Nakon $100 miliona Series C investicije, američki Embroker nastavlja da razvija nove proizvode i širi svoj tim u Beogradu

Nakon $100 miliona Series C investicije, američki Embroker nastavlja da razvija nove proizvode i širi svoj tim u Beogradu

Generalni menadžer kancelarije u Beogradu i globalni VP Engineering-a za Netokraciju govori o proizvodima koje Embroker razvija, o sektoru digitalnog osiguranja malih biznisa, ali i o daljim planovima za proširenje tima u srpskoj prestonici.

Ako mi je nečeg žao za vreme mog rada u Netokraciji, to je što u desetogodišnjoj karijeri novinara i analitičara koji izveštava o domaćoj IT sceni, nisam stigao da upoznam sve ljude koji iz Srbije rade na nekim zaista impresivnim proizvodima – štaviše, jedva da sam zagrebao površinu.

Međutim, kada čovek razmisli, to i nije tako loša stvar.

Naprotiv, to je pokazatelj da je srpska IT zajednica velika, da je uspešnih priča na pretek i da ćemo još dugo godina upoznavati nove ljude koji su iz prestonice ili nekog drugog grada kreirali proizvod ili rade na rešenju koje ima višemilionski, globalni auditorijum.

Upravo je to priča o američkoj kompaniji Embroker o kojoj do sada nismo pisali. Kompanija je nedavo dospela u žižu javnosti objavivši vest da je osigurana Serija C runda finansiranja u iznosu od 100 miliona dolara.

Zašto je ova vest bitna? Zato što Embroker zapošljava ukupno 170 ljudi, od kojih je čak 100 u Beogradu. Srpska prestonica jedna je od najznačajnijih kancelarija ove američke kompanije, a u razgovoru sa generalnim menadžerom i globalnim VP Engineering-a Embrokera u Srbiji, Sašom Čekrlijom, pokušali smo da saznamo više o kompaniji, o proizvodu, o planovima za dalji razvoj i regrutovanje, ali i o industriji u kojoj Embroker posluje.

Saša, možeš li nam reći nešto više o proizvodu koji razvijate? Koji problem rešavate i kako to menjate sektor digitalnog osiguranja?

Embroker je insurtech kompanija koja nastoji da uvede revoluciju u način na koji mali i srednji biznisi, a posebno tehnološki startapi, kupuju osiguranje. Osiguranje biznisa je jedna od najstarijih industrija u svetu. Izgrađena je na ličnim odnosima i vezama, a ne na tehnološkim dostignućima. Industrijom su sve do sada dominirali odavno uspostavljeni veliki igrači.

Kroz ponudu digitalnih osiguravajućih proizvoda koji su razvijeni u skladu sa specifičnim potrebama kompanija, ali i kroz korištenje mašinskog učenja i veštačke inteligencije, Embroker koristi tehnološka dostignuća da učini kupovinu osiguranja jeftinijom i jednostavnijom.

Pored mogućnosti da se proces kupovine, koji tradicionalno traje dve do tri nedelje, završi za nekoliko minuta, Embrokerovi digitalni proizvodi nude i najbolje pokriće u svojoj klasi. Ceo proces kupovine osiguranja je time brži i lakši, bez gubitka kvaliteta.

Kompanija je u skorije vreme izbacila na tržište proizvode osiguranja profesionalne odgovornosti advokata, osiguranja od menadžerske odgovornosti, kao i sajber i krivičnog osiguranja.

Samo nedavno, Embroker je objavio vest o Series C rundi finansiranja u iznosu od 100 miliona dolara. Kako saznajemo, investicija će biti iskorišćena za dalju digitalizaciju različitih elemenata osiguranja, ali i za novo širenje tima u Beogradu.

Kome su vaši proizvodi namenjeni? Ko su njihovi korisnici?

Embroker platforma i digitalni proizvodi osiguranja koje nudimo su namenjeni svim biznisima, a naročito su naklonjeni manjim. Oni danas na jednostavan način mogu da reše važan deo poslovanja i sigurnosti svoje kompanije kroz kupovinu odgovarajućeg osiguranja za samo nekoliko minuta.

Naša platforma nudi i lako praćenje kupljenih osiguravajućih proizvoda, omogućavajući biznisima da imaju objedinjen uvid u sve polise osiguranja, kao i da prate bilo koja potraživanja ili da zatraže instante sertifikate osiguranja.

Kako bi proširili svoju mrežu poslovanja i omogućili većem broju kompanija da dobiju pristup njihovoj ponudi, Embroker je prošle godine razvio i Embroker Access onlajn platformu koja omogućava nezavisnim brokerima da prodaju Embrokerove digitalne proizvode svojim klijentima.

Kako je došlo do toga da se 2015. godine otvori beogradska kancelarija ove kompanije? Kako je tekao njen razvoj od tada?

Ubrzo nakon osnivanja kompanije u San Francisku u aprilu 2015. godine, preko poznanstava pokrenuta je i kancelarija u Beogradu u junu iste godine.

Od prve kancelarije u jednom stanu, do malo većeg kancelarijskog prostora u kući, pa do moderne kancelarije od 1.000 kvadrata u poslovnoj zgradi na Vračaru, jasno oslikava razvoj kompanije i njenog ogranka u Beogradu. Dobro se sećam svog dolaska u kompaniju u oktobru 2017. godine – u tom trenutku je bilo ukupno 34 zaposlenih u Beogradu od kojih 14 u inženjering timu. Danas Embroker ima ukupno 170 zaposlenih od kojih je veliki deo u Beogradu sa inženjering timom od skoro 50 ljudi.

Nešto što mi je veoma drago je da smo kroz rast kancelarije uspostavili mnogo novih funkcija u Beogradu koje nisu postojale pre. Naša kancelarija uživa visok status unutar kompanije i na nju se gleda kao na izvor odličnog kadra koji se svojim doprinosom ne razlikuje od kolega sa zapada.

Koliko trenutno imate zaposlenih u ovoj kancelariji? Koji timovi rade iz Beograda?

Naš tim u Beogradu trenutno broji više od 100 zaposlenih i radi na razvoju platforme, marketinškim aktivnostima, istraživanju novih osiguravajućih proizvoda, kao i u pružanju korisničke podrške klijentima. U Beogradu su zastupljeni skoro svi timovi u kompaniji i oni uključuju Product & Design, Marketing, Demand Generation, Customer Success Operations, IT Support, People Operations, kao i ceo Engineering tim.

Hajde da govorimo i o najnovijoj investiciji – o 100 miliona dolara koju je kompanija osigurala u seriji C. Možete li nam reći nešto više o tome kako je do toga došlo?

Ova investicija za nas predstavlja glas poverenja investitora koji su prepoznali brzi tempo rasta kompanije i inovacije na polju osiguranja. U prvom kvartalu 2021. godine Embroker je premašio 20 miliona dolara bruto premije prodatog osiguranja. U istom periodu uspeli smo zadržati preko 100% prihoda od obnove osiguranja. To su fenomenalni rezultati koji su prepoznati na tržištu.

Najveća kancelarija Embrokera nalazi se upravo u Beogradu. Više od 100 zaposlenih raspoređeno je u gotovo sve sektore kojima kompanija trenutno upravlja, a tu su Product & Design, Marketing, Demand Generation, Customer Success Operations, IT Support, People Operations, kao i kompletan Engineering tim.

Kako planirate da iskoristite pomenutu investiciju? Očekuje li vas dalje unapređenje proizvoda?

Naravno. Kako bi Embroker zaista stvorio jedan potpuno novi pristup osiguranju za biznise, moramo da osmislimo i izgradimo svaki deo procesa, do najsitnijih detalja. I pored toga što smo neke od elemenata osiguranja već digitalizovali, postoji dosta starih, nasleđenih sistema i procesa koji su nepotrebno kompleksni i zahtevaju značajnu reviziju. Ova runda ulaganja će nam omogućiti da se fokusiramo i na digitalizaciju mnogih od tih sistema i procesa kako bi kupovinu osiguranja učinili što jednostavnijim procesom.

Jedan deo sredstava će biti usmeren ka daljem razvoju Embroker Access dela platforme koja omogućuje brokerima da prodaju Embrokerove digitalne proizvode svojim klijentima. Znajući da su brokeri ključna veza između mnogih vlasnika preduzeća i osiguravajućih proizvoda, drago nam je da ćemo nastaviti da otvaramo našu platformu i pružamo vodećim brokerima prednost u pogledu obezbeđivanja najboljih digitalnih osiguravajućih proizvoda za njihove klijente za samo nekoliko minuta.

Investicija će takođe pomoći da se izvrši šire preispitivanje načina na koji se pokriće osiguranjem biznisa promoviše, prodaje i kupuje.

Planirate li dalje širenje inženjerskog tima u Beogradu?

Da! U ovom trenutku već imamo 8 otvorenih mesta u Beogradu i planiramo stvaranje još najmanje jednog inženjerskog tima do kraja godine. Timovi u inženjeringu imaju 4-6 članova i zaduženi su za unapređenje i održavanje određenog dela platforme.

Kao priprema za rast u narednom periodu fokus će biti na potpunom prelasku na mikro servisnu arhitekturu. Svaki rast organizacije do sada smo koristili da u naš tim dovedemo inženjere koji će svojim iskustvom obogatiti postojeći tim i omogućiti nam da buduće zadatke rešavamo efikasno. Sigurno ćemo se potruditi da u narednom periodu privučemo inženjere sa iskustvom rada na mikro servisima. Što se tiče trenutnih otvorenih pozicija, to su softverski inženjeri svih nivoa, a više informacija možete pronaći kod nas na sajtu u sekciji karijere.

Za kraj, kakvi su vam planovi za naredni period – globalno i lokalno?

Naša misija, da kupovinu osiguranja po najboljoj ceni i sa pravim pokrićem učinimo radikalno jednostavnijim procesom se nastavlja. Iskoristićemo nova sredstva za proširenje u full-stack insurtech kompaniju, što uključuje i osnivanje sopstvene osiguravajuće kuće.

Nastavićemo da rastemo kako u Americi tako i u Srbiji. Sa rastom dolaze novi izazovi, ali i nove prilike za sve. Veoma je važno da u narednom periodu zadržimo pobednički tim koji smo stvorili i da kroz pažljiv odabir budućih članova organizacije doprinesemo daljem rastu Embrokera, nastavljajući jednu lepu i uspešnu priču.


Da li ste znali da Embroker trenutno aktivno regrutuje? Kompanija ima otvorene Senior Software Engineer i Senior Test Automation Engineer pozicije!


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Decentralizovane autonomne organizacije (DAO) – izazovi i perspektive

Džon Lenon je u pesmi 'Power to the people' sumirao koncept slobode i omogućavanja građanima da odlučuju o političkim i društvenim prilikama. Ove ideje stare su koliko i prve teorije o uređenju društva.

Startapi i poslovanje

B-Fresh: Nakon pobede na Generator ZERO konkursu, krećemo sa aktivnom prodajom!

Domaći startap ekosistem možda ne obiluje sa previše uspešnih agrotech rešenja. Ipak, Generator Zero konkurs OTP banke predstavio nam je talentovane timove iz oblasti ekologije i poljoprivrede. Pobedu na ovom takmičenju odneo je tim B-Fresh sa proizvodom za produženje roka trajanja voća i povrća.

Gaming

Novo poglavlje Tetrisa piše se u Beogradu i Tel Avivu – razvijaće ga Playstudios

Kompanija Playstudios kupila je krajem prošle godine prava za razvoj Tetris franšize na mobilnim platformama. Dalji razvoj ovog legendarnog naslova poveren je timu Playstudios Europe iz Beograda na kome će zajedno raditi sa kolegama iz Playstudios Israel u Tel Avivu.

Office Talks Podcast

Zašto Elon Musk kupuje Twitter?

Twitter - hoće li ostati kakvog ga znamo ili sa akvizicijom Elona Muska dolazi neka nova era? O kupovini ove društvene mreže razgovaramo u 95. epizodi Office Talks podcasta.

Startapi i poslovanje

Londonski Qudo sa osnivačem iz Srbije uzeo investiciju od $3,5 miliona – razmišlja se o razvojnom centru u Beogradu

Questionardo, firma koja razvija platformu Qudo za agilno ispitivanje potrošača i preciznu digitalnu aktivaciju vođenu podacima, nedavno je dobila i investiciju od 3,5 miliona dolara. Jedan od osnivača ovog startapa dolazi iz Srbije i sa njim razgovaramo o daljem poslovanju i razvoju proizvoda.

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.