Planet Balkan Hakaton - Netokracija.rs

Planet Balkan Hakaton

Pre nepunih dvadeset godina, naučnicima je bilo potrebno nekoliko sati da skinu jednu sliku od jednog gigabajta, koju je napravio satelit koji orbitira oko planete Zemlje. Danas, tehnologija i satelitske kompanije nude čitavo bogatstvo podataka u jednoj sekundi. Hiljade istraživača koristi u svom istraživanju podatke i slike visoke rezolucije komercijalnih satelita.

S druge strane, mnogi drugi koriste cloud-computing resurse velikih Internet kompanija kako bi analizirali skupove podataka koji bi inače u potpunosti blokirali lokalne kompjuterske sisteme univerziteta širom sveta. Danas je moguće pratiti i vizualizovati nestanak šuma i koralnih grebena, nadgledati useve u cilju poboljšanja proizvodnje, predviđati topljenje glečera i širenje zaraza.

Upravo iz gore navedenih razloga, Fondacija “Serbian Case for Space” zajedno sa firmom “Planet”, čije je sedište u San Francisku, organizuje prvi “Planet Balkan Hackathon”, koji će omogućiti timovima iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije, Srbije i Slovenije da se takmiče u jednom od tri izazova (Klimatske promene: Poljoprivreda, Pametni gradovi) koristeći satelitske podatke koje će obezbediti “Planet”.

Ovaj događaj, kao i mnogi drugi ove godine, održaće se online, a više informacija o istom, pravilima takmičenja i nagradama, možete pronaći na zvaničnom sajtu.