EGDF: Srbija na prvom mestu po broju žena u gejmingu u Evropi

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

EGDF: Srbija na prvom mestu po broju žena u game dev industriji – 30%, dok je evropski prosek 22%

Prema izveštaju EGDF i ISFE iz 2020. godine, evropska gejming industrija broji rast po svim kategorijama, a Srbija ne zaostaje za ovim trendom i trenutno zapošljava preko 2.000 profesionalaca.

Svake godine Evropska federacija gejm developera (European Game Developers Federation, EGDF) i Evropska federacija interaktivnih softvera (Interactive Software Federation of Europe, ISFE) prikupljaju i obrađuju zvanične podatke iz game dev industrije većine evropskih država, uključujući i Srbiju.

Dok čekamo izveštaj za 2021. godinu, Asocijacija industrije video igara Srbije (SGA) izdvojila je najinteresantnije podatke i zaključke iz još uvek relevantnog istraživanja sprovedenog 2020. godine:

  • U Evropi postoji preko 4.600 gejming studija. Otvaranje novih studija je bilo usporeno svuda osim u Švedskoj i Španiji;
  • Najviše izdavača ima u Velikoj Britaniji, a ukupan broj na kontinentu je 170;
  • Evropska gejming industrija zapošljava oko 98.000 najrazličitijih profesionalaca;
  • Poljska, Francuska i Nemačka prednjače. Srbija trenutno zapošljava oko 2.300 profesionalaca;
  • Srbija je ponovo na prvom mestu kada govorimo o procentu žena koje rade u pomenutoj industriji – 30%, dok je evropski prosek 22%;
  • Ukupna zarada gejming industrije 2020. godine u Evropi bila je 16,6 milijardi evra.

Tačno 25 evropskih država učestvovalo je u sastavljanju detaljnog izveštaja o stanju evropske gejming industrije u toku 2020. godine. Za uvodnik izveštaja, predsednici EGDF-a i ISFE-a, Hendrik Leser i dr Olaf Kunan, izjavili su:

Sve otežavajuće okolnosti imale su očekivan uticaj na razvoj i objavljivanje novih video igara. Iako je gejming industrija bolje od drugih opremljena za rad na daljinu, nije prošla bez svojih izazova.

U izveštaju se nalaze i detaljne informacije o broju i vrsti objavljenih video igara, kao i o stanju u obrazovnom sistemu. Upoređuju se i podaci od 2018. godine na ovamo. Rast po skoro svim kategorijama je očigledan u većini zemalja.

Izveštaj u celosti može pročitati na zvaničnom sajtu EGDF-a, a ukoliko vas zanimaju najnovije informacije o domaćoj game dev sceni, pročitajte SGA godišnji izveštaj za 2021. godinu.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Šta posle godine u kojoj se mehur izduvao?

Tema za ovaj, poslednji članak u godini, došla je prirodno. Svakodnevno me prati u razgovorima s kolegama, startapima, investitorima, u sadržajima koje svakodnevno čitam ili slušam.

Web 3.0

NBS: Dodeljene prve dozvole za kripto-menjačnice u Srbiji

Narodna banka Srbije (NBS) je 16. decembra izdala dozvole dvema domaćim kripto-menjačnicama. Šta to sve podrazumeva pitali smo Aleksandra Matanovića, osnivača kompanije (menjačnice) ECD, jedne od dobitnica dozvole.

Office Talks Podcast

Događaji koji su obeležili domaći IT u 2022.

Još jedna intenzivna i turbulentna godina u lokalnoj i globalnoj IT industriji polako ostaje iza nas. U 124. epizodi Office Talks podkasta tradicionalno prelazimo najznačajnije momente iz IT ekosistema u prethodnih 365 dana.

Propustili ste

Office Talks Podcast

DevRel – Kako se grade dobri odnosi sa programerima?

Gosti 126. epizode Office Talks podkasta bili su Nenad Vitorović (Tenderly) i Lav Leon Hudak (MVP Workshop) koji su nam govorili o značaju dobrih odnosa sa programerima, ali i o kvalitetnoj zajednici i sadržaju usmerenim ka programerima, a koji sve više dolaze do izražaja.

Novost

Shift Miami: Infobipova konferencija posvećena developerima stiže u Ameriku

Ovo je prvi korak ka internacionalizaciji jedne od najvećih evropskih konferencija posvećenih developerima koja se već 10 godina održava u Hrvatskoj.

Startapi i poslovanje

Degordian akvizirao Shopycode – srpsku agenciju za e-commerce razvoj

Internacionalna digital-first agencija Degordian akvizirala je Shopycode, srpsku programersku kompaniju specijalizovanu za e-commerce.

Istraživanje

Predstavljamo rezultate ankete o platama dizajnera digitalnih proizvoda i usluga u Srbiji

Prva anketa ovog tipa sprovedena je na uzorku od oko 700 učesnika. Podaci pokazuju da je 71% dizajnera ušlo na tržište u poslednjih 8 godina, dok je 57% ušlo u poslednjih 6 godina.

Društvene mreže

OnlyFans: Kako su poznate ličnosti normalizovale ‘online’ prostituciju?

U ovoj kolumni, otkrivam vam zašto 'girl power' na internetu nije izraz feminističke borbe i zašto se 'online' prodaja vlastite intime ne razlikuje od prostitucije.

Intervju

Beckoning je animirani film Save Živkovića – Epic Games i 3Lateral bili deo projekta

Kreiranje dugometražnih animiranih filmova je oduvek bilo nedostižno malim timovima kreativaca pre svega zbog produkcijskih ograničenja, ali zahvaljujući novim tehnologijama situacija se znatno promenila.