Srpski eDrive olakšaće vam putovanje električnim automobilom u Evropi

Srpski eDrive olakšaće vam putovanje električnim automobilom u Evropi

Električni automobli, ekologija i održiva mobilnost u prevozu su teme o kojima se mnogo govori u modernoj auto industriji. Kako bi se ispoštovali novi nameti i standardi koji dolaze sa elektrifikacijom vozila, ključna je infrastruktura i rešenja koja će podržati novu eru u automobilizmu.

Kompanija eMobil iz Srbije koja se nedavno našla među finalistima OTP Generator konkursa, prepoznala je svoju šansu u domenu sve većeg rasta elektromobilnosti i odlučila da svetskom tržištu ponudi rešenje u vidu web i mobilne aplikacije eDrive (iOS i Android). Cilj je da se vozačima električnih automobila olakša putovanje i potraga za punjačima za njihovo vozilo tokom putovanja u Evropi.

Kroz razgovor sa Davidom Miltenovićem, suosnivačem startapa eMobil, otkrivamo vam kako je ovaj startap nastao i šta tačno podrazumeva ponuda električnih punjača koja se može naći na njihovom sajtu. David nam je, između ostalog, govorio i o poslovnoj strani pomenutog startapa i njihovim planovima za dalji nastup na sve više rastućem tržištu električnih automobila.

Zahvaljujući aplikaciji samo u maju pređeno je oko 80.000 kilometara

Govoreći nam o tome kako je nastala ideja o osnivanju eMobil startapa, David nam je rekao da je isti pokrenut od strane grupe prijatelja koji su prepoznali problem sa kojim se suočavaju vozači električnih automobila i firme koje žele da imaju punjače za EV vozila. Nakon nekoliko godina razvoja, presudna stvar za ovaj tim je bila investicija koju su dobili i koja im je omogućila ozbiljnije poslovanje.

Na samom početku, kao i svaki startap, susreli su se sa raznim izazovima u ostvarivanju njihove ideje i privlačenju investitora za ozbiljnije poslovanje. Uz upornost, timski rad i podršku prijatelja i partnera, ovaj tim je uspeo da prevaziđe tehničke, tržišne i regulatorne izazove u jednoj specifičnoj industriji u kojoj posluju.

Naš sagovornik nam je otkrio da tim iza startapa eMobil trenutno broji tri stalno zaposlenih, a imaju i saradnju s oko 15 dugogodišnjih prijatelja i partnera koji se uglavnom bave razvojem softvera, što je njihova glavna delatnost. Na pitanje Netokracije šta tačno eMobil servis predstavlja i kome je namenjen, David nam otkriva sledeće:

eDrive platforma se sastoji od web i mobilne aplikacije. Web aplikacija omogućava vlasnicima punjača da imaju uvid u rad svojih uređaja i pristupaju različitim detaljima. Takođe, putem API-ja pružamo integraciju sa drugim sistemima. Mobilna aplikacija je namenjena vozačima električnih vozila kako bi pronašli najbliži punjač, dobili informacije o lokaciji, dostupnosti, ceni punjenja, a takođe i započeli proces punjenja.

Korisnici mogu pratiti procenat baterije, cenu, dostupnu snagu i druge relevantne informacije. Ubrzo ćemo omogućiti i rezervaciju preko aplikacije, a integrisali smo i sistem naplate, tako da se naknada za svako punjenje automatski naplaćuje sa korisnikove kartice. Nakon svakog punjenja, korisnik dobija e-fiskalni račun putem e-pošte.

Objašnjavajući nam na koji način funkcioniše eDrive aplikacija, Miltenović kaže da ona sadrži informacije o oko 50.000 punjača širom Evrope. Štaviše, putem ove aplikacije, vozači mogu pristupiti punjačima koji nisu deo ove platforme. To znači da ne moraju instalirati različite aplikacije za različite punjače, već je jednokratno potrebno dodati bankovnu karticu u sistem i nakon svakog punjenja ono će biti naplaćeno.

Prednost ove aplikacije za sada je prepoznalo oko 300 korisnika, dok je u maju mesecu, samo uz pomoć ovog servisa iz Srbije pređeno oko 80.000 kilometara, što odgovara 14 MWh električne energije (pretpostavljajući poredak od 20kWh/100 km). David kaže da su do sada dobijene pozitivne povratne informacije od korisnika, dok se konstantno radi na unapređenju aplikacije na osnovu njihovih sugestija.

Očekuje se značajan rast broja električnih automobila u Srbiji i širenje infrastrukture za njihovo punjenje

Ono što smo uspeli da saznamo istražujući pomenuti startap i domen njegovog poslovanja kada govorimo o elektromobilnosti, jeste da na njihovom sajtu postoji i ponuda punjača za električna vozila. David nam je detaljnije objasnio o čemu se tačno radi:

Ponuda električnih punjača na našem sajtu je od kompanije Ecotap iz Holandije. Imamo odličnu saradnju s njima, a njihovi proizvodi su bili prvi koje smo testirali koristeći našu aplikaciju. Nakon tog iskustva, podršku su nam pružili i drugi proizvođači, što znači da naša aplikacija nije vezana za određenog proizvođača punjača. Našim kupcima pružamo sveobuhvatno rešenje, uključujući različite proizvođače. Trenutno je na sajtu prisutan samo Ecotap, ali u budućnosti ćemo dodati i druge proizvođače.

Električni automobili polako postaju sve prisutniji na putevima širom Starog kontinenta, a infrastruktura i servisi koji podržavaju njihovu upotrebu ključni su faktor u smeru ka masovnijoj elektromobilnosti u Evropi, koja je gotovo “preko noći” nametnuta.

Štaviše, veoma je važno istaći da je ovde reč o prvoj aplikaciji za e-mobilnost koja je razvijena u Srbiji. David kaže da iako postoje slične kompanije u Srbiji i Evropi, njihova aplikacija se ističe intenzivnim razvojem i fleksibilnošću. Takođe, iz ovog startapa sarađuju i sa drugim kompanijama u ovoj oblasti kako bi zajedno radili na unapređenju ove oblasti.

U okviru ovog intervjua razgovarali smo i o poslovnoj strani eMobil startapa, govoreći više o tome kako je projektovan poslovni model. Naš sagovornik kaže da se biznis model zasniva na pružanju platforme za punjenje električnih vozila.

Prihod se ostvaruje kroz naplatu za korišćenje punjača, dok se trenutno razmatra mogućnost investicija kako bi podržali dalji rast i razvoj. Ipak, jedna od važnijih stvari za budući razvoj eMobil-a je i nedavno dobijena nagrada OTP banke na Generator Zero konkursu koja, prema Davidovim rečima, ima veliki značaj za dalji razvoj njihovog poslovanja. “Ova podrška nam pruža verifikaciju naše ideje i pomaže nam u ostvarivanju daljeg rasta i napretka”, istakao je David.

Za sam kraj, našeg sagovornika smo pitali kako predviđa razvoj elektromobilnosti i električnih automobila u Srbiji u narednim godinama, na šta nam je on odgovorio:

Očekujemo značajan rast broja električnih automobila u Srbiji u narednim godinama. Takođe, očekujemo veliko širenje infrastrukture za punjenje električnih vozila. Elektromobilnost ima sve veći značaj u svetu, a Srbija će pratiti taj trend podržavajući razvoj održive i ekološki prihvatljive mobilnosti.

“Naši planovi za budućnost uključuju dalji razvoj i unapređenje naše eDrive platforme. Želimo proširiti našu mrežu punjača, povećati broj korisnika i pružiti još veću praktičnost vozačima električnih vozila. Takođe, planiramo da istražimo mogućnosti širenja na druga tržišta i nastavimo da inoviramo u oblasti elektromobilnosti”, zaključio je David na kraju.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki MotionOps podigao investiciju od $1,2 miliona – sledi širenje tima u Srbiji i dalji razvoj proizvoda

MotionOps zatvorio je 'pre-seed' rundu od gotovo 1,2 miliona dolara predvođenu VC fondom iz Jute Alpine 100. Nikola Cvetković, jedan od osnivača ovog startapa, otkriva nam više o tome kako tim planira da iskoristi investiciju.

Analiza

Rast po svaku cenu više nije ono što startape vodi do investicije – i tu je prilika za srpske timove

Po pitanju investiranja u startape na globalnom nivou, prošla decenija lako bi mogla dobiti titulu zlatne decenije. Problem je bio samo jedan: ti startapi u velikoj većini nisu stavljali naglasak na profitablinost i zdrav rast i, uprkos gubicima koji su se brojali u stotinama miliona, ipak su dostizali valuacije od nekoliko milijardi. Sada su se pravila igre promenila - što može ići u prilog domaćim startapima.

Sponzorisano

Degordian pokreće novi podbrend: Builtt! Fokusiraće se na ecommerce, web i product projekte

Degordian dobija novi specijalizovani spin-off brand koji deluje u 3 vertikale. Upoznajte 'Builtt' koji se bavi izradom web stranica, digitalnih proizvoda i ecommerce rešenja.

Propustili ste

Kultura 2.0

Web pristupačnost čini internet boljim mestom za sve – a posebno za osobe sa invaliditetom

Internet je alat putem kog možemo pronaći gotovo sve što želimo da saznamo, zar ne? Nažalost, to nije slučaj za osobe koje imaju određene invaliditete. Upravo zato je pristupačnost interneta (web accessibillity) sve aktuelnija tema.

Društvene mreže

Hoće li Elon Mask zaista uvesti pretplatu za sve korisnike Twittera?

Ono što se dešava sa Twitterom od momenta akvizicije od strane kontraverznog biznismena Elona Maska može se kategorizovati kao potpuna farsa sa čudnim spletom događaja i okolnostima koji su zadesili ovu društvenu mrežu.

Takmičenje

Bosch Startup Harbour poziva startape da zajedno validiraju ideje i skaliraju biznis – prijave traju do 30. septembra

Startup Harbour je globalna inicijativa kompanije Bosch čiji je cilj kreiranje ekosistema kroz saradnju između 'early stage' startapa i različitih Bosch divizija u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije.

Intervju

Amir Moini pomogao je Netflixu da izgradi Employer Brand iz temelja – a sada dolazi na Empple Festival

Treći po redu Empple Festival 5. oktobra ugostiće Amira Moinija, direktora Employer Branding-a kompanije Moloco u Silicijumskoj dolini.

Internet marketing

Weekend Media Festival po 16. put u Rovinju, ovog puta sa fokusom na HR i veštačku inteligenciju

Weekend Media Festival, jedna od najvećih regionalnih konferencija posvećenih digitalnom marketingu, po 16. put će se održati u Rovinju od 21. do 24. septembra, sa potpuno novim i aktuelnim temama iz digitalnog sveta.

Karijere

Olja Vučićević Gaković: Srpski IT bio je prenaduvani balon koji je morao da pukne – i to je izdvojilo kvalitetne kompanije

Olja Vučićević Gaković ima impresivno poslovno iskustvo: od života i rada u Silicijumskoj dolini i saradnje sa kompanijama kao što su Google, Yahoo i IBM, do povratka u Srbiju i vođenja uspešnih IT kompanija. U intervjuu koji sledi, ona je sa nama podelila svoje mišljenje o srpskoj IT industriji - i zašto smatra da je kriza imala pozitivan uticaj na nju.