Lansiran Ethereum 2.0 – zvaničan prelaz na ‘proof-of-stake’ model

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Lansiran Ethereum 2.0 – zvaničan prelaz na ‘proof-of-stake’ model

Ethereum, druga po veličini kriptovaluta, prešla je na 'proof-of-stake' model, smanjujući svoje potrebe za većom upotrebom energije. Ova tranzicija koja je u toku od 2016. godine, neće mnogo uticati na korisnike Ethereuma, ali će značajno pogoditi 'kripto' rudare.

Prelazak na pomenuti model je započeo 6. septembra, kada je aktivirana Bellatrix nadogradnja, a zvanično je završena nakon rudarenja bloka Terminal Total Difficulty, što je i pokrenulo ovu veliku nadogradnju Ethereuma. Zapravo, tehnički deo je već sada gotov, pa nam ostaje da vidimo šta će se naredno deseti sa ovom velikom i značajnom web3.0 platformom.

Ono što treba napomenuti, jeste da u narednim satima i danima postoji rizik od grešaka, hakova i nestabilnosti cena. Takođe postoji rizik od račvanja, pri čemu rudari kreiraju više verzija Ethera na različitim lancima, što dovodi do konfuzije i okruženja zrelog za prevare, prenosi The Verge.

Kao i Bitcoin, Ethereum je odobravao nove transakcije na blokčejnu pomoću mehanizma proof-of-work, pri čemu se “rudari” utrkuju da reše teške matematičke probleme koristeći ogromne količine računarske snage i na kraju bivaju nagrađeni za svoj trud. Upravo ovaj pristup troši mnogo energije što je predstavljalo izazove skaliranja za Ethereum – zagušenje mreže je povećalo naknade i usporilo stope obrade, čineći mrežu preskupom za manje transakcije i teškom za skaliranje onih većih.

Novo poglavlje za uzdrmano crypto tržište?

Sa druge strane, proof-of-stake zahteva da “validatori” stave ulog – u ovom slučaju keš ether tokena kako bi imali priliku da budu izabrani da odobre transakcije i zarade malu nagradu. Što više validator uloži, veće su šanse da dobiju nagradu. Ali sav uloženi ether će zaraditi kamatu, što pretvara ulaganje u nešto poput kupovine akcija ili obveznica bez dodatnih troškova računara.

Podsetimo, kao što smo i pomenuli, Ethereum je radio na proof-of-work modelu, koji je bio  energetski veoma neefikasan jer su se rudari takmičili da reše zadatke u isto vreme, ali samo jedan je mogao da pobedi dok je sva druga energija je protraćena. Proof-of-stake, s druge strane, ima validatore koji su stavili svoj Ethereum kao zalog. Ako se loše ophode, izgubiće Ethereum koji su uložili.

Ethereum Foundation procenjuje da će ovaj novi i veliki prelazak smanjiti troškove energije za više od 99 procenata, dok je spajanje više puta odlagano još od 2017. godine.

Bez obzira na to šta će se sledeće desiti, Ethereum-ov dugo očekivani prelazak na proof-of-stake model, uneo je pojačanje novog entuzijazma i tehničkih mogućnosti u industriju koja je značajno pogođena stalnim izveštajima o prevarama i pravnim istragama, naglom padu vrednosti kriptovaluta i iscrpljenosti javnosti zbog svih afera koje su pogađale ovo tržište u prethodnom periodu.

Činjenica da je jedan od najvećih kripto igrača uložio vreme i novac postavljajući temelje za manje destruktivni i efikasniji ekosistem je ogromno dostignuće. Sam taj signal može se pokazati transformativnim za Web3.0 industriju koja još uvek dobija stabilne VC investicije i mogla bi da pronađe novu energiju i sliku u percepciji globalne javnosti.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Quiet Quitting: Kako je TikTok trend pokrenuo revoluciju na radnom mestu?

Ukoliko ste aktivni na TikTok-u, sigurno vam nije promakao trend o 'tihom otkazu' koji u proteklom periodu preplavljuje svačiji #fyp na ovoj društvenoj mreži.

Gaming

FDU pokrenuo Game Art katedru ― šta to znači za srpsku gejming industriju?

Fakultet dramskih umetnosti, koji je član superklastera Creative Tech Serbia, ove godine prvi put je upisao studente na novi studijski program: Vizuelni efekti, animacija i gejm art. Sve o novom studijskom programu i mogućnostima koje pruža, pročitajte u našem tekstu.

Sponzorisano

Veljko je više od deset godina Java programer u Mozzartu – otkriva nam izazove IT odeljenja u ‘gambling’ industriji

Ukoliko se baviš programiranjem i tragaš za novim profesionalnim izazovima, kako ti se čini mogućnost da razvijaš vlastiti proizvod i da možeš da vidiš svoj kod u produkciji u rekordno kratkom roku?

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Patrik Kolins: Ako govorimo o izgradnji startap ekosistema, Srbija je na sjajnom putu

Iskusni mentor u radu sa startapima analizirao je srpski ekosistem i dao korisne savete domaćim osnivačima čiji su tehnološki startapi spremni za osvajanje svetskog tržišta.

Kultura 2.0

Može li veštačka inteligencija ubiti kreativnost?

Kada je Jason Allen, inače dizajner video igara, pobedio na Takmičenju likovne umetnosti Državnog sajma Kolorado u kategoriji Digital Arts/Digitally-Manipulated Photography sa delom 'Théâtre D’opéra Spatial', koje je nastalo uz pomoć najpopularnijeg programa veštačke inteligencije Midjourney, povela se polemika o tome šta je umetnost danas, kakva je njena budućnost i da li to ona zapravo 'umire pred našim očima'?

Tehnologija

Brnabić: Izvoz srpske IT industrije preko €2,5 milijardi u 2022. godini

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da će izvoz IT industrije ove godine premašiti 2,5 milijarde evra, od čega će suficit biti preko 1,5 milijarde evra, a da je u proteklih godinu dana svako drugo novo radno mesto bilo u IT sektoru.

Startapi i poslovanje

500 Emerging Europe: Novih €70 miliona za lokalne startape sa globalnim ambicijama

Istanbulski ogranak poznatog VC fonda 500 startups saopštio je da se sa novim fondom još više fokusira na države Centralne i Istočne Evrope, među kojima je i Srbija.

Intervju

Stvaranje i edukacija novih talenata moraju biti u fokusu domaćih ‘game dev’ kompanija

Ulazak u 'game dev' svet često može da krene od različitih interesovanja. Svoju priču o tome kako više od jedne decenije radi u IT industriji i sada u gaming sektoru iako se za to nije stručno edukovao, otkriva nam Dušan Jovanović, Studio Production Manager kompanije Ubisoft u Beogradu.

Tehnologija

Search On 22: SEO relevantniji nego ikada pre

U nameri da privuče generaciju Z, Google je na 'Search On 22' događaju predstavio novitete u pretrazi, koji su rezultat dugogodišnjeg razvijanja AI tehnologija.