Endava donirala 1,7 miliona dinara za opremanje ETF laboratorije

Endava donirala 1,7 miliona dinara za opremanje ETF laboratorije

U prostoru opremljenim novim računarima budući softverski inženjeri će raditi na praktičnoj nastavi i vannastavnim aktivnostima.

U godini u kojoj Elektrotehnički fakultet u Beogradu obeležava 75 godina postojanja i 50 godina nastave iz obrade podataka i računarstva, softverska kompanija Endava donirala je 1,7 miliona dinara za opremanje jedne od njihovih laboratorija računarima i opremom koja će pomoći da se unapredi praktičan rad i usavršavanje aktuelnih, kao i predstojećih generacija studenata.

U ovoj laboratoriji, koja raspolaže sa 30 mesta, održavaju se vežbe i vannastavne aktivnosti za studente smera softversko inženjerstvo. Sa ETF-a kažu da će nova oprema pomoći studentima u radu na razvoju svojih prvih većih softverskih sistema, koje će dizajnirati, implementirati i testirati, istovremeno usavršavajući svoje tehničke sposobnosti.

Donacija računarske opreme je jedan od vidova saradnje koju ETF i Endava imaju već osam godina unazad, od dolaska ove globalne kompanije na naše tržište. Ona se realizovala kroz stipendiranje najboljih studenata Softverskog inženjerstva, opremanje prostorija fakulteta, stručna predavanja i kurseve, programe prakse, a sve u cilju podrške obrazovanju i jačanju domaćeg IT tržišta. Povodom ove vesti oglasio se i Vladimir Sivački, menadžer odeljenja za razvoj softvera u kompaniji Endava koji je istakao sledeće:

Kao diplomcu ETF-a jako mi je drago da kompanija u kojoj radim podržava obrazovanje novih generacija IT stručnjaka. U vreme kada sam ja studirao, saradnja obrazovanja i privrede nije bila na ovom nivou i dobro je što se to danas menja, čime je studentima omogućeno da se još na fakultetu pripreme za tržište rada.

Naš program prakse završio je veliki broj studenata ETF-a, a među zaposlenima imamo veliki procenat ETF-ovih inženjera, posebno u domenu razvoja softvera. Verujem da će kroz praktičan rad na novoj opremi i kroz programe saradnje koje nastavljamo da realizujemo i u budućnosti, oni biti još spremniji za radne izazove koji im predstoje.

Strategija kompanije je da sarađuje sa obrazovnim institucijama

Pored donacije, saradnja između kompanije i fakulteta nastaviće se i kroz podršku nastavnom programu rekao je dr Dražen Drašković, profesor na Odseku za softversko inženjerstvo i član fakultetskog Tima za saradnju sa privredom:

U godini u kojoj slavimo 75 godina Elektrotehničkog fakulteta i 50 godina nastave iz obrade podataka i računarstva u okviru našeg univerziteta, donacija koju smo dobili od kompanije Endava od velikog je značaja za svakodnevni rad naših studenata i njihovo usavršavanje.

U okviru ove računarske laboratorije, studenti će raditi na razvoju svojih prvih većih softverskih sistema, koje će dizajnirati, implementirati i testirati, istovremeno usavršavajući svoje tehničke sposobnosti, timski rad i druge meke veštine, koje takođe uče uz naše profesore, ali i predavače iz privrede, kroz veći broj stručnih predavanja koje organizujemo u toku školske godine.

Posebno nam je drago što naši bivši studenti, sada alumnisti fakulteta, učestvuju u ovom programu saradnje akademije i privrede, gradeći jedan novi IT ekosistem i edukujući nove generacije budućih inženjera, koji će biti nosioci srpske privrede i društva.

Deo Endavine strategije je da u svim gradovima u kojima posluje, Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Čačku i Nišu sarađuje sa obrazovnim institucijama i pruži podršku obrazovanju budućeg IT kadra. U prethodnoj godini kompanija je imala intenzivnu saradnju sa 14 fakulteta u svih pet gradova, a kroz profesionalne kurseve, predavanja i program prakse koje je organizovala u tom periodu prošlo je više od 400 studenata.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Život na točkovima (Mladi Nomadi)

Kako izgleda putovanje od Srbije do Maroka i to u kombiju - kući? U 140. epizodi Office Talks podkadta svoju priču o nesvakidašnjoj avanturi sa nama su podelili Marko Banduka i Katarina Ćirković - Mladi Nomadi.

Internet marketing

Umetnica mora jesti kuvano: Pioniri osvojili prestižnu nagradu Grand Prix Balcannes

Agencija Pioniri iz Beograda je na ovogodišnjem Balcannes festivalu osvojila glavnu nagradu Grand Prix Balcannes sa projektom 'Konstrakta x Metalac – Umetnica mora jesti kuvano'.

Intervju

Nemanja Radosavljević: Već nakon treće godine, studenti RAF-a mogu pronaći posao u velikim tehnološkim kompanijama

Za sve one koji još uvek imaju dilemu oko upisa na IT studije, Netokracija nastavlja svoj vodič. Ovog puta donosimo vam razgovor s dr Nemanjom Radosavljevićem, prodekanom za nastavu na Računarskom fakultetu u Beogradu.

Propustili ste

Najava

Prvi Polkadot Day u Srbiji: Istražite Polkadot ‘blockchain’ ekosistem

Ovaj događaj u organizaciji MVP Workshop-a deo je Belgrade Blockchain Week-a i održaće se na Fakultetu organizacionih nauka 5. juna, sa početkom u 11 časova.

Sponzorisano

Deveto IT istraživanje plata i beneficija u Srbiji: Fenix otkriva najnovije trendove

Fenix se poslednjih 13 godina bavi Tech regrutacijom i svake godine za poslodavce iz tehnološkog sektora priprema detaljno istraživanje u okviru kojih sa njima deli informacije o platama, benefitima, bonusima, brzinom napredovanja, dobrovoljnim odlaskom i sl.

Intervju

Domaća kompanija započinje globalno širenje poslovanja – Vega IT otvara kancelarije u Njujorku

U vreme najavljene recesije, kada većina kompanija zamrzava investicije, domaća firma Vega IT ima drugačiju strategiju. Sa CEO-om i novim predsednikom za američko i azijsko-pacifičko tržište razgovaramo o diversifikaciji poslovanja i globalnim potezima koje ova kompanija sprema.

Office Talks Podcast

Gde programeri provode vreme? (Reddit, Twitter, GitHub)

Na kojim to kanalima i mrežama programeri provode slobodno vreme? Da li više koriste Reddit ili Twitter? Odgovor na ova pitanja potražili smo u 144. epizodi Office Talks podkasta.

Startapi i poslovanje

GapApp: Braća iz Srbije osmislila su platformu koja mesece pravnih poslova pretvara u minute!

GapApp je platforma koja omogućava pravnim i 'compliance' timovima da automatizuju i skaliraju svoje usluge, povećavajući produktivnost za čak 75 odsto.

Analiza

Predstavnici industrije otkrivaju nam kako inflacija utiče na rast plata u IT-ju

U jeku ekonomske krize naše sagovornike pitali smo kako se inflacija odrazila na visinu plate u IT-ju.