DaFED #60 - Node.js: Node streams i NextJS: tRPC

DaFED #60

Tema martovskog DaFEDa je JS, a publika će imati priliku da čuje jednog od članova core tima Node.js-a, Bendžamina Gruenbauma, koji je ujedno i Code Architect u Excel-u (Microsoft), i Petra Slovića, direktora inovacija u kompaniji Quantox Technology. 

“Node streams are fun(ctional) and fun now” je naslov predavanja koje će publici predstaviti Benjamin Gruenbaum, jedan od članova Node.js core tima.

Node streams imaju reputaciju da su komplikovani, međutim, poslednjih godina su umnogome unapređeni. Na ovom predavanju, čućete kako možete (donekle) da zaboravite na komplikovane stream koncepte i umesto njih “.map”-irate vaše stream-ove. 

Benjamin je član core tima Node.JS-a, streams maintainer i developer, WHATWG/WinterCG član, TC39 kontributor i predavač. Aktivan je na brojnim open-source projektima u ekosistemu (MobX, SinonJS, bluebird (please don’t use!), tmp-promise, i drugima). 

Pre nego što se priključio Microsoft-u kao Code Architect u Excel-u, radio je u Testim.io (generisanje e2e testova uz AI), Peer5 (kreiranje high-scale distribuirane p2p CDN preko WebRTC) i TipRanks (kreiranje wall-street accountability proizvoda). 

Uprošćavanje Full Stack Serverless developmenta uz pomoć tRPC-a u NextJS-u

U ovom predavanju, naučićete kako da iskoristite snagu T3 stack-a i tRPC-a, tako da sa lakoćom kreirate full stack serverless aplikacije. Petar će detaljno objasniti benefit upotrebe tRPC-a u NextJS-u, koje vam mogu pomoći da kreirate moderne i skalabilne aplikacije. Otkrićete kako tRPC olakšava kreiranje sigurnih i efikasnih serverless API-ja, i to bez opterećujućeg upravljanja infrastrukturom. 

Sa više od 10 godina iskustva u softverskom inženjerstvu, Petar Slović je prošao put od razvoja softvera, web aplikacija, preko vođenja velikih timova do rešavanja kompleksnih zadataka i projekata na platformama koje imaju milionske posete. Osim u razvoju softvera, Petar ima iskustva sa startapovima, posebno onima koji su bazirani na blockchain tehnologiji.

Trenutno obavlja poslove na poziciji direktora inovacija u kompaniji Quantox Technology, što ga čini odgovornim za sve procese unapređenja poslovanja kao i za primenu savremenih metodologija rada. Završio je Elektronski fakultet u Nišu, čest je učesnik hakatona i predavač na konferencijama. Autor je i obrazovnog programskog jezika na c‌irilici ћ ++.

DaFTER – Prilika za umrežavanje

Na DaFTERu ćete imati priliku da se upoznate i popričate sa predavačima uživo, ali i da proširite svoju mrežu poznanstava i ostvarite nove konekcije. Požurite sa prijavom na sajtu.