DaFED #61: DevOps automatizacijom do veće sigurnosti aplikacija

DaFED #61: DevOps automatizacijom do veće sigurnosti aplikacija

U Amfiteatru Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, 5. aprila sa početkom u 18.00, održaće se 61. po redu DaFED. Slobodan Stojanović i Goran Mekić, pričaće o upotrebi GraphQL-a i automatizaciji procesa koja vodi do sigurnijih i skalabilnijih aplikacija. 

Napredne arhitekture sa GraphQL: serverles

GraphQL je vrlo koristan i veoma popularan među frontend developerima zato što može značajno da ubrza razvoj, ali i performanse aplikacija i API dokumentaciju.  

Međutim, GraphQL nije samo za jednostavne aplikacije, već može da bude odličan fit za naprednije softver arhitekture. Na primer, super se uklapa sa event sourcing i CQRS paternima zbog toga što razdvaja queries (čitanje podataka) i mutations (modifikovanje podataka). 

Ako na sve to dodamo i serverless, dobijamo veoma moćnu arhitekturu koja se lako održava i ne košta puno. Na Slobodanovom predavanju ćemo saznati kako to najbolje da sprovedemo u delo. 

Slobodan je CTO i ko-osnivač Vacation Trackera, aplikacije koja olakšava praćenje odmora u kompanijama i ko-organizator JS Belgrade meetupa. Takođe je AWS Serverless Hero, član Claudia.js core tima i ko-autor knjige “Serverless Applications with Node.js”, objavljene od strane Manning Publications.

Automatizacijom procesa do sigurnijih aplikacija

Danas smo svedoci tehnologija koje svojim otvorenim standardima, automatizacijom i integracijom omogućavaju da čovek sve manje razmišlja o repetitivnim i “dosadnim” delovima razvoja i koncentriše se na ideju ili arhitekturu ili već neki drugi kreativniji aspekt projekta. 

Problem je što se te iste tehnologije ne koriste u dovoljnoj meri iako se većina kompanija i programera slaže da je automatizacija od ogromne pomoći i u održanju sigurnosti proizvoda, a ne samo tokom programiranja. Na predavanju će biti pokazano kako to može da izgleda na primeru framework-a zvanog Freenit koji je objedinio dizajn, frontend i backend automatizaciju u jednu koherentnu i lako održivu celinu.

Goran Mekić je sistem admin koji preferira FreeBSD operativni sistem, nisko programiranje, C++ real time DSP i automatizaciju. Omiljeni jezici su mu C++ i Python, od WEB framework-a FastAPI i Svelte, a u karijeri je bio sve od system admina, preko backend i frontend programera do arhitekte projekta. Danas sve više vremena provodi u niskom/sistemskom programiranju i kernelu/drajverima za FreeBSD. Goran je, pored toga, osnivač, istraživač i predavač u Tilda Centru.

DaFTER – Prilika za umrežavanje

Nakon predavanja, uz sada već tradicionalne palačinke i lokalna craft piva, održava se  DaFTER. Odlična prilika za sve posetioce, da se upoznaju i popričaju sa predavačima uživo, ali i da prošire svoju mrežu poznanstava i ostvare nove konekcije. Požurite sa prijavom na sajtu.