Predstavljen ekspoze nove Vlade Republike Srbije - šta čeka srpski IT?

Predstavljen ekspoze nove Vlade: Najavljena ulaganja u dalji razvoj tehnološkog sektora u Srbiji

Ana Brnabić, mandatarka za novi sastav Vlade Republike Srbije, predstavila je pred Narodnom Skupštinom svoj ekspoze tj, plan rada buduće Vlade. Sledi dalja digitalizacija privrede, obrazovanja i uprave.

Govoreći o trenutnom stanju u tehnološkoj industriji u Srbiji, Brnabić je podsetila da je izvoz IKT usluga u prošloj godini bio skoro dva puta veći nego 2016. godine i da je iznosio preko 1,4 milijarde evra. U nastavku izlaganja, mandatarka je rezimirala i postignuća prethodne Vlade u domenu digitalizacije privrede, obrazovanja i javne uprave i podsetila da je informatika postala obavezan predmet u osnovnim školama:

Đaci u Srbiji danas od 5. razreda uče osnove blokovskog programiranja, od 6. se bave tekstualnim programiranjem, dok od osmog razreda polako počinju da izučavaju osnove nauke o podacima. Naše učenike pripremamo da budu svesniji i samostalniji, a u tu svrhu obezbedili smo i pristup brzom Internetu u 1.000 škola, a sve škole u našoj zemlji danas imaju Internet.

Nova Vlada, naglašava ona, imaće šest glavnih ciljeva, među kojima je i dalja digitalizacija zdravstvenog sektora, a sledi i kreiranje povezanog zdravstvenog sistema – u sklopu Programa Srbija 2020-2025.

Osim toga, najavljena je sistematska stimulacija domaćeg startap ekosistema, kao i ulaganje u dalje inovacije. “Što se tiče jačanja inovacionih kapaciteta, postavili smo infrastrukturu izgradnjom četiri nova naučno-tehnološka parka (Beograd, Novi Sad, Niš, Čačak), a u planu je i proširenje kapaciteta Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu i Elektronskog fakulteta u Nišu”, navodi ona.

U planu je i podržavanje svih inicijativa za otvaranje istraživačkih centara u Srbiji, dalje unapređenje telekomunikacione infrastrukture i sistematsko bavljenje problemom intelektualne svojine i patenata.

Jedan od glavnih zadataka biće i stimulacija preduzetništva. Brnabić je podsetila na uvedene olakšice za mlade koji žele da osnuju firmu i istakla je da je do sada registrovano oko 1.000 preduzetnika. Ona dodaje:

Srbija se loše rangira na skali koja pokazuje koliko smo spremni da pokrenemo sopstveni biznis, pa će akcenat biti i na daljoj podršci razvoja preduzetničkog duha kroz različite mere i u saradnji sa omladinskim organizacijama i predstavnicima mladih radimo na dopunama zakona koji se odnose na mlade.

Uz to, radiće se i na sistematskom razvoju startapa, povećanje budžeta Fonda za inovacionu delatnost, a cilj je da 2025. naš startap ekosistem poraste za 20%  sa 300 na 500 registrovanih startapa. Ona dodaje:

Očekuje nas i dalji razvoj veštačke inteligencije, a moram da istaknem i da smo prva zemlja u jugoistočnoj Evropi koja je usvojila strategiju za razvoj ovog sektora. Takođe smo skočili za 12 mesta na listi gradova prema indeksu spremnosti za veštačku inteligenciju, a 12 projekata dobilo je finansiranje za dalji razvoj ove oblasti, a osnovaće se i Institut za razvoj veštačke inteligencije.

Podsetimo, novi izbori već su zakazani za april 2022. godine.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Gaming

For The Win! konferencija je tokom koje Beograd postaje epicentar evropskog gejminga

Konferencija For the Win!, od 25. do 26. maja okupiće u Beogradu regionalnu i evropsku 'game-dev' zajednicu, uz govornike iz kompanija kao što su Google, Outfit7, Two Desperados, 3 Lateral ili Activision/Blizzard/King, kao i organizacija ISFE, UKIE, EGDF, IGDA i mnogih drugih.

Kultura 2.0

Stari model rada iz kancelarije od 9 do 5 je prevaziđen, hibridni model je realnost – potvrđuju domaće IT kompanije

Pandemiji je došao kraj, ali rad od kuće je i dalje na snazi. Zato naše sagovornike pitamo da li će zvanični povratak u kancelariju ikada više biti opcija.

Office Talks Podcast

Šta se dešava kada dobijete otkaz? Saveti za radnike i poslodavce

Gošća 141. epizode Office Talks podkasta bila je Tijana Žunić Marić koja je advokat i partner u advokatskoj kancelariji Žunić. Sa njom smo razgovarali o tome kako se IT firme suočavaju sa otkazima.

Propustili ste

Društvene mreže

Zašto udruženje Fruškać mora da plati 115.000 dinara odštete zbog ‘deljenja’ na Instagramu?

Da li naš Zakon prepoznaje pravila upotrebe društvenih mreža, te koja su naša prava, a koje obaveze prilikom deljenja sadržaja, pitali smo Anju Berić iz advokatske kancelarije Žunić Law.

Office Talks Podcast

Stanje marketing agencija u 2023.

Gost 145. epizode Office Talks podkasta bio je Nikola Parun koji dolazi iz agencije Ovation BBDO, a sa kojim smo imali priliku da razgovaramo o stanju u industriji digitalnog marketinga u Srbiji nakon pandemije korona virusa.

Karijere

Istraživanje Puls HR zajednice: Privlačenje zaposlenih je najveći izazov IT kompanija

Sudeći prema istraživanju koje je sproveo HelloWorld, najveći izazov za IT kompanije u protekle dve godine bio je privlačenje IT kandidata, što je istaklo 61% ispitanika.

Karijere

Dražen Šumić je novi direktor Microsoft razvojnog centra u Srbiji

Kao direktor Microsoft razvojnog centra u Srbiji, Dražen Šumić će biti zadužen za dalji strateški razvoj centra u Beogradu, koji važi za jedan od najvažnijih razvojnih centara u Evropi.

Karijere

Žarko Stevanović iz Potere: Svetski šampion u znanju po zanimanju je programer!

Žarka već godinama gledate kao jednog od tragača u kultnom kvizu Potera gde je gotovo nepobediv. A, da li ste znali da je on po profesiji programer koji pored kvizova, karijeru gradi u sferi kompjuterskih nauka?

Najava

Prvi Polkadot Day u Srbiji: Istražite Polkadot ‘blockchain’ ekosistem

Ovaj događaj u organizaciji MVP Workshop-a deo je Belgrade Blockchain Week-a i održaće se na Fakultetu organizacionih nauka 5. juna, sa početkom u 11 časova.