Srpski eDrive olakšaće vam putovanje električnim automobilom u Evropi

Srpski eDrive olakšaće vam putovanje električnim automobilom u Evropi

Električni automobli, ekologija i održiva mobilnost u prevozu su teme o kojima se mnogo govori u modernoj auto industriji. Kako bi se ispoštovali novi nameti i standardi koji dolaze sa elektrifikacijom vozila, ključna je infrastruktura i rešenja koja će podržati novu eru u automobilizmu.

Kompanija eMobil iz Srbije koja se nedavno našla među finalistima OTP Generator konkursa, prepoznala je svoju šansu u domenu sve većeg rasta elektromobilnosti i odlučila da svetskom tržištu ponudi rešenje u vidu web i mobilne aplikacije eDrive (iOS i Android). Cilj je da se vozačima električnih automobila olakša putovanje i potraga za punjačima za njihovo vozilo tokom putovanja u Evropi.

Kroz razgovor sa Davidom Miltenovićem, suosnivačem startapa eMobil, otkrivamo vam kako je ovaj startap nastao i šta tačno podrazumeva ponuda električnih punjača koja se može naći na njihovom sajtu. David nam je, između ostalog, govorio i o poslovnoj strani pomenutog startapa i njihovim planovima za dalji nastup na sve više rastućem tržištu električnih automobila.

Zahvaljujući aplikaciji samo u maju pređeno je oko 80.000 kilometara

Govoreći nam o tome kako je nastala ideja o osnivanju eMobil startapa, David nam je rekao da je isti pokrenut od strane grupe prijatelja koji su prepoznali problem sa kojim se suočavaju vozači električnih automobila i firme koje žele da imaju punjače za EV vozila. Nakon nekoliko godina razvoja, presudna stvar za ovaj tim je bila investicija koju su dobili i koja im je omogućila ozbiljnije poslovanje.

Na samom početku, kao i svaki startap, susreli su se sa raznim izazovima u ostvarivanju njihove ideje i privlačenju investitora za ozbiljnije poslovanje. Uz upornost, timski rad i podršku prijatelja i partnera, ovaj tim je uspeo da prevaziđe tehničke, tržišne i regulatorne izazove u jednoj specifičnoj industriji u kojoj posluju.

Naš sagovornik nam je otkrio da tim iza startapa eMobil trenutno broji tri stalno zaposlenih, a imaju i saradnju s oko 15 dugogodišnjih prijatelja i partnera koji se uglavnom bave razvojem softvera, što je njihova glavna delatnost. Na pitanje Netokracije šta tačno eMobil servis predstavlja i kome je namenjen, David nam otkriva sledeće:

eDrive platforma se sastoji od web i mobilne aplikacije. Web aplikacija omogućava vlasnicima punjača da imaju uvid u rad svojih uređaja i pristupaju različitim detaljima. Takođe, putem API-ja pružamo integraciju sa drugim sistemima. Mobilna aplikacija je namenjena vozačima električnih vozila kako bi pronašli najbliži punjač, dobili informacije o lokaciji, dostupnosti, ceni punjenja, a takođe i započeli proces punjenja.

Korisnici mogu pratiti procenat baterije, cenu, dostupnu snagu i druge relevantne informacije. Ubrzo ćemo omogućiti i rezervaciju preko aplikacije, a integrisali smo i sistem naplate, tako da se naknada za svako punjenje automatski naplaćuje sa korisnikove kartice. Nakon svakog punjenja, korisnik dobija e-fiskalni račun putem e-pošte.

Objašnjavajući nam na koji način funkcioniše eDrive aplikacija, Miltenović kaže da ona sadrži informacije o oko 50.000 punjača širom Evrope. Štaviše, putem ove aplikacije, vozači mogu pristupiti punjačima koji nisu deo ove platforme. To znači da ne moraju instalirati različite aplikacije za različite punjače, već je jednokratno potrebno dodati bankovnu karticu u sistem i nakon svakog punjenja ono će biti naplaćeno.

Prednost ove aplikacije za sada je prepoznalo oko 300 korisnika, dok je u maju mesecu, samo uz pomoć ovog servisa iz Srbije pređeno oko 80.000 kilometara, što odgovara 14 MWh električne energije (pretpostavljajući poredak od 20kWh/100 km). David kaže da su do sada dobijene pozitivne povratne informacije od korisnika, dok se konstantno radi na unapređenju aplikacije na osnovu njihovih sugestija.

Očekuje se značajan rast broja električnih automobila u Srbiji i širenje infrastrukture za njihovo punjenje

Ono što smo uspeli da saznamo istražujući pomenuti startap i domen njegovog poslovanja kada govorimo o elektromobilnosti, jeste da na njihovom sajtu postoji i ponuda punjača za električna vozila. David nam je detaljnije objasnio o čemu se tačno radi:

Ponuda električnih punjača na našem sajtu je od kompanije Ecotap iz Holandije. Imamo odličnu saradnju s njima, a njihovi proizvodi su bili prvi koje smo testirali koristeći našu aplikaciju. Nakon tog iskustva, podršku su nam pružili i drugi proizvođači, što znači da naša aplikacija nije vezana za određenog proizvođača punjača. Našim kupcima pružamo sveobuhvatno rešenje, uključujući različite proizvođače. Trenutno je na sajtu prisutan samo Ecotap, ali u budućnosti ćemo dodati i druge proizvođače.

Električni automobili polako postaju sve prisutniji na putevima širom Starog kontinenta, a infrastruktura i servisi koji podržavaju njihovu upotrebu ključni su faktor u smeru ka masovnijoj elektromobilnosti u Evropi, koja je gotovo “preko noći” nametnuta.

Štaviše, veoma je važno istaći da je ovde reč o prvoj aplikaciji za e-mobilnost koja je razvijena u Srbiji. David kaže da iako postoje slične kompanije u Srbiji i Evropi, njihova aplikacija se ističe intenzivnim razvojem i fleksibilnošću. Takođe, iz ovog startapa sarađuju i sa drugim kompanijama u ovoj oblasti kako bi zajedno radili na unapređenju ove oblasti.

U okviru ovog intervjua razgovarali smo i o poslovnoj strani eMobil startapa, govoreći više o tome kako je projektovan poslovni model. Naš sagovornik kaže da se biznis model zasniva na pružanju platforme za punjenje električnih vozila.

Prihod se ostvaruje kroz naplatu za korišćenje punjača, dok se trenutno razmatra mogućnost investicija kako bi podržali dalji rast i razvoj. Ipak, jedna od važnijih stvari za budući razvoj eMobil-a je i nedavno dobijena nagrada OTP banke na Generator Zero konkursu koja, prema Davidovim rečima, ima veliki značaj za dalji razvoj njihovog poslovanja. “Ova podrška nam pruža verifikaciju naše ideje i pomaže nam u ostvarivanju daljeg rasta i napretka”, istakao je David.

Za sam kraj, našeg sagovornika smo pitali kako predviđa razvoj elektromobilnosti i električnih automobila u Srbiji u narednim godinama, na šta nam je on odgovorio:

Očekujemo značajan rast broja električnih automobila u Srbiji u narednim godinama. Takođe, očekujemo veliko širenje infrastrukture za punjenje električnih vozila. Elektromobilnost ima sve veći značaj u svetu, a Srbija će pratiti taj trend podržavajući razvoj održive i ekološki prihvatljive mobilnosti.

“Naši planovi za budućnost uključuju dalji razvoj i unapređenje naše eDrive platforme. Želimo proširiti našu mrežu punjača, povećati broj korisnika i pružiti još veću praktičnost vozačima električnih vozila. Takođe, planiramo da istražimo mogućnosti širenja na druga tržišta i nastavimo da inoviramo u oblasti elektromobilnosti”, zaključio je David na kraju.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kolumna

Po čemu srpski Zakon o digitalnoj imovini podseća na Azarov transfer iz Čelsija u Real?

Advokati Ilija Rilaković i dr Minja Đokić u zajedničkoj kolumni razjasnili su (ne)mogućnost plaćanja usluga stranih kompanija kripto valutom!

Intervju

Kompanija Proximus u Srbiji zapošljava IT stručnjake i gradi inženjering timove

Proximus je došao na tržište Srbije još 2017. godine kada je preko svoje kompanije BICS postao vlasnik Telesigna. Ovom akvizicijom, Proximus počinje da zapošljava prve Market Development specijaliste, čime mladi talenti stiču mogućnost brzog učenja i razvoja u internacionalnom okruženju.

Office Talks Podcast

LinkedIn za šahiste broji 10.000 korisnika

Gošća 188. epizode Office Talks podkasta bila je Lena Miladinović, osnivačica OutpostChess platforme namenjene umrežavanju svih ljubitelja šaha — kako profesionalaca, tako i entuzijasta.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Startup Genome 2024: Ekosistemi Beograda i Novog Sada vrede preko milijardu evra!

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija imalo je premijerni uvid u ovogodišnje izdanje Startup Genome istraživanja koje je obuhvatilo podatke za startap ekosisteme Beograda i Novog Sada.

Startapi i poslovanje

PolyAI Nikole Mrkšića vredi $500 miliona!

PolyAI, startap sa sedištem u Londonu koji razvija glasove generisane uz pomoć veštačke inteligencije za upotrebu u pozivnim centrima, zatvorio je krug finansiranja od 50 miliona dolara (39,4 miliona funti) dostigavši tako ukupnu vrednost od blizu 500 miliona dolara.

Startapi i poslovanje

Silicon Garden investirao u srpski OTA Sync u zaokruženoj ‘seed’ rundi ulaganja

Domaća hotel tech kompanija OTA Sync prikupila je dodatna sredstva koja će se koristiti za širenje prodajnog tima na globalno tržište. 

Startapi i poslovanje

DSI investirao u Veli — kripto platformu za finansijske savetnike

Najnovija investicija DSI mreže poslovnih anđela otišla je startapu Veli, iza kojeg stoje Stevan Radonjanin i Marko Selaković. Ova platforma omogućava profesionalcima da investiraju u kriptovalute za svoje klijente i upravljaju njihovim portfeljima.

Office Talks Podcast

Trickest: Etičko hakovanje i ofanzivni cybersecurity

U 190. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo sa Nenadom Zarićem i Mihailom Tomićem, osnivačima startapa Trickest, koji su nam govorili o njegovom nastanku, cybersecurity industriji i etičkom hakovanju.

Startapi i poslovanje

Američki Autodesk akvizirao je novosadski Wonder Dynamics!

Wonder Dynamics akviziran je od strane američkog giganta za 3D animaciju, koji je ovaj potez objavio u jučerašnjem saopštenju na svom zvaničnom sajtu.