Elsys Eastern Europe pokrenuo novi program stručne prakse za studente elektro-tehničkih fakulteta

Elsys Eastern Europe pokrenuo novi program stručne prakse za studente elektro-tehničkih fakulteta

Kompanija Elsys ponovo otvara vrata svim zainteresovanim studentima elektro-tehničkih fakulteta koji se već sada mogu prijaviti za još jedan ciklus stručne prakse iz oblasti hardverskog inženjeringa.

Početak uspešne inženjerske karijere može da započne iz više različitih pravaca. Jedan od njih jeste i stručna praksa u IT kompanijama koje daju šansu mladim ljudima, tačnije studentima završnih godina elektro-tehničkih fakulteta. Kompanija Elsys Eastern Europe ponovo je otvorila program plaćene prakse za sve zainteresovane studente koji imaju želju da steknu neophodno znanje i veštine za uspešan početak karijere u oblasti hardverskog inženjeringa.

Inače, Elsys je ćerka kompanija Elsys Design-a sa sedištem u Parizu i od 2003. godine obezbeđuje visoko kvalitetne usluge IC dizajna i verifikacije na svetskom nivou, od ASIC do najkompleksnijeg SoC dizajna.

Kako bismo saznali više detalja o tome na koji način je koncipiran internship program, razgovarali smo sa Nemanjom Sibinčićem koji je IP Design Verification Engineer u pomenutoj kompaniji i ujedno mentor polaznicima na programu. Pored njega, svoje stavove sa nama je podelio i Stefan Miok koji sada radi kao Junior SoC Verification Engineer u Elsys-u nakon uspešno završenog programa stručne prakse.

Kroz stručno usavršavanje do posla u firmi

Već na samom početku, Nemanja nam otkriva da praksa kao koncept u Elsys-u postoji veoma dugo, još od 2010. godine, dok je program praksi u današnjem obliku započet 2017/18 godine sa prvom generacijom praktikanata 2018. godine. Naš sagovornik dodaje da su za današnji program praksi zaslužne mnoge kolege, kao i da bez njihovog konstantnog doprinosa, želje da program učine bogatijim i korisnijim, program sigurno ne bi imao isti karakter:

Prvi program prakse je kreiran u cilju dalje edukacije i zapravo pragmatičnog osposobljavanja tek diplomiranih inženjera za rad u realnom poslovnom okruženju, koje naravno po zaposlenju podrazumeva i rad na komercijalnim projektima. Naša ideja se i dalje zasniva na tome da kroz detaljno osmišljen program nadomestimo jaz koji neminovno postoji između akademije i prakse, tržišnih trendova i komercijalnih zahteva.

Kako smo iz godine u godinu usavršavali svoj program, konstantno prateći i modifikujući edukativni materijal, formu, pristup, možemo reći da smo po pitanju forme i sadžaja programa jedinstveni u svetu. Program ne uključuje ugovor kojim zaključavamo naše praktikante da ostaju kod nas, da “odrade” uloženo, već se ponuda o zaposlenju bazira na obostranoj kompatibilnosti. Praksa je namenjem studentima koji žele da uče, napreduju i dođu do prvog zaposlenja.

Ono što je u startu takođe bitno napomenuti, jeste da prijave za ovogodišnju letnju praksu traju do 19. juna 2022. godine, a svi zainteresovani se već sada mogu prijaviti. Preporučljivo je da kandidati budu sa podusmerenja fakulteta koja imaju predmete vezane za digitalnu elektroniku, ali to nije presudan faktor niti je neophodno. Nakon prijave sledi selekcija kandidata, razgovori sa HR-om i onda konačno sledi sam tehnički intervju.

Gledajući kroz prizmu inženjera, Nemanja dodaje da ovaj korak intervjua čine dva inženjera koji su kompetentni i odabrani od strane menadžmenta za obavljanje tog razgovora, kao i kandidat koji treba da pokaže svoje znanje. Tom prilikom, on nam otkriva sledeće:

Kandidat treba da odgovori na pitanja iz nekoliko oblasti, koje su potrebne za obavljanje ovog posla. Sve oblasti se tiču naučenog znanja sa fakulteta. Ceo proces stvara mnogo bolju sliku o kandidatu, osobama koje rade intervju i menadžmentu, a kandidatu u slučaju prolaska intervjua olakšava dalji rad.

Kandidatima će na raspolaganju biti različiti programi među kojima su trening digitalne verifikacije, kao i trening digitalnog i hardverskog dizajna. Pored pomenutih, postoje i treninzi za druge oblasti kao što su analogni layout i analogna mixed-signal verifikacija. Naš sagovornik nam između ostalog otkriva da se konkurs za većinu programa održava dva puta godišnje. Na pitanje Netokracije na koji način izgledaju zadaci i zaduženja mentora, kao i na koji način bi mogao da izgleda rad sa polaznicima, Nemanja objašnjava:

Kao i do sada, prve tri nedelje se slušaju prezentacije u jutarnjim satima, nakon čega sledi Q&A sesija sa predavačem. U popodnevnim satima studenti rešavaju zadatke koje posle pred kraj dana proveravaju sa mentorima, koji se rotiraju iz dana u dan. Nakon što prođu sva predavanja i odrade sve zadatke, studenti naredna dva meseca rade na projektnom delu sa stalnim mentorom.

Uloga nas kao mentora je da vodimo studente kroz čitav proces projekta i olakšamo im da primene stečeno znanje iz oblasti koju su prethodno pohađali. Tokom procesa prakse, mentori ali i vođe prakse stiču utisak o svakom kandidatu. Ono što mogu da poručim kandidatima jeste da budu uporni i mogu izvući maksimum, kako sa projekta tako i od mentora.

Ono što smo takođe uspeli da saznamo jeste da kandidatima koji uspešno završe program, kompanija Elsys nudi zaposlenje i priliku za rad na najsavremenijim projektima koji će se tek za nekoliko godina naći na tržištu. Takođe, interni program daljeg usavršavanja iskusnih inženjera koji je godinama razvijan, omogućava stručnjacima pomenute kompanije da drže korak sa naprednim tehnologijama i metodologijama.

Deljenje znanja i podrška kao ključna stvar za kandidate

U nastavku ovog teksta smo imali priliku da porazgovaramo sa Stefanom Miokom koji je uspešno prošao program prakse kompanije Elsys, a koji je sa nama podelio svoja iskustva i utiske o ovom programu koji je odradio u domenu digitalne verifikacije. Za ovaj domen, Stefan se odlučio jer je na fakultetu imao predmet Funkcionalna Verifikacija Hardvera, pa je hteo da unapredi svoje znanje i prijavio se za praksu u Elsys-u. Govoreći nam o tome kako je izgledala sama praksa, naš sagovornik dodaje sledeće:

Praksa u Elsys-u je koncipirana tako da se prvih mesec dana slušaju predavanja vezana za oblast za koju se praktikant opredelio. Nakon svakog predavanja odrađuju se kratki zadaci u vidu LAB vežbi gde smo mogli da uđemo u suštinu problema i time bolje naučimo kako da ga rešimo. Posle uspešno završenih LAB vežbi, sledi projekat za koji je svakom praktikantu pridružen po jedan mentor i određeno je dva meseca da se taj projekat završi, nakon čega sledi odbrana u vidu prezentacije.

Stefan je govorio i o tome na koji način je izgledao rad sa mentorima, gde je istakao da mu je taj segment bio najbitniji tokom čitave prakse. Prema njegovim rečima, od početka rada na projektu mentor bi svakog dana odvajao vreme kako bi zajedno prolazili kroz problematiku projekta, analizirajući dotadašnji rad uz sugestije o daljim koracima. U slučaju da je naišao na problem za koji nije bio siguran kako da ga reši, Stefan bi dobio savet o tome u kom smeru da razmišlja kako bi prevazišao postojeći problem.

Opisujući nam kako je izgledao jedan radni dan na praksi, što će verovatno najviše zanimati buduće kandidate, Stefan nam je otkrio sledeće:

Dan na praksi bi započeo tako što bih napravio sebi plan kojeg bih se tog dana držao i određivao krajnji cilj koji sam želeo da postignem. Svakog dana sam imao zadatke zadate od strane mentora ili koji su nam bili izlistani na početku projekta zajedno sa specifikacijom.

Za vreme pauze, u većini slučajeva biste me pronašli kako igram stoni tenis ili u druženju sa ostalim kolegama. Najznačajnije mi je što je atmosfera u firmi prijatna i druželjubiva, a u isto vreme se održava profesionalan odnos.

Na kraju dana, mentor i ja bismo prolazili kroz zadatak i pregledali smo kod koji sam napisao. Tada bi mi on davao sugestije šta bih mogao da prepravim i na čemu da obraćam više pažnje, na čemu najviše da radim kako bih unapredio svoje znanje.

Na samom kraju ovog teksta, naš sagovornik dodaje da je pored toga što je dobro naučio da reši bilo koji problem, na praksi je takođe unapredio mnoge veštine, kao što je UVM metodologija, hardverski verifikacioni jezik SystemVerilog, logiku i razmišljanje. Pored svega toga, dosta se radilo i na komunikaciji, što će svakako biti od značaja u budućem profesionalnom okruženju. 


Kompanija Elsys danas organizuje i predavanje, tačnije live webinar pod naslovom Semiconductor is literally on FIREVeć sada se možete besplatno registrovati za događaj.


Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Karijere

Nakon 15 godina u medijima Ivan Jelić karijeru nastavlja u kompaniji Sourcefabric

Posle 15 godina rada na domaćem medijskom tržištu kao deo web tima B92, Ivan Jelić nastaviće svoju karijeru u kompaniji Sourcefabric. U intervjuu sa njim otkrivamo kako se odlučio da svoje nove profesionalne korake gradi u firmi koja razvija softver za medije.

Propustili ste

Novost

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Startapi i poslovanje

Florence Healthcare sa velikom kancelarijom u Beogradu obezbedio novih $27 miliona investicije

Cilj ove investicije je da podrži misiju kompanije da u narednoj deceniji udvostruči rezultate kliničkih istraživanja tako što će omogućiti remote pristup njihovoj dokumentaciji.

Internet marketing

Kreativna agencija Redvertex otvara kancelarije u Beogradu – zapošljavaju 3D artiste i arhitekte

Jedna od vodećih svetskih kreativnih agencija iz oblasti arhitektonske vizualizacije i marketinga posvećene svetskoj industriji nekretnina, otvara svoju kancelariju u prestonici Srbije.

Sponzorisano

Ximedes sa kancelarijama u Novom Sadu akvizirao holandski Ginger Payments – širenje tima prva stvar na spisku

Ximedes, evropska softverska firma aktivna u fintech oblasti sa kancelarijama u holandskom Harlemu, Hamburgu, Stokholmu i Novom Sadu, akvizirala je kompaniju Ginger Payments koja je vodeći provajder platforme za onlajn plaćanje sa sedištem u Amsterdamu.

Najava

Solana x Jump Hacker House konferencija o web3 tehnologiji dolazi u Beograd početkom jula

'Solana x Jump Hacker House Beograd', konferencija za softverske inženjere i tehnološke biznise zainteresovane za blockchain i web3 tehnologije biće održana u Beogradu od 02. do 06. jula.

Gaming

Highwater nova je igra srpskog Demagog studija koja ove godine dolazi na konzole i PC

Nakon uspeha video igre 'Golf Club: Wasteland' i najave igre 'The Cub', srpski game dev studio Demagog najavio je svoj novi naslov 'Highwater' koji bi uskoro trebalo da bude dostupan za gejmere širom sveta.