Open data online meetup: Gde se nalaze naši podaci?

Open data online meetup: Gde se nalaze naši podaci?

Drugi po redu online Open Data meetup, fokusiraće se na temu 'Gde se nalaze naši podaci', a o čemu će govoriti Andreja Gluščević i Jelena Adamović.

Andreja je Lead Project Manager & Open Data specialist, smatra da je za društvo korist od otvorenih javnih podataka nedvosmislena u značajnom broju oblasti, među kojima su: transparentnost i demokratija, učešće građana, bolje ili nove javne usluge, podsticanje društvenih i privrednih inovacija, unapređenje rada javnih službi, nova istraživačka i naučna saznanja.

Sa druge strane, Jelena je advokat, iz iskustva sa pravnom regulativnom u oblasti otvorenih podataka u okviru Evropske Unije i Republike Srbije, smatra da su otvoreni podaci važni za društvo zbog toga što doprinose stvaranju “dodatne vrednosti”, kao i transparentnosti rada državnih organa.

U okviru Heapspace organizacije, Open Data je inicijativa za unapređenje postojećih skupova otvorenih podataka Republike Srbije i uspostavljanje platforme za lakšu objavu novih skupova. Ova organizacija pomno prati dešavanja u vezi sa otvorenim podacima.

Kako da se prijavite za događaj

Kako je ovaj online meetup ograničen na prisustvo od 100 učesnika, potrebno je da se prijavite ovde, nakon čega ćete dobiti linkove za prijavu na meetup. Koraci ka uspešnom prisustvovanju online meetup-u na Zoom platformi su sledeći:

  1. Potrebno je da instalirate Zoom na svoj računar ili mobilni telefon. Sign up je besplatan.
  2. Prosleđeni link kopirate, potom nalepite na prozor u kom će biti naznačeno: Meeting ID, nakon klika dugmeta JOIN pojaviće vam se opcija da štiklirate jednu od tri ponuđene opcije: Computer Audio, Telephone Audio ili Computer & Telephone Audio. Kliknućete Computer & Telephone Audio.

Domaćini i moderatori ove diskusije biće Igor Spasić i Marija Savić. Iz pomenute organizacije pozivaju sve zainteresovane da se pridruže i čuju ne samo važnu temu već i sjajne govornice koje su dale veliki doprinos u oblasti otvorenih podataka. Za sva dodatna pitanja u vezi sa dešavanjem možete pisati na info@heapspace.rs.