Predstavljen ekspoze nove Vlade Republike Srbije - šta čeka srpski IT?

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Predstavljen ekspoze nove Vlade: Najavljena ulaganja u dalji razvoj tehnološkog sektora u Srbiji

Ana Brnabić, mandatarka za novi sastav Vlade Republike Srbije, predstavila je pred Narodnom Skupštinom svoj ekspoze tj, plan rada buduće Vlade. Sledi dalja digitalizacija privrede, obrazovanja i uprave.

Govoreći o trenutnom stanju u tehnološkoj industriji u Srbiji, Brnabić je podsetila da je izvoz IKT usluga u prošloj godini bio skoro dva puta veći nego 2016. godine i da je iznosio preko 1,4 milijarde evra. U nastavku izlaganja, mandatarka je rezimirala i postignuća prethodne Vlade u domenu digitalizacije privrede, obrazovanja i javne uprave i podsetila da je informatika postala obavezan predmet u osnovnim školama:

Đaci u Srbiji danas od 5. razreda uče osnove blokovskog programiranja, od 6. se bave tekstualnim programiranjem, dok od osmog razreda polako počinju da izučavaju osnove nauke o podacima. Naše učenike pripremamo da budu svesniji i samostalniji, a u tu svrhu obezbedili smo i pristup brzom Internetu u 1.000 škola, a sve škole u našoj zemlji danas imaju Internet.

Nova Vlada, naglašava ona, imaće šest glavnih ciljeva, među kojima je i dalja digitalizacija zdravstvenog sektora, a sledi i kreiranje povezanog zdravstvenog sistema – u sklopu Programa Srbija 2020-2025.

Osim toga, najavljena je sistematska stimulacija domaćeg startap ekosistema, kao i ulaganje u dalje inovacije. “Što se tiče jačanja inovacionih kapaciteta, postavili smo infrastrukturu izgradnjom četiri nova naučno-tehnološka parka (Beograd, Novi Sad, Niš, Čačak), a u planu je i proširenje kapaciteta Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu i Elektronskog fakulteta u Nišu”, navodi ona.

U planu je i podržavanje svih inicijativa za otvaranje istraživačkih centara u Srbiji, dalje unapređenje telekomunikacione infrastrukture i sistematsko bavljenje problemom intelektualne svojine i patenata.

Jedan od glavnih zadataka biće i stimulacija preduzetništva. Brnabić je podsetila na uvedene olakšice za mlade koji žele da osnuju firmu i istakla je da je do sada registrovano oko 1.000 preduzetnika. Ona dodaje:

Srbija se loše rangira na skali koja pokazuje koliko smo spremni da pokrenemo sopstveni biznis, pa će akcenat biti i na daljoj podršci razvoja preduzetničkog duha kroz različite mere i u saradnji sa omladinskim organizacijama i predstavnicima mladih radimo na dopunama zakona koji se odnose na mlade.

Uz to, radiće se i na sistematskom razvoju startapa, povećanje budžeta Fonda za inovacionu delatnost, a cilj je da 2025. naš startap ekosistem poraste za 20%  sa 300 na 500 registrovanih startapa. Ona dodaje:

Očekuje nas i dalji razvoj veštačke inteligencije, a moram da istaknem i da smo prva zemlja u jugoistočnoj Evropi koja je usvojila strategiju za razvoj ovog sektora. Takođe smo skočili za 12 mesta na listi gradova prema indeksu spremnosti za veštačku inteligenciju, a 12 projekata dobilo je finansiranje za dalji razvoj ove oblasti, a osnovaće se i Institut za razvoj veštačke inteligencije.

Podsetimo, novi izbori već su zakazani za april 2022. godine.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Digitalni mediji

Trendovi.co: Šta nam donosi 2023. godina iz oblasti Employer brandinga i društvenih mreža?

Sada već tradicionalno, agencija Pioniri Communications su kroz projekat Trendovi.co objavili predviđanja za ovu godinu kada su u pitanju digitalni marketing, 'event' industrija, tehnologija, PR, 'entertainment' industrija i druge srodne oblasti. Pročitajte šta smo izdvojili za vas.

Startapi i poslovanje

Institut BioSens otvorio novi poziv za akcelerator namenjen IT i poljoprivrednim startapima

Institut BioSens pozvao je inovativne startape iz IT i poljoprivrednog sektora da učestvuju u trećem izdanju akceleratora i na taj način nastavlja dobru praksu pružanja podrške inovativnim preduzetnicima u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Gaming

Wargaming Forge: Novi edukativni program o kreiranju globalnih video igra – uz potencijalno zaposlenje

Industrija razvoja video igara jeste zanimljiva, ali u isto vreme kompleksna stvar. Potencijale talenata koji tu istu industriju grade, prepoznala je kompanija Wargaming koja je pored kancelarija u Beogradu, otvorila i 'Forge' program prakse, sa čijom smo programskom menadžerkom razgovarali.

Propustili ste

Kultura 2.0

Vlada Srbije ulaže €52 miliona u izgradnju novog centra za kreativne industrije

Obeležen početak radova na rekonstrukciji nekadašnje zgrade Ložionice u kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.

Startapi i poslovanje

OTP banka otvorila prijave za novi Generator ZERO 2023 konkurs

OTP banka je pokrenula novi ciklus Generator ZERO 2023 konkursa sa ciljem da podrži rešenja koja doprinose smanjenju karbonskog otiska i rastu zelene ekonomije.

Office Talks Podcast

Kako graditi uspešne web3 kompanije i projekte?

U tech zajednici sve više se priča o web3 svetu. Upravo zato, tema 127. epizode Office Talks podkasta bila je o izgradnji i vođenju web3 kompanija. O tome smo pričali sa osnivačima kompanije ShardLabs, koja ima tim i u Beogradu.

Karijere

Serbian Product Community: Objavljena anketa za ljude koji se bave kreiranjem digitalnih proizvoda

Cilj ankete je podizanje transparentnosti plata tako da se zajednički stekne realnija slika o stanju u upravljanju razvojem digitalnih proizvoda u Srbiji.

Tehnologija

Slobodan Marković: Kako javno dostupni NLP modeli za srpski jezik doprinose rastu domaće IT industrije?

Zašto ChatGPT ne zna padeže, a mi još uvek nemamo Siri na srpskom? Kako razvoj ovih alata može pozitivno da utiče na domaću 'tech' zajednicu, objasnio nam je Slobodan Marković, digitalni savetnik u organizaciji UNDP.

Intervju

Kako je Dalibor pored pozicije Lead Data konsultanta pronašao vreme za porodični hobi i biznis

Još kada smo bili deca, mnogi su nas pitali - "Da li imaš hobi"? Čak i kada odrastemo, postanemo profesionalci, ljubav prema hobiju, ako ga zaista volimo, ostaje zauvek tu sa nama. Ovo je priča o Daliboru Lazareviću koji iako radi kao Lead Data Consultant, pronalazi vreme da proizvodi manje predmete od drveta i plastike.