Lansiran ecommerce4all - nova platforma za podršku razvoja e-trgovine

Lansiran ecommerce4all – nova platforma za podršku razvoja e-trgovine

Mnogi poslovni podaci i informacije vezane za poslovanja e-trgovine od danas su zvanično dostupni na prvoj regionalnoj platformi za e-trgovinu pod nazivom 'E-commerce for all – ecommerce4all.eu' koja je već sada dostupna u Srbiji.

Imajući u vidu zemlje Zapadnog Balkana, naša zemlja se nalazi na vodećoj poziciji prema zastupljenosti online kupovine u populaciji, u ovom pogledu iza se nalaze Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora. Regionalnu internet platformu razvija Makedonska asocijacija za e-trgovinu kao glavni implementator u saradnji sa E-commerce Asocijacijom Srbije i drugim partnerima CEFTA regiona.

Regionalna ekspanzije makedonske platforme Ecommerce4All od danas će biti dostupna u našoj zemlji, Bosni i Hercegovini, Albaniji, u Crnoj Gori, Moldaviji i Severnoj Makedoniji. Korisnici iz regiona moći će besplatno da koriste regionalnu web platformu za e-trgovinu od kojih je već dostupan prvi od pet modula – modul “E-commerce Data”.

Modul predstavlja stanje e-trgovine na CEFTA tržištima kroz statističke i druge podatke (interaktivni grafikoni stanja e-trgovine na svakom tržištu i poređenja e-kupaca, UNCTAD B2C indeks e-spremnosti – trgovina i drugi relevantni Eurostat podaci), informacije koje se odnose na spremnost zemalja za obavljanje poslova e-trgovine, informacije o tome koliko često, koliko i gde kupci kupuju onlajn, itd.

Ovi podaci mogu pomoći kompanijama da unaprede poslovanje na svojim lokalnim tržištima, ali što je još važnije, oni mogu koristiti njihovom planiranju proširenja na druga tržišta u CEFTA regionu. Pored ovog modula, platforma će u budućnosti biti nadograđena sa još četiri modula. Prva tri modula pokrivaju ključne aspekte poslovanja u e-trgovini, kao što su regulacija, e-plaćanja i isporuka.

Cilj je unapređenje međunarodne saradnje u e-commerce sektoru

Štaviše, platforma će biti obogaćena još jednim dodatnim modulom – pričama o uspehu sa svakog tržišta. Svaki od ovih modula će sadržati relevantne informacije specifične za svako od CEFTA tržišta, kao i tutorijale, priručnike, dokumente u vezi sa temama i video prezentacije. Povodom lansiranja nove platforme u regionu, oglasila se i Marija Pasuljević, direktorka ECS koja je tom prilikom istakla sledeće:

Kako je naša zemlja jedna od vodećih zemalja na polju online trgovine u CEFTA regiji, zaista smo srećni što učestvujemo u lansiranju platforme “Ecommerce4all”, koja na jednom mestu okuplja sve relevantne i ključne informacije potrebne za digitalno poslovanje.

Razvoj ove platforme i njenih alata, pomaže našim korisnicima da pronađu sve neophodne informacije i bolje razumeju e-trgovinu, što je jedna od najvažnijih stavki pored međusobne regionalne saradnje CEFTA regije. eCommerce Asocijacija Srbije radi na osnaživanju digitalnog ekosistema i implementaciji svetskih trendova digitalnog poslovanja.

Razvoj platforme “Ecommerce4All” podržava projekat Otvorenog regionalnog fonda za spoljnu trgovinu koji implementiraju Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime Evropske unije i Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Cilj je unapređenje međunarodne saradnje koja promoviše regionalni i lokalni ekonomski razvoj i podržava autonomnu implementaciju politika usklađenih sa EU koje imaju za cilj balansiranje regionalnog razvoja zemlje. Fond ima za cilj da unapredi sprovođenje reformske agende za trgovinu i konkurentnost u CEFTA regionu u skladu sa zahtevima procesa približavanja EU.

Web platforma je dostupna na engleskom i lokalnom jeziku za svako tržište, a više informacija možete pronaći na zvaničnom sajtu.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Sponzorisano

Stanislava Nestorović iz kompanije ASEE: HR je glavni konsultant i podrška biznisu

Kako se razvija karijera zaposlenih u jednoj kompaniji - od trenutka kada dobiju posao do unapređenja i daljeg usavršavanja? Otkrivamo u tekstu koji sledi.

Karijere

Kako je Maja Nedeljković od analogne umetnosti došla do softverskog inženjerstva i 3D renderinga

Put ka karijeri u IT i tehnološkom svetu može da vodi iz različitih "pravaca" ali i interesovanja. Svoju priču o izgradnji IT karijere, otkriva nam Maja Nedeljković, senior Software Engineer.

Startapi i poslovanje

Joberty izlazi na svetsko tržište i predstavlja svoj AI matching sistem zapošljavanja

Platforma Joberty koja broji više od 100.000 korisnika od ovog septembra dostupna je u svim zemljama sveta i povezivaće programere i IT kompanije na globalnom nivou - uz novi 'pametni' sistem zapošljavanja.

Propustili ste

Intervju

Kompanija Zendesk ulazi na srpsko tržište i traži IT stručnjake za razvoj WFM alata

Kompanija Zendesk, jedan od lidera na svetskom tržištu za unapređenje poslovanja kompanija nova je na tržištu Srbije. Plan menadžmenta ove kompanije koja ima preko 100.000 zadovoljnih korisnika, jeste da nastavi sa zapošljavanjem novih stručnih IT kadrova u našoj zemlji.

Intervju

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi tim lider kompanije Hunch?

Svoj pogled na trenutnu situaciju u IT-ju u Srbiji, kompanijama koje u okviru njega posluju i dostizanju statusa seniora za Netokraciju deli Branislav Milojević iz kompanije Hunch.

Office Talks Podcast

Splet Tech – konferencija koji okuplja regionalnu IT zajednicu

Gosti 159. epizode bili su Lazar Lekić i Nebojša Bjelotomić sa kojima smo razgovarali o stanju u IT industriji, startap ekosistemu i predstojećoj Splet Tech konferenciji.

Startapi i poslovanje

Outpost Chess, srpski LinkedIn za šahiste, podigao prvu ‘angel’ investiciju vrednu €85.000

Outpost Chess je potpisao ugovor za prvu 'anđeosku investiciju' u visini od 85.000 evra i očekuje da će kompletirati celu pre-seed rundu do kraja ove godine.

Startapi i poslovanje

Rad od kuće kao iz kanca: Remote Santa platforma jača timski duh na daljinu – i vredno nagrađuje trud

Startap iz Srbije rešava najveći problem rada od kuće - usamljenost! Kako Remote Santa platforma podstiče timski duh na daljinu, čitajte u intervjuu sa suosnivačicom, Jovanom Đeković.

Kultura 2.0

Web pristupačnost čini internet boljim mestom za sve – a posebno za osobe sa invaliditetom

Internet je alat putem kog možemo pronaći gotovo sve što želimo da saznamo, zar ne? Nažalost, to nije slučaj za osobe koje imaju određene invaliditete. Upravo zato je pristupačnost interneta (web accessibillity) sve aktuelnija tema.