Predstavljen ekspoze nove Vlade Republike Srbije - šta čeka srpski IT?

Predstavljen ekspoze nove Vlade: Najavljena ulaganja u dalji razvoj tehnološkog sektora u Srbiji

Ana Brnabić, mandatarka za novi sastav Vlade Republike Srbije, predstavila je pred Narodnom Skupštinom svoj ekspoze tj, plan rada buduće Vlade. Sledi dalja digitalizacija privrede, obrazovanja i uprave.

Govoreći o trenutnom stanju u tehnološkoj industriji u Srbiji, Brnabić je podsetila da je izvoz IKT usluga u prošloj godini bio skoro dva puta veći nego 2016. godine i da je iznosio preko 1,4 milijarde evra. U nastavku izlaganja, mandatarka je rezimirala i postignuća prethodne Vlade u domenu digitalizacije privrede, obrazovanja i javne uprave i podsetila da je informatika postala obavezan predmet u osnovnim školama:

Đaci u Srbiji danas od 5. razreda uče osnove blokovskog programiranja, od 6. se bave tekstualnim programiranjem, dok od osmog razreda polako počinju da izučavaju osnove nauke o podacima. Naše učenike pripremamo da budu svesniji i samostalniji, a u tu svrhu obezbedili smo i pristup brzom Internetu u 1.000 škola, a sve škole u našoj zemlji danas imaju Internet.

Nova Vlada, naglašava ona, imaće šest glavnih ciljeva, među kojima je i dalja digitalizacija zdravstvenog sektora, a sledi i kreiranje povezanog zdravstvenog sistema – u sklopu Programa Srbija 2020-2025.

Osim toga, najavljena je sistematska stimulacija domaćeg startap ekosistema, kao i ulaganje u dalje inovacije. “Što se tiče jačanja inovacionih kapaciteta, postavili smo infrastrukturu izgradnjom četiri nova naučno-tehnološka parka (Beograd, Novi Sad, Niš, Čačak), a u planu je i proširenje kapaciteta Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu i Elektronskog fakulteta u Nišu”, navodi ona.

U planu je i podržavanje svih inicijativa za otvaranje istraživačkih centara u Srbiji, dalje unapređenje telekomunikacione infrastrukture i sistematsko bavljenje problemom intelektualne svojine i patenata.

Jedan od glavnih zadataka biće i stimulacija preduzetništva. Brnabić je podsetila na uvedene olakšice za mlade koji žele da osnuju firmu i istakla je da je do sada registrovano oko 1.000 preduzetnika. Ona dodaje:

Srbija se loše rangira na skali koja pokazuje koliko smo spremni da pokrenemo sopstveni biznis, pa će akcenat biti i na daljoj podršci razvoja preduzetničkog duha kroz različite mere i u saradnji sa omladinskim organizacijama i predstavnicima mladih radimo na dopunama zakona koji se odnose na mlade.

Uz to, radiće se i na sistematskom razvoju startapa, povećanje budžeta Fonda za inovacionu delatnost, a cilj je da 2025. naš startap ekosistem poraste za 20%  sa 300 na 500 registrovanih startapa. Ona dodaje:

Očekuje nas i dalji razvoj veštačke inteligencije, a moram da istaknem i da smo prva zemlja u jugoistočnoj Evropi koja je usvojila strategiju za razvoj ovog sektora. Takođe smo skočili za 12 mesta na listi gradova prema indeksu spremnosti za veštačku inteligenciju, a 12 projekata dobilo je finansiranje za dalji razvoj ove oblasti, a osnovaće se i Institut za razvoj veštačke inteligencije.

Podsetimo, novi izbori već su zakazani za april 2022. godine.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Decentralizovane autonomne organizacije (DAO) – izazovi i perspektive

Džon Lenon je u pesmi 'Power to the people' sumirao koncept slobode i omogućavanja građanima da odlučuju o političkim i društvenim prilikama. Ove ideje stare su koliko i prve teorije o uređenju društva.

Startapi i poslovanje

B-Fresh: Nakon pobede na Generator ZERO konkursu, krećemo sa aktivnom prodajom!

Domaći startap ekosistem možda ne obiluje sa previše uspešnih agrotech rešenja. Ipak, Generator Zero konkurs OTP banke predstavio nam je talentovane timove iz oblasti ekologije i poljoprivrede. Pobedu na ovom takmičenju odneo je tim B-Fresh sa proizvodom za produženje roka trajanja voća i povrća.

Gaming

Novo poglavlje Tetrisa piše se u Beogradu i Tel Avivu – razvijaće ga Playstudios

Kompanija Playstudios kupila je krajem prošle godine prava za razvoj Tetris franšize na mobilnim platformama. Dalji razvoj ovog legendarnog naslova poveren je timu Playstudios Europe iz Beograda na kome će zajedno raditi sa kolegama iz Playstudios Israel u Tel Avivu.

Office Talks Podcast

Zašto Elon Musk kupuje Twitter?

Twitter - hoće li ostati kakvog ga znamo ili sa akvizicijom Elona Muska dolazi neka nova era? O kupovini ove društvene mreže razgovaramo u 95. epizodi Office Talks podcasta.

Startapi i poslovanje

Londonski Qudo sa osnivačem iz Srbije uzeo investiciju od $3,5 miliona – razmišlja se o razvojnom centru u Beogradu

Questionardo, firma koja razvija platformu Qudo za agilno ispitivanje potrošača i preciznu digitalnu aktivaciju vođenu podacima, nedavno je dobila i investiciju od 3,5 miliona dolara. Jedan od osnivača ovog startapa dolazi iz Srbije i sa njim razgovaramo o daljem poslovanju i razvoju proizvoda.

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.