Epic Games kažnjen sa $520 miliona usled povrede privatnosti i sumnjivih kupovina u igri Fortnite

Epic Games kažnjen sa $520 miliona usled povrede privatnosti i sumnjivih kupovina u igri Fortnite

Kompanija Epic Games će morati da plati 520 miliona dolara Federalnoj komisiji za trgovinu s obzirom na to da je kroz video igru Fortnite prekršila zakone o zaštiti privatnosti dece online. Pored toga, koristili su i trikove kako bi naterali igrače da obavljaju neželjene kupovine predmeta u igri.

Odluka komisije podrazumeva rekordnu kaznu od 275 miliona dolara za namirenje navodnih kršenja pravila o zaštiti privatnosti dece na mreži (COPPA) i još dodatnih 245 miliona dolara zbog podešavanja opcije kupovine u okviru igre (in-app purchase), koja bi mogla da prevari igrače i omogući im da slučajno kupe stvari u okviru video igre Fortnite, prenosi The Verge.

Koliko je ova igra zapravo popularna, najbolje pokazuje činjenica da je ista zaradila preko devet milijardi dolara tokom prve dve godine postojanja. U svojoj žalbi, Federalna komisija za trgovinu navodi da je Epic Games prikupio lične podatke od Fortnite igrača mlađih od 13 godina bez znanja ili saglasnosti njihovih roditelja.

Agencija takođe tvrdi da je ova kompanija nanela štetu mladim korisnicima uključivanjem tekstualnog i glasovnog ćaskanja u video igri, navodeći da su deca i tinejdžeri bili verbalno maltretirani, pretili jedni drugima, uznemiravani i izloženi opasnim i psihološkim pitanjima, dok iz Epic-a navode da su se već pozabavili nekim od ovih problema.

Ranije ovog meseca, Epic Games je uveo nove Cabined Accounts opcije u Fortnite igri, kao i Rocket League i Fall Guys za decu mlađu od 13 godina, što onemogućava određene funkcije, kao što su tekstualno i glasovno ćaskanje, kupovine u igri i mogućnost preuzimanja igara koje Epic ne dozvoljava bez saglasnosti roditelja. Takođe su uveli roditeljski nadzor 2019. i samim tim učinili usluge verifikacije roditelja besplatnim već prošle godine.

Visoka kazna odlaže i izgradnju Epic Games kampusa u Novom Sadu?

Kao deo sudskog naloga koji je predložila pomenuta komisija, Epic će morati da dobije dozvolu roditelja pre nego što omogući glasovno i tekstualno ćaskanje za maloletne igrače. Na ovaj način će kompanija morati da izbriše sve lične podatke koje je prethodno prikupila od Fortnite igrača, osim ako kompanija ne dobije saglasnost roditelja da zadrži takve podatke ili se korisnik identifikuje da ima 13 ili više godina.

Pomenuta kompanija će takođe morati da plati 245 miliona dolara da nadoknadi troškove kupcima za navodnu upotrebu sumnjivih obrazaca koji obmanjuju igrače da prave neželjene kupovine i dozvoljavaju deci da skupljaju neovlašćene troškove bez ikakvog učešća roditelja.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

“Tamni obrazac” (dark pattern) je korisnički interfejs dizajniran da prevari korisnike tako da odaberu određene opcije koje nisu u interesu potrošača. U slučaju Epic-a, Federalna komisija tvrdi da je Fortnite-ova “kontraintuitivna, nedosledna i zbunjujuća konfiguracija komandi” dovela do toga da igrači generišu stotine miliona dolara u nenamernim kupovinama u igri, pritiskom na samo jedno dugme.

Ono što komisija takođe napominje, jeste da od 2018. godine Epic dozvoljava deci da kupuju Fortnite valutu (V-Bucks) u igri bez saglasnosti roditelja ili vlasnika kreditne kartice. Takođe se navodi da je Epic “zaključao račune kupaca” koji su pokušali da ospore neovlašćene optužbe i zapretili da će ih zabraniti “doživotno” ako pokušaju da se bore protiv budućih optužbi.

Iz Federalne komisije za trgovinu navode da će koristiti postignutu nagodbu za refundiranje sredstava roditeljima čija su deca neovlašćeno kupovala sa kreditnih kartica između januara 2017. i novembra 2018. godine, zatim igračima kojima su naplaćene neželjene kupovine i igračima čiji su nalozi bili zaključani nakon osporavanja optužbi.

Između ostalog, Epic Games je odgovorio na tvrdnje Komisije za trgovinu na svom sajtu, napominjući da je prihvatio sporazum jer želi da “bude na čelu zaštite potrošača i pruži najbolje iskustvo” za igrače. Kompanija opisuje različite promene koje je već napravila, kao što je dodavanje sistema “poništi kupovinu” i sistema tokena za povraćaj sredstava u Fortnite igri iz 2018. godine.

Podsetimo, ova vest se na neki način održava i na Srbiju s obzirom na to da je Epic Games još 2019. godine akvizirao srpski 3Lateral sa ciljem unapređenja tehnike kreiranja lica i grafičkih delova u video igrama kroz Unreal Engine alat. Pomenuta kazna i izdvajanje ogromnog novca, verovatno će odložiti planove i realizaciju za izgradnju kampusa ove kompanije u Novom Sadu.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Gaming

For The Win! konferencija je tokom koje Beograd postaje epicentar evropskog gejminga

Konferencija For the Win!, od 25. do 26. maja okupiće u Beogradu regionalnu i evropsku 'game-dev' zajednicu, uz govornike iz kompanija kao što su Google, Outfit7, Two Desperados, 3 Lateral ili Activision/Blizzard/King, kao i organizacija ISFE, UKIE, EGDF, IGDA i mnogih drugih.

Kultura 2.0

Stari model rada iz kancelarije od 9 do 5 je prevaziđen, hibridni model je realnost – potvrđuju domaće IT kompanije

Pandemiji je došao kraj, ali rad od kuće je i dalje na snazi. Zato naše sagovornike pitamo da li će zvanični povratak u kancelariju ikada više biti opcija.

Office Talks Podcast

Šta se dešava kada dobijete otkaz? Saveti za radnike i poslodavce

Gošća 141. epizode Office Talks podkasta bila je Tijana Žunić Marić koja je advokat i partner u advokatskoj kancelariji Žunić. Sa njom smo razgovarali o tome kako se IT firme suočavaju sa otkazima.

Propustili ste

Društvene mreže

Zašto udruženje Fruškać mora da plati 115.000 dinara odštete zbog ‘deljenja’ na Instagramu?

Da li naš Zakon prepoznaje pravila upotrebe društvenih mreža, te koja su naša prava, a koje obaveze prilikom deljenja sadržaja, pitali smo Anju Berić iz advokatske kancelarije Žunić Law.

Office Talks Podcast

Stanje marketing agencija u 2023.

Gost 145. epizode Office Talks podkasta bio je Nikola Parun koji dolazi iz agencije Ovation BBDO, a sa kojim smo imali priliku da razgovaramo o stanju u industriji digitalnog marketinga u Srbiji nakon pandemije korona virusa.

Karijere

Istraživanje Puls HR zajednice: Privlačenje zaposlenih je najveći izazov IT kompanija

Sudeći prema istraživanju koje je sproveo HelloWorld, najveći izazov za IT kompanije u protekle dve godine bio je privlačenje IT kandidata, što je istaklo 61% ispitanika.

Novost

Dražen Šumić je novi direktor Microsoft razvojnog centra u Srbiji

Kao direktor Microsoft razvojnog centra u Srbiji, Dražen Šumić će biti zadužen za dalji strateški razvoj centra u Beogradu, koji važi za jedan od najvažnijih razvojnih centara u Evropi.

Intervju

Žarko Stevanović iz Potere: Svetski šampion u znanju po zanimanju je programer!

Žarka već godinama gledate kao jednog od tragača u kultnom kvizu Potera gde je gotovo nepobediv. A, da li ste znali da je on po profesiji programer koji pored kvizova, karijeru gradi u sferi kompjuterskih nauka?

Najava

Prvi Polkadot Day u Srbiji: Istražite Polkadot ‘blockchain’ ekosistem

Ovaj događaj u organizaciji MVP Workshop-a deo je Belgrade Blockchain Week-a i održaće se na Fakultetu organizacionih nauka 5. juna, sa početkom u 11 časova.