WiDS CEE konferencija o nauci o podacima i njihovoj upotrebi u realnom svetu

WiDS CEE konferencija o nauci o podacima

Ovogodišnji Međunarodni dan žena (8. marta 2021.) biće obeležen i izlaganjima značajnih žena iz 'data science' područja koje će biti deo Women in Data Science (WiDS) CEE konferencije.

Globalna pandemija pružila je priliku ove godine da se regionalno spoji osam WiDS ambasadorki, organizuje WiDS CEE i predstave odabrane izlagačice iz sedam zemalja regiona – Mađarske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Rumunije.

Osim izlaganja na temu i lightning razgovora, konferencija će uključivati ​​dve panel diskusije vezane na iskustva u data science području. U prvoj panel raspravi biće postavljena pitanja međunarodno priznatim telima o tome kako se nauka o podacima može koristiti za urbani razvoj, poput Brigitte Lutz, voditeljke data science tima grada Beča i Marianne Pekár koja dolazi iz “Social Wellbeing Agency”.

Cilj WiDS CEE je ujedno da pruži data naučnicima u nastanku i zainteresovanim studentima priliku da postave pitanja istraživačicama i analitičarkama koje su već uspešne na tom polju i to uživo na konferenciji, nakon što prezentuju teme iz agende. Upravo zbog velikog interesovanja za ovu temu, druga panel rasprava posebno se odnosi na započinjanje karijere u oblasti nauke o podacima.

Ovom saradnjom WiDS CEE ima za cilj da stvori jaku regionalnu saradnju i podršku jačanju data science zajednice dugoročno, što bi uključivalo besplatne treninge i radionice, godišnju konferenciju licem u lice (nadajmo se puno boljoj epidemiološkoj situaciji), umrežavanju i pružanju mogućnostima razvoja karijere i profesionalcima i studentima.

U tu svrhu osnovana je Facebook grupa i profili na ostalim društvenim mrežama za koje su iz organizacije sigurni da će aktivno početi da funkcionišu. Detaljnu agendu i više o temama izlaganja možete potražiti na WiDS CEE web stranici, dok se za samu konferenciju možete besplatno registrovati putem ovog linka. Čitava konferencija WiDS CEE biće održana online na engleskom jeziku putem Webex platforme koja se emituje na YouTubeu i Facebooku.