Bugarski Eleven sa novim fondom vrednim €60 miliona želi da se vrati investiranju u srpske startape

Bugarski Eleven sa novim fondom vrednim €60 miliona želi da se vrati investiranju u srpske startape

Treći fond deset je puta veći od fonda iz 2018. godine, a u fokusu bugarskog Elevena biće kompanije iz Rumunije, Grčke, Hrvatske i Srbije.

Nova generacija tehnoloških preduzetnika možda se ne seća bugarskog fonda Eleven koji je ranih dana među prvima investirao u srpske startape. Iako su primat u investiranju poslednjih godina preuzeli drugi fondovi, Eleven je ovih dana najavio novi fond vredan 60 miliona evra koji će u narednim godinama investirati u startape iz čitavog regiona.

Kako se navodi u saopštenju za medije, novi fond deset je puta veći od prethodnog fonda iz 2018. godine. Novi fond, inače treći po redu, prikupljen je u najvećoj meri od prethodnih investitora koji su prepoznali rad ovog fonda. Među njima je i Evropski Investicioni Fond. Deo sredstava već je iskorišćen za investicije u sedam novih kompanija – tri iz Rumunije, tri iz Bugarske i jedna iz Grčke.

Ivajlo Simov, jedan od osnivača bugarskog Elevena, izjavio je povodom najave novog fonda:

Naš posao je da tražimo lokalne heroje na prostoru jugoistočne Evrope i damo sve što imamo da podržimo njihov rast i globalni doseg. Pokušavamo da inspirišemo lokalnu preduzetničku zajednicu da pogleda dalje od ekosistema regiona i ima smelije težnje.

Zaista je neverovatno videti da, nekada osnivači u ranoj fazi, a sada uspešni preduzetnici koji vode zrela preduzeća, postaju investitori u naš fond i podržavaju sledeću generaciju preduzetnika u nadolazećoj fazi kako bi im pomogli da postanu još uspešniji. Nadamo se da će tako svaki naredni uspeh biti nešto veći od prethodnog. Na kraju će to biti “fabrika” za uspešan rast.

Iz Elevena ističu da će timovi iz Rumunije, Grčke, Hrvatske i Srbije biti u fokusu novog fonda. Kompanije širom regiona obezbedile su u proteklih 12 meseci više od 2,25 milijardi evra, ističu iz ovog fonda, što je još jedna potvrda da startapi sa ovih prostora sada imaju daleko više prilika za ubrzani rast – više nego što je to bio slučaj kada je Eleven prvobitno investirao u srpske startape.

Više informacija o novom fondu kao i kontakt podaci, dostupni su na sajtu Elevena.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Domaći OTA sync obezbedio €1,3 miliona seed investicije

Srpski OTA Sync podigao je dodatna sredstva u svojoj €1,3m seed rundi investicija predvođenih češkim investitorima Presto Ventures.

Novost

Intelisale kroz reorganizaciju timova nastavlja da unapređuje svoje proizvode i usluge

Šta se dešava kada kompanija dobije veći broj klijenata i prepozna nove potrebe tržišta kao priliku za razvoj? O ovim temama razgovaramo sa Novakom Cvjetanom, novim Head of Engineering u kompaniji Intelisale.

Startapi i poslovanje

OTP banka pokreće OTP Connect – program za saradnju, razvoj i podsticaj inovacija kod startapa

Ovaj program pokrenut je sa ciljem da podstakne dalje unapređenje inovacionog ambijenta i formira jednostavan okvir za rast i umrežavanje startap i tehnološke zajednice, i finansijskog sektora.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Startup Shower: Prijavi svoju ideju i osvoji 1.000.000 RSD

U cilju podrške razvoju preduzetničke kulture i inovacija u poslovanju, Business Intelligence Institute raspisuje konkurs za projekat "Start up Shower" pružajući finansijsku podršku od 1.000.000 dinara bespovratnih sredstava.

Gaming

Da li je globalna kriza pogodila i domaću ‘game dev’ industriju ili je to samo prolazni period?

Prethodnih meseci bili smo svedoci velikih otpuštanja u IT industriji usled globalne krize koja i dalje traje. Ovom talasu otkaza nije ostala imuna ni game dev scena, a mi smo analizirali šta su glavni razlozi za smanjenje broja kadrova u industriji razvoja video igara i da li je ovo samo prolazni krizni period.

Kultura 2.0

Ko su najzadovoljniji radnici u Srbiji? Istraživanje pokazuje da su to programeri

Kakvo je opšte stanje zadovoljstva i angažovanja zaposlenih na tržištu rada u Srbiji? Luppa i HR fabrika napravile su veliku analizu koja daje odgovore.

Startapi i poslovanje

Srpske kompanije Factory World Wide i EM Analytic među najbrže rastućim u Centralnoj Evropi

Na ovogodišnjem Deloitte Technology Fast 50 Central Europe 2023 konkursu tehnološke kompanije Factory World Wide i EM Analytic Solutions iz Srbije uvrštene su među 50 najbrže rastućih kompanija u Evropi.

Tehnologija

Izabrali smo top 10 gedžeta koje možete kupiti na popustu za ‘Crni petak’

Black Friday je zvanično stigao, a sa njim i sniženja u mnogim prodavnicama širom sveta. Kao i uvek, odlučili smo da vam predstavimo najzanimljivije gedžete koje možete kupiti u toku ovog 'praznika' sniženja.

Intervju

IT-jevcima je danas teže da promene posao, a kada to čine najbitnija stavka im je – stabilnost

Magdalina Čivović, Tech Lead u kompaniji Doodle, deli svoje utiske o aktuelnim pitanjima na domaćoj tehnološkoj sceni.