Predstavljen ekspoze nove Vlade Republike Srbije - šta čeka srpski IT?

Predstavljen ekspoze nove Vlade: Najavljena ulaganja u dalji razvoj tehnološkog sektora u Srbiji

Ana Brnabić, mandatarka za novi sastav Vlade Republike Srbije, predstavila je pred Narodnom Skupštinom svoj ekspoze tj, plan rada buduće Vlade. Sledi dalja digitalizacija privrede, obrazovanja i uprave.

Govoreći o trenutnom stanju u tehnološkoj industriji u Srbiji, Brnabić je podsetila da je izvoz IKT usluga u prošloj godini bio skoro dva puta veći nego 2016. godine i da je iznosio preko 1,4 milijarde evra. U nastavku izlaganja, mandatarka je rezimirala i postignuća prethodne Vlade u domenu digitalizacije privrede, obrazovanja i javne uprave i podsetila da je informatika postala obavezan predmet u osnovnim školama:

Đaci u Srbiji danas od 5. razreda uče osnove blokovskog programiranja, od 6. se bave tekstualnim programiranjem, dok od osmog razreda polako počinju da izučavaju osnove nauke o podacima. Naše učenike pripremamo da budu svesniji i samostalniji, a u tu svrhu obezbedili smo i pristup brzom Internetu u 1.000 škola, a sve škole u našoj zemlji danas imaju Internet.

Nova Vlada, naglašava ona, imaće šest glavnih ciljeva, među kojima je i dalja digitalizacija zdravstvenog sektora, a sledi i kreiranje povezanog zdravstvenog sistema – u sklopu Programa Srbija 2020-2025.

Osim toga, najavljena je sistematska stimulacija domaćeg startap ekosistema, kao i ulaganje u dalje inovacije. „Što se tiče jačanja inovacionih kapaciteta, postavili smo infrastrukturu izgradnjom četiri nova naučno-tehnološka parka (Beograd, Novi Sad, Niš, Čačak), a u planu je i proširenje kapaciteta Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu i Elektronskog fakulteta u Nišu“, navodi ona.

U planu je i podržavanje svih inicijativa za otvaranje istraživačkih centara u Srbiji, dalje unapređenje telekomunikacione infrastrukture i sistematsko bavljenje problemom intelektualne svojine i patenata.

Jedan od glavnih zadataka biće i stimulacija preduzetništva. Brnabić je podsetila na uvedene olakšice za mlade koji žele da osnuju firmu i istakla je da je do sada registrovano oko 1.000 preduzetnika. Ona dodaje:

Srbija se loše rangira na skali koja pokazuje koliko smo spremni da pokrenemo sopstveni biznis, pa će akcenat biti i na daljoj podršci razvoja preduzetničkog duha kroz različite mere i u saradnji sa omladinskim organizacijama i predstavnicima mladih radimo na dopunama zakona koji se odnose na mlade.

Uz to, radiće se i na sistematskom razvoju startapa, povećanje budžeta Fonda za inovacionu delatnost, a cilj je da 2025. naš startap ekosistem poraste za 20%  sa 300 na 500 registrovanih startapa. Ona dodaje:

Očekuje nas i dalji razvoj veštačke inteligencije, a moram da istaknem i da smo prva zemlja u jugoistočnoj Evropi koja je usvojila strategiju za razvoj ovog sektora. Takođe smo skočili za 12 mesta na listi gradova prema indeksu spremnosti za veštačku inteligenciju, a 12 projekata dobilo je finansiranje za dalji razvoj ove oblasti, a osnovaće se i Institut za razvoj veštačke inteligencije.

Podsetimo, novi izbori već su zakazani za april 2022. godine.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Sasomange od letos zabeležio 100.000 registrovanih korisnika u pohodu na udeo u domaćem ‘classifieds’ tržištu

Sredinom godine na tržište Srbije stigao je novi oglasnik koji tehnologijom i dizajnom želi da se bori za svoj deo 'classifieds' kolača. Zanimalo nas je kako je čitava priča zamišljena i šta to novo Sasomange.rs pruža domaćim kupcima i trgovcima.

Analiza

Vodeća udruženja frilensera predstavljaju dalje korake ukoliko nadležni organi ne odgovore na njihove zahteve

Sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu i Udruženja frilensera i preduzetnika razgovarali smo o narednim koracima kada je reč o pregovorima sa nadležnim organima zbog najavljenog oporezivanja frilensera.

Kolumna

Filtriranje interneta u Srbiji donosi ozbiljne posledice i nepoznatu korist

Filtriranje interneta je u Srbiji uvedeno radi navodnog sprečavanja dalje štete po republički budžet i ekonomiju i uz zanemarivanje brojnih aspekata koji ovaj opasan presedan nosi sa sobom. U tekstu analiziramo zašto je ta odluka besmislena i do kakvih posledica može dovesti.

Propustili ste

Gaming

Facebookov ‘cloud gaming’ ponudiće oglašivačima nove mogućnosti za reklamu

'Cloud' gejming je termin koji je u ovoj dinamičnoj godini isplivao na površinu i zainteresovao mnoge. Iako mu je potrebno još vremena da pokaže svoj pun potencijal, velike kompanije polažu ogromnu nadu u ovu oblast. Nakon kompanija Google i Apple, svoj 'cloud' gejming servis predstavio je i Facebook.

Društvene mreže

1.000.000 pregleda kasnije i domaći Extreme Intimo srušio je Instagram svojim humanim gestom

Ovih dana niste mogli da ne primetite video koji je šerovan širom Instagrama: kampanju #stvarnoželim brenda Extreme Intimo koji je za svako deljenje videa poklanjao novčana sredstva za porodilišta širom Srbije. Više o tome razgovaramo sa predstavnicima ove kompanije.

Internet marketing

TikTok kampanja ‘Teži Ravnoteži’ za 10 dana ima više od 700.000 pregleda – i interesuje tinejdžere širom Balkana

U okviru nacionalne kampanje 'Teži ravnoteži' pokrenut je i TikTok kanal sa ciljem edukacije đaka i studenata na temu zdravih životnih stilova. U nastavku teksta organizatori nam detaljnije otkrivaju o čemu je reč.

Office Talks Podcast

Država ćuti na zahteve frilensera (gost Miran Pogačar)

23. epizodu Office Talks podkasta obeležila je aktuelna tema oporezivanja frilensera. Naš gost bio je Miran Pogačar, predsednik novoosnovanog Udruženja radnika na Internetu.

Startapi i poslovanje

Nakon pritiska javnosti Apple konačno smanjuje App Store naknadu na 15% – ali samo za pojedine developere

Kao deo novog programa za mala preduzeća kompanija Apple najavila je smanjenje stope provizije u App Store prodavnici za 15% - što predstavlja jednu od najznačajnijih promena u procesu u kojem iOS developeri zarađuju na svojim igrama i aplikacijama za Apple uređaje.

Društvene mreže

Snap Inc. imenovao predstavnika za Srbiju – u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je da je i kompanija Snap Inc. imenovala svog predstavnika za Republiku Srbiju.