EGDF: Srbija na prvom mestu po broju žena u gejmingu u Evropi

EGDF: Srbija na prvom mestu po broju žena u game dev industriji – 30%, dok je evropski prosek 22%

Prema izveštaju EGDF i ISFE iz 2020. godine, evropska gejming industrija broji rast po svim kategorijama, a Srbija ne zaostaje za ovim trendom i trenutno zapošljava preko 2.000 profesionalaca.

Svake godine Evropska federacija gejm developera (European Game Developers Federation, EGDF) i Evropska federacija interaktivnih softvera (Interactive Software Federation of Europe, ISFE) prikupljaju i obrađuju zvanične podatke iz game dev industrije većine evropskih država, uključujući i Srbiju.

Dok čekamo izveštaj za 2021. godinu, Asocijacija industrije video igara Srbije (SGA) izdvojila je najinteresantnije podatke i zaključke iz još uvek relevantnog istraživanja sprovedenog 2020. godine:

  • U Evropi postoji preko 4.600 gejming studija. Otvaranje novih studija je bilo usporeno svuda osim u Švedskoj i Španiji;
  • Najviše izdavača ima u Velikoj Britaniji, a ukupan broj na kontinentu je 170;
  • Evropska gejming industrija zapošljava oko 98.000 najrazličitijih profesionalaca;
  • Poljska, Francuska i Nemačka prednjače. Srbija trenutno zapošljava oko 2.300 profesionalaca;
  • Srbija je ponovo na prvom mestu kada govorimo o procentu žena koje rade u pomenutoj industriji – 30%, dok je evropski prosek 22%;
  • Ukupna zarada gejming industrije 2020. godine u Evropi bila je 16,6 milijardi evra.

Tačno 25 evropskih država učestvovalo je u sastavljanju detaljnog izveštaja o stanju evropske gejming industrije u toku 2020. godine. Za uvodnik izveštaja, predsednici EGDF-a i ISFE-a, Hendrik Leser i dr Olaf Kunan, izjavili su:

Sve otežavajuće okolnosti imale su očekivan uticaj na razvoj i objavljivanje novih video igara. Iako je gejming industrija bolje od drugih opremljena za rad na daljinu, nije prošla bez svojih izazova.

U izveštaju se nalaze i detaljne informacije o broju i vrsti objavljenih video igara, kao i o stanju u obrazovnom sistemu. Upoređuju se i podaci od 2018. godine na ovamo. Rast po skoro svim kategorijama je očigledan u većini zemalja.

Izveštaj u celosti može pročitati na zvaničnom sajtu EGDF-a, a ukoliko vas zanimaju najnovije informacije o domaćoj game dev sceni, pročitajte SGA godišnji izveštaj za 2021. godinu.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Takmičenje

Predstavljen žiri SoMo Borca: Evo ko će odabrati najbolje digitalne projekte u regionu

Prijave se zatvaraju 25. septembra, a 'early bird' prijave otvorene su do 1. septembra 2024. godine!

Sponzorisano

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti. 

Karijere

Kako strani eksperti iz kompanije ABBYY ocenjuju IT tržište rada u Srbiji?

Predviđaju da će Srbija od 'outsourcing' regrutnog centra postati atraktivna tehnološka lokacija na globalnom tržištu, ali je prethodno potrebno preduzeti određene korake ka ostvarivanju tog cilja.