je Netflixu da izgradi Employer Brand iz temelja – a sada dolazi na Empple Festival

Treći po redu Empple Festival 5. oktobra ugostiće Amira Moinija, direktora Employer Branding-a kompanije Moloco u Silicijumskoj dolini.

Internet marketing

Weekend Media Festival po 16. put u Rovinju, ovog puta sa fokusom na HR i veštačku inteligenciju

Weekend Media Festival, jedna od najvećih regionalnih konferencija posvećenih digitalnom marketingu, po 16. put će se održati u Rovinju od 21. do 24. septembra, sa potpuno novim i aktuelnim temama iz digitalnog sveta.

Karijere

Olja Vučićević Gaković: Srpski IT bio je prenaduvani balon koji je morao da pukne – i to je izdvojilo kvalitetne kompanije

Olja Vučićević Gaković ima impresivno poslovno iskustvo: od života i rada u Silicijumskoj dolini i saradnje sa kompanijama kao što su Google, Yahoo i IBM, do povratka u Srbiju i vođenja uspešnih IT kompanija. U intervjuu koji sledi, ona je sa nama podelila svoje mišljenje o srpskoj IT industriji - i zašto smatra da je kriza imala pozitivan uticaj na nju.