Lansiran ecommerce4all - nova platforma za podršku razvoja e-trgovine

Lansiran ecommerce4all – nova platforma za podršku razvoja e-trgovine

Mnogi poslovni podaci i informacije vezane za poslovanja e-trgovine od danas su zvanično dostupni na prvoj regionalnoj platformi za e-trgovinu pod nazivom 'E-commerce for all – ecommerce4all.eu' koja je već sada dostupna u Srbiji.

Imajući u vidu zemlje Zapadnog Balkana, naša zemlja se nalazi na vodećoj poziciji prema zastupljenosti online kupovine u populaciji, u ovom pogledu iza se nalaze Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora. Regionalnu internet platformu razvija Makedonska asocijacija za e-trgovinu kao glavni implementator u saradnji sa E-commerce Asocijacijom Srbije i drugim partnerima CEFTA regiona.

Regionalna ekspanzije makedonske platforme Ecommerce4All od danas će biti dostupna u našoj zemlji, Bosni i Hercegovini, Albaniji, u Crnoj Gori, Moldaviji i Severnoj Makedoniji. Korisnici iz regiona moći će besplatno da koriste regionalnu web platformu za e-trgovinu od kojih je već dostupan prvi od pet modula – modul “E-commerce Data”.

Modul predstavlja stanje e-trgovine na CEFTA tržištima kroz statističke i druge podatke (interaktivni grafikoni stanja e-trgovine na svakom tržištu i poređenja e-kupaca, UNCTAD B2C indeks e-spremnosti – trgovina i drugi relevantni Eurostat podaci), informacije koje se odnose na spremnost zemalja za obavljanje poslova e-trgovine, informacije o tome koliko često, koliko i gde kupci kupuju onlajn, itd.

Ovi podaci mogu pomoći kompanijama da unaprede poslovanje na svojim lokalnim tržištima, ali što je još važnije, oni mogu koristiti njihovom planiranju proširenja na druga tržišta u CEFTA regionu. Pored ovog modula, platforma će u budućnosti biti nadograđena sa još četiri modula. Prva tri modula pokrivaju ključne aspekte poslovanja u e-trgovini, kao što su regulacija, e-plaćanja i isporuka.

Cilj je unapređenje međunarodne saradnje u e-commerce sektoru

Štaviše, platforma će biti obogaćena još jednim dodatnim modulom – pričama o uspehu sa svakog tržišta. Svaki od ovih modula će sadržati relevantne informacije specifične za svako od CEFTA tržišta, kao i tutorijale, priručnike, dokumente u vezi sa temama i video prezentacije. Povodom lansiranja nove platforme u regionu, oglasila se i Marija Pasuljević, direktorka ECS koja je tom prilikom istakla sledeće:

Kako je naša zemlja jedna od vodećih zemalja na polju online trgovine u CEFTA regiji, zaista smo srećni što učestvujemo u lansiranju platforme “Ecommerce4all”, koja na jednom mestu okuplja sve relevantne i ključne informacije potrebne za digitalno poslovanje.

Razvoj ove platforme i njenih alata, pomaže našim korisnicima da pronađu sve neophodne informacije i bolje razumeju e-trgovinu, što je jedna od najvažnijih stavki pored međusobne regionalne saradnje CEFTA regije. eCommerce Asocijacija Srbije radi na osnaživanju digitalnog ekosistema i implementaciji svetskih trendova digitalnog poslovanja.

Razvoj platforme “Ecommerce4All” podržava projekat Otvorenog regionalnog fonda za spoljnu trgovinu koji implementiraju Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime Evropske unije i Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Cilj je unapređenje međunarodne saradnje koja promoviše regionalni i lokalni ekonomski razvoj i podržava autonomnu implementaciju politika usklađenih sa EU koje imaju za cilj balansiranje regionalnog razvoja zemlje. Fond ima za cilj da unapredi sprovođenje reformske agende za trgovinu i konkurentnost u CEFTA regionu u skladu sa zahtevima procesa približavanja EU.

Web platforma je dostupna na engleskom i lokalnom jeziku za svako tržište, a više informacija možete pronaći na zvaničnom sajtu.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Tehnologija

AI menja programiranje iz korena – kako da to okrenete u svoju korist?

Kompanija Tenderly, zajedno sa kompanijom Infobip u Beogradu organizuje meetup posvećen startapima koji žele da implementiraju veštačku inteligenciju u svoje poslovanje. Mi smo razgovarali sa Marinom Šolčić koja će biti predavač na ovom događaju.

Najava

Regionalni ‘open data’ izazov: Napravi aplikaciju koristeći podatke javne uprave

Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP Srbija) raspisuju Regionalni izazov otvorenih podataka 2024.

Startapi i poslovanje

Ingsoftware akvizirao Neopix, sledi ukrupnjavanje niške IT scene

Domaća kompanija Ingsoftware akvizirala je Neopix, tako da ove niške kompanije sa velikim iskustvom u razvijanju digitalnih proizvoda i međusobno veoma kompatibilnim ekspertizama od 25. marta posluju kao jedna.

Propustili ste

Gaming

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Novost

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Intervju

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.