Endava donirala 1,7 miliona dinara za opremanje ETF laboratorije

Endava donirala 1,7 miliona dinara za opremanje ETF laboratorije

U prostoru opremljenim novim računarima budući softverski inženjeri će raditi na praktičnoj nastavi i vannastavnim aktivnostima.

U godini u kojoj Elektrotehnički fakultet u Beogradu obeležava 75 godina postojanja i 50 godina nastave iz obrade podataka i računarstva, softverska kompanija Endava donirala je 1,7 miliona dinara za opremanje jedne od njihovih laboratorija računarima i opremom koja će pomoći da se unapredi praktičan rad i usavršavanje aktuelnih, kao i predstojećih generacija studenata.

U ovoj laboratoriji, koja raspolaže sa 30 mesta, održavaju se vežbe i vannastavne aktivnosti za studente smera softversko inženjerstvo. Sa ETF-a kažu da će nova oprema pomoći studentima u radu na razvoju svojih prvih većih softverskih sistema, koje će dizajnirati, implementirati i testirati, istovremeno usavršavajući svoje tehničke sposobnosti.

Donacija računarske opreme je jedan od vidova saradnje koju ETF i Endava imaju već osam godina unazad, od dolaska ove globalne kompanije na naše tržište. Ona se realizovala kroz stipendiranje najboljih studenata Softverskog inženjerstva, opremanje prostorija fakulteta, stručna predavanja i kurseve, programe prakse, a sve u cilju podrške obrazovanju i jačanju domaćeg IT tržišta. Povodom ove vesti oglasio se i Vladimir Sivački, menadžer odeljenja za razvoj softvera u kompaniji Endava koji je istakao sledeće:

Kao diplomcu ETF-a jako mi je drago da kompanija u kojoj radim podržava obrazovanje novih generacija IT stručnjaka. U vreme kada sam ja studirao, saradnja obrazovanja i privrede nije bila na ovom nivou i dobro je što se to danas menja, čime je studentima omogućeno da se još na fakultetu pripreme za tržište rada.

Naš program prakse završio je veliki broj studenata ETF-a, a među zaposlenima imamo veliki procenat ETF-ovih inženjera, posebno u domenu razvoja softvera. Verujem da će kroz praktičan rad na novoj opremi i kroz programe saradnje koje nastavljamo da realizujemo i u budućnosti, oni biti još spremniji za radne izazove koji im predstoje.

Strategija kompanije je da sarađuje sa obrazovnim institucijama

Pored donacije, saradnja između kompanije i fakulteta nastaviće se i kroz podršku nastavnom programu rekao je dr Dražen Drašković, profesor na Odseku za softversko inženjerstvo i član fakultetskog Tima za saradnju sa privredom:

U godini u kojoj slavimo 75 godina Elektrotehničkog fakulteta i 50 godina nastave iz obrade podataka i računarstva u okviru našeg univerziteta, donacija koju smo dobili od kompanije Endava od velikog je značaja za svakodnevni rad naših studenata i njihovo usavršavanje.

U okviru ove računarske laboratorije, studenti će raditi na razvoju svojih prvih većih softverskih sistema, koje će dizajnirati, implementirati i testirati, istovremeno usavršavajući svoje tehničke sposobnosti, timski rad i druge meke veštine, koje takođe uče uz naše profesore, ali i predavače iz privrede, kroz veći broj stručnih predavanja koje organizujemo u toku školske godine.

Posebno nam je drago što naši bivši studenti, sada alumnisti fakulteta, učestvuju u ovom programu saradnje akademije i privrede, gradeći jedan novi IT ekosistem i edukujući nove generacije budućih inženjera, koji će biti nosioci srpske privrede i društva.

Deo Endavine strategije je da u svim gradovima u kojima posluje, Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Čačku i Nišu sarađuje sa obrazovnim institucijama i pruži podršku obrazovanju budućeg IT kadra. U prethodnoj godini kompanija je imala intenzivnu saradnju sa 14 fakulteta u svih pet gradova, a kroz profesionalne kurseve, predavanja i program prakse koje je organizovala u tom periodu prošlo je više od 400 studenata.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Tehnologija

AI menja programiranje iz korena – kako da to okrenete u svoju korist?

Kompanija Tenderly, zajedno sa kompanijom Infobip u Beogradu organizuje meetup posvećen startapima koji žele da implementiraju veštačku inteligenciju u svoje poslovanje. Mi smo razgovarali sa Marinom Šolčić koja će biti predavač na ovom događaju.

Najava

Regionalni ‘open data’ izazov: Napravi aplikaciju koristeći podatke javne uprave

Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP Srbija) raspisuju Regionalni izazov otvorenih podataka 2024.

Startapi i poslovanje

Ingsoftware akvizirao Neopix, sledi ukrupnjavanje niške IT scene

Domaća kompanija Ingsoftware akvizirala je Neopix, tako da ove niške kompanije sa velikim iskustvom u razvijanju digitalnih proizvoda i međusobno veoma kompatibilnim ekspertizama od 25. marta posluju kao jedna.

Propustili ste

Gaming

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Novost

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Intervju

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.