Epic Games kažnjen sa $520 miliona usled povrede privatnosti i sumnjivih kupovina u igri Fortnite

Epic Games kažnjen sa $520 miliona usled povrede privatnosti i sumnjivih kupovina u igri Fortnite

Kompanija Epic Games će morati da plati 520 miliona dolara Federalnoj komisiji za trgovinu s obzirom na to da je kroz video igru Fortnite prekršila zakone o zaštiti privatnosti dece online. Pored toga, koristili su i trikove kako bi naterali igrače da obavljaju neželjene kupovine predmeta u igri.

Odluka komisije podrazumeva rekordnu kaznu od 275 miliona dolara za namirenje navodnih kršenja pravila o zaštiti privatnosti dece na mreži (COPPA) i još dodatnih 245 miliona dolara zbog podešavanja opcije kupovine u okviru igre (in-app purchase), koja bi mogla da prevari igrače i omogući im da slučajno kupe stvari u okviru video igre Fortnite, prenosi The Verge.

Koliko je ova igra zapravo popularna, najbolje pokazuje činjenica da je ista zaradila preko devet milijardi dolara tokom prve dve godine postojanja. U svojoj žalbi, Federalna komisija za trgovinu navodi da je Epic Games prikupio lične podatke od Fortnite igrača mlađih od 13 godina bez znanja ili saglasnosti njihovih roditelja.

Agencija takođe tvrdi da je ova kompanija nanela štetu mladim korisnicima uključivanjem tekstualnog i glasovnog ćaskanja u video igri, navodeći da su deca i tinejdžeri bili verbalno maltretirani, pretili jedni drugima, uznemiravani i izloženi opasnim i psihološkim pitanjima, dok iz Epic-a navode da su se već pozabavili nekim od ovih problema.

Ranije ovog meseca, Epic Games je uveo nove Cabined Accounts opcije u Fortnite igri, kao i Rocket League i Fall Guys za decu mlađu od 13 godina, što onemogućava određene funkcije, kao što su tekstualno i glasovno ćaskanje, kupovine u igri i mogućnost preuzimanja igara koje Epic ne dozvoljava bez saglasnosti roditelja. Takođe su uveli roditeljski nadzor 2019. i samim tim učinili usluge verifikacije roditelja besplatnim već prošle godine.

Visoka kazna odlaže i izgradnju Epic Games kampusa u Novom Sadu?

Kao deo sudskog naloga koji je predložila pomenuta komisija, Epic će morati da dobije dozvolu roditelja pre nego što omogući glasovno i tekstualno ćaskanje za maloletne igrače. Na ovaj način će kompanija morati da izbriše sve lične podatke koje je prethodno prikupila od Fortnite igrača, osim ako kompanija ne dobije saglasnost roditelja da zadrži takve podatke ili se korisnik identifikuje da ima 13 ili više godina.

Pomenuta kompanija će takođe morati da plati 245 miliona dolara da nadoknadi troškove kupcima za navodnu upotrebu sumnjivih obrazaca koji obmanjuju igrače da prave neželjene kupovine i dozvoljavaju deci da skupljaju neovlašćene troškove bez ikakvog učešća roditelja.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

“Tamni obrazac” (dark pattern) je korisnički interfejs dizajniran da prevari korisnike tako da odaberu određene opcije koje nisu u interesu potrošača. U slučaju Epic-a, Federalna komisija tvrdi da je Fortnite-ova “kontraintuitivna, nedosledna i zbunjujuća konfiguracija komandi” dovela do toga da igrači generišu stotine miliona dolara u nenamernim kupovinama u igri, pritiskom na samo jedno dugme.

Ono što komisija takođe napominje, jeste da od 2018. godine Epic dozvoljava deci da kupuju Fortnite valutu (V-Bucks) u igri bez saglasnosti roditelja ili vlasnika kreditne kartice. Takođe se navodi da je Epic “zaključao račune kupaca” koji su pokušali da ospore neovlašćene optužbe i zapretili da će ih zabraniti “doživotno” ako pokušaju da se bore protiv budućih optužbi.

Iz Federalne komisije za trgovinu navode da će koristiti postignutu nagodbu za refundiranje sredstava roditeljima čija su deca neovlašćeno kupovala sa kreditnih kartica između januara 2017. i novembra 2018. godine, zatim igračima kojima su naplaćene neželjene kupovine i igračima čiji su nalozi bili zaključani nakon osporavanja optužbi.

Između ostalog, Epic Games je odgovorio na tvrdnje Komisije za trgovinu na svom sajtu, napominjući da je prihvatio sporazum jer želi da “bude na čelu zaštite potrošača i pruži najbolje iskustvo” za igrače. Kompanija opisuje različite promene koje je već napravila, kao što je dodavanje sistema “poništi kupovinu” i sistema tokena za povraćaj sredstava u Fortnite igri iz 2018. godine.

Podsetimo, ova vest se na neki način održava i na Srbiju s obzirom na to da je Epic Games još 2019. godine akvizirao srpski 3Lateral sa ciljem unapređenja tehnike kreiranja lica i grafičkih delova u video igrama kroz Unreal Engine alat. Pomenuta kazna i izdvajanje ogromnog novca, verovatno će odložiti planove i realizaciju za izgradnju kampusa ove kompanije u Novom Sadu.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Kako je AI revolucija promenila IT tržište rada: Osam novih zanimanja u fokusu Fenix HR istraživanja

S ciljem da kompanijama pruži sveobuhvatniji uvid u tržište rada, kompanija Fenix HR i ove godine sprovodi istraživanje koje će im pomoći u donošenju strateških odluka o zapošljavanju i zadržavanju talenata.

Startapi i poslovanje

ICT Hub: Osmislite najbolje rešenje za inovacije u pravosuđu i osvojite vredne nagrade

ICT Hub je lansirao novi projekat 'Inovacije u Pravosuđu' koji ima za cilj da unapredi pristup pravdi za osetljive i marginalizovane grupe u Srbiji kroz razvoj inovativnih digitalnih alata.

Intervju

Trusted Advisor uz pomoć inovativnog softvera unapređuje procese regrutacije

Trusted Advisor je prva agencija u Srbiji koja nudi relokaciju inženjera iz IT-ja u Evropu i SAD i prva agencija koja se bavi ljudskim resursima na strateški način, koristeći pravu metodologiju projektnog menadžmenta.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

ICT Hub: Osmislite najbolje rešenje za inovacije u pravosuđu i osvojite vredne nagrade

ICT Hub je lansirao novi projekat 'Inovacije u Pravosuđu' koji ima za cilj da unapredi pristup pravdi za osetljive i marginalizovane grupe u Srbiji kroz razvoj inovativnih digitalnih alata.

Intervju

Trusted Advisor uz pomoć inovativnog softvera unapređuje procese regrutacije

Trusted Advisor je prva agencija u Srbiji koja nudi relokaciju inženjera iz IT-ja u Evropu i SAD i prva agencija koja se bavi ljudskim resursima na strateški način, koristeći pravu metodologiju projektnog menadžmenta.

Startapi i poslovanje

Hipokratija: Izaberi lekara uz preko 6.000 recenzija pacijenata iz Srbije

Na platformi Hipokratija, pacijenti ostavljaju iskrene recenzije o medicinskim uslugama širom Srbije kako bi pomogli drugim ljudima u odabiru pravog lekara.

Office Talks Podcast

Više rada a manje povišica za programere

U novoj epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o stanju na IT tržištu koje je i dalje uzdrmano otkazima i smanjenom broju zapošljavanja stručnih kadrova.

Digitalni mediji

Social Serbia 2024: Ljudi u Srbiji se plaše AI alata i manje veruju influenserima!

Kakvo je stanje u digitalu, koje platforme koristimo, kome verujemo i šta se u navikama korisnika promenilo u poslednjih godinu dana – pitanja su na koja odgovara upravo objavljeno istraživanje Social Serbia 2024.

Karijere

Na koji ćeš faks? Poseti Metaverse sajam obrazovanja koji je okupio 128.000 studenata

Predstavljamo vam virtuelni 3D sajam obrazovanja zasnovan na Metaverse tehnologiji, koji mladima u Srbiji i regionu značajno olakšava potragu za idealnim izborom fakulteta i budućim zaposlenjem!