Lansiran Ethereum 2.0 – zvaničan prelaz na ‘proof-of-stake’ model

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Lansiran Ethereum 2.0 – zvaničan prelaz na ‘proof-of-stake’ model

Ethereum, druga po veličini kriptovaluta, prešla je na 'proof-of-stake' model, smanjujući svoje potrebe za većom upotrebom energije. Ova tranzicija koja je u toku od 2016. godine, neće mnogo uticati na korisnike Ethereuma, ali će značajno pogoditi 'kripto' rudare.

Prelazak na pomenuti model je započeo 6. septembra, kada je aktivirana Bellatrix nadogradnja, a zvanično je završena nakon rudarenja bloka Terminal Total Difficulty, što je i pokrenulo ovu veliku nadogradnju Ethereuma. Zapravo, tehnički deo je već sada gotov, pa nam ostaje da vidimo šta će se naredno deseti sa ovom velikom i značajnom web3.0 platformom.

Ono što treba napomenuti, jeste da u narednim satima i danima postoji rizik od grešaka, hakova i nestabilnosti cena. Takođe postoji rizik od račvanja, pri čemu rudari kreiraju više verzija Ethera na različitim lancima, što dovodi do konfuzije i okruženja zrelog za prevare, prenosi The Verge.

Kao i Bitcoin, Ethereum je odobravao nove transakcije na blokčejnu pomoću mehanizma proof-of-work, pri čemu se “rudari” utrkuju da reše teške matematičke probleme koristeći ogromne količine računarske snage i na kraju bivaju nagrađeni za svoj trud. Upravo ovaj pristup troši mnogo energije što je predstavljalo izazove skaliranja za Ethereum – zagušenje mreže je povećalo naknade i usporilo stope obrade, čineći mrežu preskupom za manje transakcije i teškom za skaliranje onih većih.

Novo poglavlje za uzdrmano crypto tržište?

Sa druge strane, proof-of-stake zahteva da “validatori” stave ulog – u ovom slučaju keš ether tokena kako bi imali priliku da budu izabrani da odobre transakcije i zarade malu nagradu. Što više validator uloži, veće su šanse da dobiju nagradu. Ali sav uloženi ether će zaraditi kamatu, što pretvara ulaganje u nešto poput kupovine akcija ili obveznica bez dodatnih troškova računara.

Podsetimo, kao što smo i pomenuli, Ethereum je radio na proof-of-work modelu, koji je bio  energetski veoma neefikasan jer su se rudari takmičili da reše zadatke u isto vreme, ali samo jedan je mogao da pobedi dok je sva druga energija je protraćena. Proof-of-stake, s druge strane, ima validatore koji su stavili svoj Ethereum kao zalog. Ako se loše ophode, izgubiće Ethereum koji su uložili.

Ethereum Foundation procenjuje da će ovaj novi i veliki prelazak smanjiti troškove energije za više od 99 procenata, dok je spajanje više puta odlagano još od 2017. godine.

Bez obzira na to šta će se sledeće desiti, Ethereum-ov dugo očekivani prelazak na proof-of-stake model, uneo je pojačanje novog entuzijazma i tehničkih mogućnosti u industriju koja je značajno pogođena stalnim izveštajima o prevarama i pravnim istragama, naglom padu vrednosti kriptovaluta i iscrpljenosti javnosti zbog svih afera koje su pogađale ovo tržište u prethodnom periodu.

Činjenica da je jedan od najvećih kripto igrača uložio vreme i novac postavljajući temelje za manje destruktivni i efikasniji ekosistem je ogromno dostignuće. Sam taj signal može se pokazati transformativnim za Web3.0 industriju koja još uvek dobija stabilne VC investicije i mogla bi da pronađe novu energiju i sliku u percepciji globalne javnosti.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Institut BioSens otvorio novi poziv za akcelerator namenjen IT i poljoprivrednim startapima

Institut BioSens pozvao je inovativne startape iz IT i poljoprivrednog sektora da učestvuju u trećem izdanju akceleratora i na taj način nastavlja dobru praksu pružanja podrške inovativnim preduzetnicima u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Gaming

Wargaming Forge: Novi edukativni program o kreiranju globalnih video igra – uz potencijalno zaposlenje

Industrija razvoja video igara jeste zanimljiva, ali u isto vreme kompleksna stvar. Potencijale talenata koji tu istu industriju grade, prepoznala je kompanija Wargaming koja je pored kancelarija u Beogradu, otvorila i 'Forge' program prakse, sa čijom smo programskom menadžerkom razgovarali.

Startapi i poslovanje

Srpski NOVELIC prodao 54% udela indijskoj kompaniji Sona za 40,5 miliona evra

Indijska kompanija Sona Comstar potvrdila je kupovinu 54% udela u kapitalu za €40,5 miliona srpske kompanije Novelic, osnovane 2012. godine. Ova domaća kompanija razvija radarske senzore bazirane na milimetarskim talasima za auto, IoT i robotsku industriju.

Propustili ste

Internet marketing

Da li će digitalni marketing preživeti novu eru privatnosti?

Zbog potrebe da se istaknu u moru konkurencije, brendovi će morati ozbiljno da se posvete kreiranju kvalitetnog, relevantnog i kreativnog sadržaja.

Kultura 2.0

Vlada Srbije ulaže €52 miliona u izgradnju novog centra za kreativne industrije

Obeležen početak radova na rekonstrukciji nekadašnje zgrade Ložionice u kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.

Startapi i poslovanje

OTP banka otvorila prijave za novi Generator ZERO 2023 konkurs

OTP banka je pokrenula novi ciklus Generator ZERO 2023 konkursa sa ciljem da podrži rešenja koja doprinose smanjenju karbonskog otiska i rastu zelene ekonomije.

Office Talks Podcast

Kako graditi uspešne web3 kompanije i projekte?

U tech zajednici sve više se priča o web3 svetu. Upravo zato, tema 127. epizode Office Talks podkasta bila je o izgradnji i vođenju web3 kompanija. O tome smo pričali sa osnivačima kompanije ShardLabs, koja ima tim i u Beogradu.

Karijere

Serbian Product Community: Objavljena anketa za ljude koji se bave kreiranjem digitalnih proizvoda

Cilj ankete je podizanje transparentnosti plata tako da se zajednički stekne realnija slika o stanju u upravljanju razvojem digitalnih proizvoda u Srbiji.

Tehnologija

Slobodan Marković: Kako javno dostupni NLP modeli za srpski jezik doprinose rastu domaće IT industrije?

Zašto ChatGPT ne zna padeže, a mi još uvek nemamo Siri na srpskom? Kako razvoj ovih alata može pozitivno da utiče na domaću 'tech' zajednicu, objasnio nam je Slobodan Marković, digitalni savetnik u organizaciji UNDP.