PlayUK festival - povezuje britansku i srpsku gejming scenu

PlayUK festival – povezuje britansku i srpsku gejming scenu

U Beogradu će se od 20. do 26. januara, na tri lokacije, održati PlayUK festival – British Council program, koji će se u ovom izdanju fokusirati na video igre, gejming kulturu i približavanje britanske i ovdašnje gejming scene uz povezivanje kreativaca koji stvaraju u ovoj oblasti.

Povod je činjenica da su upravo studiji i kreativci iz ove oblasti iz Srbije napravili značajan iskorak na svetskoj sceni a njihove igre postale prepoznatljive i igrane širom planete. PlayUK festival 2020 British Council organizuje u partnerstvu sa Nordeus-om i Asocijacijom industrije video igara Srbije (SGA).

Preko 50 kreativaca koji se bave gejmingom iz Srbije i 30 iz regiona Zapadnog Balkana učestvovaće u radionicama i predavanjima koje će voditi istaknuti profesionalci britanskih indie gejming studija. U Nordeus hub-u oni će od 20. do 24. januara razvijati svoje veštine i upoznati se sa nanovijim trendovima u gejmingu u Velikoj Britaniji.

PlayUK 2020. će činiti brojni susreti i razmene iskustava kreativaca koji stvaraju u ovoj oblasti – a širu publiku očekuje zanimljiv program u okviru PlayUK izložbe video igara, koji će pokazati umetničku stranu gejminga i, naravno, pružiti vrhunsku zabavu.

Spreman interaktivni poklon za Muzej primenjenih umetnosti

Izložba video igara će se održavati u Kulturnom centru Beograda, 24. do 26. januara, a ulaz će biti besplatan. Interaktivnu kolekciju zanimljivih i uzbudljivih igara koje dolaze iz Velike Britanije će postaviti dvojica škotskih kustosa, čuvenih u svetu digitalnih igara kao We Throw Switches.

PlayUK festival formalno će biti otvoren 22. januara u Muzeju primenjenih umetnosti gde će se publici obratiti direktorka UK gejming asocijacije Džo Tvist, direktorka British Council-a za Srbiju Kler Sirs, predsednik organizacije SGA Nikola Čavić, direktorka Muzeja Ljiljana Miletić Abramović i predstavnik britanske ambasade u Beogradu.

Ovom prilikom Muzeju primenjenih umetnosti biće poklonjena zanimljiva aplikacija “The Gift” (“Poklon”) uz pomoć koje će posetioci muzeja, preko svojih mobilnih telefona, moći svojim prijateljima da šalju virtuelni poklon – prikaz odabranog eksponata muzeja.