Može li pravni sukob između kompanija Apple i Epic Games da promeni AppStore kakav danas poznajemo?

Može li pravni sukob između kompanija Apple i Epic Games da promeni AppStore kakav danas poznajemo?

U avgustu prošle godine između kompanija Apple i Epic Games izbio je pravni spor u vezi sa naplatom naknada za kupovinu unutar igara. Ovaj sudski proces koji je ove godine pravično dobio Epic games, mogao bi da promeni budućnost funkcionisanja AppStore prodavnice.

Prošla godina u tehnološkom svetu je prema mišljenju mnogih obeležena pravnim “sukobom” između pomenutih kompanija, a čitava ova saga se nije u potpunosti završila i traje zapravo i danas. Podsećanja radi, kulminacija čitave priče izbila je prošle godine kada je Epic Games hteo da izbegne plaćanje naknade od 30% kompaniji Apple za in-app purchase (kupovina unutar igre), pa je Epic napravio zaseban, alternativni sistem naplate.

Čitava ova peripetija kulminirala je izbacivanjem planetarno popularne igre Fortnite sa AppStore prodavnice, a iza ovog naslova stoji upravo Epic Games. Apple je takođe zapretio da će blokirati distribuciju Unreal Engine softvera koji se koristi za izradu igara, a koji je koristila pomenuta game dev kompanija.

U ovom slučaju, Apple je izašao kao gubitnik s obzirom na to da je, na osnovu ovog slučaja, viši sud u SAD presudio u korist Epic Games-a i da će Apple od sada morati developerima da omogući da u okviru svojih aplikacija ili igara stave linkove putem kojih mogu da direktno vrše naplate. Takođe treba pomenuti da je Apple prošle godine, nakon pritiska javnosti, odlučio da smanji naknade za pojedine developere na 15% što je na neki način najavilo korenite promene kada je reč o funkcionisanju naplate putem AppStore prodavnice.

Iako nakon nešto više od godinu dana i dalje nema naznaka kada bi čitav ovaj problem mogao da bude zaključen, tačnije kada će Apple prestati da blokira Epic Games, činjenica je da se baš u ovom trenutku na neki način vodi borba za budućnost AppStore prodavnice. Apple priča jednu, a Epic Games drugu priču, a posledicu trpe ni manje ni više nego krajnji korisnici koji za svoje iOS uređaje i dalje ne mogu da preuzmu Fortnite, koji je iz poznatih razloga i povučen.

Upravo ovu temu u vezi sa funkcionisanjem i poslovanjem AppStore prodavnice u narednom periodu komentarisali smo sa Ivanom Jelićem, autorom podkasta B92 Tehnopolis i direktorom za proizvode i razvoj B92.net.

Rešenja nema ni na vidiku?

Govoreći o tome koliko bi navedena odluka suda za pomenuti spor mogla da utiče na buduće procese naplate developera i koje bi promene mogle da se jave za sve one koji se bave razvojem iOS aplikacija/igara, Ivan kaže da će čitav ovaj problem verovatno imati ozbiljan uticaj, pre svega zato što će otvoriti ovaj ekosistem za druge servise koji nude usluge naplate.

Prema njegovim rečima, iOS je naročito važan u ovom smislu imajući u vidu da je platforma na kojoj se dešava daleko najviše prometa, iako nema dominantnu poziciju po broju korisnika ili uređaja na tržištu. “Developeri će imati slobodu izbora sistema naplate što znači zdraviju konkurenciju, niže provizije, a verovatno i nešto povoljnije cene za potrošače”, istakao je Jelić koji je, između ostalog, prokomentarisao dosadašnju naplatu naknade na AppStore prodavnici od 30% koja je i glavni uzročnik čitavog problema:

Cifra od 30% manje je bitna kada postoji konkurencija. Sa jedne strane, 30% može izgledati puno, a sa druge deveolperi koji nemaju resurse da integrišu neko drugo rešenje ili naprave svoje imaju siguran i dostupan sistem naplate koji je u startu besplatan.

Za nekoga ko pokreće servis ili aplikaciju i nema veliki budžet dostupnost takvog servisa bez početnih troškova može značiti više od “samo” 70% od prihoda. Ne bi trebalo zaboraviti i to da je ovo borba velikih brojeva, najveće uštede imaće oni koji imaju najveći promet, pa iz tod ugla ova odluka može značiti da će umesto jednoj, novac otići drugoj velikoj kompaniji.

Naš sagovornik dodaje da će Apple velikim igračima verovatno ponuditi još bolje uslove, što je i do sada bila praksa koja je proviziju spuštala do 15%, a što se manjih developera tiče, on smatra da će Apple izvesno još jače igrati na kartu dostupnosti, sigurnosti, lakoće korišćenja i male početne investicije.

Osvrnuvši se na kraju na trenutni spor između dve kompanije koji bi mogao umnogome da oblikuje funkcionisanje i reputaciju AppStore prodavnice, Ivan dodaje da ne vidi drugi način za suštinsku promenu situacije od otvaranja iOS-a za alternative ekosisteme aplikacija i servisa, bilo da se radi o drugim prodavnicama ili webu kao platformi.

“Takođe ne vidim da će se to skorije desiti, Apple nema nikakav podsticaj da to učini, bilo pravni ili tržišni. Drugim rečima, konkurencija od prvog iPhone-a ne uspeva bitno da utiče na rast koji Apple pravi iz pozicije koja po trenutnim definicijama nije dominantna na tržištu”, zaključio je naš sagovornik na kraju.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Vega IT ulaže €1.000.000 u osnivanje novog startapa Thrivea

Kao nastavak globalnog širenja poslovanja, kompanija Vega IT najavila je novi poslovni poduhvat. Ovog puta, rade na razvoju inovativnog HR SaaS rešenja pod imenom Thrivea.

Startapi i poslovanje

Anygo je novi servis za deljenje vozila u Beogradu putem aplikacije – čija se mreža širi

Na ulicama glavnog grada pojavili su se mali gradski Hyundai automobili sa natpisom 'Anygo car sharing'. Prestonica je konačno dobila jedan ovakav servis, a mi vam u intervjuu sa osnivačem startapa 'Anygo' otkrivamo kako on funkcioniše i na koji način je nastao.

Novost

Sve što treba da znate o aplikaciji Agencije za privredne registre

APR je uveo aplikaciju za sastavljanje i podnošenje finansijskih izveštaja za 2023. godinu, u skladu sa Zakonom o računovodstvu. Za vas smo izdvojili najvažnije pojedinosti vezane za njeno korišćenje.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Novi GapMinder Fond II s kapitalom od €80 miliona targetira i srpske startape!

GapMinder Ventures, VC fond koji je dosad primarno ulagao u tehnološke kompanije iz Rumunije, pokreće GapMinder Fond II, investicioni paket od 80 miliona evra koji će biti alociran i na širem istočnoevropskom regionu, pa tako i Srbiji i Hrvatskoj.

Tehnologija

SEO Spam: Kako su AI generisani advokati pokušali da prevare Netokraciju?

Razvojem veštačke inteligencije cyber kriminalci postaju sve veštiji, a napadi sve maliciozniji. Donosimo vam priču o tome kako smo uspeli da raskrinkamo jedan takav pokušaj ucene.

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.

Mobilno

Uživo praćenje prevoza u Beogradu od danas na Google mapama!

Google je u okviru svoje aplikacije mapa na pametnim telefonima omogućio praćenje javnog prevoza u realnom vremenu za našu prestonicu.

Digitalni mediji

Vladimir Kovač: Iz zajednice se regrutuje radna snaga, zato kompanije treba da budu deo događaja

Zrenjaninski hotel Vojvodina tradicionalno će krajem aprila ugostiti još jednu DigiTalk konferenciju i edukaciju posvećenu e-trgovini. O važnosti održavanja ovakvih događaja za kreativnu, digitalnu i IT zajednicu, razgovaramo sa jednim od osnivača i organizatora konferencije.

Sponzorisano

Bosch inženjerski centar u Srbiji zapošljava IT stručnjake koji razvijaju rešenja za auto industriju

Ubrzani razvoj 'automotive' industrije i okretanje u smeru sve veće integracije digitalnih rešenja, otvorile su jedno sasvim novo poglavlje za tehnološke i IT kompanije. Jedan od lidera u razvoju digitalnih rešenja za auto industriju je i kompanija Bosch, čiji IT sektor u Srbiji zapošljava više od 400 stručnjaka.