Može li pravni sukob između kompanija Apple i Epic Games da promeni AppStore kakav danas poznajemo?

Može li pravni sukob između kompanija Apple i Epic Games da promeni AppStore kakav danas poznajemo?

U avgustu prošle godine između kompanija Apple i Epic Games izbio je pravni spor u vezi sa naplatom naknada za kupovinu unutar igara. Ovaj sudski proces koji je ove godine pravično dobio Epic games, mogao bi da promeni budućnost funkcionisanja AppStore prodavnice.

Prošla godina u tehnološkom svetu je prema mišljenju mnogih obeležena pravnim “sukobom” između pomenutih kompanija, a čitava ova saga se nije u potpunosti završila i traje zapravo i danas. Podsećanja radi, kulminacija čitave priče izbila je prošle godine kada je Epic Games hteo da izbegne plaćanje naknade od 30% kompaniji Apple za in-app purchase (kupovina unutar igre), pa je Epic napravio zaseban, alternativni sistem naplate.

Čitava ova peripetija kulminirala je izbacivanjem planetarno popularne igre Fortnite sa AppStore prodavnice, a iza ovog naslova stoji upravo Epic Games. Apple je takođe zapretio da će blokirati distribuciju Unreal Engine softvera koji se koristi za izradu igara, a koji je koristila pomenuta game dev kompanija.

U ovom slučaju, Apple je izašao kao gubitnik s obzirom na to da je, na osnovu ovog slučaja, viši sud u SAD presudio u korist Epic Games-a i da će Apple od sada morati developerima da omogući da u okviru svojih aplikacija ili igara stave linkove putem kojih mogu da direktno vrše naplate. Takođe treba pomenuti da je Apple prošle godine, nakon pritiska javnosti, odlučio da smanji naknade za pojedine developere na 15% što je na neki način najavilo korenite promene kada je reč o funkcionisanju naplate putem AppStore prodavnice.

Iako nakon nešto više od godinu dana i dalje nema naznaka kada bi čitav ovaj problem mogao da bude zaključen, tačnije kada će Apple prestati da blokira Epic Games, činjenica je da se baš u ovom trenutku na neki način vodi borba za budućnost AppStore prodavnice. Apple priča jednu, a Epic Games drugu priču, a posledicu trpe ni manje ni više nego krajnji korisnici koji za svoje iOS uređaje i dalje ne mogu da preuzmu Fortnite, koji je iz poznatih razloga i povučen.

Upravo ovu temu u vezi sa funkcionisanjem i poslovanjem AppStore prodavnice u narednom periodu komentarisali smo sa Ivanom Jelićem, autorom podkasta B92 Tehnopolis i direktorom za proizvode i razvoj B92.net.

Rešenja nema ni na vidiku?

Govoreći o tome koliko bi navedena odluka suda za pomenuti spor mogla da utiče na buduće procese naplate developera i koje bi promene mogle da se jave za sve one koji se bave razvojem iOS aplikacija/igara, Ivan kaže da će čitav ovaj problem verovatno imati ozbiljan uticaj, pre svega zato što će otvoriti ovaj ekosistem za druge servise koji nude usluge naplate.

Prema njegovim rečima, iOS je naročito važan u ovom smislu imajući u vidu da je platforma na kojoj se dešava daleko najviše prometa, iako nema dominantnu poziciju po broju korisnika ili uređaja na tržištu. “Developeri će imati slobodu izbora sistema naplate što znači zdraviju konkurenciju, niže provizije, a verovatno i nešto povoljnije cene za potrošače”, istakao je Jelić koji je, između ostalog, prokomentarisao dosadašnju naplatu naknade na AppStore prodavnici od 30% koja je i glavni uzročnik čitavog problema:

Cifra od 30% manje je bitna kada postoji konkurencija. Sa jedne strane, 30% može izgledati puno, a sa druge deveolperi koji nemaju resurse da integrišu neko drugo rešenje ili naprave svoje imaju siguran i dostupan sistem naplate koji je u startu besplatan.

Za nekoga ko pokreće servis ili aplikaciju i nema veliki budžet dostupnost takvog servisa bez početnih troškova može značiti više od “samo” 70% od prihoda. Ne bi trebalo zaboraviti i to da je ovo borba velikih brojeva, najveće uštede imaće oni koji imaju najveći promet, pa iz tod ugla ova odluka može značiti da će umesto jednoj, novac otići drugoj velikoj kompaniji.

Naš sagovornik dodaje da će Apple velikim igračima verovatno ponuditi još bolje uslove, što je i do sada bila praksa koja je proviziju spuštala do 15%, a što se manjih developera tiče, on smatra da će Apple izvesno još jače igrati na kartu dostupnosti, sigurnosti, lakoće korišćenja i male početne investicije.

Osvrnuvši se na kraju na trenutni spor između dve kompanije koji bi mogao umnogome da oblikuje funkcionisanje i reputaciju AppStore prodavnice, Ivan dodaje da ne vidi drugi način za suštinsku promenu situacije od otvaranja iOS-a za alternative ekosisteme aplikacija i servisa, bilo da se radi o drugim prodavnicama ili webu kao platformi.

“Takođe ne vidim da će se to skorije desiti, Apple nema nikakav podsticaj da to učini, bilo pravni ili tržišni. Drugim rečima, konkurencija od prvog iPhone-a ne uspeva bitno da utiče na rast koji Apple pravi iz pozicije koja po trenutnim definicijama nije dominantna na tržištu”, zaključio je naš sagovornik na kraju.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Novost

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Devtech obezbedio €12,25 miliona za dalje širenje poslovanja u Srbiji i regionu

Globalna kompanija za digitalne inovacije iz Srbije Devtech, objavila je partnerstvo sa Claret Capital Partners, investicionim fondom iz Londona koji finansira razvoj brzorastućih tehnoloških kompanija.

Intervju

Razgovori sa seniorima: Kako je Miloš od Frontend programera postao JavaScript Tech Lead

Ukoliko imate dobro početno znanje i volju da učite, IT industrija vas može nagraditi brzim napretkom kroz tehnološku hijerarhiju kompanije. Svoj karijerni put ka tituli senior programera, ovog puta nam detaljno otkriva Miloš Cvetković koji je JavaScript Tech Lead u kompaniji Levi9.

Office Talks Podcast

Relax Gaming: Put od formiranja studija do nagrađivanih igara

Gost 99. epizode Office Talks podcasta bio je Srđan Zdravković, Head of Studio u kompaniji Relax Gaming koja se bavi razvojem online igara na sreću, a čiji tim u Srbiji stoji iza nekih od najnagrađivanijih naslova u iGaming industriji.

Recenzija

Telegram ili WhatsApp: Koje nam prednosti i rizike donosi svakodnevno dopisivanje na ovim aplikacijama?

Telegram je uveo premium opciju koja za 4,99 dolara mesečno korisnicima obezbeđuje pristup dodatnim funkcijama. Da li je ovo samo nastavak 'borbe' za korisnike između ovog chat servisa i giganta kao što je WhatsApp?

Novost

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Startapi i poslovanje

Florence Healthcare sa velikom kancelarijom u Beogradu obezbedio novih $27 miliona investicije

Cilj ove investicije je da podrži misiju kompanije da u narednoj deceniji udvostruči rezultate kliničkih istraživanja tako što će omogućiti remote pristup njihovoj dokumentaciji.