EGDF: Srbija na prvom mestu po broju žena u gejmingu u Evropi

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

EGDF: Srbija na prvom mestu po broju žena u game dev industriji – 30%, dok je evropski prosek 22%

Prema izveštaju EGDF i ISFE iz 2020. godine, evropska gejming industrija broji rast po svim kategorijama, a Srbija ne zaostaje za ovim trendom i trenutno zapošljava preko 2.000 profesionalaca.

Svake godine Evropska federacija gejm developera (European Game Developers Federation, EGDF) i Evropska federacija interaktivnih softvera (Interactive Software Federation of Europe, ISFE) prikupljaju i obrađuju zvanične podatke iz game dev industrije većine evropskih država, uključujući i Srbiju.

Dok čekamo izveštaj za 2021. godinu, Asocijacija industrije video igara Srbije (SGA) izdvojila je najinteresantnije podatke i zaključke iz još uvek relevantnog istraživanja sprovedenog 2020. godine:

  • U Evropi postoji preko 4.600 gejming studija. Otvaranje novih studija je bilo usporeno svuda osim u Švedskoj i Španiji;
  • Najviše izdavača ima u Velikoj Britaniji, a ukupan broj na kontinentu je 170;
  • Evropska gejming industrija zapošljava oko 98.000 najrazličitijih profesionalaca;
  • Poljska, Francuska i Nemačka prednjače. Srbija trenutno zapošljava oko 2.300 profesionalaca;
  • Srbija je ponovo na prvom mestu kada govorimo o procentu žena koje rade u pomenutoj industriji – 30%, dok je evropski prosek 22%;
  • Ukupna zarada gejming industrije 2020. godine u Evropi bila je 16,6 milijardi evra.

Tačno 25 evropskih država učestvovalo je u sastavljanju detaljnog izveštaja o stanju evropske gejming industrije u toku 2020. godine. Za uvodnik izveštaja, predsednici EGDF-a i ISFE-a, Hendrik Leser i dr Olaf Kunan, izjavili su:

Sve otežavajuće okolnosti imale su očekivan uticaj na razvoj i objavljivanje novih video igara. Iako je gejming industrija bolje od drugih opremljena za rad na daljinu, nije prošla bez svojih izazova.

U izveštaju se nalaze i detaljne informacije o broju i vrsti objavljenih video igara, kao i o stanju u obrazovnom sistemu. Upoređuju se i podaci od 2018. godine na ovamo. Rast po skoro svim kategorijama je očigledan u većini zemalja.

Izveštaj u celosti može pročitati na zvaničnom sajtu EGDF-a, a ukoliko vas zanimaju najnovije informacije o domaćoj game dev sceni, pročitajte SGA godišnji izveštaj za 2021. godinu.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Quiet Quitting: Kako je TikTok trend pokrenuo revoluciju na radnom mestu?

Ukoliko ste aktivni na TikTok-u, sigurno vam nije promakao trend o 'tihom otkazu' koji u proteklom periodu preplavljuje svačiji #fyp na ovoj društvenoj mreži.

Gaming

FDU pokrenuo Game Art katedru ― šta to znači za srpsku gejming industriju?

Fakultet dramskih umetnosti, koji je član superklastera Creative Tech Serbia, ove godine prvi put je upisao studente na novi studijski program: Vizuelni efekti, animacija i gejm art. Sve o novom studijskom programu i mogućnostima koje pruža, pročitajte u našem tekstu.

Sponzorisano

Veljko je više od deset godina Java programer u Mozzartu – otkriva nam izazove IT odeljenja u ‘gambling’ industriji

Ukoliko se baviš programiranjem i tragaš za novim profesionalnim izazovima, kako ti se čini mogućnost da razvijaš vlastiti proizvod i da možeš da vidiš svoj kod u produkciji u rekordno kratkom roku?

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Patrik Kolins: Ako govorimo o izgradnji startap ekosistema, Srbija je na sjajnom putu

Iskusni mentor u radu sa startapima analizirao je srpski ekosistem i dao korisne savete domaćim osnivačima čiji su tehnološki startapi spremni za osvajanje svetskog tržišta.

Kultura 2.0

Može li veštačka inteligencija ubiti kreativnost?

Kada je Jason Allen, inače dizajner video igara, pobedio na Takmičenju likovne umetnosti Državnog sajma Kolorado u kategoriji Digital Arts/Digitally-Manipulated Photography sa delom 'Théâtre D’opéra Spatial', koje je nastalo uz pomoć najpopularnijeg programa veštačke inteligencije Midjourney, povela se polemika o tome šta je umetnost danas, kakva je njena budućnost i da li to ona zapravo 'umire pred našim očima'?

Tehnologija

Brnabić: Izvoz srpske IT industrije preko €2,5 milijardi u 2022. godini

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da će izvoz IT industrije ove godine premašiti 2,5 milijarde evra, od čega će suficit biti preko 1,5 milijarde evra, a da je u proteklih godinu dana svako drugo novo radno mesto bilo u IT sektoru.

Startapi i poslovanje

500 Emerging Europe: Novih €70 miliona za lokalne startape sa globalnim ambicijama

Istanbulski ogranak poznatog VC fonda 500 startups saopštio je da se sa novim fondom još više fokusira na države Centralne i Istočne Evrope, među kojima je i Srbija.

Intervju

Stvaranje i edukacija novih talenata moraju biti u fokusu domaćih ‘game dev’ kompanija

Ulazak u 'game dev' svet često može da krene od različitih interesovanja. Svoju priču o tome kako više od jedne decenije radi u IT industriji i sada u gaming sektoru iako se za to nije stručno edukovao, otkriva nam Dušan Jovanović, Studio Production Manager kompanije Ubisoft u Beogradu.

Tehnologija

Search On 22: SEO relevantniji nego ikada pre

U nameri da privuče generaciju Z, Google je na 'Search On 22' događaju predstavio novitete u pretrazi, koji su rezultat dugogodišnjeg razvijanja AI tehnologija.