Bugarski Eleven sa novim fondom vrednim €60 miliona želi da se vrati investiranju u srpske startape

Bugarski Eleven sa novim fondom vrednim €60 miliona želi da se vrati investiranju u srpske startape

Treći fond deset je puta veći od fonda iz 2018. godine, a u fokusu bugarskog Elevena biće kompanije iz Rumunije, Grčke, Hrvatske i Srbije.

Nova generacija tehnoloških preduzetnika možda se ne seća bugarskog fonda Eleven koji je ranih dana među prvima investirao u srpske startape. Iako su primat u investiranju poslednjih godina preuzeli drugi fondovi, Eleven je ovih dana najavio novi fond vredan 60 miliona evra koji će u narednim godinama investirati u startape iz čitavog regiona.

Kako se navodi u saopštenju za medije, novi fond deset je puta veći od prethodnog fonda iz 2018. godine. Novi fond, inače treći po redu, prikupljen je u najvećoj meri od prethodnih investitora koji su prepoznali rad ovog fonda. Među njima je i Evropski Investicioni Fond. Deo sredstava već je iskorišćen za investicije u sedam novih kompanija – tri iz Rumunije, tri iz Bugarske i jedna iz Grčke.

Ivajlo Simov, jedan od osnivača bugarskog Elevena, izjavio je povodom najave novog fonda:

Naš posao je da tražimo lokalne heroje na prostoru jugoistočne Evrope i damo sve što imamo da podržimo njihov rast i globalni doseg. Pokušavamo da inspirišemo lokalnu preduzetničku zajednicu da pogleda dalje od ekosistema regiona i ima smelije težnje.

Zaista je neverovatno videti da, nekada osnivači u ranoj fazi, a sada uspešni preduzetnici koji vode zrela preduzeća, postaju investitori u naš fond i podržavaju sledeću generaciju preduzetnika u nadolazećoj fazi kako bi im pomogli da postanu još uspešniji. Nadamo se da će tako svaki naredni uspeh biti nešto veći od prethodnog. Na kraju će to biti “fabrika” za uspešan rast.

Iz Elevena ističu da će timovi iz Rumunije, Grčke, Hrvatske i Srbije biti u fokusu novog fonda. Kompanije širom regiona obezbedile su u proteklih 12 meseci više od 2,25 milijardi evra, ističu iz ovog fonda, što je još jedna potvrda da startapi sa ovih prostora sada imaju daleko više prilika za ubrzani rast – više nego što je to bio slučaj kada je Eleven prvobitno investirao u srpske startape.

Više informacija o novom fondu kao i kontakt podaci, dostupni su na sajtu Elevena.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Infobip Connect — unapredite svoj startap uz AI tehnologije!

Uz podršku kompanije Tenderly, Infobip u Beogradu organizuje meetup posvećen startapima koji žele da implementiraju veštačku inteligenciju u svoje poslovanje.

Karijere

Sanja Žugić preuzima vođenje studija Playstudios Europe

Zahvaljujući stručnim i sposobnim ljudima, 'game dev' industrija u Srbiji i dalje raste. Donosimo vam još jednu u nizu inspirativnih priča koja dokazuje ovu tvrdnju.

Novost

Domaća aplikacija ‘Vozzi’ za pomoć na putu zvanično prestaje sa radom

Servis 'Vozzi' za pomoć vozačima na putu o kojem je Netokracija ranije pisala, zvanično prestaje sa radom usled komplikacija sa poslovanjem na domaćem tržištu. Saopštenje ove kompanije, prenosimo u celosti.

Propustili ste

Karijere

Galaksija kup: Srednjoškolci iz Srbije prave hardvere koji menjaju živote ljudi!

Pametne naočare za ljude oštećenog sluha, makro programabilna tastatura i daljinski sistem za kontrolu prikupljanja reciklažnog otpada. Upoznajte inovativne projekte učenika koji su osvojili prva tri mesta na ovogodišnjem Galaksija kupu — takmičenju srednjoškolaca elektrotehničkih škola iz cele Srbije.

Intervju

Domaća kompanija Vega IT nastavlja globalno širenje otvaranjem kancelarije u Londonu

Tokom prošle godine postali smo svedoci značajnih turbulencija u IT industriji. Dok se mnoge globalne kompanije fokusiraju na optimizaciju troškova, zamrzavanje plata i masovna otpuštanja, Vega IT, kao domaći igrač, nastavlja sa širenjem na globalno tržište.

Startapi i poslovanje

LavitFlow je ‘alat za sve’ koji koristi 180 programera, product menadžera i web dizajnera

U pitanju je proizvod kompanije Lav IT Solutions koji ubrzava radne procese zaposlenih u savremenom poslovnom svetu. A kako? Pitali smo Miroslava Ostojića, osnivača pomenute kompanije.

Office Talks Podcast

Prodaja IT usluga : Saveti direktora prodaje Hooloova

Gost 185. epizode Office Talks podkasta bio je Đorđe Vukotić, prodajni direktor u kompaniji Hooloovoo koji nam je objasnio kako izgraditi uspešan sales tim u domenu IT industrije.

Startapi i poslovanje

‘Fundraising’ za startape iz ljudske perspektive

Pre nego što započnemo ovaj razgovor, želeo bih da zamislite da smo na jednoj prijateljskoj kafi i sve što ćete čuti tj. pročitati je nešto što bih, lično, voleo da je meni neko ispričao (mnogo grešaka i pristupa) ranije.

Karijere

Social Impact Award program pomaže 10.000 mladih preduzetnika godišnje

Nevladina organizacija Razlivalište već devet godina uspešno sprovodi globalni Social Impact Award (SIA) program podrške društvenom preduzetništvu. Ukoliko imate između 15 i 30 godina i želite da uplovite u preduzetničke vode, sve o programu pročitajte u tekstu koji sledi!