Može li pravni sukob između kompanija Apple i Epic Games da promeni AppStore kakav danas poznajemo?

Može li pravni sukob između kompanija Apple i Epic Games da promeni AppStore kakav danas poznajemo?

U avgustu prošle godine između kompanija Apple i Epic Games izbio je pravni spor u vezi sa naplatom naknada za kupovinu unutar igara. Ovaj sudski proces koji je ove godine pravično dobio Epic games, mogao bi da promeni budućnost funkcionisanja AppStore prodavnice.

Prošla godina u tehnološkom svetu je prema mišljenju mnogih obeležena pravnim “sukobom” između pomenutih kompanija, a čitava ova saga se nije u potpunosti završila i traje zapravo i danas. Podsećanja radi, kulminacija čitave priče izbila je prošle godine kada je Epic Games hteo da izbegne plaćanje naknade od 30% kompaniji Apple za in-app purchase (kupovina unutar igre), pa je Epic napravio zaseban, alternativni sistem naplate.

Čitava ova peripetija kulminirala je izbacivanjem planetarno popularne igre Fortnite sa AppStore prodavnice, a iza ovog naslova stoji upravo Epic Games. Apple je takođe zapretio da će blokirati distribuciju Unreal Engine softvera koji se koristi za izradu igara, a koji je koristila pomenuta game dev kompanija.

U ovom slučaju, Apple je izašao kao gubitnik s obzirom na to da je, na osnovu ovog slučaja, viši sud u SAD presudio u korist Epic Games-a i da će Apple od sada morati developerima da omogući da u okviru svojih aplikacija ili igara stave linkove putem kojih mogu da direktno vrše naplate. Takođe treba pomenuti da je Apple prošle godine, nakon pritiska javnosti, odlučio da smanji naknade za pojedine developere na 15% što je na neki način najavilo korenite promene kada je reč o funkcionisanju naplate putem AppStore prodavnice.

Iako nakon nešto više od godinu dana i dalje nema naznaka kada bi čitav ovaj problem mogao da bude zaključen, tačnije kada će Apple prestati da blokira Epic Games, činjenica je da se baš u ovom trenutku na neki način vodi borba za budućnost AppStore prodavnice. Apple priča jednu, a Epic Games drugu priču, a posledicu trpe ni manje ni više nego krajnji korisnici koji za svoje iOS uređaje i dalje ne mogu da preuzmu Fortnite, koji je iz poznatih razloga i povučen.

Upravo ovu temu u vezi sa funkcionisanjem i poslovanjem AppStore prodavnice u narednom periodu komentarisali smo sa Ivanom Jelićem, autorom podkasta B92 Tehnopolis i direktorom za proizvode i razvoj B92.net.

Rešenja nema ni na vidiku?

Govoreći o tome koliko bi navedena odluka suda za pomenuti spor mogla da utiče na buduće procese naplate developera i koje bi promene mogle da se jave za sve one koji se bave razvojem iOS aplikacija/igara, Ivan kaže da će čitav ovaj problem verovatno imati ozbiljan uticaj, pre svega zato što će otvoriti ovaj ekosistem za druge servise koji nude usluge naplate.

Prema njegovim rečima, iOS je naročito važan u ovom smislu imajući u vidu da je platforma na kojoj se dešava daleko najviše prometa, iako nema dominantnu poziciju po broju korisnika ili uređaja na tržištu. “Developeri će imati slobodu izbora sistema naplate što znači zdraviju konkurenciju, niže provizije, a verovatno i nešto povoljnije cene za potrošače”, istakao je Jelić koji je, između ostalog, prokomentarisao dosadašnju naplatu naknade na AppStore prodavnici od 30% koja je i glavni uzročnik čitavog problema:

Cifra od 30% manje je bitna kada postoji konkurencija. Sa jedne strane, 30% može izgledati puno, a sa druge deveolperi koji nemaju resurse da integrišu neko drugo rešenje ili naprave svoje imaju siguran i dostupan sistem naplate koji je u startu besplatan.

Za nekoga ko pokreće servis ili aplikaciju i nema veliki budžet dostupnost takvog servisa bez početnih troškova može značiti više od “samo” 70% od prihoda. Ne bi trebalo zaboraviti i to da je ovo borba velikih brojeva, najveće uštede imaće oni koji imaju najveći promet, pa iz tod ugla ova odluka može značiti da će umesto jednoj, novac otići drugoj velikoj kompaniji.

Naš sagovornik dodaje da će Apple velikim igračima verovatno ponuditi još bolje uslove, što je i do sada bila praksa koja je proviziju spuštala do 15%, a što se manjih developera tiče, on smatra da će Apple izvesno još jače igrati na kartu dostupnosti, sigurnosti, lakoće korišćenja i male početne investicije.

Osvrnuvši se na kraju na trenutni spor između dve kompanije koji bi mogao umnogome da oblikuje funkcionisanje i reputaciju AppStore prodavnice, Ivan dodaje da ne vidi drugi način za suštinsku promenu situacije od otvaranja iOS-a za alternative ekosisteme aplikacija i servisa, bilo da se radi o drugim prodavnicama ili webu kao platformi.

“Takođe ne vidim da će se to skorije desiti, Apple nema nikakav podsticaj da to učini, bilo pravni ili tržišni. Drugim rečima, konkurencija od prvog iPhone-a ne uspeva bitno da utiče na rast koji Apple pravi iz pozicije koja po trenutnim definicijama nije dominantna na tržištu”, zaključio je naš sagovornik na kraju.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Gaming

3Lateral predao urbanistički projekat za novosadski kampus – useljenje 2024. godine

Epic Games i 3Lateral zvanično su objavili više detalja o narednim koracima vezanim za planiranje i izgradnju svog budućeg kampusa u Novom Sadu.

Startapi i poslovanje

Da li Srbija inovira i zašto je važna naša pozicija na listi Globalnog indeksa inovativnosti?

Na poziciji Globalnog indeksa inovativnosti Srbija je pala sa 53. na 54. poziciju. Analiziramo gde smo bili lošiji, a gde bolji na skali inovacija.

E-commerce

eCommerce bezbednost: 5 saveta za bezbedniju internet trgovinu

Svakog oktobra održava se Evropski mesec sajber bezbednosti. Sa porastom internet trgovine u svetu, ali i u Srbiji, zapitali smo se kako povećati bezbednost domaćih internet prodavnica i šta to mali i veliki trgovci mogu da urade kako bi zaštitili svoje kupce. Korisne savete potražite u nastavku ovog vodiča.

Propustili ste

Mobilno

Koji su to najbolji telefoni na tržištu u cenovnom rangu od €250 do preko €750

Tržište mobilnih telefona nikada pre nije bilo ovako raznoliko. Korisnici danas na raspolaganju imaju ogroman broj modela različitih klasa i cenovnih kategorija, da se slobodno može reći kako je mogućnost izbora pametnih telefona najveća - od kada oni postoje.

Startapi i poslovanje

Freshdesk je SaaS alat za CX koji koristi 50.000 kompanija širom sveta – a od skoro je dostupan i na Balkanu

Kompanija Freshworks od prošle godine posluje i na regionalnom tržištu, a sa direktorom za Balkan razgovaramo o njihovim proizvodima - pogotovu o alatu Freshdesk.

Office Talks Podcast

Šta su to superklasteri i kako nastaju? (gost Kosta Andrić)

Može li se u naredne četiri godine izgraditi prvi srpski superklaster i kako pomoću ovog modela unaprediti tehnološke kapacitete domaće privrede? Otkrivamo u prvoj epizodi Office Talks specijala.

Startapi i poslovanje

Rekordan broj investicija i akvizicija obeležili su domaći ekosistem u 2021. godini

Analiziramo koji su to događaji obeležili startap zajednicu u proteklih 365 dana.

Startapi i poslovanje

Opseg plate prva je stvar koju programeri traže u oglasu za posao

Da, oglasi za posao u IT industriji imaju mane - čak i ako ih i HR-ovi i kompanijski menadžeri pišu i proveravaju po nekoliko puta. Najčešće ne sadrže dovoljno informacija o poziciji, opseg plate uglavnom izostaje, ali su zato marketinški detalji u prvom planu.

Startapi i poslovanje

Raising Stars: Stručna podrška i do 15.000 CHF za lokalni razvoj i globalni rast inovativnih ideja

Naučno-tehnološki park Beograd raspisao je uz podršku Vlade Švajcarske i u partnerstvu sa NTP Niš i NTP Čačak, novi poziv za Raising Starts, prvi pre-seed program koji startapima u najranijim fazama razvoja donosi stručnu i finansijsku podršku za ubrzan razvoj.