Električni bicikli iz Srbije koji osvajaju Evropu (Eprime)

Električni bicikli iz Srbije koji osvajaju Evropu (Eprime)

U 33. epizodi podcasta donosimo vam jednu uspešnu preduzetničku priču iz Srbije. Reč je o kompaniji Eprime koja se bavi proizvodnjom električnih bicikala.

Priču o ovoj firmi iz Beograda na Netokraciji pratimo još od samog početka, kada je Eprime bio lociran u maloj prodavnici i radionici na Novom Beogradu. Skoro tri godine nakon našeg prvog teksta dosta toga se promenilo po pitanju njihovog poslovanja, a upravo o tome razgovarali smo sa Milanom Manojlovićem, koji je zajedno sa Srđanom Stoponjom pokrenuo proizvodnju električnih bicikala.

Imali smo priliku da razgovaramo i o ulasku u ovaj kompleksan proces proizvodnje i tome kako je naš sagovornik sa svojim kolegom odlučio da iskoristi znanje iz elektronike i mašinstva za kreiranje prvih prototipa. Vremenom, ispostavilo se da njihova ideja ima odličan biznis model, pa je Eprime kroz par godina došao u situaciju da proda sve veći broj bicikli na tržištu Srbije, ali i da poveća broj novih modela.

Osim toga, razgovarali smo i o tome koje je sve benefite ova kompanija imala za vreme izlaganja na najvećem svetskom sajmu bicikala u Nemačkoj, ali i kako je domaća javnost reagovala na njihovo prisustvo na Beogradskom sajmu automobila. Na kratko smo se dotakli i velikog problema sa kojim se kompanija susrela u vezi lažnih profila na Facebooku koji su poklanjali njihove bicikle.

Štaviše, Milan nam je govorio i o tome kako se vremenom Eprime kao firma širio, povećavajući samu proizvodnju i započinjući izvoz na tržište Evropske Unije. Sve to dovelo je i do otvaranja novog proizvodnog pogona (na 1.500 kvadratnih metara) i zasebnog prodajnog centra, a uz to se širio i tim koji danas broj 20 zaposlenih.

Na samom kraju, govorili smo detaljnije o modelima koje ova kompanija u ovom trenutku nudi potencijalnim kupcima, dok nam je Milan otkrio i buduće planove kompanije i izazove koji predstoje i pored aktuelne pandemije korona virusa.

Naš Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsDeezerPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Šta rade zaposleni dok HR menadžeri spavaju? Kritikuju LGBT zajednicu i leče decu SMS porukama

Koliko ste upoznati sa kulturom ćutanja, skretanja pogleda i sleganja ramena koja je nikad prisutnija u domaćoj IT zajednici?

E-commerce

Deltin ‘Ananas’ unaprediće domaći e-commerce ne investicijom od €100 miliona, već brigom o korisnicima. Može li on to?

Kompanija Delta Holding najavila je da nakon 30 godina poslovanja u različitim oblastima u 2021. godini ulazi u e-commerce. Analiziram kako bi novi biznis mogao da izgleda i na čemu se mora zasnivati kako bi se takmičio sa konkurencijom.

Kultura 2.0

Sirenin krug poverenja: Zašto founderi toliko često biraju nepotizam?

Nepotizam je neiskren način da se ljudima veruje. Pogotovo u poslu.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Prevara od 70 miliona dolara – ko je kriv?

U 36. epizodi Netokracijinog Office Talks podcasta ugostili smo novinara BIRN-a, Aleksandra Đorđevića, sa kojim smo razgovarali o Internet prevarama. Reč je o nepostojećim sajtovima za kupovinu kriptovaluta i berzama, te call centrima koji su nedavno dospeli u žižu javnosti.

Kultura 2.0

Oporezivanje digitalne imovine u Srbiji: Koje obaveze imaju fizička i pravna lica?

Do decembra 2020. godine poreski propisi nisu izričito prepoznavali digitalnu imovinu i to je vodilo nepovoljnom poreskom tretmanu transakcija koje uključuju digitalnu imovinu, ali i pravnoj nesigurnosti o tome kako se digitalna imovina oporezuje. U tekstu objašnjavamo kako sada stoje stvari po tom pitanju.

Startapi i poslovanje

Američko-srpska podcast platforma Sounder.fm osigurala novu investiciju od $2.15 miliona

Nakon prošlogodišnje investicije od 1,8 miliona dolara, ova platforma za hostovanje i laku pretragu podcasta, audio knjiga i newscasta, prikupila je još 2,15 miliona dolara.

Startapi i poslovanje

NBS: U 2020. godini Srbija izvezla €1,37 milijardi ICT usluga

Sporiji rast nego u 2019. godini mogao bi biti opravdan aktuelnom pandemijom.

Novost

Program ‘Tačka povratka’ objavio vodič za lakši povratak Srba iz dijaspore u domovinu

Program za povezivanje sa srpskom dijasporom 'Tačka povratka' objavio je besplatan online 'Vodič za povratnike', namenjen građanima u dijaspori, bilo da su se već odlučili da se vrate u Srbiju, tek razmišljaju o povratku, ili ih zanimaju prilike za poslovnu saradnju.

Kultura 2.0

Platforma net.kabinet predstavlja interdisciplinarni kurs ‘Epidemija’ za srednjoškolce

Fondacija Petlja, Inicijativa 'Digitalna Srbija' i UNICEF predstavili su kurs "Epidemija" koji povezuje znanja o fenomenu epidemije iz ugla biologije, hemije, matematike i informatike. Kurs se sastoji iz tekstova, ilustracija, kvizova, a narator je glumac Miloš Biković.