Schneider Electric Meetup o test menadžmentu

Schneider Electric Meetup o test menadžmentu

Biti test manager u Schneider Electric-u je sjajna stvar, a na njihovom predstojećem meetup-u pričaće se o tome i zašto.

U procesu izvođenja projekta, uloga test manager-a jedna je od ključnih. On je važan član svakog projektnog, ali i liderskog tima i učestvuje u svakoj fazi projekta – počevši od dizajna, do puštanja sistema u produkciju, pa čak i tokom faze pružanja podrške klijentima.

Da li to podrazumeva i angažovanje na terenu, kod klijenta? Da! Svaka faza prihvatnog testiranja izvršava se na licu mesta u prostorijama klijenta u više paralelnih faza, a test manager vodi pripremu i izvršenje svake od ovih faza. Dok to radi, on je dužan da obezbedi kvalitet softvera složene arhitekture, boreći se usput sa izuzetnim tehničkim izazovima.

Koliko su projekti veliki? U Schneider Electric-u isporučuju projekte za najveće distribucije električne energije širom sveta koje snabdevaju milione potrošača električnom energijom i pokrivaju kritične infrastrukture u mnogim velikim svetskim gradovima poput Sidneja, San Franciska, Vašingtona i drugih.

Da li test menadžment obuhvata i testiranje performansi? Naravno, to je jedan od glavnih prioritetnih zahteva u svakom projektu, a test manager je odgovoran za pripremu i izvršenje testiranja performansi tokom životnog veka projekta.

Predavači

Bogdan Galetin je Master inženjer elektrotehnike i računarstva, a u Schneider Electric došao je 2013. godine kao stipendista u QC timu DMS i EMS energetskih funkcija. 2016 godine se zaposlio u istom timu i do 2019. učestvovao je u zvaničnim QC aktivnostima interno, ali i onsite na brojnim projektima sa klijentima. Od 2019. godine preuzeo je ulogu menadžera kvaliteta ADMS proizvoda za CPFL projekat u Brazilu, 2021. za Stromnetz projekat u Berlinu i 2022. godine za Equatorial projekat u Brazilu.

Dušan Sretenijević trenutno radi kao test manager/support engineer na Ausgrid projektu u okviru APAC RSC-a. U Schneider Electric je takođe došao kao stipendista 2012. godine, a 2016. se zaposlio kao quality control junior engineer. Od tada je napredovao na pozicije test lead-a, zatim quality control senior engineer-a i test manager-a, a 2022. se preselio u Australiju u okviru pozicije senior support engineer i postao deo 24/7 support tima.

Vladimir Lešić se nakon završenih osnovnih i master studija na FTN-u na smeru Elektroenergetskih sistema, Schneider Electric-u pridružio pre sedam godina kao test engineer u Quality Control sektoru, gde vremenom počinje da učestvuje i u samoj egzekuciji projekata kao test lead. To je vodilo do preuzimanja današnje pozicije test manager-a. Radio je na projektima u Evropi i Australiji, gde je puno vremena proveo na testiranju i isporuci projekata (Endeavour, SAPN).